Skip to Content

Zandbak kind; vanaf welke leeftijd en wat is beste voor baby’s en peuters?

Zandbak kind; vanaf welke leeftijd en wat is beste voor baby’s en peuters?

De meeste kinderen kunnen uren doorbrengen in de zandbak. Lekker kliederen, taartjes bakken of hele kastelen, het kan niet gek genoeg. Spelen in de zandbak is één van de beste methodes om de zintuiglijke ontwikkeling te stimuleren.

Indien er meerdere kinderen samen in de zandbak spelen, is het ook nog eens heel goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Samen delen is niet makkelijk, maar wel iets wat we allemaal hebben moeten leren. H

et is heel belangrijk dat je een zandbak aanschaft die veilig is en waar je het liefst jarenlang mee vooruit kunt. Je kunt kiezen voor een plastic zandbak, of eentje van hout. Hieronder zet ik eventjes wat feitelijkheden op een rijtje, zodat je kunt kijken wat het beste bij jullie past.

Top 10 beste zandbakken

Zandbak schelp – Paradiso Toys

Zandbak kind; vanaf welke leeftijd en wat is beste voor baby's en peuters? - Mamaliefde

Deze zandbak is geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar en bestaat uit 2 gedeeltes. De ene helft kun je gebruiken als zandbak en de andere als zwembadje/deksel. De beide helften kunnen op elkaar.

Zandbak Schildpad – Little Tikes

Zandbak kind; vanaf welke leeftijd en wat is beste voor baby's en peuters? - Mamaliefde

Eén van mijn favoriete merken is Little Tikes. Dat komt omdat zij speelgoed ontwikkelen dat lang meegaat en goed in elkaar zit. Deze schildpad is geschikt voor kinderen van 1-6 jaar en heeft twee brede stukken waar je op kunt zitten.

Houten zandbak met deksel en bankjes – Swingking

Zandbak kind; vanaf welke leeftijd en wat is beste voor baby's en peuters? - Mamaliefde

Deze mooie zandbak is geschikt voor kinderen van 3-12 jaar, heeft twee opklapbankjes en is eenvoudig te monteren. Hij heeft geen bodem, maar met een anti-worteldoek is dit geen probleem. Geschikt voor plaatsing in tuinen/gebieden van ongeveer 10 m²

Aksent zandbak – EXIT

Zandbak kind; vanaf welke leeftijd en wat is beste voor baby's en peuters? - Mamaliefde

Zie hier een unieke zandbak voor kinderen. Ze kunnen lekker spelen, zandtaartjes maken, wegen voor speelgoed-auto’s aanleggen etc. De Aksent zandbak is gemaakt van duurzaam geproduceerd hout en in een strak design uitgevoerd. Verder is hij uitgevoerd met twee groene geïntegreerde binnenbakken! Deze zijn uitneembaar zodat deze na het spelen ook schoongemaakt kunnen worden. Na gebruik sluit je de zandbak gemakkelijk af met het deksel.

Treasure beach houten zandbak – Plum

Zandbak kind; vanaf welke leeftijd en wat is beste voor baby's en peuters? - Mamaliefde

De Treasure Beach houten zandbak, is een zeer praktische zandbak voor uren speelplezier. Deze 8-hoekige zandbak heeft handige zitjes en is gemaakt van hoogwaardig FSC-gekeurd hout. De zandbak wordt geleverd met een beschermhoes, zo blijft hij mooi en schoon. Door het meegeleverde textiele bodemdoek, blijft onkruid buiten, zand binnen en stroomt water netjes weg.

Zandbak met bodem – BIG

Zandbak kind; vanaf welke leeftijd en wat is beste voor baby's en peuters? - Mamaliefde

Deze zandbak van het merk BIG is 112x112cm groot en heeft een mooi design. Je bouwt het speeltuig gemakkelijk op, en bij slecht weer ruim je hem ook weer gemakkelijk op. Alle stukken passen perfect in elkaar, zodat het ook nog eens weinig ruimte inneemt in bijvoorbeeld de schuur. Bovendien kan je de zandbak ook met een zeil afdekken om het zand proper te houden! Voor kinderen vanaf 1 jaar. Exclusief afdekzeil.

Zandbak met dak – TecTake

Zandbak kind; vanaf welke leeftijd en wat is beste voor baby's en peuters? - Mamaliefde

Deze leuke zandbak met verstelbaar dak, zorgt voor een goede bescherming tegen de zon! Hij is van dennenhout gemaakt en heeft een waterafstotend oppervlak. De wortelbestendige bodemplaat zorgt ervoor dat er geen vocht langs onder opstijgt en dat er geen insecten of andere vieze beesten in het zand komen.

Naturally Playful zandbak – Step2

Zandbak kind; vanaf welke leeftijd en wat is beste voor baby's en peuters? - Mamaliefde

Hier hebben we een grote zandbak die voor heel veel plezier gaat zorgen! Door het steentjesmotief past de zandbak heel goed in iedere tuin en valt hij bijna niet om. Als de kinderen uitgespeeld zijn, kunnen de ouders de zandbak zelfs als plantenbak gebruiken. Inclusief deksel tegen de regen en om de beestjes buiten te houden.

Zandbak bouwblokken – Wader

Zandbak kind; vanaf welke leeftijd en wat is beste voor baby's en peuters? - Mamaliefde

Zelf je zandbak bouwen, dat klinkt toch best wel heel tof?! Met deze plastic zandbak, vrolijke kleuren, kun je alle kanten op. Je zult hier een LEGO-liefhebber vast en zeker een heel erg groot plezier mee doen. En het staat ook nog eens gezellig in je tuin. Plus: je kunt hem gewoon iedere keer op een andere manier opbouwen!

Zandbak met zonnedak – KidKraft

Zandbak kind; vanaf welke leeftijd en wat is beste voor baby's en peuters? - Mamaliefde

Deze houten zandbak met zonnedak is gemaakt van weerbestendig hout en is uitgevoerd met een gazen afdekking dat het zand beschermt bij guur weer. Je kunt je kinderen er met een gerust hart in laten spelen, ze zijn namelijk beschermd tegen de zon. Heerlijk taartjes bakken en kastelen bouwen dus!

Flippey Zandbak – Wickey

Wickey beschouwt zichzelf als pionier in de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige speeltoestellen en buitenspeelgoed voor kinderen. Naast zandbakken hebben ze ook andere speeltoestellen, schommels en glijbanen in hun assortiment. Wat deze zandbakken kenmerkt is de hoge kwaliteit en uniek design. Zo kan het deksel van de Flippey zandbak omgevormd worden tot bankje, zodat ook ouders comfortabel met hun kind kunnen meespelen.

Voordelen van een plastic zandbak

 • Makkelijk schoon te houden
 • Heeft vaak een afsluitdeksel, zodat er bijvoorbeeld geen katten in kunnen komen of het zand nat en vies wordt van een regenbui
 • Neemt vaak niet zo heel erg veel ruimte in
 • Is vrij makkelijk te verplaatsen en op te bergen
 • Een plastic zandbak is snel om te toveren tot een badje, als je het deksel met water vult

Voordelen van een houten zandbak

 • Is meestal een stuk groter dan de plastic variant. Handig als er meerdere kinderen tegelijk in spelen, maar voor een kleine tuin misschien net te groot
 • Houten zandbakken hebben vaak geen bodem, zodat het water er gemakkelijk doorheen kan. Handig: op deze manier wordt het zand natuurlijk gereinigd
 • Kan een volledig seizoen buiten blijven staan en is gemaakt uit hout dat onder druk geïmpregneerd werd met een houtbeschermingsmiddel. Het hout wordt op deze manier beschermd tegen weersinvloeden, schimmels en houtworm.

Vanaf welke leeftijd een zandbak?

Uiteraard hangt dit vaak af van de grootte van je tuin, maar je kunt ook kijken naar de leeftijd van het kind dat er in gaat spelen. Als het kind nog klein is (1-3 jaar) is het verstandig om te kiezen voor een kleine zandbak.

Op deze leeftijd spelen kinderen vaak nog alleen en kan een (te) grote zandbak intimiderend overkomen. Het kind zal zich misschien wel verloren gaan voelen, wat ervoor zorgt dat het met minder plezier zal gaan spelen.

Heb je een oude kind (3-6) jaar wat regelmatig ook met andere kinderen speelt, dan kun je kiezen voor een grote zandbak, zodat iedereen genoeg ruimte heeft om te spelen.

Welk zand heb je nodig en hoeveel?

Kies voor speelzand dat proper gezeefd en gewassen is. Dit is voornamelijk voor jonge kinderen belangrijk, omdat ze nog wel eens een hapje van hun eigen gebakken zandtaartje kunnen nemen. Kijk ook eventjes naar de specificaties die onder elke zandbak staan om te weten hoeveel zand er in de zandbak van jouw keuze gaat.

Waar moet je rekening mee houden voordat je een zandbak aanschaft?

Natuurlijk zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, voordat je een zandbak aan gaat schaffen. Zorg in ieder geval voor een vlakke en stabiele ondergrond. De constructie moet op alle punten op de grond rusten voor absolute veiligheid. Een zandbak weegt inclusief zand behoorlijk veel, dus zet hem niet op een wiebelig vlondertje.

Indien je voor een houten zandbak kiest dan is het verstandig om een anti-worteldoek te plaatsen onder de zandbak. Hiermee voorkom je dat ongedierte in de zandbak komt en blijft het allemaal schoon omdat het niet wordt gemengd met onderliggende aarde of grind.

Het onderhoud van een zandbak

Bij een plastic zandbak heb je doorgaans geen tot weinig onderhoud. Het materiaal zal wel verkleuren, indien je geen beschermingsspray gebruikt, die de kunststof vettig houdt.

Een houten zandbak is doorgaans goed geïmpregneerd. Soms worden ze in een bepaalde kleur geleverd, wat er voor zorgt dat je na een paar seizoenen een nieuw likje verf erop moet smeren.

Verder is het belangrijk dat je de zandbak altijd dichthoudt als er niemand in speelt. Op deze manier voorkom je vervuiling door bijvoorbeeld katten, bladeren en ander tuinmateriaal.

Als je een net hebt om over je zandbak te spannen, zorg er dan voor dat deze het zand niet raakt. Houd de zandbak schoon door alles altijd netjes op te ruimen en laat kinderen en niet in drinken en/of eten.

Spoel het speelgoed regelmatig af en laat het daarna goed drogen voordat er weer mee gespeeld wordt. Indien je het zand niet meer schoon krijgt, vervang dan het oude zand voor nieuw zand.

Waar zet je je zandbak neer?

 • Zet de zandbak altijd binnen je gezichtsveld neer, ook als je binnen bent. Het is altijd goed om kinderen goed in de gaten te houden tijdens hun spel
 • Zet de zandbak nooit pal in de zon, maar bij voorkeur half in de schaduw, half in de zon. Kinderen worden op deze manier niet de hele dag blootgesteld aan UV-stralen, die erg schadelijk zijn voor de gevoelige kinderhuid. Heb je geen schaduw, dan kun je ervoor kiezen om een parasol neer te zetten, of een partytent.
 • Zet de zandbak niet in een omgeving die altijd vochtig is. Het zand zal dan namelijk altijd vochtig zijn en dat speelt natuurlijk niet prettig. Daarnaast krijgen planten of mos de kans om te gaan groeien in de zandbak…en dat wil je natuurlijk niet.
 • Als je niet voortdurend blaadjes in de zandbak wilt, dan zet je hem uiteraard ook niet te dichtbij een boom.

Lees ook: Top 10 populairste buitenspeelgoed voor dreumes, peuter en kleuter

Hebben jullie een zandbak in huis?

Linda van Aken