Skip to Content

Kleuren kinderkamer; van botanisch tot industrieel

Kleuren kinderkamer; van botanisch tot industrieel

Thuiskomen en je eigen plekje hebben. Wie heeft hier nu geen nood aan? Ook voor kinderen is dit belangrijk. Een plaatsje waar ze zich kunnen terugtrekken als ze wat ouder zijn of gewoon een mooie kinderkamer om te kunnen slapen of te kunnen zijn.

Natuurlijk wil je ook voor je kind een mooie en gezellige kamer. Zit je een beetje in de knoop met hoe je dit aanpakt? Geen probleem. Met deze tips komt dit helemaal in orde.

Vive botanique

Kleuren kinderkamer; van botanisch tot industrieel - Mamaliefde

Vive botanique of haal de natuur naar binnen. Dat is de trend van dit jaar. We halen onze inspiratie uit de mooie, bombastische, botanische tuinen.

Prachtige, luchtzuiverende planten hangend aan het plafond zijn helemaal in. Ze zijn niet alleen mooi, het is ook nog eens goed voor de lucht die je kindje inademt. Door de planten komt er meer zuurstof in de lucht en is er dus ook meer zuurstof om in te ademen.

Je hoeft de planten uiteraard niet aan het plafond te hangen als dit niet mogelijk is. In een elegante pot op de vensterbank zijn ze ook heel erg mooi! Zolang er maar planten zijn. Een agave, een sansevieria of een aralie. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van het ruime aanbod aan binnenplanten en kamerplanten.

Behang met bloemenprints als hoofdaccent en donkere kleuren doen het erg goed in de kinderkamer. Donkergroen gecombineerd met aardetinten en een leuke plant, zoals we al zeiden, zijn een must.

Een houten kast of een houten verzorgingskussen staan erg goed bij deze combinatie. Laat je inspireren door de natuur en creëer jouw botanische tuin in de slaapkamer van je kindje.

Een pluspunt: deze houten materialen zijn vaak duurzaam en verkregen via eerlijke handel.

Een leeg bedje is ook niet dat. Kinderen houden van speelgoed en knuffels. Dit jaar wordt het bed gevuld met dierenknuffels, dierenknuffels en nog eens dierenknuffels. Aapjes, wasberen of alpaca’s.

Je kan het zo gek niet bedenken. Je kind hoeft zich niet langer te beperken tot een teddybeer.

Elk kind kan zijn of haar dier in een knuffel uitkiezen. Uren speelplezier verzekerd.

Industrial chique

Kleuren kinderkamer; van botanisch tot industrieel - Mamaliefde

Stoer, industrieel en afgeleefd. Dat zijn de kernwoorden van de industriële stijl. Elegante metalen bedjes met dunne pootjes als perfecte slaapplaats. Een gitzwarte kleerkast met gouden deurknoppen. Donkere kleuren doen het dit jaar erg goed en zwart hoort hier ook bij.

Opnieuw worden donkere kleuren gecombineerd met kleine, gouden accenten. Zolang het maar een stoer uiterlijk heeft. Deze stoere trend combineer je best met houten of metalen materialen (houten (nacht)kastje, metalen stoel, metalen verzorgingskussen,…).

Wat dan met de muur? Behang, verf of iets anders? Je hoeft de muur van je kinderkamer niet speciaal te behangen met een leuke print, neen, laat de muur gewoon in zijn naturelle.

Misschien met één laagje verf, maar liefst in de natuurlijke stijl. We zeggen bewust één laagje verf omdat je dan de ruwe, industriële look kunt behouden. Gewoon de baksteen zoals hij is, is de boodschap.

Een leuk schilderijtje aan de muur of uiteraard een mooie kindertekening maakt de look compleet.

Upcycling

Kleuren kinderkamer; van botanisch tot industrieel - Mamaliefde

Vintage en retro zijn helemaal in. Je ziet het overal terugkomen: tweedehands kledij en meubels zijn het nieuwe trendy. Koffiezaakjes met een retro look waar je gezellig kan genieten met een boek en een lekkere koffie zijn de perfecte ontspanningsplaats.

Nu vind je retro en vintage ook in de kinderkamer. De boodschap? Duik op zolder en haal jouw oude, leuke kinderspullen naar boven. Zelfs de spullen van je ouders zijn goed, zolang het maar ouderwets is.

Spullen met een ziel, wordt dit ook wel genoemd. Oud is het nieuwe hedendaags.

Heb je nog een klassieke kinderstoel of een ‘echte’ wieg? Schuur hem op, geef hem een likje verf en dan is hij helemaal klaar om hergebruikt te worden.

Upcycling is helemaal hip en nog eens goed voor het milieu ook!

Kleuren, allemaal kleuren

Kleuren kinderkamer; van botanisch tot industrieel - Mamaliefde

We hebben het al gehad over de stijlen die dit jaar zullen terugkomen. Nu willen we het ook even hebben over de kleuren en tinten die dit jaar een must zijn. Want ja, wat doe je met een kale muur? Die kan wel een likje verf gebruiken.

  • Zwart en aardetinten zoals bruin, nude, lichtroze en terracotta werden al eens vernoemd. Natuurlijk is er veel meer dan dat.
  • Pastelkleuren, die vorig jaar erg in waren, worden nu vervangen door iets zwaardere kleuren zoals paars, peach en lila.
  • Grijs is een blijvende kleur, maar dit jaar gaan we voor de donkere variant.
  • Donkere kleuren zoals donkerblauw en donkergroen zijn dé kleuren van dit jaar. Eigenlijk komt het er op neer: donkere kleuren zijn de trend. Als je gaat voor een donkere kleur, kan je niets verkeerd doen. Je kan deze verschillende kleuren met elkaar combineren of gaan voor één accentmuur met een opvallend behangpapier en de andere muren schilder je dan in een neutrale, maar, zoals we al zeiden, donkere tint.

Alles begint bij het bed

Kleuren kinderkamer; van botanisch tot industrieel - Mamaliefde

Een kindje brengt veel tijd door in zijn bedje. Daarom hechten we belang aan een gezellig, comfortabel en mooi bed. Knuffels in je favoriete dier dit jaar in overvloed, maar wat met het kinderdekbedovertrek?

Je kind kan zijn favoriete personage kiezen (ballerina, ridder, dinosaurus, paardrijdster,…) om in te slapen. Zo lijkt het net of je kind het personage is geworden.

De fantasie wordt geprikkeld en slapen wordt een droom die in vervulling gaat. Natuurlijk zijn er ook effen kleuren en printen. Het bed moet vooral een plaats zijn waar je kind rust vindt en tot rust komt.

Een rustig patroon en een leuke kleur zijn hiervoor ideaal.

Een overvloed aan trends dit jaar. We hebben hier de belangrijkste trends op een rijtje gezet en we hopen dat je in al deze trends wat inspiratie hebt kunnen vinden voor de kamer van je kindje.

Redactie Mamaliefde