Het afgelopen jaar heb ik zeer veel verschillende merken binnenspeelzand mogen testen. Met de feestdagen die voor de deur staan leek het me wel handig om ze eens op een rijtje te zetten. Ieder merk heeft namelijk zo zijn eigenschappen. Zodat er voor iedereen wat tussen zit. Heel handig dus om te weten voordat je de grote inkopen doet.

In principe kan je het in twee ‘varianten’ opdelen. De een is meer een zandachtige vorm en de ander meer poeder/kleivormig. In de winkel is het nog maar heel beperkt beschikbaar, wel kan je het tegenwoordig bestellen via bol.com. Natuurlijk zijn er variaties op, maar dat voelt toch anders dan het ‘echte’ zand. Het advies is 1 kg per kind, als er ‘netjes’ mee gespeeld wordt is 1 kg ook meer dan voldoende voor drie kinderen.

Wat is magisch speelzand?

Magisch zand is moeilijk te omschrijven. Het is geen los zand dat overal tussen gaat zitten, het is ook geen klei dat continu uitdroogt en ook geen deeg. Het grootste bestanddeel is zand, hier is echter een bindmiddel aan toegevoegd waardoor er een soort losse draadjes ontstaan waardoor het aan elkaar kleeft. Het is dus heel makkelijk om er een stevige bal van te maken, die je zelfs, voorzichtig, kan overgooien zonder dat het kapot gaat.

Maak je er echter een gaatje in, dan valt het uit elkaar als los zand. Het was in ieder geval een groot succes, een van de weinige cadeautjes waar ook daadwerkelijk mee gespeeld werd. Sterker nog; de helft van de volwassenen en alle kinderen moesten het uitproberen. Jong en oud vermaakte zich prima met dit speelgoed. Onze dochter mag hier alleen mee spelen onder toezicht, omdat ik anders bang ben het door het hele huis aan te treffen. En dat vind ik helemaal niet erg, negen van de tien keer speel ik zelf ook mee!

Spelmateriaal

In de winkel zijn er speciale materialen te koop om met dit zand te spelen. Vormpjes, schepjes en stempels. Leuk, maar niet essentieel. Het spelen met het zand zelf is al een uitdaging op zich. Een eenvoudig (klein) strandsetje van de wibra of wat goedkope siliconen vormen van de xenos voldoen prima. Het liefste spelen we echter met natuurlijke materialen. Denk aan wat schelpjes, houten paddestoelen en eikels, sateprikkers etc. Speelzand is ook echt geschikt als sensopatisch spelmateriaal.

Spelsuggesties

De standaard spelopzet is een dienblad met speelzand. Zodra het spel een beetje dood gaat voeg ik hier een of meerdere materialen aan toe. Zo zorg je iedere keer voor variatie en kan je inspelen op thema’s, seizoenen en feestdagen. Hieronder wat voorbeelden.

Speelzand opruimen & Opbergen

Als er met speelzand gespeeld wordt doe ik dat voornamelijk op een dienblad. Zowel binnen als buiten. Buiten doe ik er nog een kleed onder op het gras en binnen op de salontafel. Na het spelen verzamelen we alles. De restjes die op de grond liggen ‘stempel’ ik op met een klein kluitje zand. Zo raakt er nauwelijks zand kwijt. Het spelmateriaal wordt opgeruimd en het zand bewaar ik in een leeg yoghurt emmertje zodat het goed droog opgeslagen kan worden. Echt uitdrogen doet het niet, maar mocht het toch iets minder worden kan je dit met water oplossen.

Kinetic Sand (Kinetisch zand)

Kinetic Sand van het Zweedse merk Waba  is het eerste zand waarmee de kinderen en ik kennis hebben gemaakt. Het is nog twee jaar geleden zijn geweest dat ik het voor het eerst voelde op de Ouders Natuurlijk Beurs, en ik was om. Dit moest ik hebben! Daarom kwam het vrijwel bovenaan het verlanglijstje te staan voor de tweede verjaardag van onze dochter. Er is geen zand dat het stroperige draden vormende karakter van dit zand echt kan nabootsen. Al komt er wel in de buurt.

Het is heerlijk zand om mee te spelen. Om er echt sculpturen mee te bouwen is het echter net te zwak en zakt het snel weer in een. Dit zand is ook vrij makkelijk om op te ruimen. Het advies is 1 kg per kind, grotere verpakkingen zijn natuurlijk goedkoper qua kiloprijs.

De verpakking

In de doos van het kinetic sand zit een zak met het zand, figuurtjes of een bak om het in te bewaren moet je er los bijkopen.

De prijs en aanbod

Het kinetic sand was in het begin erg lastig te krijgen; er waren enkele webshops die dit voor 14,95 per kg aanboden. Er zijn ook verpakkingen van 2,5 kg voor 22,50 en en 5 kg verpakkingen voor 34,95. Zelf heb ik gekozen voor 1 kg. Dat blijkt in de praktijk meer dan voldoende. Ook als peuter het moet delen met haar nichtje. Wel mag ze hier alleen mee spelen onder toezicht en aan tafel (eettafel of kindertafel). Tegenwoordig is het ook in de speelgoed speciaal zaak te verkrijgen of heel eenvoudig via bol.com Vaak zelfs nog iets goedkoper voor 12,50 etc.

De structuur

Het kinetic sand voelt echt aan als zand, en gedraagt zich in principe ook als dusdanig. Het is echt vloeibaar. Je kan er vormpjes van maken, maar als je er voorzichtig induwt brokkelt het af. Je ziet dan ook echt de draden van het bindmiddel verschijnen.

Vormpjes maken

Met het kinetic sand kan je figuurtjes maken, en het door midden zagen. Echt stevige ’taartjes’ bakken zoals je met ‘hard zand’ doet is hier geen optie. Wel is het mogelijk om er bijvoorbeeld een bal van te maken en die heel te rollen. Zolang je er niet aan zit blijft het in vorm, maar als je er met je vinger induwt brokkelt het langzaam af. Een sneeuwpop met drie ballen op elkaar is niet haalbaar.

Bewaren

Kinetic sand moet je luchtdicht bewaren. En het ook niet zo snel in aanraking laten komen met water. Mocht kinetic sand een beetje droog aanvoelen kan je er een klein beetje water aan toevoegen.

Eindoordeel

  kinetic sand
+ Het voelt echt aan als zand, 98% is zand.
Het bindmiddel is niet giftig.
Het zand is makkelijk op te ruimen. Je kan het ‘stempelen’.
Geen losse zandkorrels
Vanaf 2,5 kg is dit zand goedkoper.
Als het droog aanvoelt is dit met water op te lossen.
Het zand valt sneller op de grond

Oftewel; ben je op zoek naar zand om binnen mee te spelen voor jonge kinderen op sensopatische wijze ga dan voor kinetic sand.

Shoppen doe je hier.

Angel sand

De afgelopen tijd hebben we een paar keer gespeeld met Angel Sand. Een soort kruising tussen klei en binnenspeelzand. Het bijzondere aan dit zand is dat het beschikbaar is in verschillende kleurtjes. Dit materiaal wordt ook veel gebruikt in het (bijzonder) onderwijs en instellingen die kinderen begeleiden vanwege het therapeutisch karakter.

Het Angel Sand is super zacht en wordt in diverse kleuren aangeboden. Angel Sand is gemaakt van biologische producten waardoor het niet giftig is en een antibacteriële functie heeft. Als je het net uit de verpakking haalt is het wat brokkelig en voelt het een beetje oase-achtig aan. Even kneden en het verandert in een superzacht en fluweelachtig materiaal. Angel Sand wordt in diverse varianten aangeboden, vooral handig in complete speelsets met speelbak figuurtjes. Je kan hier echt mooie bouwwerken mee maken die ook goed stevig blijven staan. Het leuke is dat er kleurtjes bij zitten zodat je er leuke bouwwerken van kan maken. De kleuren mengen goed met elkaar, maar krijgen geen ‘vies’ kleurtje.

Prijs en aanbod

Er zijn verschillende soorten verpakkingen, je kan kiezen voor een emmertje van een half liter in een bepaalde kleur voor 7,95 tot en met grote speelverpakkingen. Wij hebben de Angel Sand Big Pack ontvangen ter waarde van 49,94. Dit is de meest uitgebreide speelset. De deksel van de opbergbox is ook te gebruiken als speelmat.  Er wordt geadviseerd om 1 liter angel sand per kind aan te bieden. Met vijf van deze zakken zouden er dus twee / drie kinderen tegelijk mee kunnen spelen.

Angel sand is alleen verkrijgbaar in de betere speelgoed webshops. In de winkel ben ik het nog niet tegengekomen.

Verpakking

Als je Angel sand los koopt krijg je er een handig emmertje bij om het materiaal in te bewaren. Het Angel Sand in deze Big Pack zit verpakt in plastic ziplocks. Voor de eerste keer spelen heb ik de helft aangeboden zodat niet gelijk alle kleurtjes door elkaar worden gemengd. Als er eenmaal mee gespeeld is kan je het bewaren in een luchtdicht doosje of een grotere ziplock zak. Natuurlijk samen met de andere figuurtjes in de handige opbergbox.

Materiaal en structuur

Angel Sand is gemaakt van biologische producten waardoor het niet giftig is en een antibacteriële functie heeft. Als je het net uit de verpakking haalt is het wat brokkelig en voelt het een bee