Skip to Content

Super zand; Spelen met binnenspeelzand review

Super zand; Spelen met binnenspeelzand review

Dat ik fan ben van binnenspeelzand is geen geheim. Steeds meer ouders zijn om en fan van dit geweldige speelgoed. Het begon met kinetisch zand, ondertussen zijn er meerdere versies van te verkrijgen. In verschillende uitvoeringen, kleuren en voor verschillende leeftijdsgroepen.

Naast kinetisch zand heb je ook super zand. Dit is iets fijner en in meerdere kleuren te verkrijgen. Binnenspeelzand komt ook op mening verlanglijstje terug. Toch ontvang ik nog regelmatig de vraag of dat dan geen rommel geeft. Tja, het is en blijft zand. Er kan dus zand op de grond vallen.

Ondanks de magische formule die er achter zit. Mijn eerste advies is dan ook om een lage bak of dienblad met opstaande randen te kopen zodat je kindje er lekker mee kan spelen. Zo laat ik onze peuter regelmatig aan tafel spelen. Ook met binnenspeelzand.

Het zit in een plastic doos die ze zelf niet open krijgt, samen met wat kleine zandfiguurtjes en gereedschappen. Ze kan er mee doen en laten wat ze wil.

Met de verschillende soorten binnenspeelzand kan je meer dan de taartjes bakken en zandkastelen bouwen. Afhankelijk van het soort zand zijn er verschillende mogelijkheden.

Speciaal voor het spelen met binnenspeelzand is er een boekje Super Zand geschreven. Een handig boekje dat helemaal volstaat met inspiratie voor je kind of om samen met binnenspeelzand te spelen.

Er wordt kort ingegaan op de voordelen en eigenschappen van binnenspeelzand. Zo is het vrij lastig om sneeuwpoppen te bouwen van kinetisch zand, deze hebben namelijk de eigenschap om vrij snel te smelten. Blijft desondanks een leuke uitdaging.

Het boek wordt aanbevolen voor kinderen vanaf vier jaar. Een aantal eenvoudige ideeën leken me prima te doen voor een peuter. Let op; Er wordt onderscheid gemaakt tussen kinetisch zand en super zand.

Indrukken

Binnenspeelzand: super zand & kinetisch zand - Mamaliefde

Voor het spelen met indrukken heb ik meerdere materialen verzameld. Dit was helaas lastiger dan ik dacht, omdat je al snel grotere lappen hebt. Uiteindelijk hield ik het op bakpapier, een zakdoekje, papier en een washandje.

Als je hier met een deegroller overheen gaat maakt het materiaal een duidelijke afdruk in het zand. Met name met het washandje was dit goed te zien. Je zou met het binnenspeelzand ook kunnen stempelen.

Koken en bakken

Binnenspeelzand: super zand & kinetisch zand - Mamaliefde

Onze peuter helpt graag met koken. Ze speelt ook regelmatig in haar speelgoedkeuken. In een van de voorbeelden gaan ze een pizza bakken. Dat leek me wel een leuk idee om samen met peuter uit te proberen.

We begonnen met wat ingrediënten uit het speelgoedkeukentje tot ze zelf bedacht dat de houten kralen nog veel leuker waren. De pizza heb ik zelf moeten maken, maar ze vond het erg leuk om deze te versieren.

Maskers

Dit is een voorbeeld dat ik zelf graag wou uitproberen. Met behulp van een masker heb ik een afdruk van een gezicht kunnen maken. Met wat los zand heb ik wat haren gemaakt. Vervolgens heb ik met een kroontje en wat parels er een prinses van gemaakt.

Peuter heeft de oogjes gemaakt met wat kralen. Deze duwde ze heel erg diep zodat ze er niet uit zouden vallen. Hier is ze duidelijk nog te jong voor.

Knikkerbaan

Binnenspeelzand: super zand & kinetisch zand - Mamaliefde

Als alternatief voor het spelen met kralen hebben we een kralenbaan gemaakt. In het boek staat een voorbeeld met muntjes die van een berg naar beneden rollen, met kralen is dit natuurlijk ook mogelijk. Dit vond ze een erg leuk spelletje en heeft ze erg lang volgehouden.

Meer informatie vind je hier.

Superzand speltips

Op zoek naar meer speltips? Dan is het boek Superzand van Uitgeverij Kosmos zeker een aanrader. Te koop voor 6,99 bij bol.com, niet duur en leuk voor de decembermaand. Wij kunnen er in ieder geval de komende tijd mee vooruit.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Els schreef:

    Heel leuk idee, ik schrijf hem op voor mijn oudste zijn vierde verjaardag in Maart

  2. Channah schreef:

    Leuke ideetjes! Vooral dat masker!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.