Skip to Content

Kerkdienst thuis vieren met kinderen

Kerkdienst thuis vieren met kinderen

Nu de kerken gesloten zijn in verband met de coronamaatregelen, zijn er mogelijkheden om thuis diensten te volgen via de kerkomroep of bijvoorbeeld YouTube. Iedere kerk geeft hier zijn eigen invulling aan.

Maar je kan uiteraard ook zelf een viering thuis houden. Zeker met de kinderen werkt dat vaak beter, want stil zitten luisteren (en eventueel kijken) is gewoon niet echt uitnodigend voor de kids. En daarmee ook niet voor jou echt ideaal. Maar hoe kun je dat aanpakken en waar haal je ideeën vandaan voor verhalen, gebedjes en verwerkingen?

Opzet van een kerkdienst

Je kunt uiteraard hierin helemaal je eigen gevoel volgen. Wil je toch wel graag een soort structuur erin aanbrengen, dan kun je proberen de opzet van je eigen kerk te volgen. Iedere stroming, maar ook iedere kerk op zich, heeft vaak weer een eigen structuur.

Bij ons in de kerk (PKN) is de opzet meestal:

  • Votum en groet
  • Tien geboden of geloofsbelijdenis
  • Gebed bij de opening van het Woord
  • Schriftlezing
  • Preek
  • Gebeden
  • Collecte
  • Zegen

Tussendoor wordt er natuurlijk nog gezongen. Het is afhankelijk van welke dominee er is hoeveel er gezongen wordt. Deze punten zou je natuurlijk kunnen vertalen naar puntjes thuis.

Daarbij kun je de preek zien als de tijd dat normaal gesproken de kinderen naar hun eigen dienst gaan en er dus naar een verhaal geluisterd wordt en geknutseld.

Zou je deze dienst dus omzetten naar een dienst thuis, dan zou je het zo kunnen doen:

  • Een klein welkomstwoordje waarin je vertelt wat jullie gaan doen en een gebedje of God erbij wil zijn. Bij ons brandt de kaars al in de kerk, maar die zou je thuis nu aan kunnen doen.
  • Met elkaar bedenk je wat je nu wel of niet mag doen als je lief bent voor elkaar of wat jij denkt dat God zou willen.
  • Muziekje om mee te zingen, bijvoorbeeld van Elly en Rikkert.
  • Eventueel een gebedje of God ons wil helpen het verhaal te begrijpen (kun je uiteraard ook combineren met het gebedje hierboven)
  • Je vertelt een verhaal uit de Bijbel, of een verhaal wat hetzelfde wil vertellen (een spiegelverhaal). Natuurlijk met uitleg en er even over napraten, dit kan ook speels terwijl er al geknutseld wordt. Soms werkt dat beter.
  • Weer een mooi liedje. Van school, bijvoorbeeld, en helemaal leuk als je die op YouTube kunt vinden, om zo mee te zingen.
  • Een knutselwerkje, tekening of een spel.
  • Misschien een mooi idee om een spaarpotje te maken waarin jullie iets doen voor een bepaald goed doel. Dan zou je er nu iets in kunnen doen.
  • Nog een muziekje/liedje?
  • Een afsluitend gebed waarin je vraagt of God ook deze week weer bij jullie wilt zijn.

Wil je meer weten over een kerkdienst live streamen? Lees alle uitleg en tips op kerkdienststream.nl.

Gebedjes

Vind je het moeilijk om zelf een gebed spontaan uit te spreken, dan is het fijn om iets bestaands op papier voor je te hebben. Op internet zijn er genoeg voorbeelden te vinden. Kijk maar eens bij Geloven is leuk, Kind en geloof, all about prayer of op de site van parochie Maria Magdalena.

Overigens is het ook mooi om de kinderen zelf het gebed te laten doen. Of een andere manier is dat jij wel bidt, maar zij meedenken waarover je gaat bidden.

Verhalen en verwerkingen

Een kinderbijbel heb je misschien wel in huis. Uiteraard voldoet die prima voor deze diensten. Je kunt ook via internet op zoek gaan naar verhalen om te gebruiken. De mogelijkheden zijn best groot, maar ook hierbij een aantal voorbeelden!

Er zijn sites die echt elke week een verhaal met zelfs een verwerking erbij aanbieden. Dat is natuurlijk helemaal super. Zo krijg je echt een structuur in wat je doet.

Bijbelbasics

Bij Bijbelbasics krijg je iedere week een verhaal met verwerking, die geschikt is voor meerdere leeftijdsgroepen (van 4 tot 12 jaar). Dit is op zich een kindernevendienstmethode, maar is gratis. Dit kun je dus prima thuis gebruiken. Je moet je er wel even voor registreren.

Het materiaal geeft naast het verhaal en de verwerking ook instructies voor de leiding, in dit geval jij dus!

Creatief kinderwerk

Creatief kinderwerk heeft zowel gratis ideeën als een betaald lidmaatschap. Zowel gebedjes, knutsels, proefjes en nog veel meer. Ideaal dus eigenlijk om een leuke kinderdienst thuis te maken.

Met deze gratis ideeën kom je al een heel eind. Een individueel lidmaatschap (dus voor thuisgebruik en niet voor in de kerk of school) kost €29,00 voor 1 jaar.

Bijbelidee

Bij Bijbelidee vind je meerdere onderwerpen uit de Bijbel, met zowel kleurplaten, werkbladen, gedichtjes en nog meer. Er zijn diverse thema’s te vinden.

Maar je kunt ook gewoon zelf iets doen en hier gedichtjes, rebussen of wat dan ook van afhalen. Een kwestie van eens rustig rondkijken!

Bijbelverhalen

Bijbelverhalen ziet eruit als een startpagina. Maar het is wel een bonte verzameling van bijbelverhalen en bijbehorende dingen.

Het vergt iets meer tijd dan bovengenoemde sites, omdat het dus vooral een verzameling is. Maar je kunt zo wel gericht op bijbelboek zoeken. Mocht jezelf al een idee hebben, kan dit weer een voordeel zijn.

Overige ideetjes

Licht, kaarsen: het hoort er natuurlijk ook een beetje bij.

Voor wie steek jij een kaarsje aan? Voor iemand die ziek is, iemand die overleden is of voor de mensen die daar verdrietig om zijn?

Misschien kun je zo ook de hele coronacrisis erbij betrekken en een kaarsje aansteken voor al die mensen die er op wat voor manier dan ook door getroffen worden.

Een verwerkingsboekje

Een verwerkingsboekje maken is ook een leuk idee. Dit kan echt een boekje zijn, maar makkelijker is natuurlijk een mapje waar je iedere week de verwerking op een A4 in kan stoppen. Zo maak je een mooi geheel van de diensten en verwerkingen.

Leesrooster maken

Wil je echt een doorlopende lijn maken, dan kun je er ook voor kiezen dat je doordeweeks alvast hierover stukjes leest. Plan bijvoorbeeld in welk stukje je op welk moment wilt lezen. Zo wordt het helemaal een mooi geheel.

De liefde laten spreken

Laat de kinderen iets moois maken voor een ander. Misschien kan dat nu nog niet gedeeld worden, maar als we elkaar straks weer mogen zien, kan het wel. Of bedenk andere lieve dingen.

Even een dansje doen voor het raam van de buurvrouw, een lief berichtje op Facebook voor al die liefdevolle verzorgers in instellingen of ziekenhuizen, het spaarpotje maken om geld voor een goed doel in te doen en zo zijn er nog veel meer leuke dingetjes te bedenken.

Want is het niet die Liefde waar het ook voor God om draait?!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)