Speelgoed & Cadeautips voor jongens van 4 jaar

Voor baby’s krijg je vaak speelgoed van de kraamvisite of heb je misschien tijdens het zwangerschap al het één en ander gekocht. Zoals een muziekmobiel, een speelmat, wat knuffels, een bal etc. Dat loopt over in de dreumesleeftijd waarvoor het ook vrij duidelijk is wat het aanbod is. Of veilig, zoals speelgoed zonder kleine onderdelen. Zodra ze echter de leeftijd van drie jaar hebben gekregen wordt dat wat meer een uitdaging. Ze ‘mogen’ nu meer speelgoed maar hebben daar vaak nog begeleiding nodig. Ze zitten echt tussen twee fasen in; te groot voor het baby-/ dreumesspul en nog te jong voor het peuterspeelgoed. 

Naast leeftijd speelt geslacht toch vaak een rol. Zelfs als je daar niet de nadruk op legt en je kinderen zowel poppen als auto’s aanbiedt, merk je dat ze op een gegeven moment toch een specifieke voorkeur krijgen. Voor meisjesspeelgoed zijn roze, poppen en barbies of rollenspelspeelgoed zoals een keukentje zeer populair. Maar voor jongens… ja auto’s. Maar verder? Ideaal dus ook voor op het verlanglijstje als speelgoed en cadeautips voor jongens van 4 jaar.

Lees ook: Speelgoed voor kinderen; wat is kwalitatief geschikt speelgoed voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters?

Daarom ging ik op zoek naar het leukste speelgoed voor peuterjongens. Er is ontzettend veel speelgoed te koop; in de speelgoedwinkel kijk je je ogen uit. Je raakt dan al snel het overzicht kwijt. Daarom vind ik het altijd fijn om, van andere ouders of toen ik nog in de kinderopvang werkzaam was, te zien wat ook echt populair was en niet snel kapot ging ofzo. Zo ben ik ook in aanraking gekomen met de Grimm’s regenboog, en de Wobbel in een ‘normale’ speelgoedwinkel zie je dat niet snel. Of het knuffelpaard waar zoonlief niet meer zonder kan. Dat zag hij bij een vriendje en was helemaal in paniek toen hij hem daar achter moest laten. Diezelfde middag dus zelf een paard gekocht.

Lees ook: Overzicht van de top 10 populairste Grimm’s speelgoed

Lego Duplo

Cadeautjes voor een driejarige jongen - Mamaliefde.nl

Duplo is altijd goed; de grote stukjes zijn ook geschikt voor dreumesen en ze blijven er nog heel lang mee spelen. In het begin nog een beetje experimenteren en ontdekken. Op driejarige leeftijd zullen ze ook echte bouwwerken gaan maken of er al een soort rollenspel mee gaan doen. Zo zat zoonlief opeens op een Duplo-wc, want hij moest ‘plassen’. Voor op zijn kamer maakten we deze ikea hack opbergdoos met duplo. Wil je helemaal punten scoren bij je kind dan koop je een Duplotrein. Dan heeft hij én Duplo én een trein. Dat levert altijd wel uren speelplezier op! Als ze ouder zijn kunnen ze door met Lego.

Hier vind je de leukste sets van Lego Duplo.

Lees ook: Populairste lego sets; van duplo tot Friends, City en Ninjago

Magformers (of smartmax)

Cadeautjes voor een driejarige jongen - Mamaliefde.nl

Speelgoed met magneten scoort ook enorm goed. Ook dit is een vorm van constructiespeelgoed waarmee ze zich uren kunnen vermaken. Van platte figuurtjes op de grond leggen, tot en met complete bouwwerken en torentjes. Sinds hij dit heeft ontdekt kom ik de vierkantjes van de magformers overal tegen. De basisset bestaat namelijk uit vierkantjes en driehoekjes in vrolijke kleurtjes. Maar is uit te breiden met diverse andere sets en onderdelen zoals wielen, plaatjes etc. Je kan er zelfs je eigen robot van maken!  De smartmax met staven en ballen zijn een aanrader als ze nog net iets jonger zijn.

De diverse sets van magformers vind je hier en smartmax hier.

Lees ook: Speelgoed cadeautjes voor onderweg in de auto vakantie

ook zin om je oude knikkers van zolder te halen

De verschillende Hubelino sets vind je hier.

Lees ook: Review Hubelino knikkerbaan

Kid K’nex

Kid K’nex is een variant van K’nex voor kinderen van 3 tot 6 jaar. De kleurrijke onderdelen zijn een slag groter zodat ze qua fijne motoriek makkelijker in elkaar te zetten zijn. Er zijn diverse sets waarmee je diverse creaties kan maken. Bestaande uit de bekende radartjes en staafjes, of met lichaamsonderdelen, wielen en andere elementen zodat je vervolgens ook met je bouwwerk kan spelen. De langere staafjes zijn buigzaam zodat je ook ronde vormen kan maken.

De diverse kid k’nex vind je hier.

Lees ook: Review: Kid K’nex voor peuters en kleuters

Loopfiets

Cadeautjes voor een driejarige jongen - Mamaliefde.nl

Een loopfiets is goed voor de ontwikkeling van je kind. Het stimuleert het evenwicht omdat je op twee wielen fietst (geen driewieler dus) en vaak beweegt het ook nog eens makkelijk voort. Belangrijk bij het uitzoeken van een loopfiets is dat hij niet te hoog is. Vaak durven ze dan niet meer omdat ze graag dat gevoel van controle willen hebben. Loopfietsen heb je er in alle soorten en maten, van plastic nep-scooters tot en met hout of metalen loopfietsen van bekende kinderfietsmerken.

Hier vind je een ruime variatie aan loopfietsen.

Lees ook: Review: Kinderfeets houten loopfiets

Kartonnen dozen

Cadeautjes voor een driejarige jongen - Mamaliefde.nl

Deze mag zeker niet ontbreken in dit overzicht. Eigenlijk is dit een alltime favorite; kinderen van alle leeftijden (en zowel jongens en meisjes) zijn gek op een kartonnen doos. Om er spullen in te verstoppen, in te kruipen, te gebruiken als boot of vliegtuig, of zelfs een poging als glijbaan.

Lees ook: Spelen en knutselen met karton

Houten treinbaan

Cadeautjes voor een driejarige jongen - Mamaliefde.nl

Dit is veruit de grootste favoriet. Een houten treinbaan; er zijn veel merken die dit verkopen en gelukkig sluit vrijwel alles wel op elkaar aan. Wel zo handig. Daarmee kan je eindeloos je collectie uitbreiden. Ook met bruggen, heuvels, autosporen of zelfs garages en politiebureau’s.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor Brio, Bandits & Angels, Thomas de Trein en Bigjigs.

Totum Construxions

Cadeautjes voor een driejarige jongen - Mamaliefde.nl

Het materiaal van Construxions is bedoeld om te bouwen. Het mooie en leuke van deze bouwset is dat het bestaat uit allerlei verschillende materialen: houten blokken met gaatjes in diverse maten, plastic staafjes die in de gaatjes passen, wielen (ronde blokken met gaatjes), strips met gaatjes en plastic folie met gaten in verschillende vormen, plus een hamertje. De materialen kunnen bijna eindeloos gecombineerd worden tot allerlei “objecten”. Genomineerd voor speelgoed van het jaar 2016.

Totum construxions koop je hier.

Clics

Cadeautjes voor een driejarige jongen - Mamaliefde.nl

Dit was het speelgoed dat op het kinderdagverblijf bij de peuters erg hoog scoorde; een megabak vol clics. Daarmee konden er meerdere kinderen tegelijk mee spelen. Zelf hebben we nu ook een bak met clics staan. Deze zit echter achter de bak met magformers dus zien ze niet en daarom nog niet erg populair. Maar ik weet zeker dat als ik het een keer zou klaarzetten op tafel ze er helemaal mee los gaan. En anders ik wel, want stiekem vind ik dit zelf ook erg leuk speelgoed 😉

Naast Clics hebben ze nu tegenwoordig ook een nieuwe variant; dat heet plusplus en is te koop in twee formaten en ook echt geweldig speelgoed.

Clics vind je hier, plus plus vind je hier.

(Foam)klei

Cadeautjes voor een driejarige jongen - Mamaliefde.nl

Gewoon een beetje spelen met klei; een kleur is al meer dan voldoende. Met een mesje of satéprikker een beetje experimenteren of proberen om er vormpjes van te maken. Soms lijkt het ook nog wel als hij aangeeft wat het moet voorstellen.

Lees ook: Eenvoudig recept om zelf klei te maken

Speelzand

Cadeautjes voor een driejarige jongen - Mamaliefde.nl

Naast klei scoort speelzand ook heel goed. Buiten in de zandbak, maar ook binnenspeelzand dat aan elkaar blijft plakken en meer weg heeft van klei. En alles daar tussen in zoals kinetisch zand. Alleen al de structuur van het zand blijft ze verbazen.

Lees ook: Tips voor spelen met zand binnen en buiten

Lees ook: De beste zandbakken voor kinderen

Playmobil

Cadeautjes voor een driejarige jongen - Mamaliefde.nl

Naast Duplo is Playmobil ook echt een aanrader. Je hebt bijvoorbeeld Playmobil 1, 2, 3 dat geschikt is voor jongere kinderen en niet al te kleine onderdelen bevat. Hiervan heeft hij nu een kleine verzameling omdat dat in zijn Adventskalender zat. De kerstman en engel zijn naar zolder, maar de boerderij vindt hij nog steeds erg leuk om mee te spelen. Van oma heeft hij een enorme dierentuin gekregen met een uitgebreide collectie aan dieren voor zijn verjaardag. De kleine onderdelen zoals kassa’s, bloemen etc. hebben we wel apart gelegd. Naast treinen is hij namelijk dol op dieren en iedere keer als hij oma ziet vraagt hij om de dierentuin. Daar spelen ze ook uren mee.

Hier vind je de collectie playmobil 1, 2, 3

Legpuzzels

Cadeautjes voor een driejarige jongen - Mamaliefde.nl

We hebben niet voor niets een puzzelkast gemaakt voor op zijn kamer. Hij vindt het namelijk geweldig om puzzels te maken. Heel lang vond hij het verschrikkelijk. En opeens maakte hij puzzels dat ik zoiets had van wat is dit. Zelfs puzzels met 56 stukjes kan hij een begin van maken. Daar gaat hij dan ook echt supergeconcentreerd voor zitten en blijft maar proberen.

Je voorraad met puzzels kan je hier uitbreiden.

Spelletjes

Cadeautjes voor een driejarige jongen - Mamaliefde.nl

Als ze drie jaar zijn en de concentratieboog groter wordt, kan je ook spelletjes met ze gaan spelen. Bijvoorbeeld memorie, maar ook de stoelendans van Nijntje of Woezel en Pip verstoppertje zijn dan erg populair.

Lees ook: De leukste gezelschapsspellen voor peuters en kleuters

Buitenspeelgoed

Cadeautjes voor een driejarige jongen - Mamaliefde.nl

Natuurlijk moeten ze ook hun energie kwijt kunnen en buitenspeelgoed is daarvoor zeer geschikt. Denk bijvoorbeeld aan een;

Een ervaring!

Tot slot kwam ik laatst een blog tegen van iemand waarin geschreven werd over dat ze graag ervaringen cadeau gaf. Dat is natuurlijk ook helemaal super, bijvoorbeeld een kaartje / abonnement voor een (binnen)speelparadijs, pretpark, het theater, een babyzwemkaartje of dierentuin. Helemaal super dat we vorig jaar een uitnodiging kregen voor een tweede verjaardag waarin gevraagd werd om geen speelgoed te geven, maar geld voor in de spaarpot of bijvoorbeeld een grote kartonnen doos. Ik heb een zwak voor zelfgemaakte spulletjes, of het nu gaat om een deken, speelbal of poncho.Van mijn schoonouders krijgt ze dan een klein cadeautje en geld voor op haar spaarrekening, wat vrijkomt als ze 18 is. Mocht ze tegen die tijd gaan studeren kan ze het geld hard genoeg gebruiken. Wat ik liever niet op haar verlanglijstje zet is kleding, ook al groeit ze iets minder snel, dit is zeer tijdsgebonden.

Tips voor inpakken van cadeautjes

Lees ook: Spelletjes om cadeautjes uit te pakken

We hebben de gasten vooral meegegeven dat het niet gaat om het cadeau zelf. Op deze leeftijd zijn ze snel overvoerd van wat ze krijgen. Maar vooral aandacht te geven aan hoe, dus makkelijk te scheuren inpakken met veel losse lintjes etc. Nog een drietal tips voor de eerste verjaardag.

  1. Leg symbolische voorwerpen voor de jarige op tafel. Bijvoorbeeld een boek als symbool van kennis, een basketbal voor sportiviteit of een penseel voor creativiteit. Het voorwerp dat het kind het eerste pakt zou voorspellend zijn voor zijn toekomst.
  2. Vraag alle gasten iets mee te nemen dat met het afgelopen jaar te maken heeft. Stop alles in een tijdcapsule en geef deze aan het kind wanneer het 16, 18 of 21 wordt.
  3. Laat alle gasten met watervaste inkt hun naam en een verjaardagswens of herinnering op een wit tafelkleed schrijven en bewaar dit voor later.

Meer speelgoed & cadeau tips voor jongens en meisjes!

Andere cadeautips en verlanglijstjes vind je hieronder;

Wat is / was het favoriete speelgoed van jullie jongens?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Speelgoed & Cadeautips jongen 4 jaar
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 5 )

  • Wat grappig, bijna alles van het lijstje speelt mijn dochtertje ook mee, hihi

  • Die treinbaan wil ik ook voor Lola gaan kopen, ik merk op het kdv en bij vrienden dat ze er dol op is. Ik speelde er als kind ook altijd met veel plezier mee, dus die gaat er binnenkort komen!

  • Jup, een hele verzameling toettoet baandelen, leuk hoor

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top