Skip to Content

Wat als je kind discrimineert? Tips en voorbeelden voor de opvoeding

Wat als je kind discrimineert? Tips en voorbeelden voor de opvoeding

Discriminatie kan op veel manieren voorkomen en je wilt niet dat dit gebeurt. Het kan dan ook behoorlijk schrikken zijn als je merkt dat je kind zich hier schuldig aan maakt. Het is logisch dat je hier iets aan doen wilt. Maar hoe pak je dat aan?

Vanaf wanneer kan een kind discrimineren?

Als we even een schuldvraag niet mee laten tellen en puur kijken naar het anders behandelen van mensen omdat ze er bijvoorbeeld anders uitzien, dan is het al zo dat baby’s discrimineren!

Het blijkt namelijk dat deze kleine mensjes al anders reageren op mensen met een andere huidskleur. Zoals gezegd is hier geen sprake van iets verkeerds. De baby doet dit niet met opzet om de ander pijn te doen, maar kan nu eenmaal beter de emoties herkennen van personen die er net zo uitzien als de bekende mensen om hem heen.

Daarnaast worden ook jonge kinderen al heel sterk beïnvloed door verhalen, films en dergelijke die ze zien. Onbewust pikken zij zo al signalen op. Zien ze dus steeds de slechterik afgebeeld als een donker persoon, dan zullen ze donkere mensen hier ook mee associëren.

Ze krijgen het zo eigenlijk met de paplepel ingegoten, zeg maar. Bewust discrimineren in de zin dat ze het bewust slecht bedoelen, dat komt toch ook echt al bij kinderen voor.

Waarom discrimineert een kind?

Zoals gezegd worden ze op meerdere manieren beïnvloed. Daarnaast zijn ze (heel menselijk) heel vatbaar voor meningen van anderen. Zoals bij ieder pestgedrag, zijn er kinderen die het voortouw nemen en veel anderen lopen hier achteraan.

Niet meteen omdat ze het ook zo vinden, maar puur uit angst om er anders zelf niet bij te horen. Dit kan uiteraard ook als daarmee het slachtoffer gediscrimineerd wordt vanwege zijn huidskleur, geloof of bijvoorbeeld geaardheid.

Hoe reageer je?

Uiteraard kun je hierbij niet alleen maar toekijken en het afdoen als een onschuldig kinderdingetje… ‘Hij bedoelt het niet zo’, daar kom je nu echt niet mee weg. Uiteraard kan het zo zijn dat je kind het zo niet bedoelt, maar dan nog zul je in actie moeten komen.

Als je kind immers niet leert dat dit echt niet kan, zal hij ook niet beseffen waar hij mee bezig is. Ga met je kind in gesprek. Probeer zo te achterhalen waarom hij deze dingen doet of zegt. En maak heel duidelijk dat dit niet kan.

En nog belangrijker: waarom niet. Weten waarom iets niet goed is, maakt immers dat je kind het beter zal snappen en er meer voor open zal staan.

Uiteraard is de leeftijd van je kind hierbij ook van belang. Van een kind van drie kun je nog uitgaan van kinderlijke onschuld en is het vooral een kwestie van hem leren wat wel en niet kan.

Maar bij een puber van vijftien zijn er natuurlijk heel andere zaken aan de orde. Hierbij moet je heel duidelijk zijn en zijn gedrag afkeuren. Maar blijf wel in gesprek zodat het ook nut heeft dat jij je hier over uitspreekt. Met een boze kop tegen hem tekeergaan zal het er allemaal niet echt beter op maken.

Poppentest

Je kind al jong opvoeden met de stelling dat iedereen gelijk is, is natuurlijk het eerste wat gebeuren moet. Maar uit voorgaande voorbeelden blijkt ook al wel dat het er ook gewoon in kan sluipen zonder dat je het zelf doorhebt.

Heb jij er al weleens bij stil gestaan dan in bijna alle verhalen prinsesjes wit zijn? Het blijkt zo te zijn dat kinderen het liefst een witte pop uitkiezen. Ook als ze zelf donker van huidskleur zijn.

Onderzoekers denken dat dit dus komt door onder andere die verhalen dat witte mensen slimmer of beter zijn! Kijk maar eens naar de video van de poppentest. Persoonlijk vond ik het heel confronterend om te zien dat zelfs kinderen met een donkere huidskleur toch de witte kiezen bij vragen wie de beste of slimste is!

Hoe voorkom je discriminatie bij een kind?

Goed, je voedt je kind op met de gedachte dat iedereen gelijk is. Dat is een mooi begin. Maar het vraagt dus om meer actie. Laat je kind kennismaken met heel verschillende soorten mensen. Want onbekend maakt onbemind.

Zoek dus ook mensen op met andere huidskleuren, met een handicap of bijvoorbeeld met rode haren…want ook dat soort zaken kunnen een reden tot pesten/afkeuring zijn. Je kunt zelf vast het rijtje wel verder uitbreiden!

Maar wees je dus ook bewust van invloeden die minder duidelijk zijn. Lees ook leuke boeken (hier) over mensen die anders zijn of zoek eens naar poppen met een andere huidskleur of series waarin de hoofdpersoon de held is, maar wel bijvoorbeeld donker van kleur of gehandicapt.

Het is ingewikkeld om alles te voorkomen, want veel van dit soort invloeden zijn zo onbewust dat je het zelf ook niet doorhebt. Je hier bewust van zijn is een mooie stap voorwaarts! En uiteraard geef je het goede voorbeeld!

Waar vind je ‘andere’ mensen?

Misschien vraag jij je af hoe jij je kind heel veel andere mensen kunt laten zien. Woon je in de stad, dan zal je kind vanzelf op school en bij het winkelen mensen met andere achtergronden tegenkomen.

Woon je meer buitenaf en is er in jouw dorp weinig te ‘beleven’ op dit gebied, dan zul je dus meer op zoek moeten. Neem je kindje regelmatig mee de stad in. Zoek eens een speeltuin op bij een grotere plaats, waardoor je kans loopt op meer kinderen die er anders uitzien.

Lees over kinderen met andere huidskleuren of andere geloofsovertuigingen. Of bijvoorbeeld over kinderen met een handicap. Zoek bewust films op waar deze kinderen in voorkomen.

En praat er over! Laat je kind kennismaken met woorden als racisme, discriminatie en dat soort akelige praktijken. Zo kun je hem meteen duidelijk maken waarom dit fout is en pijn doet.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)