Skip to Content

Babysieraden voor kinderen; vanaf welke leeftijd is armbandje of ketting veilig?

Babysieraden voor kinderen; vanaf welke leeftijd is armbandje of ketting veilig?

Kindersieraden worden steeds populairder. Of je nou sieraden draagt vanwege een geloof of gewoon vanuit een stijlvolle voorkeur, je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Steeds vaker zie je baby’s en kinderen met sieraden en oorbellen. Is dit wel oké en hoe kies je nou de juiste sieraden voor jouw kind?

Babysieraden voor kinderen; vanaf welke leeftijd is armbandje of ketting veilig? - Mamaliefde

Babysieraden

Babysieraden worden meestal bij de geboorte gegeven. Een armbandje voor je pasgeboren baby zodat hij of zij deze dag nooit meer zal vergeten.

Ook krijgen de moeders vaak een bijpassende armband. Deze sieraden noem je geboortesieraden. Sieraden na de geboorte en tot hun derde jaar worden babysieraden genoemd.

Er zijn verschillende soorten babysieraden. Naast de armbanden en kettingen, kun je ook enkelbandjes en oorbellen voor je baby kopen. Deze kunnen kant en klaar in een winkel gekocht worden of speciaal op maat gemaakt laten worden.

Let bij het kopen en laten maken altijd op de materialen die gebruikt worden. Is jouw baby ergens allergisch voor, geef dit dan altijd zo snel mogelijk aan! Hier kan rekening mee gehouden worden.

Babysieraden voor kinderen; vanaf welke leeftijd is armbandje of ketting veilig? - Mamaliefde

Hoe kies je het juiste sieraad voor jouw kind?

Veel mensen vragen zich af of het gebruiken van kindersieraden wel gezond en veilig is? Dat is het zeker, mits je er goed mee omgaat.

Hier een lijstje van belangrijke punten waar je op moet letten bij het kopen en dragen van kindersieraden. Leuke en kwalitatieve kindersieraden vind je onder andere bij Lucardi.

Kies voor babysieraden die gemaakt zijn van echt goud of zilver

Een babyhuidje is erg gevoelig en teder. Ze kan snel aangetast worden door onedele materialen. Door te kiezen voor een echt gouden of zilveren sieraad houd je het huidje van je baby intact.

Als je besluit om een babysieraad online te kopen, vraag dan altijd of ALLE onderdelen van echt zilver zijn.

Neem van tevoren de juiste maat op

Vooral bij armbanden is dit erg belangrijk! Als je een armband koopt die te groot is kan deze makkelijk van de pols afglijden. Dit kan gevaarlijk zijn omdat ze baby deze in zijn of haar mond zou kunnen stoppen.

Ook is de kans groot dat het armbandje kwijtraakt, en dat is erg zonde. Een te kleine armband is ook niet ideaal. Doordat hij vanaf het begin al op het verlengkettinkje wordt gedragen zal de baby er niet lang plezier van hebben en zal al snel een nieuwe gekocht moeten worden.

Kies altijd voor kwaliteit

Hoe je het ook draait of keert. Het gaat hier om jouw baby. Kies daarom altijd voor kwaliteitssieraden. Deze kosten over het algemeen iets meer, maar zijn ook een stuk beter voor de baby.

De materialen die gebruikt worden en de sterkte van het sieraad spelen hier een grote rol in.

Sieraden dragen onder toezicht

Het wordt aangeraden om sieraden bij baby’s onder de drie jaar alleen sieraden te laten dragen onder toezicht. Dit kan voor een feestje zijn of voor een heerlijke wandeling buiten.

Laat de baby dus niet alleen slapen of spelen met de sieraden om. Als de sieraden per ongeluk kapotgaan of de baby blijft ergens haken, kan dit ernstige gevolgen hebben. Wees je hier altijd bewust van!

Berg de sieraden goed op

Als de babysieraden niet gebruikt worden is het belangrijk dat je ze goed en netjes opbergt. Rondslingerende sieraden kunnen snel kapotgaan en vervelende bacteriën met zich meebrengen.

Ook kan stof, water en het laten vallen van sieraden de sieraden beschadigen. Dit kan gevolgen hebben voor het huidje van de baby.

Gouden en zilveren kindersieraden

Het is belangrijk dat er goed gekeken word naar de materialen van een sieraad. Echte zilveren of gouden sieraden zijn dan de beste optie.

Deze materialen zijn zacht voor de jonge huid en gaan ook nog eens lang mee. Eindelijk iets waar je kind niet binnen twee maanden uit groeit!

Vaak vinden de kleine, stoere mannen onder ons goud en zilver te ‘meisjesachtig’. Voor jongens kindersieraden kan ook zeker gebruik gemaakt worden van staal. Zorg er dan wel voor dat het echt chirurgisch staal is, anders roest het armbandje zo weg tijdens het spelen.

Leuk weetje: De keuze voor goud of zilver voor kinder- en babysieraden is afkomstig vanuit een beschermend doel.

Door edele materialen te gebruiken krijgt je baby of kind een elegantie over zich heen. Ook zegt men dat echt goud en zilver je kind kan beschermen tegen slechte energieën van buitenaf.

Sieraden met naam

Wat ook altijd heel erg leuk is zijn sieraden met een naam. Denk bijvoorbeeld aan een zogenaamd slavenarmband met plaatje waarop de naam wordt geschreven, of een ketting met bedeltje met daarop de naam van het kind.

Babysieraden voor kinderen; vanaf welke leeftijd is armbandje of ketting veilig? - Mamaliefde

Oorbellen

De meningen over baby- en kinderoorbellen zijn altijd verdeeld geweest. Mensen vinden het erg schattig om een baby te zien met mini oorbelletjes en 9 van de 10 keer nemen meisjes altijd oor gaatjes als ze groot zijn.

Waarom dan niet meteen oorbellen laten schieten als ze baby zijn? Andere mensen vinden het erg zielig voor de baby en weten ook niet zeker of het wel nodig is.

Wat zijn de regels hier nou over en hoe kan jij de beste keuze maken voor jouw baby of kind.

Veel mensen vragen zich af of er een minimumleeftijd verbonden zit aan het gaatjes prikken.

Nederland heeft geen minimumleeftijd voor oorbellen schieten, echter hanteren veel juweliers wel een minimumleeftijd (dit verschilt per juwelier, vraag dus altijd van tevoren of er een minimumleeftijd is).

De vraag of jouw baby gaatjes mag hebben is dus echt door jou te antwoorden. Beslis jij voor je baby of laat je haar zelf beslissen als ze oud genoeg is?

De keuze is aan jou. In sommige families komen baby’s met oorbellen meer voor dan bij andere, dit heeft vaak ook invloed op de keuze.

Kinderhorloges

Kinderhorloges zijn niet alleen leuke accessoires, je kinderen leren er ook iets nieuws mee! Met een horloge voor kinderen kunnen ze heel snel leren klokkijken. Erg handig als je een kinderhorloge aanschaft in de periode dat klokkijken op school geleerd wordt.

Ook kun je je kinderen nieuwe verantwoordelijkheden geven met een horloge. Ze moeten bijvoorbeeld zelf op de tijd letten tijdens het buitenspelen, ze mogen zelfstandig om 15:00 hun broertje of zusje van de crèche om de hoek ophalen.

Een erg leuke manier om op ‘spelenderwijze’ je kinderen nieuwe verantwoordelijkheden te laten ontdekken!

Redactie Mamaliefde