Skip to Content

Multiculturele opvoeding

Multiculturele opvoeding

Een multiculturele opvoeding: is dat alleen iets voor kinderen van ouders met verschillende nationaliteiten? Of kun je daar ook iets mee als beide ouders, bijvoorbeeld, oer-Hollands zijn? Waarom zou jij je kind multicultureel opvoeden?

Verschillende nationaliteiten

Pa en moe hebben beiden een andere nationaliteit. Dan is het niet zo moeilijk om te begrijpen dat je allebei wilt dat je kind iets meekrijgt van jouw vaderland. En je kindje wordt er echt niet slechter van.

Sterker nog: het leert moeiteloos beide talen.

Op vakantie naar het land van ‘de buitenlandse ouder’ laat hem of haar nog meer kennismaken met de waarden en normen die daar gelden. Je kind krijgt er alleen maar een breder gezichtsveld mee, zeg maar. En zal moeiteloos contact maken met alle familieleden.

Wonen in een ander land

Leef je in een ander land, dan wordt het al ingewikkelder. Natuurlijk pikt je kind buitenshuis dingen op van de samenleving waar het in woont, maar thuis ligt toch zijn basis.

Voorkom dat jij dingen oppikt via je kind, maar stort jezelf in de cultuur waar je woont en beleef dit samen met je kind!

Het is broodnodig voor je kind, maar ook voor jou! Je bent immers gelukkiger met mensen om je heen. Wil je goed inburgeren en contacten maken dan zul je toch ook de cultuur moeten leren kennen. Natuurlijk mag je je kind ook je eigen cultuur meegeven.

Dat is immers een groot deel van jou!

Maar wat is multicultureel opvoeden als je hier allemaal geboren en getogen bent?

Stel dat zowel jij als je partner gewone Nederlanders zijn en jullie (groot)ouders ook. Met andere woorden: van huis uit heb je geen connectie met andere culturen. Waarom zou je dan toch nadenken over een multiculturele opvoeding?

Het antwoord lijkt mij duidelijk: omdat de wereld om ons heen steeds multicultureler wordt. Omdat je andere mensen pas kunt begrijpen, als je begrijpt waarom ze doen wat ze doen.

Omdat het simpelweg je kind een bredere basis geeft, waar hij alleen maar wel bij vaart!

Hoe pas je dit toe?

Je kunt op meerdere manieren je kind kennis laten maken met andere culturen. Wonen er mensen met een andere achtergrond bij jullie in de buurt? Nodig ze gewoon eens uit. Leuk voor hen én voor jou. Leerzaam voor je kind.

Misschien is er een buurthuis in de buurt die samenkomsten organiseert waarbij er aandacht wordt besteed aan de verschillende culturen van de bewoners. Een maaltijd met gerechten uit verschillende landen, bijvoorbeeld.

Natuurlijk ga je daar dan met je kinderen heen. Praat thuis positief over andere gewoonten en duik eens spontaan in een boek met je kind over een ander geloof, bijvoorbeeld.

Veel culturen zijn immers toch gevormd door een bepaalde religie. Misschien kun je ook wel een dienst of een open dag bezoeken van een andere kerk, moskee of een tempel.

Talen spreken

Heb jij wel een talenknobbel en vind je het een uitdaging om een andere taal te leren? Waarom vraag je een buurtbewoner, die afkomstig is uit een ander land, niet of hij jullie zijn taal wilt leren?

Misschien kan hij jouw Nederlandse lessen juist wel gebruiken. Een mooie vriendschap kan er uit ontstaan en samen echt dingen doen die bij jullie culturen horen past hier prima bij.

Zowel jouw als zijn kinderen groeien zo spelenderwijs op met andere culturen.

In je dagelijkse leven

Op zich is het tegenwoordig niet zo moeilijk meer om multicultureel bezig te zijn. Je kan met je kind immers boodschappen gaan doen bij de Turkse of Poolse winkel.

Samen naar een Pasar Malam-evenement (hier) gaan en waarom zou je niet stil staan bij de feestdagen van de andere culturen?

Boeken

Zoals bij zoveel onderwerpen kun je ook over dit onderwerp leuke leesboeken vinden om met je kind te lezen. Zijn ze ouder dan kun je ook kiezen voor echte themaboeken.

Jouw interesse slaat over

Ben jij geïnteresseerd in andere culturen? Ben je hier echt actief mee bezig, door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk hierin te doen of omdat je meerdere vrienden hebt met een andere afkomst? Jouw enthousiasme zal ook je kind beïnvloeden.

En laten we wel zijn: je kind komt er zo toch mee in aanraking en zal dus een eerlijkere blik hebben op andere culturen dan mensen die alleen maar rare verhalen lezen op sociale media, bijvoorbeeld.

Want laten we wel wezen: de meest rare verhalen doen het het beste op dit soort kanalen…

Op vakantie

Uiteraard kun je hier ook op vakantie mee uit de voeten. Ga je naar een land met heel andere gewoonten dan hier? Spring dan niet alleen maar in het zwembad van het resort waar je zit, maar ga ook bewust op pad en struin juist die dingen af die echt bij het land horen.

Slenter over een markt, bezoek een heilig gebouw, ga op zoek naar het eigenlijke eten en misschien kun je de lokale mensen wel bereiken. Bewust de toeristische paden af en juist de lokale straten ontdekken…

En onze eigen cultuur dan?

Niets mis mee, natuurlijk. Ook onze eigen cultuur mag je gewoon uitlichten! Veel gaat vanzelf omdat het gewoon ‘ons gewone doen’ is, maar waarom zou je inderdaad ook niet net zoveel aandacht geven aan de echte Nederlandse dingen.

Bewust boerenkool met worst eten en vertellen dat opa dat vroeger zo lekker vond. Of onze Nederlandse feesten niet alleen maar vieren, maar ook erbij vertellen waarom we dat zo vieren.

Maar als je onze Nederlandse dingen met mensen van een andere cultuur deelt (waar jullie kinderen bij zijn) dan pikt je kind ook jullie eigen verhalen op!

Iedereen is gelijk

Ik denk dat de nadruk vooral moet liggen op het feit dat iedereen gelijk is. Waar je dan ook vandaan komt, iedere cultuur heeft zijn mooie wijsheden, zijn leuke kanten én zijn niet zulke fraaie kanten.

Buiten dat om: we zijn allemaal gewoon mens in de allereerste plaats. En ieder mens is gelijk. Dat lijkt mij de meest wijze les die je je kind hierin kunt geven!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)