Pasen: natuurlijk kleden we ook met Pasen ons huis gezellig aan. We halen het voorjaar naar binnen, want wie wil nu niet genieten van al het moois wat de natuur ons weer laat zien? En dat doen we vanzelfsprekend ook met de Paastafel. Vrolijke kleurtjes, leuke bolletjes en andere versiersels. De Paastafel dekken wordt zo een feestje op zich!

Kies je kleuren

Om een mooi geheel te maken kun je het beste kiezen voor bepaalde kleuren. Nu zal dat met Pasen vaak gaan om vrolijke, lichte kleuren. Maar je kunt hier toch ook nog altijd heerlijk mee variëren! Kleine tip: kies de kleuren van je favoriete paaseierenmix. Zo kun je leuke schaaltjes neerzetten met de chocolade-eitjes en deze prachtig laten matchen met de rest van de Paastafel! Of koop eerst Paasservetten en pas daar de rest van de kleuren bij aan!

Kleurencombinaties waar je aan kunt denken:

  • Geel, oranje en groen zijn misschien wel de meest bekende…
  • Alleen geel en groen wat het net iets rustiger maakt
  • Groen en wit. Groen is erg verbonden met de natuur, wat er toch wel heel erg bij hoort, door veel wit toe te passen, maak je het allemaal wat minder bont
  • Geel en wit: de kleuren van de eieren…
  • Fan van blauw? Natuurlijk kan dat ook. Blauw met wit (kies wel voor een heldere kleur blauw) is gewoon mooi

Nieuw leven

Pasen staat voor nieuw leven. Nu zet je niet zo snel een echt lammetje op tafel…maar je kunt natuurlijk wel leuke lammetjes, kuikentjes en paashaasjes knutselen of als kleine beeldjes kopen. Maar je kunt daarnaast ook denken aan het nieuwe leven in de plantenwereld. Leuke bolletjes die prachtig bloeien geven veel sfeer. Een mooi paasbakje, bijvoorbeeld, is een prachtig object om in het midden van de tafel te zetten. Of kies voor een kleine uitgave van Paastakken met of zonder versiersels eraan.

Eieren verven

Eieren verven hoort er uiteraard helemaal bij. Nu kan je dat helemaal mooi maken als je ook daarvoor kiest voor de kleuren van de rest van de aankleding. De kinderen mogen zich lekker uitleven met verven…of je gaat zelf creatief aan de slag met verf en eieren. Maak er prachtige kunstwerken van. Natuurlijk ook prima te doen met grote kinderen/pubers.

Een eierdoos als eyecatcher

Een gewone eierdoos kun je omtoveren tot hét object van de tafel. Houd hem juist heel bewust zoals die is en sla je slag door decoratief aan de gang te gaan met de eieren die je erin stopt. Of verf de doos in een mooie kleur. Je kan het zelfs iets chiquer maken door het met een goudkleur te verven. De eieren erin kunnen de kunstwerken zijn die je zelf dus hebt geverfd of de bonte verzameling eieren van je kids.

Maar wat dacht je van kleine bloemetjes die uit een eierschil omhoog komen? Of doe er in een aantal zo’n mooi ei en vul de andere gaten op met andere Paasdingetjes of een kaarsje. Misschien niet slim om aan te zetten, die kaarsjes, maar het staat wel leuk! Zeker als je voor een bepaalde kleur kaarsje gaat.

Kies voor echte paaskleden en servetten

Ook voor Pasen is er van alles te koop in de winkel. Servetten en tafelkleden zijn in de weken voor Pasen overal te koop. Alleen door daarmee je tafel te dekken heb je al een gezellige sfeer te pakken!

Bont servies

Voor het Paasmenu met meer gangen kun je je uitleven met het servies. Kies voor borden in meerdere kleuren, die je in verschillende groottes koopt. Onderop het grootste bord, daar bovenop een kleiner bord en helemaal bovenop bijvoorbeeld een soepkom. Allemaal in een ander kleurtje. Of je kiest voor dezelfde kleuren, maar in een ander printje. Ook leuk om hiervoor de rommelmarkten af te struinen of rond te kijken bij kringloopwinkels.

Variatie

Houd je er wel van om de dingen nu eens heel anders te doen dan andere jaren, maar wil je wel een echt Paassfeertje? Kies gewoon eens voor heel andere kleuren, bijvoorbeeld gewoon rood en wit. Voor je gevoel hoort dat misschien helemaal niet bij Pasen, maar door wel te kiezen voor eieren en Paastakken en bijvoorbeeld de Paashaas, tover je het toch om tot een Paastafel.

Servetten en kleden en servies kun je vanzelfsprekend prima in die kleuren vinden. Echte Paasattributen misschien niet, maar die kun je immers ook gewoon zelf maken! Leuk om zelf te doen of juist door (of met) de kinderen! Een heel rustige sfeer geeft het als je alles in natureltinten houdt.

Menukaarten

Menukaarten zijn leuke items om aan je Paastafel toe te voegen. Ook hierin kies je voor de juiste kleuren. Maar kies ook voor echte Paasvormen. Een kaartje in de vorm van een ei, een haas of een lammetje: het kan allemaal.

Servetten met de naam

Heb je gasten? Wil je de plekken verdelen? Zorg voor mooie, linnen servetten. Maak hier een mooi strikje omheen en hang hier een labeltje aan waar je de naam op zet. Het wordt nog mooier als je er een klein snuisterijtje aan ophangt. Een andere leuke manier is om de kinderen aan het werk te zetten.

Zorg inderdaad weer voor mooie servetten, maar nu laat je de kinderen van wc-rollen servettenhouders maken. Knip de rol in drie of vier delen, zodat je dus drie of vier ringetjes overhoudt. Laat de kinderen deze mooi verven (lekker bont of juist in die specifieke kleuren) en dan kan je kiezen of je kinderen ook de naam op deze rol schrijven/verven of dat je er nog een apart labeltje hiervoor aan de wc-rol hangt.

Heel veel lekkers…

Wie aan Pasen denkt, denkt misschien ook wel automatisch aan chocolade. Want wat is er niet te vinden in chocolade? Deze kun je ontzettend leuk rangschikken op je mooi aangeklede tafel. Heel veel verschillende soorten lekkernijen en dan een high tea geven is uiteraard een heerlijk plan.

Christelijke elementen

Wil je graag de christelijke betekenis aan de paastafel toevoegen? Kies dan voor een mooi bloemstuk, waarin het open graf uitgebeeld wordt. Of iets met een kruisje aan toegevoegd is. Op de menukaarten zou je naast het menu ook een mooi gebed of een christelijk paasgedicht kunnen toevoegen. Dit zou ook kunnen op de labeltjes aan de servetten.

Meer inspiratie

Meer inspiratie vind je hier.

Lees ook:

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)