Skip to Content

Inclusief opvoeden; kinderen en discriminatie

Inclusief opvoeden; kinderen en discriminatie

Kinderen zullen uit zichzelf niet discrimineren, een kind is een kind en zij letten daarbij niet op achtergrond zoals ras of sexuele geaardheid. Op het moment dat ze dat wel gaan doen, is dat doordat ze worden beïnvloed door hun omgeving en de mensen om zich heen.

Volwassenen, maar ook van andere kinderen die een bepaalde mening hebben. Als je het gaat hebben over kinderen en discriminatie is het dus heel belangrijk om bij jezelf te beginnen en het goede voorbeeld te geven van inclusief opvoeden. 

Let op je eigen gedrag

Misschien ten overvloede, maar een kind leert door te kopiëren. Ziet hij of zij dus dat andere mensen of kinderen afgekeurd worden om iets, dan denkt hij dat dit zo hoort. Een open deur, maar het sluipt er simpelweg zo makkelijk in.

Van sommige dingen ben jij je bijvoorbeeld zelf helemaal niet bewust dat je het doet. Je zult helemaal niet de bedoeling hebben om zoiets over te dragen aan je kind, maar let eens goed op hoe jij bijvoorbeeld op iemand reageert!

Reageer jij net zo ontspannen als er een kindje in een rolstoel naar je toekomt als dat je op een ander kindje reageert? Klem jij je kindjes handje steviger vast als er een groepje donkere jongens langsloopt?

Loop je stug door als je een gesluierde vrouw tegenkomt, terwijl je een andere vrouw altijd spontaan gedag zegt?

Misschien wat overdreven voorbeelden, maar ongemerkt pikt je kindje deze signalen wel op… Maar een nog groter voorbeeld: hoe praten jullie over anderen?

Hebben jij en je partner iets meegemaakt en zeg je dan dingen als ‘die buitenlanders’, ‘die ouderen’ of iets in die strekking? Ook dat werkt natuurlijk niet mee aan een onbevooroordeelde houding van je kind.

Discriminerende vriendjes

Natuurlijk heb je niet alles zelf in de hand. Je kind wordt heel erg beïnvloed door de mensen om hem heen. Dus ook door de kinderen die verkeerde dingen zeggen, of andere volwassenen.

Wat kun je daar nu aan doen? Door je kind al jong echt bewust te leren dat iedereen gelijk is, ongeacht afkomst, huidskleur of wat dan ook, zal hij zelf al steviger in zijn schoenen staan en begrijpen dat het niet klopt wat die anderen zeggen.

Voor kinderen die in een multiculturele omgeving wonen en op straat en school omgaan met diverse kinderen is het de normaalste zaak van de wereld. Zij kiezen hun kinderen op basis van persoonlijke voorkeuren; zoals wie er nog meer graag in de zandbak speelt, of liever in de bouwhoek.

Het kind waar ze mee spelen is hun vriendje. Pas als ze ouder worden beseffen ze dat er verschillen zijn; zoals het verschil tussen jongens en meisjes.

Nog later zullen ze er achter komen dat er nog meer verschillen zijn; dik en dun, lang en groot, blank of donkere huidskleur etc.

Ze kunnen dan ook heel nonchalant een opmerking maken in de zin van ‘Hij lijkt wel op Zwarte Piet’ , in principe totaal onschuldig omdat het kind een vergelijking maakt binnen zijn of haar referentiekader, maar één die wel heel pijnlijk kan zijn bij de ander, die dat niet prettig vindt om te horen.

En nog later ook qua seksuele geaardheid.

Hoe leer je discriminatie af?

Kom je er achter dat je kind discrimineert? Natuurlijk spring je daar op in, of het nu gaat om een onschuldige opmerking zoals ‘Die moeder is net zo dik als …’ waarbij je uitlegt dat het niet aardig is om op basis van uiterlijke kenmerken een bepaalde uitspraak te doen. Tot aan de serieuze opmerkingen, waarbij er bewust wordt gediscrimineerd.

Wat je zou kunnen doen:

  • Praat met je kind over zijn gedrag en vraag bijvoorbeeld eens hoe hij/zij zich zou voelen als er zo over hem/haar gepraat zou worden.
  • Onbekend maakt onbemind: laat je kind kennis maken met mensen die hij blijkbaar anders vindt.
  • Veroordeel je kind niet maar probeer uit te vinden waarom hij zo doet. Er kan een (ongegronde) angst achter zitten, die je zo kunt oplossen.
  • Lees boekjes met hem die over dit onderwerp gaan. Oudere kinderen kun je zelf spannende boeken laten lezen en zo het onderwerp op de kaart zetten. Voorbeelden vind je bij de bibliotheek. Ook om zelf over discriminatie te lezen!

Als je kind gediscrimineerd wordt

Is je kind zelf slachtoffer van discriminatie, dan doet dat pijn. Zowel voor je kind zelf, maar ook voor jou. Pas echter op dat je zelf niet daardoor ook gaat discrimineren. Zo maak je het alleen maar erger.

Wordt je kind om zijn huidskleur gepest? Leer hem uiteraard dat zijn huidskleur prachtig is, maar ook dat andere kinderen met een andere huidskleur ook oké zijn. En dat het niet zo is dat iedereen met die huidskleur dus meteen pesters zijn.

Eigenlijk kun je jouw kind op min of meer dezelfde manier helpen als bij de punten hierboven! Maar er is meer wat je kunt doen!

Lees boeken/laat lezen en ga in gesprek met je kind

Nodig juist de pesters eens uit om zo elkaar goed te leren kennen en er van beide kanten achter te komen dat jullie allemaal oké zijn.

Steun je kind! Neem zijn verhaal serieus en ga met hem in gesprek. Probeer er achter te komen waarom hij nu echt gediscrimineerd wordt.

Ga in gesprek met de leiders op de plek waar het gebeurt. De schoolleiding, de meester of juf, de trainer enz.

Leer je kind hoe hij zich kan verweren. Is je kind hierdoor erg onzeker geworden of wil je dit in ieder geval voorkomen? Kijk eens of er in jouw buurt cursussen worden gegeven op het gebied van sociale vaardigheden.

Bijvoorbeeld bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, maar er zijn ook kindercoaches die iets dergelijks aanbieden.

Is er serieus iets aan de hand dan kun je contact opnemen met het Anti Discriminatie Bureau. Zij kunnen je adviseren wat je hier verder mee aanmoet en eventueel helpen met het doen van aangifte bij de politie.

Wettelijk gezien is iedere gemeente verplicht om iets dergelijks aan te bieden. Jouw verhaal kun je desgewenst ook anoniem kwijt bij dit bureau.

Onbekend maakt onbemind

Zoals gezegd kunnen mensen die anders zijn, of andere gewoonten hebben, beangstigend zijn voor je kind. Discrimineren kan hier een gevolg van zijn.

Om dit te voorkomen kun je al van jongs af aan je kind kennis laten maken met mensen met een andere achtergrond, een andere huidskleur, een handicap, andere cultuur en ga zo maar door.

Bezoek bijvoorbeeld culturele feesten of nodig eens het donkere of juist blanke kindje uit de straat uit om te komen spelen.

Hoe meer je kind kennismaakt met andere culturen e.d., hoe breder zijn gezichtsveld dus is (en dat van jou ook!). Niet alleen leerzaam trouwens, maar ook gewoon heel erg leuk.

Natuurlijk kun je ook op deze manier al boeken over het onderwerp lezen, zodat je kind gewoon spelenderwijs leert dat iedereen gelijk is. Met een stevige bodem wat dit betreft onder zijn voeten, zal hij ook later minder snel toegeven aan vrienden die wel discrimineren.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)