Skip to Content

Galaxy tab A tablet review met ouderlijk toezicht

Galaxy tab A tablet review met ouderlijk toezicht

Een tablet kan fijn zijn om in huis te hebben. Je kunt even snel iets opzoeken, of je neemt hem mee de keuken in om dat ene recept te kunnen lezen tijdens het koken. Maar verwacht niet dat je de Galaxy Tab lang voor jezelf kan houden. De kinderen vinden het ook veel te leuk om ermee te spelen.

Op zich is dat niet verkeerd denk ik. Natuurlijk moet je verantwoord omgaan met schermen. Maar een tablet heeft ook voordelen. Onze kinderen leren van jongs af aan met dit soort apparaten om te gaan. Een vaardigheid die voor de toekomst noodzakelijk is omdat ze er later ook mee gaan werken.

Verantwoord online

Natuurlijk is het leuk om filmpjes te kijken, maar er zijn ook handige apps die je kunt installeren. Naast leuke spelletjes zijn er ook leuke en leerzame apps waarmee de kinderen spelenderwijs leren. Maar als je kind dan de tablet in handen heeft, kan het natuurlijk ook voorkomen dat je kind dingen doet of ziet die niet bedoeld zijn voor kinderen.

Daarom kregen we de Samsung Galaxy Tab A om onze ervaringen met de Kids Mode te delen. Dit is een afgeschermde omgeving op de tablet waar je alleen maar uit kan als je de pincode weet. Zo kun je de kinderen met een gerust hart laten spelen op de tablet. Kids blij, jij blij!

Even rust in de tent

Galaxy tab A tablet review met ouderlijk toezicht - Mamaliefde

Het is natuurlijk heel fijn en goed als de kinderen lekker aan het spelen zijn. Tegen het eind van de dag worden de kinderen duidelijk moe (en ik zelf ook) en dan is het beter om weer een beetje rust in de tent te brengen.

Daarom is het bij ons in huis vanaf 17:00 toegestaan om een scherm aan te doen. Ik vind het goed als de kinderen ook leren om te gaan met een Samsung telefoon of een tablet. Dus ik geef ze af en toe zo’n apparaat in handen.

Er zitten echter ook een aantal aandachtspunten aan, namelijk dat ze bij dingen kunnen komen waar ze eigenlijk niet bij mogen komen. Ze klikken gewoon op allerlei knopjes en hebben geen idee wat de gevolgen zijn.

Zo is het bij ons thuis geregeld voorgekomen dat ik tijdens het koken allerlei rare geluiden vanuit de kamer hoorde komen. Dan hadden de jongens weer een één of ander raar filmpje gevonden op YouTube, of zaten ze te neuzen op internet.

Samsung Galaxy Tab A tablet

De Samsung Galaxy Tab A is een nieuwe tablet en is de opvolger van de Tab 4. De schermverhouding is iets anders, en de camera en de software hebben een update gekregen.

Ook is de tablet heel dun, hij is 8,5 mm dik en voelt daardoor ook licht aan. Het is een fijn apparaat om te gebruiken en voor ons als jong gezin is vooral de Kids Mode een welkome aanvulling.

Kids Mode accounts

Als je de tablet hebt opgeladen en je drukt op de knop aan de voorkant, kom je op het beginscherm. Daar zie je direct het vrolijke icoontje van de Kids Mode, de Kids-Stand al staan. Klik je op hierop dan kom je in de Kids Mode omgeving.

Je ziet direct dat je verschillende accounts kunt aanmaken. Je kunt voor elk kind één account maken. Dat is leuk om samen met je kind te doen. Hij mag dan zelf een leuk plaatje uitkiezen bij zijn eigen naam en kan dan alvast lekker rondsnuffelen.

De Kids Mode zelf heeft een bepaalde standaard met daarin een aantal kindvriendelijke apps. Daarnaast kun je als ouder zelf beslissen waar je kind nog meer bij kan.

En dit kan ook per account weer verschillend zijn. Zo hebben wij bijvoorbeeld bedacht dat ons oudste zoontje ook zelfstandig naar Netflix mag kijken, dus via zijn account kan hij ook bij Netflix.

Om uit de Kids Mode omgeving of naar een ander account te gaan moet je een pincode intypen. Die weten de kinderen natuurlijk niet. Zo kunnen ze zelf niet uit de beschermde omgeving, maar ook de jongste kan bijvoorbeeld niet zelf op de account van de oudste om gebruik te maken van zijn priviléges.

Kids Mode apps

Samsung heeft in de Kids Mode al zelf een paar apps gezet waar de kinderen zich heerlijk mee kunnen vermaken. Zo is er een camerafunctie met allerlei grappige toevoegingen, zoals oogjes die zelf de ogen opzoeken van het gezicht waar een foto van wordt gemaakt, of je kunt iemand een mooie hoed op zetten.

Ook kun je de camera instellen als een soort lachspiegel. Dat vinden kinderen natuurlijk hilarisch! Er is een app om muziek te maken, een app om te tekenen en er is een huis waarin allemaal leerzame dingetjes te doen zijn.

Naast de standaardapps kun je zelf ook apps toevoegen aan een account. Leuke en ook leerzame apps. Op een leuke manier kunnen kinderen dus aan de slag met bijvoorbeeld rekenen of taal, en nog veel meer. Je kunt kiezen uit ongeveer 3000 apps.

Dus er zit voor elk kind in elke leeftijd wel wat bij. Samsung legt het zelf ook uit op hun Kids Mode site.

Ouderlijk toezicht

Galaxy tab A tablet review met ouderlijk toezicht - Mamaliefde

Op de Kids Mode pagina staat ook een knopje waarmee je naar het ouderlijk toezicht gaat. Natuurlijk moet je dan ook eerst de pincode intoetsen voordat je daar bij kan. Binnen het ouderlijk toezicht kun je de activiteitsinformatie zien. Je kunt zien welke foto’s en tekeningen er zijn gemaakt.

Maar je kunt ook een grafiek openen waarmee je kunt zien hoeveel minuten per dag er met de Kids Mode gespeeld is.

Daarnaast kun je ook bepaalde instellingen aanpassen. Bijvoorbeeld een dagelijks speellimiet instellen of media en muziek downloaden en beheren.

Spelen maar

Nadat we twee accounts hadden aangemaakt voor de jongens konden zij er lekker mee spelen. Eerst liet ik ze wat dingen zien wat ze allemaal konden doen, maar al snel werd de tablet uit mijn handen getrokken en wilden ze er zelf mee spelen.

We hadden de afspraak gemaakt dat ze om de beurt mochten. En als de één bezig was mocht de ander kijken. Dat werkte goed.

Wat ik erg grappig vond was dat de jongens binnen de kortste keren meer functies hadden ontdekt dan dat ik zelf had ontdekt. Nieuwe generatie hè. Zo duurde het niet lang voordat de camera met lachspiegelfuncties werd ontdekt.

‘Mama, wil je ook meedoen?’ Ja dat kon ik natuurlijk niet laten. Dus we hebben met ons drieën de grappigste foto’s gemaakt en hebben ons slap gelachen.

Wat vinden we ervan?

De Kids Mode vinden kinderen helemaal te gek. Ze kunnen zelf lekker hun gang gaan binnen hun eigen account zonder dat mama steeds komt kijken wat ze aan het doen zijn. De apps zijn leuk en ze zijn nog lang niet uitgespeeld.

Zelf vind ik de beveiligde omgeving ook erg fijn. Ik laat ze met een gerust hart achter met de tablet. En ook de tijdslimiet die ik kan instellen vind ik erg handig om te voorkomen dat ze er te lang achter zitten.

Geke Douw