Skip to Content

Met je baby naar het museum? Met kunstfanaatjes geen probleem!

Met je baby naar het museum? Met kunstfanaatjes geen probleem!

Veel mensen vinden het best wel spannend; je kind meenemen naar een museum. Misschien ben je bang dat hij overal aan gaat zitten, gaat huilen of er gewoon niets aan vindt. De vraag is alleen dan vanaf welke leeftijd wel? Je zal kinderen toch op een gegeven moment kennis moeten laten maken anders leren ze het helemaal niet kennen of waarderen. 

In het buitenland wordt er al jaren flink mee geëxperimenteerd: babytours in de kunstmusea. In Nederland richten educatieve programma’s zich vooral op kinderen vanaf de basisschoolleeftijd vanaf vier jaar. Maar daar komt verandering in!

Op dinsdag 11 juli organiseert Kunstfanaatjes de eerste Nederlandse babymuseumtour. De pilot-rondleiding, genaamd Boogie Woogie, Baby! is gratis toegankelijk en vindt plaats in het Gemeentemuseum Den Haag. Zoals de naam al zegt, staat de activiteit helemaal in het teken van Mondriaan: baby’s zijn namelijk dol op het kleurrijke werk van deze abstracte kunstenaar.

Met je baby naar het museum? Met kunstfanaatjes geen probleem! - Mamaliefde

Naar het museum met jonge kinderen

Een kunstmuseum bezoeken met een baby of peuter is voor sommige mensen nog even wennen. In de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland zijn al heel wat instellingen die educatieve programma’s aanbieden voor de allerkleinsten en hun ouders. Ook in België wordt er sinds vorig jaar mee geëxperimenteerd.

In de Nederlandse kunstmusea is er nog geen aanbod. Als deze leeftijdsgroep al in het museum komt, is dat vaak wanneer er een activiteit voor oudere broers of zussen georganiseerd is. De taak van de ouders is dan om de kleintjes in toom te houden: niet laten gillen, huilen, kruipen of rennen tussen de peperdure kunstwerken.

Volgens Brigitte Timmermans, oprichter van Kunstfanaatjes is het nu tijd om aan de allerkleinsten te denken. “Ook baby’s en peuters kunnen van kunst genieten. Het is een volwaardige doelgroep die serieus genomen moet worden en een warm welkom verdient in het museum.”

Effect van kunst op baby’s

Behalve het plezier legt een positieve museumervaring op jonge leeftijd ook een basis voor het hele leven. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van een baby in het eerste levensjaar harder groeien. Er worden meer dan honderd verbindingen gemaakt tussen allerlei cellen in de hersenen.

Vanaf 4 maanden kunnen baby’s vormen en kleuren onderscheiden. Het bestuderen van interessante vormen, lijnen en kleuren bevordert de neurologische verbindingen in de hersenen en leidt bij jonge kinderen al tot een groot observatievermogen.

Kunstfanaatjes Babytour

Kunstfanaatjes heeft een leuke en innovatieve rondleiding ontwikkeld voor baby’s van 4 – 18 maanden oud en hun ouders. Alle zintuigen komen tijdens de tour aan bod: ontdekken en beleven zijn de sleutelwoorden.

Ouders leren hoe ze samen met hun jonge kinderen naar kunst kunnen kijken. Naast het kijken naar kunst, staat ook de ontmoeting centraal: de interactie tussen ouder en kind, maar ook het ontmoeten van andere ouders.

Met je baby naar het museum? Met kunstfanaatjes geen probleem! - Mamaliefde

Reis mee met Mondriaan

Reis samen met je baby mee door de wereld van Piet Mondriaan in het overzichtsspektakel De Ontdekking van Mondriaan, die tot 24 september te zien is in het Gemeentemuseum Den Haag.

De Kunstfanaatjes Baby Tour vindt plaats voor openingstijd van het museum en heeft een heel relaxed karakter – geen zorg dus over slapende kindjes, voedingsmomenten of een poepluier. En er liggen ter plekke draagzakken klaar.

De keuze om de eerste Kunstfanaatjes Baby Tour te laten plaatsvinden in het Gemeentemuseum Den Haag is niet toevallig. “Baby’s zijn dol op contrast en primaire kleuren. Mondriaans abstracte werken zijn dus perfect voor deze leeftijd.

En waar kun je zijn werk het beste bewonderen dan op de plek met de meeste Mondriaans bij elkaar?”, aldus Timmermans. De eerste tour is een pilot, waarna Kunstfanaatjes een landelijk programma gaat ontwikkelen.

Linda van Aken