Skip to Content

10x Kinetisch zand review van action tot hema

10x Kinetisch zand review van action tot hema

Het afgelopen jaar heb ik zeer veel verschillende merken binnenspeelzand mogen testen. Met de feestdagen die voor de deur staan leek het me wel handig om ze eens op een rijtje te zetten. Ieder merk heeft namelijk zo zijn eigenschappen. Zodat er voor iedereen wat tussen zit. Heel handig dus om te weten voordat je de grote inkopen doet.

In principe kan je het in twee ‘varianten’ opdelen. De een is meer een zandachtige vorm en de ander meer poeder/kleivormig. In de winkel is het nog maar heel beperkt beschikbaar, wel kan je het tegenwoordig bestellen via bol.com.

Natuurlijk zijn er variaties op, maar dat voelt toch anders dan het ‘echte’ zand. Het advies is 1 kg per kind, als er ‘netjes’ mee gespeeld wordt is 1 kg ook meer dan voldoende voor drie kinderen.

Wat is magisch speelzand?

Magisch zand is moeilijk te omschrijven. Het is geen los zand dat overal tussen gaat zitten, het is ook geen klei dat continu uitdroogt en ook geen deeg.

Het grootste bestanddeel is zand, hier is echter een bindmiddel aan toegevoegd waardoor er een soort losse draadjes ontstaan waardoor het aan elkaar kleeft. Het is dus heel makkelijk om er een stevige bal van te maken, die je zelfs, voorzichtig, kan overgooien zonder dat het kapot gaat.

Maak je er echter een gaatje in, dan valt het uit elkaar als los zand. Het was in ieder geval een groot succes, een van de weinige cadeautjes waar ook daadwerkelijk mee gespeeld werd.

Sterker nog; de helft van de volwassenen en alle kinderen moesten het uitproberen. Jong en oud vermaakte zich prima met dit speelgoed.

Onze dochter mag hier alleen mee spelen onder toezicht, omdat ik anders bang ben het door het hele huis aan te treffen. En dat vind ik helemaal niet erg, negen van de tien keer speel ik zelf ook mee!

Spelmateriaal

In de winkel zijn er speciale materialen te koop om met dit zand te spelen. Vormpjes, schepjes en stempels. Leuk, maar niet essentieel. Het spelen met het zand zelf is al een uitdaging op zich.

Een eenvoudig (klein) strandsetje van de wibra of wat goedkope siliconen vormen van de xenos voldoen prima. Het liefste spelen we echter met natuurlijke materialen. Denk aan wat schelpjes, houten paddestoelen en eikels, sateprikkers etc. Speelzand is ook echt geschikt als sensopatisch spelmateriaal.

Spelsuggesties

De standaard spelopzet is een dienblad met speelzand. Zodra het spel een beetje dood gaat voeg ik hier een of meerdere materialen aan toe. Zo zorg je iedere keer voor variatie en kan je inspelen op thema’s, seizoenen en feestdagen. Hieronder wat voorbeelden.

Speelzand opruimen & Opbergen

Als er met speelzand gespeeld wordt doe ik dat voornamelijk op een dienblad. Zowel binnen als buiten. Buiten doe ik er nog een kleed onder op het gras en binnen op de salontafel. Na het spelen verzamelen we alles.

De restjes die op de grond liggen ‘stempel’ ik op met een klein kluitje zand. Zo raakt er nauwelijks zand kwijt. Het spelmateriaal wordt opgeruimd en het zand bewaar ik in een leeg yoghurt emmertje zodat het goed droog opgeslagen kan worden.

Echt uitdrogen doet het niet, maar mocht het toch iets minder worden kan je dit met water oplossen.

Kinetic Sand (Kinetisch zand)

Kinetic Sand van het Zweedse merk Waba  is het eerste zand waarmee de kinderen en ik kennis hebben gemaakt. Het is nog twee jaar geleden zijn geweest dat ik het voor het eerst voelde op de Ouders Natuurlijk Beurs, en ik was om. Dit moest ik hebben!

Daarom kwam het vrijwel bovenaan het verlanglijstje te staan voor de tweede verjaardag van onze dochter. Er is geen zand dat het stroperige draden vormende karakter van dit zand echt kan nabootsen. Al komt er wel in de buurt.

Het is heerlijk zand om mee te spelen. Om er echt sculpturen mee te bouwen is het echter net te zwak en zakt het snel weer in een. Dit zand is ook vrij makkelijk om op te ruimen. Het advies is 1 kg per kind, grotere verpakkingen zijn natuurlijk goedkoper qua kiloprijs.

De verpakking

In de doos van het kinetic sand zit een zak met het zand, figuurtjes of een bak om het in te bewaren moet je er los bijkopen.

De prijs en aanbod

Het kinetic sand was in het begin erg lastig te krijgen; er waren enkele webshops die dit voor 14,95 per kg aanboden. Er zijn ook verpakkingen van 2,5 kg voor 22,50 en en 5 kg verpakkingen voor 34,95.

Zelf heb ik gekozen voor 1 kg. Dat blijkt in de praktijk meer dan voldoende. Ook als peuter het moet delen met haar nichtje. Wel mag ze hier alleen mee spelen onder toezicht en aan tafel (eettafel of kindertafel).

Tegenwoordig is het ook in de speelgoed speciaal zaak te verkrijgen of heel eenvoudig via bol.com Vaak zelfs nog iets goedkoper voor 12,50 etc.

De structuur

Het kinetic sand voelt echt aan als zand, en gedraagt zich in principe ook als dusdanig. Het is echt vloeibaar. Je kan er vormpjes van maken, maar als je er voorzichtig induwt brokkelt het af. Je ziet dan ook echt de draden van het bindmiddel verschijnen.

Vormpjes maken

Met het kinetic sand kan je figuurtjes maken, en het door midden zagen. Echt stevige ‘taartjes’ bakken zoals je met ‘hard zand’ doet is hier geen optie. Wel is het mogelijk om er bijvoorbeeld een bal van te maken en die heel te rollen

. Zolang je er niet aan zit blijft het in vorm, maar als je er met je vinger induwt brokkelt het langzaam af. Een sneeuwpop met drie ballen op elkaar is niet haalbaar.

Bewaren

Kinetic sand moet je luchtdicht bewaren. En het ook niet zo snel in aanraking laten komen met water. Mocht kinetic sand een beetje droog aanvoelen kan je er een klein beetje water aan toevoegen.

Eindoordeel

 kinetic sand 
+Het voelt echt aan als zand, 98% is zand. 
 Het bindmiddel is niet giftig. 
 Het zand is makkelijk op te ruimen. Je kan het ‘stempelen’. 
 Geen losse zandkorrels 
 Vanaf 2,5 kg is dit zand goedkoper. 
 Als het droog aanvoelt is dit met water op te lossen. 
Het zand valt sneller op de grond 

Oftewel; ben je op zoek naar zand om binnen mee te spelen voor jonge kinderen op sensopatische wijze ga dan voor kinetic sand.

Shoppen doe je hier.

Angel sand

De afgelopen tijd hebben we een paar keer gespeeld met Angel Sand. Een soort kruising tussen klei en binnenspeelzand. Het bijzondere aan dit zand is dat het beschikbaar is in verschillende kleurtjes. Dit materiaal wordt ook veel gebruikt in het (bijzonder) onderwijs en instellingen die kinderen begeleiden vanwege het therapeutisch karakter.

Het Angel Sand is super zacht en wordt in diverse kleuren aangeboden. Angel Sand is gemaakt van biologische producten waardoor het niet giftig is en een antibacteriële functie heeft.

Als je het net uit de verpakking haalt is het wat brokkelig en voelt het een beetje oase-achtig aan. Even kneden en het verandert in een superzacht en fluweelachtig materiaal. Angel Sand wordt in diverse varianten aangeboden, vooral handig in complete speelsets met speelbak figuurtjes.

Je kan hier echt mooie bouwwerken mee maken die ook goed stevig blijven staan. Het leuke is dat er kleurtjes bij zitten zodat je er leuke bouwwerken van kan maken. De kleuren mengen goed met elkaar, maar krijgen geen ‘vies’ kleurtje.

Prijs en aanbod

Er zijn verschillende soorten verpakkingen, je kan kiezen voor een emmertje van een half liter in een bepaalde kleur voor 7,95 tot en met grote speelverpakkingen. Wij hebben de Angel Sand Big Pack ontvangen ter waarde van 49,94. Dit is de meest uitgebreide speelset.

De deksel van de opbergbox is ook te gebruiken als speelmat.  Er wordt geadviseerd om 1 liter angel sand per kind aan te bieden. Met vijf van deze zakken zouden er dus twee / drie kinderen tegelijk mee kunnen spelen.

Angel sand is alleen verkrijgbaar in de betere speelgoed webshops. In de winkel ben ik het nog niet tegengekomen.

Verpakking

Als je Angel sand los koopt krijg je er een handig emmertje bij om het materiaal in te bewaren. Het Angel Sand in deze Big Pack zit verpakt in plastic ziplocks. Voor de eerste keer spelen heb ik de helft aangeboden zodat niet gelijk alle kleurtjes door elkaar worden gemengd.

Als er eenmaal mee gespeeld is kan je het bewaren in een luchtdicht doosje of een grotere ziplock zak. Natuurlijk samen met de andere figuurtjes in de handige opbergbox.

Materiaal en structuur

Angel Sand is gemaakt van biologische producten waardoor het niet giftig is en een antibacteriële functie heeft. Als je het net uit de verpakking haalt is het wat brokkelig en voelt het een beetje oase-achtig aan. Even kneden en het verandert in een superzacht en fluweelachtig materiaal. Het voelt totaal niet aan als zand, maar meer als een beetje meelachtig. Terwijl het niet voelt zoals het speelzand dat ik laatst zelf heb gemaakt van meel. Het is heerlijk om hier met je handen gewoon een beetje lekker in te kneden.

Vormpjes maken

Als je in het angel sand kneed krijg je al snel een soort vaste structuur waardoor het een geheel wordt. Dit zand is daardoor uitermate geschikt om vormpjes mee te maken. Je doet wat zand in een vormpje, of maakt een mooie tekening met verschillende kleuren angel sand.

Daarna draai je het vormpje om en knijpt er zachtjes in zodat het er in een keer uitglijd. Dit ging heel makkelijk, onze dochter had er in ieder geval geen problemen mee

. Vooral het schelpje vond ze erg leuk; ze maakte de een na het ander. Allemaal met een eigen kleurenpatroon zoals je ook op het strand tegen komt.

Het bijzonder aan deze vormpjes is niet alleen het gemak waarin het er uit komt (op de smalle delen van de brug na). Maar ook de stevigheid waarmee het blijft staan, het is eenvoudig om de figuren in zijn geheel op te pakken zonder dat het breekt.

Ook als je een dochter heeft die er a la jip met een vingertje gaatjes in probeert te prikken blijft het figuurtje stevig staan.

Als het zand niet stevig aangeduwd is kunnen er trouwens wel breuklijnen ontstaan. En het reliëf van de vormpjes dat terug te zien is in de vormen. Zelfs de kleinste diepteverschillen zie je terug.

Natuurlijk hebben we ook de ‘sneeuwpop’ test gedaan. Oftewel zoals onze dochter dat zo graag omschrijft als ‘Olaf maken’. Waarbij we drie ballen kneden en op elkaar stapelen. Zowel het kneden en modelleren van de ballen als het opbouwen en in de juiste vorm blijven staan.

Bewaren

Na het spelen is het eenvoudig opruimen. Je veegt het zand met je handen op een hoopje en maakt er zo een klompje van. Dat je kan oppakken en kan opruimen. Zand dat vochtig is geworden kan je het beste direct verwijderen zodat het de rest niet ‘besmet’.

Het zand bleef niet plakken aan het jurkje van onze dochter maar wel aan haar maillot. Het is echter eenvoudig er van af te kloppen. Mocht er toch nog wat blijven liggen zuig je dat makkelijk op.

Het zand droogt niet uit en wordt niet hard. Leuk dus ook om te gebruiken in een thematafel. Het zand wordt nooit hard en kun je gewoon na het gebruik stofvrij wegzetten in de speelbox.

Angel Sand ademt en absorbeert lucht dus wordt luchtiger op het moment dat er mee gespeeld wordt. Berg het zand niet luchtdicht weg maar laat het ademen dan blijft het mooi en bruikbaar zoals het is!.

Ook als de kleuren met elkaar gemengd zijn kan je het nog meerdere keren gebruiken.

Eindoordeel

Pluspunten:

  • Het materiaal is super zacht en heerlijk om met je handen te laten glijden.
  • Het is gemaakt van niet giftige en anti-bacteriële materialen.
  • Je kan er enorm mooie en strakke vormpjes mee maken die ook stevig blijven staan en het reliëf duidelijk weergeeft.
  • Het is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren, dat zelfs na mengen een mooi resultaat geeft om mee te spelen.
  • Het is verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën; van een emmertje tot een compleet super pack.

Minpunten:

  • Het losse van zand wat je op sommige foto’s ziet is mij niet gelukt. Het klontert vrij snel samen.
  • Het plakt een beetje aan kleding en de handen.

Hier vind je een review van Glow in the Dark Angel Sand. Shoppen doe je hier.

Super Sand

Het Super Sand van Goliath is ook in diverse verpakkingen te verkrijgen. Je kan beginnen met de starterset Het makkelijkste is de koffer om mee te werken,. Je hebt dan gelijk je speelbak, opbergruimte en een aantal figuurtjes. Het zand wordt geleverd in een gesloten zak.

In het begin heeft het een vrij sterke geur maar dat trekt snel weg. Het zand is maar in een kleur te verkrijgen.

Net als het angel sand heeft dit een hele andere structuur dan waar je aan zou denken bij het woordje zand. Ook dit is meer ‘meelachtig’. Hierdoor heeft het een hogere dichtheid en kan je er makkelijk bouwwerken mee maken.

Ik vond dit zand ook erg makkelijk om op te ruimen, het laat weinig kruimels achter.

De verpakking

Er zijn verschillende verpakkingen super sand. Zo kan je kiezen voor een doos met een bepaalde hoeveelheid zand, bijvoorbeeld 450 gram of 1350 gram. Je hebt ook bepaalde themadozen waarin speciale zandvormpjes zitten binnen dat thema. Het zand dat in de verpakkingen zit is echter allemaal hetzelfde.

Voor de review ontving ik de creativity box; een handig koffertje met vier vormpjes in het kastelen thema. De koffer is ideaal om mee te nemen, hij oogt best stevig en de sluitingen zijn ook prima te vertrouwen zodat je niet bang hoeft te zijn dat je hele tas onder zit.

Mocht je toch bang zijn, kan je het als je op pad gaat het altijd nog verpakken in een hersluitbaar boterhamzakje.

Prijs en aanbod

De prijs is afhankelijk van de verpakking die je koopt. Voor 10,49 koop je een startersset, en dit loopt al snel op. De creativity box die ik ontving voor de review kost 22,99 en bevat 0765 gram zand. Dit kan je in veel speelgoedwinkels kopen, of eenvoudig online bestellen.

Structuur

De structuur van dit super sand heeft in mijn ogen weinig te maken met zand. Dat wil niet zeggen dat het een fijn materiaal is om met je handen door te woelen. Dit zand lijkt nog meer te leven. Terwijl het veel zachter aanvoelt, als een soort van meelachtige substantie.

Het heeft wel iets weg van een kwalitatief betere variant van het eerste play sand van de action.

Het grootste voordeel hiervan is ook dat het nauwelijks afbrokkelt. Dit is materiaal waarmee je heerlijk kan kneden. Minpuntje vind ik wel dat als je voor het eerst met dit zand speelt nadat je het uit de verpakking haalt chemisch ruikt. Of echt zo’n fabrieksgeurtje. Terwijl er alleen gebruik is gemaakt van natuurlijke ingrediënten dus er helemaal niets chemisch aan te pas komt. Kan best zijn dat dit van de plastic verpakking komt.

Vormpjes maken

Zeker met de bijgeleverde vormpjes is het prima mogelijk om stevige objecten te maken. Van hoge torens tot en met lange muren. Het is mogelijk om meerdere vormpjes op elkaar te stapelen. Tenminste, zolang je gebruik maakt van de bijgeleverde vormpjes en het zand goed aanduwt.

De sneeuwpop test waarbij ik drie ballen op elkaar stapel kwam niet zo ver. Onze dochter lukte het ook gelijk de eerste keer al om zelf vormpjes te maken. Dit lukt niet met alle merken zand even goed.

Bewaren

Over het bewaren kan ik heel kort zijn. Je doet de koffer dicht en je bent klaar! De koffer biedt voor deze hoeveelheid genoeg speeloppervlak om aan de ene kant te spelen en aan de andere kant te bouwen.

Natuurlijk kan je er ook mee op tafel spelen, dan veeg je het eenvoudig terug in de koffer en ben je klaar. Doordat het nauwelijks afbrokkelt en totaal niet zanderig is valt er vrij weinig op de grond.

Wat toch valt kan je eenvoudig ‘stempelen’ met een kloddertje zand doordat het zo makkelijk aan elkaar kleeft. Terwijl stof en haartjes achterblijven.

Eindoordeel

Pluspunten

  • De handige verpakking in een koffer. Dit zand gaat zeker weten vaker meegenomen worden.
  • Het niet kruimelen van het zand zodat je na het spelen nog een uur bezig bent met opruimen.
  • Dit zand is prima geschikt om hele sculpturen te bouwen.

Minpunten

  • Dit zand heeft eigenlijk nauwelijks iets weg van zand, het voelt echt heel anders aan.
  • Persoonlijk vind ik de bijgeleverde vormpjes wel heel erg klein.
  • Dit zand valt niet in de categorie goedkoop.

Hier vind je een review van de Animal Set van Super Sand. Shoppen doe je hier.

Super Zand

Het lijkt qua titel op bovenstaande, maar qua structuur is het toch echt meer het zand zoals je dat kan vinden op het strand. Bij dit zand van BBNC Uitgevers horen ook een aantal boeken met inspirerende ideeën.

Eerlijk gezegd vraag ik me af of dit allemaal haalbaar is het met zand. Ik vond dit toch wel het meest ‘normale’ zand en er weinig super / magisch aan zitten. Je koopt dit zand in een emmer en dat is erg fijn.

De verpakking

SuperZand™ zit verpakt in een plastic emmer van 500 gram. Aan de voorkant zit een etiket dat overeenkomt met een gelijknamig boek superzand van deze uitgever. Ik ben echt voorstander van deze verpakkingen omdat dit het makkelijker maakt om het zand ook weer snel op te bergen.

Prijs en aanbod

Voor 50 gram betaal je een prijs van 9,95, in vergelijking met andere soorten binnenspeelzand is dat vrij prijzig. Je kan dit zand bij deze uitgeverij krijgen. Als je verder zoekt kom je al snel terecht bij Super Sand van Goliath. Dit is toch echt heel anders. Bij dit zand kan je ook een speciaal boek kopen met leuke inspiratietips voor het spelen met SuperZand.

Structuur

Dit magisch zand is echt zand, inclusief minuscule kristallen die het zand mooi laten glinsteren. Dat heeft bij mij toch altijd wel de voorkeur, dan heb je tenminste echt het gevoel om met zand te spelen. Het zand heeft ook een zeer fijne structuur die nauwelijks draden achterlaat waardoor het fijn spelen is.

Vormpjes maken

Dit zand is prima geschikt om sculpturen mee te maken. Deze worden erg mooi, de details zijn goed zichtbaar. Ze blijven ook goed stevig staan.

Bij de zogenaamde sneeuwpop test waarbij ik meerdere ballen op elkaar probeer te plaatsen kom ik niet verder dan 1 bal. Nog voordat ik de tweede er op heb gelegd is deze al uit elkaar gevallen.

Bewaren

Het zand kan je prima opslaan en bewaren in het emmertje. Hier passen ook nog wat vormpjes bij waar je mee aan het werken bent. De deksel sluit goed af, zodat je het veilig kan opbergen. De kruimels die op de grond vallen. Zelfs als je er voorzichtig mee speelt zijn makkelijk bij elkaar te vegen en op te stempelen.

Eindoordeel

Voordelen

  • De verpakking in een emmer is ideaal, heb je geen aparte bakjes nodig.
  • Het is net echt zand, compleet met kleine kristallen die er een mooie glimmering aan geven.
  • Stevige sculpturen kunnen rustig een dag blijven staan.
  • Bij dit zand kan je een speciaal boek kopen ter inspiratie.

Minpunten

  • De korrels vallen vrij makkelijk op de grond, zoals je bij ‘normaal’ zand ook gewend bent.
  • Het is een vrij prijzige variant binnenspeelzand.
  • Je losse bouwsels vallen erg snel uit elkaar.

Shoppen doe je hier.

Lees ook: Super zand; Spelen met binnenspeelzand

Magisch Zand Action

Dit is veruit de goedkoopste variant die er op dit moment te krijgen is. Het wordt aangeboden in diverse verpakkingen; een doos met bruin zand, emmertjes met roze en blauw zand en tegenwoordig ook in doosjes met figuurtjes.

Nu is de ervaring dat deze figuurtjes zeer snel overlijden. Die kan je dus het beste overslaan. Het magische zand is in alle verpakkingen hetzelfde.

In het begin verkocht de action een ander soort zand dat ze gelukkig al vrij snel uit de schappen hebben gehaald omdat je daar niet veel mee kon. Was meer een soort poeder / meelvorm.

Dit zand is in mijn ogen echter een prima alternatief. Het is ‘echt zand’ dat ook wat bijzondere effecten heeft. Dit is veruit de goedkoopste optie en ook een van de beste alternatieven die er te koop is.

Prijs en aanbod

Het magisch zand is alleen te koop bij de action in de winkel. Zelfs in de kleinere winkels vind je het terug in het speelgoedschap. Je kan kiezen uit twee varianten. Een doos van 225 gram naturel magisch zand met twee plastic speelfiguurtjes voor 1,79 of losse emmertjes van 100 gram in de kleuren roze, blauw en naturel.

De verpakking

Hoe de inhoud van de doos is verpakt is mij onbekend. Het zand in de mini emmertjes zit goed stevig en luchtdicht verpakt. Na afloop van het spelen kan je het hier ook weer in opbergen.

Het zand is verpakt in kleine emmertjes van 100 gram. Het advies bij speelzand is 1 kg per kind. Een emmertje van 100 gram naturel zand en de helft uit de emmertjes met gekleurd zand was echter genoeg voor een uur speelplezier.

Structuur

In tegenstelling tot het eerdere play sand van de action voelt dit zand echt aan als zand. Je hebt echt de korrels fijn zand zoals je die ook op het strand tegenkomt. Het voelt fijn aan als je het door de handen laat glijden.

De kleuren zijn wel echt heel fel; de kleur roze lijkt wel op neonroze en de blauw is ook goed fel gekleurd. De kleuren mengen ook mooi door het natuurlijke zand heen waardoor er een soort marmereffect ontstaat.

Ook dit zand heeft het ‘levende’ karakter. Het gaat alleen een stuk sneller zodat je al snel het gevoel krijgt dat alles in stort.

Vormpjes maken

Het maken van vormpjes gaat prima. Zeker met de wat stevigere vormpjes van andere merken is het makkelijk om een vormpje te maken en op tafel te zetten. Dit bleef ook zo op tafel staan. Mits het de wat plattere vormpjes zijn. De hogere torens waren niet zo’n succes.

Evenals de sneeuwpoppentest waarbij we drie bolletjes op elkaar probeerden te zetten. Al bij het tweede bolletje zakte het onderste balletje helemaal uit elkaar. Laat staan met een derde erop.

Bewaren

Dit zand is vrij makkelijk op te ruimen. Met je hand veeg je alles bij elkaar om vervolgens weer in de emmertjes te schuiven. Vervolgens kan je al ‘stempelend’ de kleinere spullen pakken.

Het kan toeval zijn, maar het viel mij op dat het zand zowaar in de bak bleef. Het plakt ook niet aan kleding en de handjes.

Het zand bewaar je in een droge omgeving. De bijgeleverde plastic bak is hier prima geschikt voor. De ronde vorm neemt wel wat ruimte in, in de kast.

Eindordeel

Pluspunten:

  • Het is de goedkoopste variant binnenspeelzand; zeker als je 225 gram koopt voor 1,79.
  • Het voelt aan als echt zand, en brokkelt ‘mooi’ af.
  • Het zand is ook te koop in de kleurtjes blauw en roze. Door elkaar geeft dit een mooi marmer effect.
  • Het zand is prima te bewaren in de bijgeleverde plastic emmertjes.

Minpunten:

  • Met dit zand is het niet mogelijk om echte bouwwerken te maken.
  • Het zand wordt aangeboden in hele kleine hoeveelheden, waardoor het toch fijn is om wat meer verpakkingen te kopen.
  • Het is onbekend welk stofje hier aan toe is gevoegd wat zorgt voor het magische effect.
  • Het is alleen te koop bij de action.

Shoppen kan alleen in de winkel.

Magisch Zand Hema

De Hema biedt het magisch zand ook aan in emmertjes van 1 kg en is qua prijs wat aan de dure kant. Het zand van de Hema doet ook echt aan als zand waar een extra stofje aan toegevoegd is voor het magische effect.

Als je de zak echter net opent is het nog een beetje ‘vochtig’ en kan je het beste het eerst een nachtje laten staan om te drogen voor je er echt mee gaat spelen. Dan klontert het ook iets minder samen. Het plakkerige blijft echter, al dan niet in mindere mate, aanwezig.

Het zand is zeer geschikt om bouwwerken mee te maken en blijven ook heel goed staan. De vormpjes van de Hema zijn trouwens echt een aanrader, qua speelplezier, houdbaarheid en prijs, het is een zakje met vier figuurtjes waar je alle kanten mee op kan.

De verpakking

Het zand is verpakt in een stevige ronde plastic bak. Deze sluit goed af en is niet eenvoudig door kleine kinderhandjes te openen.

Prijs en aanbod

Voor een kilo betaal je 9,95, in vergelijking met andere soorten binnenspeelzand is dit goedkoop. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten. Voor 1,95 of 2,95 koop je er een setje bij met zandvormpjes die prima geschikt zijn voor het spelen met dit zand.

Een kilo is meer dan voldoende voor een kind om mee te spelen. Voor twee kinderen is dit ook prima te doen. Dan is het wel belangrijk om niet al te grote vormpjes te gebruiken. Dit speelzand is te koop bij de Hema; je kan het vinden in de winkel maar is ook te koop via de webshop.

Structuur

De eerste indruk van dit binnenspeelzand is dat het ook echt zand is. Geen poeder, meel of wat dan ook vorm. Nee, we hebben het hier echt over zand. Het is dus ook prima geschikt om te gebruiken als zand om met diertjes in te spelen.

Als je er met je hand doorheen gaat kan het ook gelijk wat ‘samenklonten’. Deze vallen echter ook zo weer uit elkaar. Aan dit zand is een stofje aan toegevoegd zodat het zorgt dat het aan elkaar plakt. Helaas kan ik dit nergens terug vinden.

Als je er even mee gespeeld hebt voelt het wat vochtig en plakkerig (lijmerig) aan. Het beste kan je het daarom na openen eerst even uitspreiden op een dienblad en een dag laten drogen aan de lucht. Dan is dit vochtige weg en kan je er gewoon mee spelen. H

et plakkerige blijft wel. Aan de kleding bleef het niet zozeer plakken, maar wel aan de handjes. Even in je handjes wrijven is echter voldoende om het te verwijderen.

Ook dit zand valt dit ook enorm mooi uit elkaar, net alsof het zand tot leven is gekomen.

Vormpjes maken

Na even gespeeld te hebben met het zand zijn we natuurlijk erg nieuwsgierig naar hoe het gaat om hier vormpjes mee te maken. We hadden er een setje bij gekregen met figuurtjes en eerlijk gezegd was ik hier wel heel nieuwsgierig naar.

Het zijn namelijk hard plastic vormpjes en mijn ervaring is dat je met binnenspeelzand in een vormpje een zachtere vorm moet hebben zodat je het er een beetje uit kan drukken.

Bij deze vormpjes en dit zand is dat helemaal niet nodig. Onze dochter had er geen problemen mee om een vormpje te vullen, om te draaien en er een perfect figuurtje uit te laten glijden.

De bouwwerken blijven ook stevig staan. Zelfs als je een peuter hebt die er vier keer probeert het vormpje weer omheen te zetten en telkens misplaatst.

Bewaren

Als je na het spelen dit zand wilt opruimen schuif je heel makkelijk het grootste deel in de bak. Vervolgens kan je met een klein klompje de rest van het losse zand ‘stempelen’. Er zijn geen kleine korrels die blijven liggen. Op de grond vormt het eerder kleine draadjes.

Het zand bewaar je in een droge omgeving. De bijgeleverde plastic bak is hier prima geschikt voor. De ronde vorm neemt wel wat ruimte in, in de kast.

Eindoordeel

Pluspunten:

  • Je betaald er niet veel voor en is zowel in de winkel als online beschikbaar.
  • Het voelt aan als echt zand, en brokkelt ‘mooi’
  • Het is heel eenvoudig om hier goede stevige figuurtjes mee te maken.
  • Het zand is prima te bewaren in de bijgeleverde plastic bak.

Minpunten:

  • Bij het eerste gebruik kan het zand wat vochtig aanvoelen, zodat je het eerst een nacht moet laten drogen.
  • Het zand voelt een beetje lijmerig aan en blijft plakken aan je handen.
  • Het is onbekend welk stofje hier aan toe is gevoegd wat zorgt voor het magische effect.

Shoppen kan hier.

Magisch Zand Kruidvat Playing Kids

Bij de kruidvat hebben ze emmertjes van 400 gram en van 1 kg. We hebben die van 400 gram meegenomen om te testen. Voor de grote verpakking zijn er regelmatig aanbiedingen die het zeer voordelig maken om dit aan te schaffen.

Goedkoper voor die hoeveelheid vind je nergens. Dit magisch zand is echt zand, inclusief minuscule kristallen die het zand mooi laten glinsteren. Er zit duidelijk iets tussen dat het zand aan elkaar doet kleven. Draden doet het echter niet.

Het blijft ook niet echt ‘vast’ waardoor het snel afbrokkelt en je snel op de grond knoeit. Bij de kruidvat verkopen ze ook een variant als indoor strand, met opblaasbare bak. Daarvoor is dit zand prima geschikt, om zoals ‘gewoon’ zand mee te spelen. Het ‘magische’ effect is minimaal. Vormpjes uitsteken gaat prima, zodra je echter iets probeert te bouwen in 3d valt dit al snel uit elkaar.

De verpakking

Je hebt dus verschillende verpakkingen. Zowel die van 400 gram als 1 kg. Over het algemeen wordt er 1 kg per kind geadviseerd. 400 Gram is in mijn beleving vaak ook voldoende. Zeker als je het net zoals klei gebruikt om aan tafel mee te spelen.

Het zand zit verpakt in een emmertje die je luchtdicht kan afsluiten. Bij het emmertje van 400 gram zitten een zestal vormpjes die je kan gebruiken om uit te steken.

Prijs en aanbod

Helaas heb ik niet gekeken op het bonnetje hoeveel ik hiervoor heb betaald. Meer dan een paar euro was het in ieder geval niet. Voor de aanbieding met 1 kg zand die tot 7 juni geldig is betaal je 6,99.

Dat is verhoudingsgewijs erg goedkoop, de helft van wat je voor de bovenste uit de lijst betaald. De emmertjes zijn alleen te koop bij de kruidvat.

Helaas wil het aanbod nog wel eens wisselen, dus kan het zijn dat je naar een andere vestiging moet. Online hebben ze hem helaas niet in het aanbod opgenomen.

Structuur

Dit magisch zand is echt zand, inclusief minuscule kristallen die het zand mooi laten glinsteren. Er zit duidelijk iets tussen dat het zand aan elkaar doet kleven. Draden doet het echter niet. Het blijft ook niet echt ‘vast’ waardoor het snel afbrokkelt en je snel op de grond knoeit.

Bij de kruidvat verkopen ze ook een variant als indoor strand, met opblaasbare bak. Daarvoor is dit zand prima geschikt, om zoals ‘gewoon’ zand mee te spelen. Het ‘magische’ effect is minimaal.

Vormpjes maken

Met de uitstekers kan je prima vormpjes uitsteken, ze zijn wel erg dun en vervormen redelijk snel. Na het uitsteken ontstaan aan de bovenkant wel kleine barstjes, verder blijven ze prima in vorm.

Andere, kleine, zandvormpjes werken ook prima. Sterker nog, als je het een beetje goed stevig aandrukt blijven ze rustig 24 staan in precies dezelfde vorm.

Bij grotere heeft het ook snel de neiging om uit elkaar te vallen. Bij de zogenaamde sneeuwpop test waarbij ik meerdere ballen op elkaar probeer te plaatsen kom ik niet verder dan 1 bal.

Nog voordat ik de tweede er op heb gelegd is deze al uit elkaar gevallen.

Bewaren

Het zand kan je prima opslaan en bewaren in het emmertje. De vormpjes passen hier ook in. De deksel sluit goed af, zodat je het veilig kan opbergen. De kruimels die op de grond vallen.

Zelfs als je er voorzichtig mee speelt zijn makkelijk bij elkaar te vegen en op te stempelen. Toch kom ik later nog wat losse korreltjes tegen.

Eindoordeel

Pluspunten

  • De verpakking in een emmer is ideaal, heb je geen aparte bakjes nodig.
  • Het is net echt zand, compleet met kleine kristallen die er een mooie glimmering aan geven.
  • Stevige sculpturen kunnen rustig een dag blijven staan.
  • Het magisch zand in de aanbieding is de goedkoopste variant van binnenspeelzand.

Minpunten

  • De korrels vallen vrij makkelijk op de grond, zoals je bij ‘normaal’ zand ook gewend bent.
  • De bijgeleverde uitstekers zijn vrij zwak en vervormen snel.
  • Je losse bouwsels vallen erg snel uit elkaar.

Shoppen kan alleen in de winkel.

Lees ook: Review: Playing Kids Magisch Zand Kruidvat

Bubber

Bubber is geen goedkope variant van het binnenspeelzand. Het valt ook wel echt op de grens tussen speelzand en klei; het zit er precies tussen in. In de verpakking zitten vier kleuren van 200 gram en wordt geleverd met een speelmatje, wat mesjes en uitstekers zoals je bij klei ook gewend bent om te spelen.

Dit is een zeer prettige en schone variant om mee te werken. Het is een speciaal materiaal dat niet uitdroogt en ook geen vlekken afgeeft. Ideaal dus voor jonge kinderen om mee te spelen.

Bijzonder is dat het glutenvrij is en niet giftig. Doordat Bubber alleen aan zichzelf kleeft maakt dat het opruimen een stuk makkelijker. Met deze boetseerklei kan je allerlei vormen en ontwerpen maken.

Hier vindt je een uitgebreid verhaal van Bubber. Shoppen kan hier.

Shape It

Shape it (dit heette eerst Moon Sand) is verkrijgbaar in allerlei kleuren en is wat stugger dan de andere zandsoorten. Je kunt er de mooiste (meest gedetailleerde) vormen mee kneden of met een stokje uitkerven, je hoeft dus niet perse zandvormpjes te gebruiken om er echt iets mee te maken.

Ik zag dat je dit zand zelfs kunt bakken zodat je de kunstwerken van je kinderen kunt bewaren. Opruimen gaat wel wat lastiger met Shape it, het is minder plakkerig en ruimt dus moeilijker op.

Van Shape It heb ik nog review. Shoppen kan hier.

Living Sands

Tot slot wil ik nog even Living Sands noemen. Dit is met name in het onderwijs en de opvoedingsondersteuning / speltherapie een zeer bekende vorm.

In de detailhandel echter minder bekend, en daarom ook niet overal te verkrijgen. Dit komt ook doordat het Super Sand van Goliath hier een degelijke opvolger van is.

Niet in de vergelijking opgenomen; magisch zand dat sinds kort te koop is bij de Intertoys en de Blokker.

Hebben jullie binnenspeelzand in huis? Of welk merk spreekt jullie het meeste aan?

Linda van Aken
  1. Iris says:

    Wij hebben sinds kort ‘Sandy Clay ‘ 450gr van Söstrene Grenes. Heb totaal geen vergelijkingsmateriaal (en je blog ook niet superuitvoerig gelezen hihi) maar we zijn er erg blij mee. Niet te vochtig, niet droog, goed voor vormpjes, zit in een stevige bak met draaideksel… Onze dochter van bijna 2 kan zich hier het langste van al haar speelgoed zelfstandig mee vermaken, onder toezicht dat wel natuurlijk. Topper!

  2. Oma Joke says:

    Ik had bij Blokker een pakketje modelling sand gekocht van het merk Playtive junior. Op de doos stond: voor schone graafpret in de kinderkamer. Zag er leuk uit, kwam met een tafelzandbakje en 2 zakjes zand van elk 350 gram, geel en beige + verschillende vormpjes. Het zand was in het begin erg stug, maar bleek al snel uit elkaar gekneed te kunnen worden. Daarna bleek het stevig genoeg om leuke kasteeltjes en torentjes van te maken. Voor een kindje (mijn kleindochter van 3) was er voldoende zand, maar toen dezelfde dag nog een driejarig kindje kwam spelen (de eveneens driejarige kleindochter van mijn zus), bleek het te weinig.

    Het allergrootste nadeel, en gelijk de reden waarom dit speelgoed na een keer spelen de kliko ingaat, is het feit dat het werkelijk overal blijft liggen en dat het, na opruimen en ook nog stofzuigen, een soort vuil zandspoor achterlaat op mijn houten vloer. Ik had dan ook beter een zeiltje als ondergrond kunnen neerleggen, zoals je hierboven ergens aanbeveelt, Enfin, de kinderen zaten er vol mee, de grond was bezaaid met het spul en de zolen van hun schoenen konden niet eens meer schoongemaakt worden, die bleven geel.

    Toen ik ging zoeken naar reviews voor dit zand, kwam ik op jouw blog terecht. Ik was van plan geweest om de rommel weg te gooien en er geen nieuw spul meer voor inde plaats te kopen. Wat wel een beetje jammer was, want de meisjes hebben er erg leuk mee gespeeld. Maar nu overweeg ik toch om een ander merk te proberen. Dank voor je uitgebreide beoordeling.

Comments are closed.