Skip to Content

Leukste Youtube kids kinderfilmpjes om te kijken voor kinderen

Leukste Youtube kids kinderfilmpjes om te kijken voor kinderen

Wist je al dat er een platform van YouTube bestaat, speciaal voor kinderen? Afgelopen Safer Internet Day, dat dit jaar plaatsvond op 5 februari, is YouTube Kids gelanceerd.

Een platform speciaal voor kinderen maar wel zo, dat ouders kunnen kiezen wat hun kinderen mogen kijken en hoeveel tijd ze door mogen brengen achter het scherm.

Wat is het precies?

YouTube Kids is gemaakt voor kinderen tussen de 0 en 13 jaar. Ze kunnen tekenfilms, liedjes en educatieve video’s naar hartenlust bekijken, maar dan wel binnen een veilige omgeving en op een gezinsvriendelijke manier.

De app is te downloaden op je smartphone of tablet, vanaf iOS 7 en Android 4.1. Ook kun je de app installeren op je Smart TV, Android TV, via je Chromecast, Apple TV of gameconsole. De app is bovendien gratis, maar bevat wel advertenties.

Wil je liever helemaal geen advertenties? Dan kun je een Premium-abonnement nemen vanaf €11,99 per maand.

Wat ook fijn is, is dat kinderen geen Google-account nodig hebben om de filmpjes te kunnen kijken. Daarnaast is het niet mogelijk om video’s te uploaden of commentaar te geven op de filmpjes.

Meer informatie vind je hier.

Ouderlijk toezicht

Wat het bij deze app zo fijn maakt, in tegenstelling tot het gewone YouTubekanaal, is het ouderlijk toezicht. Wanneer je als ouder de app voor het eerst opent, krijg je te zien hoe de app video’s selecteert en aanbeveelt.

Daarna kun je apart voor elk kind instellen welke video’s er wel en niet mogen worden getoond. Ook kun je de maximale kijktijd aangeven en kun je aangeven of het kind de zoekfunctie wel of niet mag gebruiken.

Zo voorkom je dat een kind andere filmpjes gaat kijken, of er veel te lang op blijft zitten. Dit is bijvoorbeeld ideaal wanneer een kind nog even op de tablet mag, voor het slapen gaan.

Wanneer de kijktijd voorbij is, weet het kind dat het tijd is om te gaan slapen.

Je kunt tevens tot acht kinderprofielen aanmaken, elk met een eigen kijkvoorkeur, videoaanbevelingen en instellingen.

Daarnaast kun je via de kijkgeschiedenis makkelijk inzien wat je kind allemaal heeft bekeken.

Onderstaand vind je een opsomming van de vijf populairste functies:

Gezinsvriendelijk

De omgeving van de app is gezinsvriendelijk. Kinderen kunnen hier hun nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht laten zien via de verschillende kanalen en afspeellijsten.

Deze kanalen en afspeellijsten zijn opgedeeld in vier categorieën te weten Shows, Muziek, Leren en Ontdekken.

Goedgekeurde inhoud

In de app is een ‘goedgekeurde inhoud’-modus, en hierin kunnen ouders bepaalde video’s en kanalen selecteren en beschikbaar maken voor het kind. Ook wanneer je als ouder graag wilt weten wat de kinderen in de app allemaal kunnen zien, of juist wanneer je bepaalde video’s of kanalen wilt uitsluiten, kun je dat eenvoudig aanpassen.

Wanneer er een video wordt gevonden die je zorgen baart, kun je dit simpel melden.

Collecties en onderwerpen

Je kunt als ouder makkelijk kiezen welke collecties en onderwerpen je kind mag bekijken, en welke niet. De collecties en kanalen waar de kinderen van kunnen genieten zijn erg uiteenlopend. Van knutselen tot muziek, en van sport tot leren.

Gebruiksvriendelijk

De app is ook zeker erg gebruiksvriendelijk. De afbeeldingen zijn groter en de pictogrammen duidelijk zichtbaar, zodat het voor de kinderen gemakkelijk is de app te gebruiken.

Schermtijd

Met de speciaal ingebouwde timer kun je als ouder de kijktijd voor je kind beperken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een klok voor 30 minuten in te stellen.

Wanneer de tijd voorbij is, geeft de app een melding zodat het kind weet dat de tijd voorbij is.

De app ontdekken

YouTube Kids is inmiddels wereldwijd gelanceerd in 59 markten. Met tientallen miljoenen downloads en meer dan 10 miljoen dagelijkse actieve kijkers, lijkt deze app perfect te zijn. Tijd dus om zelf eens te gaan kijken naar de app.

Bij het voor het eerst openen van de app komt er een introfilmpje. Het deed me een beetje denken aan de intro van Telekids, in de jaren ’90. Erg vrolijk, met veel kleur! Om de app vervolgens te ontgrendelen heb je een volwassene nodig.

Een kind kan dit dus niet zelf de eerste keer. De volwassene dient zijn geboortejaar in te vullen en daarna krijg je uitleg over de content op YouTube Kids. Ook wordt er uitgelegd hoe je een video kunt blokkeren, of kunt melden.

Na de uitleg kun je, als ouder, je aanmelden met je Google-account om een profiel aan te maken en meer opties voor het ouderlijk toezicht te krijgen. Dit is echt niet verplicht en kun je ook gewoon overslaan. Daarna volgen de voorwaarden. Door je wachtwoord in te voeren ga je hiermee akkoord.

Profiel aanmaken

De volgende pagina is het aanmaken van een profiel. Je vult de naam, leeftijd en geboortemaand van je kind in en vervolgens kun je kiezen of je de zoekfunctie wilt inschakelen of niet.

Nadat je dit hebt gedaan kun je een profiel kiezen waar nu mee gekeken wordt. Zelf heb ik het account van mijn jongste dochter (2 jaar) aangeklikt. Bovenaan zie je de kopjes Shows, Muziek, Leren en Ontdekken. En de meest uitgelichte video’s staan aan het begin, bij shows. Ook heb ik de zoekfunctie ingeschakeld omdat ze nogal snel van gedachten verandert.

Mijn oudste dochter (9 jaar) is helemaal weg van Vloggers. En dus ging ik via haar profiel even kijken, of die ook beschikbaar zijn via YouTube Kids. Sommige Vloggers zijn inderdaad beschikbaar, maar lang niet allemaal.

Jammer, want daarvoor moet ze dan weer naar de gewone YouTube-app.

Het slotje

Rechts onderin beeld zie je een slotje staan. Wanneer je daarop klikt moet je als volwassene antwoord geven op een som, dat is je toegangscode. Je kunt ook zelf een code verzinnen, wat handig is als je bijvoorbeeld oudere kinderen hebt.

Hier kun je de timer aanzetten en naar de instellingen gaan.

Bij die instellingen kun je onder andere blokkeringen opheffen, de toegangscode instellen, de grootte en kleur van de ondertiteling wijzigen en het casten naar andere schermen inschakelen.

Hebben jouw kinderen al kennis gemaakt met YouTube kids?

Renate