Een weekend lang in een museum overnachten? Als ik dat zo zou voorstellen aan de kinderen zouden ze niet meteen staan juichen. Echter na dit weekend wilden ze het liefst niet meer naar huis want het was er zo leuk.
Over welk museum ik het dan heb; museumpark Archeon in Alphen aan de Rijn. Een prachtig openluchtmuseum dat in het teken staat van de Nederlandse geschiedenis en dan specifiek de prehistorie, Romeinen en Middeleeuwen.
Als kind kwam ik hier zelf al graag en ook nu met mijn eigen kinderen zijn we hier al een paar keer geweest en iedere keer ontdekken we weer nieuwe dingen. Dus toen de mogelijkheid er kwam om hier een weekend lang op expeditie te gaan was ik direct enthousiast.
Expeditie Archeon
Op vrijdagmiddag vertrekken we richting Alphen aan de Rijn, helaas vanwege files bij Leiden komen we iets later aan dan gepland. We parkeren de auto op de parkeerplaats, laden de bagage uit (heel handig een grote trolley en een rugzak) en lopen richting de ingang. Daar worden we hartelijk ontvangen bij de receptie, omdat het regent krijgen we een paraplu om mee te nemen en worden we naar onze tent gebracht waar we dat weekend zullen overnachten. Op een veld achter de ingang is een campingveld ingericht met ruim opgezette lodgetenten rondom een gezellig kampvuur. De kinderen gaan natuurlijk op onderzoek uit en verdelen de bedden.
We krijgen een pakket met informatie met een leuk leesboek voor de kinderen en een spelletje. Terwijl we rustig wennen aan de omgeving komt er een Romein aanlopen, hij stelt zich voor als Titus (en nog wat namen) en vraagt of we meelopen voor een korte rondleiding over het park. Dit doet hij echt op een heel leuke manier, vooral ook voor de kinderen en legt ook het een en ander uit over de geschiedenis en over de ‘regels’ voor dit weekend. Zo krijgen we te horen dat we na sluitingstijd mogen zwemmen in het Romeinse badhuis.
Glamping op Archeon
Je verblijft in een lodgetent; in principe is dit een vierpersoonstent met twee slaapcabines voorzien van een tweepersoonsbed en twee eenpersoonsbedden. Heel fijn is dat de bedden bij opkomst al opgemaakt zijn en je dus meteen kan genieten van de vakantie. Zelf vond ik het wel een beetje onhandig dat er twee matrassen op elkaar lagen, dat ligt wel fijn maar ging ook schuiven waardoor je sneller gaat rollen. In de grote slaapkamer heb je ook kastruimte en elektriciteit.
In de leefruimte heb je een ruime keuken met koelkast en vriesvakje waar je wat zelf meegebrachte boodschappen kwijt kan. Bovenin de tent hangt een hanglamp, die een beetje schemerlicht geeft en dus ideaal is om ‘s avonds te laten branden mochten de kinderen onverwachts wakker worden. Anders is het wel erg donker. Ook is er een stalamp die zorgt voor goede verlichting. In de leefruimte staan ook twee relaxte hangstoelen met schapenvachtje en een campingkast waar je je bagage kwijt kan. Buiten onder de overkapping is het ook heerlijk; hier staat een picknicktafel en een fijne bank die ook toen het hard ging regenen en onweren droog bleef.
Er is geen sanitair en stromend water in de tent; hier overnachten geeft dus dat typische campinggevoel. Voor de douches is er een cabine geplaatst met douchehokjes waar je lekker warm kan douchen. Hier kan je ook de afwas doen of de jerrycan vullen. Voor het toilet moet je iets verder lopen naar het toiletgebouw bij de ingang. Deze deel je overdag dus met de bezoekers.
Met kinderen is deze camping een heel fijne uitvalsbasis. Ze zijn de hele dag buiten en zodra ze teveel prikkels krijgen kan je hier weer even je rust pakken.
Op pad met de Archeotolk
Voor het weekend krijg je een programma waarbij je een paar keer met een archeotolk op pad gaat. Als wij er zijn is het het eerste weekend dat je op expeditie kan gaan, dus is het hier en daar nog even aftasten waar behoefte aan is. We zijn er dat weekend met drie gezinnen en gaan een aantal keer samen op pad. Zo gaan we met een archeotolk naar de prehistorie, de middeleeuwen en naar de Romeinen. Overal krijgen we wat meer informatie over hoe het leven er in die periode uitzag afgewisseld met activiteiten zodat het voor de kinderen ook leuk blijft. Onze kinderen zijn met 7 en 9 jaar de jongste, maar daar wordt goed rekening mee gehouden.
Zo mogen ze in de prehistorie oefenen met vuur maken, eerst met een draaihoutje en vervolgens met een vuursteen. In het weekend dat wij er zijn is er ook het prehistorisch weekend waardoor hier extra veel activiteiten zijn. Na sluitingstijd gaan we in de Middeleeuwen boogschieten, wat onze zoon helemaal geweldig vindt omdat hij nu de hele tijd mag oefenen (afgewisseld door anderen in de groep) in plaats van drie pijlen en dan de volgende.
Onze dochter daarentegen is groot fan van de Romeinen en van legionair (soldaat) Lupus die ons meeneemt en begint met een korte coördinatietraining en daarna uitleg geeft over het legeruniform, het badhuis, het eten en drinken in die tijd en tot slot wordt de toekomst voorspeld in de tempel.
De meerwaarde van de archeotolk is dat je zo in een rustig tempo meer informatie krijgt en in kleine groep kan oefenen. Je kan zo ook vragen stellen. Dat het interessante verhalen zijn blijkt bij de Romeinen als er ook regelmatig dagbezoekers aansluiten om mee te luisteren. Of dat je juist na sluitingstijd van het park op pad gaat als het een stuk rustiger is. Op zaterdag staan er twee rondleidingen op het programma en op zondag één zodat het goed te behappen is.
Op ontdekking
De rest van de dag mag je natuurlijk vrij rondlopen in het park en deelnemen aan de activiteiten. Zo gaan we kanoën in de prehistorie en zwaardvechten in de Middeleeuwen. De kinderen krijgen ook een activiteitenpas waarmee we ook leuke souvenirs kunnen maken om mee te nemen naar huis zoals een armbandje, een legerhelm en een fibula (dasspeld). Meer over Archeon met kinderen en wat er te zien en doen is lees je hier terug.
Ook buiten openingstijd mag je door het park lopen; zo mag je zwemmen in het Romeinse badhuis, daar keken de kinderen natuurlijk heel erg naar uit. Maar werd er ook laten zien waar de peddels liggen om te kanoën in de prehistorie. Zelf vond ik het ook erg fijn in de ochtend om alvast met ze naar de speeltuin te gaan zodat ze even konden spelen, klimmen en klauteren en rondrennen in het doolhof.
Echter toen het op zondagmiddag drukker begon te worden in het park en het zonnetje zich flink liet zien was het ook fijn om je te kunnen terugtrekken op de camping en bij de tent rond te hangen. Bij de souvenirshop hebben we een boog met drie pijlen gekocht zodat ze lekker kunnen spelen op het grasveld en ze vermaken zich prima door een beetje te hangen. Hierdoor is het ook heel goed te doen met jonge kinderen.
Wat heel fijn is dat je het gevoel krijgt dat er echt alles aan wordt gedaan om je een fijn weekend te bezorgen. Zo regent het vrijdagavond en is het dus helaas geen optie om te gaan zwemmen of een vuurtje te stoken bij de tenten. Dus worden we uitgenodigd door een archeotolk om mee te lopen naar de Middeleeuwen om daar in het huis van de koopman de haard aan te steken en spelletjes te spelen. De kinderen hadden al pyjama’s aan en lagen even bij te komen, maar natuurlijk wilden ze wel helpen met het vuur aanblazen en hebben ze geleerd te dammen.
Eten en drinken
Ook op het gebied van eten en drinken is alles goed verzorgd; als we aankomen in de tent valt zoonlief de goed gevulde fruitschaal aan in de keuken. Ook de koelkast is goed gevuld met gekoelde producten voor het ontbijt / de lunch zoals sapjes, broodbeleg met ruime keuze en yoghurtjes. Bij het koffiezetapparaat liggen er cupjes en theezakjes en een assortiment aan zoet broodbeleg. In de ochtenden worden er verse warme broodjes bezorgd. Zo krijgen we warme pistoletjes (wit en bruin) maar ook croissantjes en koffiebroodjes. Wat de kinderen erg lekker vonden was ‘s ochtends een gebakken eitje met kaas en ham die je zelf in de tent kan bakken.
Daarnaast word je twee keer uitgenodigd voor het diner; op de aankomstdag (vrijdag) aten we in de Romeinse herberg waar je kon kiezen uit pizza’s of patat (sinds kort hebben ze alleen vegetarische pizza’s) en na afloop een ijsje. De drankjes komen wel voor eigen rekening. Deze pizza’s waren erg lekker en vulden erg goed, dus het was heel fijn dat ze ook pizzadozen hebben om mee te nemen naar de tent zodat we later op de avond nog het laatste pizzapuntje konden eten.
Op de zondagavond werden we uitgenodigd voor een diner in het Middeleeuwse klooster; hier zit een pannenkoekenrestaurant waar pannenkoeken worden gemaakt naar recept van topchef Pierre Wind met ingrediënten uit het Groene Hart en granen van de Alphense molen. Je kan ook kiezen uit volkoren of ‘gewone’ pannenkoeken. Voor de kinderen is er een speciale kinderkaart met kleinere pannenkoeken zoals een pannenkoek met snoepjes. Houd je niet van pannenkoeken dan kan je hier ook andere gerechten bestellen, zo is de saté ook erg lekker. Wij aten hier op zondagavond, toen het Nederlands elftal moest spelen en was er geregeld dat we de wedstrijd konden volgen op het scherm tijdens het eten.
Voor de lunch en op zaterdagavond moet je dus zelf eten regelen. Je kan hiervoor in Archeon zelf ergens heen, het klooster en herberg blijven langer open. Maar je kan ook zelf koken in de tent of buiten het park eten.
Zuid-Holland
- Zuid-Holland met kinderen
- Den-Haag met kinderen
- Rotterdam met kinderen
- Gouda met kinderen
- Kinderdijk met kinderen
- Dagje Scheveningen zomer & winter
- Duinrell Wassenaar & Tikibad
- Plaswijckpark Rotterdam
- Legoland Discovery Center Scheveningen
- Drievliet Den Haag
- Linnaeushof speeltuin
- Naturalis Biodiversity Center Leiden
- Museumpark Archeon
- Remastered Experience Rotterdam
- Madurodam Den Haag
- Madurodam in de winter
- Westfield Mall of the Netherlands
- Keukenhof met kinderen
- Avifauna vogelpark
- Avonturenboerderij Molenwaard
- Belevenisboerderij Schieveen
- Fun Forest Rotterdam
- Expeditie Archeon overnachting
- Duinrell overnachting glamping
- Duinrell overnachting chalet
- Beach Villa’s Hoek van Holland
- Landal Reeuwijkse Plassen
- Van der Valk Dordrecht
- Stayokay Rotterdam marinierskamer
Musea
- Kindermuseum Nederland
- Interactieve uitjes & musea
- Musea voor baby’s; kunstfanaatjes
- Musea voor tieners & pubers
- Museumpark Archeon met kinderen
- Expeditie Archeon met overnachting
- Aviodrome Lelystad met kinderen
- Continium Discovery Center Kerkrade
- Gevangenismuseum Veenhuizen
- Hunebedcentrum & Oertijdpad Borger
- Kasteel Haarzuilens met kinderen
- Kasteel Muiderslot met kinderen
- Maritiem Museum Rotterdam met kinderen
- Miljoenenlijn Zuid-Limburgse Stoomtrein
- Natural Biodiversity Museum Leiden
- NEMO Science Center Amsterdam
- Nijntje Museum Utrecht
- Oertijdmuseum Boxtel
- Philips Eindhoven musea
- preHistorisch Dorp Eindhoven
- Rijksmuseum Amsterdam met kinderen
- Scheepvaartmuseum Amsterdam
- Spoorwegmuseum Utrecht
- Hoe maak je een extra slaapkamer op zolder? - 13 September 2024
- Spionnen spelletjes en activiteiten - 12 September 2024
- 50 jaar Speelgoed van het Jaar 2024 - 11 September 2024