Skip to Content

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter

Als je als ouder (of oma, opa, tante, buurvrouw) speelgoed uitzoekt komt het regelmatig voor dat de eerste vraag niet is ‘vindt het kind dit leuk’ maar is het leerzaam en verantwoord? En ergens is dat logisch; want je wil natuurlijk het beste voor je kind en waar mogelijk ondersteunen in zijn ontwikkeling.

Spellen waarmee je kind de fijne of grove motoriek traint, zijn erg populair bij baby’s, net als kleuren en vormen als ze wat ouder worden. Of wat dacht je van letters en cijfers voor kleuters? En dat is helemaal niet erg, om spelenderwijs in aanraking te komen met bepaalde nieuwe vaardigheden die ze zo zichzelf eigen kunnen maken.

Doordat ze uitgedaagd worden. Dat werkt echter wel het beste als het kind het ook echt leuk vindt en het goed aansluit bij de leeftijd. Maar wat is nu geschikt speelgoed?

Uitdagend speelgoed voor baby’s

Voor een baby is de hele wereld een grote uitdaging. Een baby amuseert zich met simpele dingen. Wie kent niet het voorbeeld van een 1-jarige die bij het krijgen van een cadeau heerlijk met het papier gaat spelen en het cadeau letterlijk naast zich neerlegt? Daarom is open end speelgoed waarbij je kind zelf zijn eigen spel bepaalt enorm populair.

Onder andere Little Dutch produceert fantastisch speelgoed dat er ook nog eens prachtig uitziet en een echte eye-catcher is.

Een voelboekje met allerlei geluiden erin verstopt is ook fantastisch uitdagend materiaal voor een baby. Maak het niet te gek en laat een baby met een paar lepels op een pannetje slaan of een stuk papier verfrommelen.

Babygym

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Perfect speelgoed voor de allerkleinsten! Baby-gyms zijn niet alleen vermaak voor baby’s, maar hebben ook een leerzame functie. Wanneer je baby een babygym gebruikt, bevordert het vele vaardigheden van je baby. Door deze combinatie is de Baby-gym goed voor de ontwikkeling van je baby.

Je vindt hier simpele Activity-gyms tot heel uitgebreide versies met geluid en licht. De Baby-gyms zijn ook compact zodat het makkelijk mee te nemen is voor op vakantie bijvoorbeeld.

Labeldoekje

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Heerlijk voor een baby is ook het zogenaamd labeldoekje: een doekje met daaraan allerlei lusjes en knoopjes die allemaal anders aanvoelen. De doekjes zijn lekker zacht en al geschikt als je baby een paar weken oud is. Zo leert een baby materialen onderscheiden.

De kleuren, texturen en labels prikkelen de zintuigen en dragen daarmee bij aan de ontwikkeling van jouw kindje. Maar je kindje kan ook oefenen met de fijne motoriek en de controle over zijn handjes en grip.

Rammelaar

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Als je baby iets ouder is kun je jouw baby laten rammelen met een leuke rammelaar. Een rammelaar is een goed instrument voor een baby om zijn grove motoriek te ontwikkelen. Ze zijn er in veel verschillende soorten.

Zo heb je een rammelaar in de vorm van een dier, een zilveren rammelaar, of een houten rammelaar. Geef een rammelaar aan je baby en kijk hoe vrolijk het wordt van de geluidjes die hij maakt door de rammelaar heen en weer te schudden.

Vormenstoof

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Als je kind iets ouder wordt en meer controle heeft over zijn fijne motoriek kun je een vormenstoof aanbieden of een ringenstapel. Op deze manier wordt spelenderwijs geoefend met de fijne motoriek en verschillende wiskundige figuren in verschillende maten.

Het is in het begin een beetje oefenen, maar met een vormenstoof leert je kindje de verschillende kleuren en vormen op een speelse manier te herkennen en te onderscheiden.

Door de vormen door de juiste opening te duwen, wordt de fijne motoriek gestimuleerd. Ze zijn er in verschillende varianten. Hout, kunststof, in de vorm van een hamerbank, met licht en geluid, met blokken of sleutels.

Loopwagens

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Een babylooptrainer helpt je kindje leren staan en de eerste pasjes te zetten, uitdagender kan het niet!. Looptrainers zijn er in de vorm van een babywalker, een loopwagen of loopauto.

Velen zijn uitgerust met leuke activiteiten, al dan niet met licht en geluid, zodat je kindje ook in zittende positie kan spelen. Wil je zelf de rolweerstand kunnen bepalen? Ga dan voor een looptrainer met een snelheidsschakelaar.

Uitdagend speelgoed voor dreumes en peuter

Activiteitenkubus

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Leuk speelgoed om jonge kinderen die net baby-af zijn uit te dagen is een zg. kralenkubus of kralentafel. Waarschijnlijk heeft iedere ouder die weleens bij de huisarts of tandarts gezien in de wachtkamer.

Voordeel voor de ouders is dat het meegenomen kan worden zonder dat er allerlei onderdelen kwijtraken. Nog een voordeel is dat kinderen er mee spelen zonder dat je hele huis onder de ‘rommel’ ligt. Het is namelijk een kubus of tafeltje met allerlei gekleurde stangen die in vormen zijn gebogen.

Er omheen zitten kralen in allerlei kleuren en vormen. Een kind kan simpelweg de weggetjes volgen door de kralen te schuiven, maar ook vormen sorteren, tellen, kleuren benoemen.

Het prikkelt de fantasie en het ontwikkelt de ruimtelijke oriëntatie. Je hebt ze van heel klein, die een klein kind al goed vast kan houden en dragen, maar ook in de vorm van een tafel waar kinderen bij kunnen gaan zitten of erin kruipen. Je ziet dit speelgoed ook op veel kinderdagverblijven.

Blokken

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Blokken om een toren te bouwen en die weer omgooien is een van de meest oude, maar ook een van de meest uitdagende vorm van speelgoed voor het heel jonge kind. Kinderen houden van blokken stapelen, maar ze omgooien is natuurlijk minstens zo leuk.

Tijdens het spelen met blokken in allerlei vormen ontwikkelt je kleintje de fijne motoriek. Niet voor niets dat ze blokjes ook gebruiken bij het consultatiebureau om de oog-hand-coördinatie te testen. Stapelkubussen, stapeltorens, stapelbekers, zachte blokken, houten blokken, blokkenkarren.

Poppen

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Geef het kind een pop die er zo basic uitziet als maar kan; hierdoor laat het kind zijn fantasie werken en is de pop dan weer een prinses en dan weer een koning. Met een pop kan je kind ook bepaalde situaties naspelen en zo eigen maken.

Bijvoorbeeld door luiers te verschonen, mee te nemen aan tafel of in een wandelwagen rond te duwen.

Mocht je kind een grote broer of zus worden, dan zijn interactieve babypoppen ook een goed idee. Zo kan je kind wennen aan zijn rol als grote broer of zus en heeft het ook iemand om voor te zorgen.

Preschool speelgoed

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Of wat dacht je van Codi mijn Robotdino van VTech of Co-de-rups van Fisher Price waarbij kinderen kunnen oefenen met het logisch nadenken. VTech heeft een hele lijn met preschool speelgoed waarbij je kind op interactieve wijze oefenen. VTech staat voor leuk speelgoed waar kinderen wat van kunnen leren.

Met een team van experts en grondig onderzoek maakt VTech speelgoed waar je niet alleen plezier mee beleeft, maar ook nog wat van leert!

Denk bijvoorbeeld aan kleuren, thema’s, rekenen, taal maar ook lichamelijke ontwikkeling en algemene kennis.

Spelletjes

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Ook zijn er diverse spelletjes zoals Nijntje Verstoppertje of Kleurentorentjes die veel uitdaging bieden op deze leeftijd.

Al spelenderwijs leren baby’s en peuters vormen en kleuren te herkennen, klokkijken, lezen of samenspelen. Denk bijvoorbeeld aan memory, domino, lotto. Sommige spelletjes kunnen zelfstandig gespeeld worden, anderen speel je met meerderen.

Lees ook: Gezelschapsspellen voor kinderen, peuters en kleuters

Uitdagend speelgoed voor kleuters

De wereld van een kleuter wordt groter en het kind zal in de speelgoedwinkels aan allerlei verleidingen blootstaan en graag willen hebben. Uiteraard kun je je kleuter af en toe best een spelletje op de computer of IPad laten doen, maar het is goed om daar bewust mee om te gaan en bijvoorbeeld niet als je kind zich verveelt.

Juist die momenten zijn goed voor een kind: het leert zichzelf bezighouden en op die momenten van ‘verveling’ ontstaan vaak de leukste spelsituaties.

Constructiemateriaal

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Bied een kleuter constructiemateriaal aan: Lego of de voorloper voor jongere kinderen: Duplo. Extra uitdaging krijg je door dit bijvoorbeeld te combineren met een knikkerbaan zoals Hubelino. Bouwspeelgoed helpt kinderen om spelenderwijs de motorische vaardigheden en creativiteit te ontwikkelen.

Ook kunnen kinderen verschillende vormen van rollenspel bedenken met thema’s als politie, boerderij en prinsessen. Met het bouwen van knikkerbanen maken kinderen kennis met zwaartekracht en versnelling.

Of wat dacht je van magnetic tiles en kid knex, dat wordt ook op veel scholen gebruikt.

Tiptoi

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Met tiptoi® van Ravensburger leren kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken. Tip met de stift op een afbeelding of tekst, en er klinken geluiden, muziek en gesproken tekst die van toepassing zijn op het beeld.

De elektronische intelligentie van tiptoi® laat kinderen zelfstandig boeken, spellen, puzzels en speelfiguren steeds weer opnieuw beleven. tiptoi® brengt leren tot leven!

Puzzels

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Voor jong en oud is het leuk om ter ontspanning een leuke puzzel te leggen. Ook voor de jonge puzzelaars zijn er leuke puzzels voor kinderen met diverse thema’s.

Zo mogen de kinderpuzzels met vrolijke, bekende karakters als Brandweerman Sam, Paw Patrol en Peppa Big natuurlijk ook niet in het assortiment ontbreken. Ook zijn de puzzels met dieren en dinosaurussen erg leuk voor kinderen van 5 en 6 jaar! Bekijk hier het ruime assortiment met puzzels voor kinderen.

Robots

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Ben jij ook zo gek op speelgoedrobots? Er zijn robots die al kant-en-klaar zijn, waar enkel een batterij toevoegen voldoende is om te laten werken. Maar misschien vind je het ook leuk om de robot zelf in elkaar te moeten zetten! Er zijn ook robots die programmeerbaar zijn wat voor echte bollebozen een leerzame en interessante bezigheid is.

Verkleedkleding

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Vergeet niet de verkleedkleren in de buurt van je kleuter te leggen. Ook de ouderwetse poppenkast is nog altijd fantastisch speelmateriaal voor een kleuter om de fantasie te stimuleren.

Laat de kinderen een tent van lakens maken en geef de kinderen in die tent een paar bordjes en bekers. Succes verzekerd voor eindeloze rollenspellen en het zal ze ook stimuleren om probleemoplossend aan het werk te gaan om zelf constructies te bedenken.

Uitdagend speelgoed voor kinderen

Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er talloze spellen die de fantasie stimuleren, maar ook die de ontwikkeling bevorderen. Er zijn ook educatieve spellen die de ontwikkeling van het kind bevorderen en hen uitdagen.

Hoe leuk is het om op deze leeftijd gezelschapsspelletjes te doen. Het kind leert logisch te denken, een strategie te zoeken en tegen zijn verlies te kunnen.

SmartGames

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

SmartGames zijn superleuke, logische denkspellen voor één speler. Speel SmartGames waar en wanneer je maar wil, je hebt niet eens een tegenspeler nodig. Maar hoewel je SmartGames alleen kan spelen, is het natuurlijk even leuk om samen naar de oplossing te zoeken.

Opdrachten zijn verdeeld over 4 of 5 niveaus. Je begint bij de makkelijkste en geleidelijk worden de opdrachten steeds uitdagender. Zo blijft elk spel interessant én leuk.

Knutselmateriaal

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Knutselmateriaal moet er eigenlijk in ieder huis voor het grijpen liggen, samen met waardeloos materiaal. Laat het kind maar ontdekken! Er zijn knutselpakket voor grote en kleine kinderen. Zo kan je kind sieraden maken of gips gieten in verschillende thema’s. Voor de grote knutselprojecten vind je ook speciale pakketten om te kleien, knippen of zelfs figuurzagen.

Weet je niet waar te beginnen; dan zijn er handige pakketten met handleidingen en materialen die je kan gebruiken om te knutselen. Re-Cycle-Me streeft naar een wereld waarin kinderen & hun ouders zich meer bewust worden van de hoeveelheid afval die we produceren.

Een wereld waarin kinderen helpen dit afval te reduceren door te recyclen. En uiteraard is het cool om van je eigen afval de mooiste creaties te maken!

Experiment set

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Denk bijvoorbeeld eens aan een goocheldoos of een scheikundedoos vol met experimenten. Het uitvoeren van spannende en wetenschappelijk verantwoorde experimenten helpen je om de wereld te ontdekken.

Ga de uitdaging aan met magische proefjes en laat je scheikundeleraar verstelt staan! Of bestudeer het heelal en leer alles over onze sterren en planeten.

Vergeet niet om de natuur in te gaan en de wetten van de natuur door middel van experimenten te beleven.

Microscoop

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Deze uitgebreide microscoopset bevat een stevige metalen microscoop met LED-verlichting, attributen en Nederlandse uitleg met illustraties om tenminste 30 verschillende experimenten uit te voeren.

Je kunt verschillende objecten verzamelen zoals veren, schapenwol, boombladeren, zeewier, konijnenharen enz. deze voorbereiden en dan observeren met de microscoop.

De wonderbaarlijke ontdekking van de wereld van het oneindig kleine. Ontdek hoe een blad, water, olie, een uienbol, banaan, madeliefje, en nog veel meer er tot wel 1200X vergroot uitziet. Deze optische microscoop heeft drie vergrotingen: X200, X600 en X1200 en heeft een metalen body en voet.

Squla

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

De Squla-app bevat dezelfde educatieve content en motiverende spelelementen als de website, zodat je kinderen altijd en overal kunnen oefenen met onze leerzame quizzen en games. En jij heb altijd en overal overzicht van de resultaten van je kinderen! Let op: Voor deze app heb je wel internet nodig!

Lees ook: Review: Squla ervaringen om thuis te spelen en leren

Uitdagend speelgoed voor tieners

Dit lijkt op het eerste gezicht een lastige combinatie. Een tiener wil alleen chillen met zijn vrienden, of hangen achter zijn computer. Dit lijkt ten minste vaak zo, maar toch zijn tieners ook best te porren voor uitdagend speelgoed, al moet je het dan uiteraard geen speelgoed noemen. ‘Speelgoed is voor kleine kinderen’, zal er al gauw gedacht worden.

Technisch LEGO

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Maar wat te denken van Technisch Lego? Als dat niet uitdagend is?

LEGO Technic is een thema van LEGO wat gaat om het bouwen van techniek.

De lijn, ook wel bekend als technisch LEGO, is geïntroduceerd in 1977 en draagt de naam LEGO Technic sinds 1986.

Gezelschapsspellen

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Gezelschapsspellen als Risk en Monopoly zijn voor zowel volwassenen als voor tieners leuk. Het spel Ticket to Ride laat de tiener een fantastische tocht door Europa maken in spelvorm.

Het is erg leerzaam en heeft uitdagende opdrachten. Ook een Escape Room in de vorm van een spel zal het goed doen bij een tiener. Een spel samen met je tiener doen is een vorm van aandacht waar je kind stiekem toch naar verlangt. Geniet van je groter wordende kind!

Spacerail knikkerbaan

25x Leerzaam & educatief speelgoed; STEAM voor baby, peuter en kleuter - Mamaliefde

Met de Spacerail Level 2 bouw je zelf een waanzinnige achtbaan. Met een spectaculaire snelheid racen de stalen kogels over de tracks langs scherpe bochten, een looping tot aan de lift die de kogels weer omhoog brengt voor de volgende ronde. Level 2 Knikkerbaan heeft twee afzonderlijke tracks, stuntsecties en is bovendien Glow in the Dark. De stalen kogel volgt spoor één en eindigt na een spannende lus bij de onderkant van de lift om weer opgepakt te worden voor het vervolg op een andere indrukwekkende baan.

Een geweldig zelfbouwpakket om in elkaar te zetten met een uitgebreide handleiding. Begeleiding van een volwassene wordt aanbevolen. Geniet van het eindeloze schouwspel en kijk met blijvende verwondering naar de stalen kogels die het geweldige parcours afleggen. Spacerails zijn verkrijgbaar in 6 verschillende moeilijkheidsgraden; Level 1 is relatief eenvoudig en snel op te bouwen en Level 6 is een absolute uitdaging voor de ervaren bouwer. Level 2 en 4 zijn Glow in the Dark uitvoeringen.

STEAM speelgoed

Veel ouders willen niet alleen leuk speelgoed voor hun kind, maar ook speelgoed dat ‘educatief verantwoord’ is en waar kinderen iets van leren. STEAM (of STEM zonder A) is een Amerikaans ‘begrip’ dat staat voor Science (wetenschap), Technology (techniek), Engineering (bouwkunde), Art (kunst) en Mathmatics (wiskunde).

De term is internationaal geïntroduceerd om kinderen van jongs af aan warm te maken voor wetenschap en technologie.

Dit kan al heel erg laagdrempelig zijn zoals puzzels met een wereldkaart maar ook speelgoed dat uitdaagt om te experimenteren. Onder andere Clementoni en Learning Resources hebben veel speelgoed dat hierbij aansluit. Of wat dacht je van de puzzels van SmartGames? Zij hebben ook dit jaar een aantal nieuwe spellen ontwikkeld waardoor je jezelf blijft uitdagen.

Ook voor jongere kinderen; zo is er bijvoorbeeld een stapelspel waarmee je verschillende blokjes moet stapelen maar dat niet direct op elkaar past of ze met magneten gekoppeld moeten worden.

Het fijne van de spellen van SmartGames is dat je het spel op meerdere niveaus kan spelen. Zodat ook als de kinderen naar bed zijn je jezelf hiermee kan vermaken ;-)

STEM is iets wat je vooral veel in het buitenland op dozen ziet staan, in Nederland is dit begrip nog iets minder in gebruik. Jumbo is één van de eersten die dit op de dozen zal gaan vermelden.

Dat STEAM voor alle leeftijden is, bewijst onder andere Little Tikes die met een geweldige laboratorium / werkplaats gaat komen waar heel veel kinderen veel zullen gaan ontdekken en experimenteren.

Linda van Aken