Skip to Content

Genderneutraal opvoeden; doe jij er al aan mee?

Genderneutraal opvoeden; doe jij er al aan mee?

Het kan haast niet anders dan dat je wel eens in aanraking bent gekomen met de term ‘genderneutraal’. Je leest en hoort er immers overal over. Er zijn mensen die ervoor kiezen om hun kind volledig genderneutraal op te voeden, in enkele gevallen weten alleen de ouders/verzorgers van het kind wat het geslacht is van het kind. 

Een kind wat genderneutraal wordt opgevoed, wordt dan ook niet als jongen of meisje bestempeld. De Dikke Van Dale omschrijft genderneutraal als volgt: geen onderscheid makend tussen de seksen en de daaraan toegeschreven eigenschappen, gedragingen en voorkeuren.

Doe jij al mee aan genderneutraal opvoeden?

Wat houdt een genderneutrale opvoeding nu in?

In één zin houdt een genderneutrale opvoeding in dat er op basis van sekse, dus geslacht, geen onderscheid tussen jongens en meisjes wordt gemaakt. Jongens kunnen net zo goed in een jurk lopen en meisjes hoeven helemaal niet persé lang haar te hebben, om maar even een eenvoudige uitleg te geven.

Onderscheid tussen meisjes speelgoed, speelgoed voor jongens en andere zaken als een meisjesbed en jongensbed is niet aan de orde wanneer je kiest voor genderneutraal opvoeden.

Mensen die kiezen voor genderneutraal opvoeden, kiezen hier onder andere voor om hun kind zichzelf te laten zijn en vanaf de basis hun eigen identiteit te ontdekken en te ontwikkelen, zonder al meteen een label van het zijn van een jongen of meisje mee te krijgen.

Door de bagage van het zijn van een jongen of meisje gelooft men dat een kind niet een neutrale uitgangspositie heeft bij het ontdekken van een eigen identiteit.

De kenmerken van jongens en meisjes hoeven overigens niet de kop te worden ingedrukt, het is vooral het idee dat kinderen van beide geslachten de aspecten meekrijgen, het beste van beide werelden dus.

Hierdoor wordt een kind niet beïnvloed door de algemene gedachte hoe het zich hoort te gedragen op basis van zijn of haar geslacht.

De invloed van het geslacht

Bij een genderneutrale opvoeding komt dus de beperking van het geslacht te vervallen. Jongens zijn niet langer een ‘leuke stoere knul’ en meisjes niet meer dat ‘schattige lieve meisje’.

Ook mag een jongen best lang haar hebben en is er niets mis met het zogenaamde korte, pittige kapsel voor een meisje. Jongens met meer emoties en meisjes ‘met ballen’, het is doodnormaal als een kind genderneutraal wordt opgevoed.

En later zal je kind veel meer begrip hebben voor het andere geslacht. Het gaat er ook niet zozeer om of jij je kind laat kiezen of het een jongen of een meisje wil zijn. Het gaat er vooral om dat je geslacht niet je identiteit zou moeten bepalen.

Het is vooral de omgeving die bepaalt in welke mate het geslacht van een kind wordt benadrukt, bijvoorbeeld een zoon die niet met poppen mag spelen en meisjes die geen auto’s hebben.

Wil Cats
Volg me via: