Skip to Content

Tropical Zoo knutselpakket review

Tropical Zoo knutselpakket review

Nu de herfst is begonnen en de winter voor de deur staat worden de knutselspullen al regelmatig tevoorschijn getoverd. Van brieven schrijven tot vliegtuigen vouwen, knippen, plakken, glitters en nog veel meer.

Naast dat ze zelf dingen bedenken vinden ze het ook heel leuk om ook een project te knutselen uit een knutselpakket.

Bij Speelgoed van het Jaar hadden ze al kennis gemaakt met de pixelkralen uit de Tropical Zoo-set van Totum, dus toen ik op een regenachtige dag deze set tevoorschijn toverde gingen ze daar meteen mee aan de slag. 

Onze ervaringen met Tropical Zoo

Tropical Zoo knutselpakket review - Mamaliefde

De plaatjes werden verdeeld; zo wilde zoonlief graag de stoere krokodil maken en dochter de pinguïn en flamingo. De olifant bleef over voor mama; die het ook wel leuk vond om even mee te plakken.

Het idee is dat je de kartonnetjes in een zakje schuift en dan de kralen neerlegt. Wij hebben dit direct op het karton gedaan zodat we tegelijk konden werken en ze ook makkelijker bleven staan.

Het fijne hieraan is dat je geen lijm, schaar of wat dan ook nodig hebt. De kralen zijn voorzien van (vermoedelijk) een soort glucoselaagje dat oplost als het nat wordt en als een soort lijm functioneert om de kralen aan elkaar te plakken. Maak je de kralen daarna nog een keer goed nat, kun je ze ook weer makkelijk losweken.

Het principe achter de pixelkralen is bekend; zo hebben ze op school de kralenplankjes waarbij je kralen op een soort spijkertjes plaatst, hebben we eerder met aqua beads geoefend en is ook diamond painting waarbij er stickers of diamantjes op de ‘juiste’ plek gelegd moeten worden.

Met de verstuiver maak je het kartonnetje nat zodat de kralen wat makkelijker blijven liggen en je het patroon kan maken. Wel is het even opletten dat de opening van de kralen niet gelijk is en aan de ene kant groter is. Die grote openingen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor de ogen.

Dochter van 7 had dit meteen door, maar zoon van 5 was enthousiast begonnen en had zelf dit verschil niet gezien.

Tropical Zoo knutselpakket review - Mamaliefde

Voor dit soort werkjes heb je wel geduld en concentratie nodig; bij dochter was dat geen probleem die vond het echt leuk om te doen en maakte twee figuren. Bij zoonlief was de concentratie na een halve krokodil weg.

Dat is geen probleem want je kan dan gewoon even het kartonnetje aan de kant leggen en later verder gaan. Je sprayt dan eerst even je kunstwerkje weer nat zodat alles weer blijft plakken.

Wat dit zo leuk maakt is dat het niet alleen 2D-afbeeldingen zijn maar je de dieren ook echt rechtop kan zetten. Er zit een soort dioramalijstje bij in de vorm van een dierentuin waar je de dieren een plaatsje kan geven. Het bevestigen van de voetstukken aan de dieren was wel even puzzelen en hadden ze hulp bij nodig. En was het ook wel even improviseren om ze goed te laten drogen. Als je de kralen niet helemaal nat maakt, maar de verstuiver gebruikt, zijn ze vrij snel droog en kan je dus verder bouwen / spelen.

Toen de dieren eenmaal in elkaar stonden en goed waren opgedroogd werden ze meteen gebruikt om mee te spelen en kwam ik ze overal tegen. Van de hut tot zelfs in het bed van zoonlief.

De olifant met de oren en voeten was toch wel het meest breekbaar, de andere dieren daarentegen kunnen duidelijk tegen een stootje ook als er wat intensiever mee gespeeld wordt. Zo heb je dus niet alleen een knutselpakket maar ook later nog plezier van.

Speelgoed van het Jaar

Tropical Zoo knutselpakket review - Mamaliefde

Zoals ik al aangaf is dit door de jury genomineerd voor speelgoed van het jaar. De ontwikkelingspsycholoog Ger Raaijmakers geeft daarop de volgende toelichting; Met deze knutselset kunnen kinderen eenvoudige 3D-dieren maken door plastic blokjes met water aan elkaar te plakken.

Op een plaatje wordt aangegeven waar de kralen (kleine kubussen) geplaatst moeten worden. Door eerst het plaatje met een verstuiver nat te maken, plakken de kralen aan elkaar.

Vervolgens kan het dier opgeplakt worden en kunnen er nog kralen onder of boven op worden geplakt. De set helpt jonge kinderen op weg om knutselwerkjes te maken en bevordert de creativiteit en het plezier in het zelf maken van dingen.

De uitleg is eenvoudig en spreekt voor zich. Het vervaardigen van de dieren bevordert de fijne motoriek en de oog-handcoördinatie en tevens de volgehouden aandacht. De inspanningen worden beloond met een leuk eindproduct dat je kunt weg geven en waar je trots op kunt zijn (positieve competentiebeleving).

De jury bepaalt welk speelgoed genomineerd wordt voor Speelgoed van het Jaar; maar wie de winnaar wordt, bepaal jij! Op de website Speelgoedvanhetjaar kun je tot 3 november 2019 stemmen wie jij vindt dat zou moeten winnen per leeftijdscategorie.

En om het stemmen nog leuker te maken, maak je kans om het genomineerde speelgoed te winnen!

Linda van Aken