Skip to Content

Nanny aan huis; van hoeveel kosten tot tips wat regelen voor Nederland

Nanny aan huis; van hoeveel kosten tot tips wat regelen voor Nederland

Vergeleken met twintig jaar geleden werken steeds meer ouders buitenshuis. De vraag naar oppas is hierdoor toegenomen. Er zijn verschillende soorten van opvang. Inmiddels hebben wij ze alle 3 ervaren en vond ik ze alle drie positief. Nu ons derde kindje geboren is, hebben wij een nanny aan huis.

Keuzes voor kinderopvang

  • Je kunt ervoor kiezen om de opvang te laten verzorgen door een kinderdagverblijf. Het prettige aan deze soort opvang vinden veel ouders dat je er altijd terecht kunt (m.u.v. zon- en feestdagen) en dat er meerdere leidsters op de groep zijn. Ook de variatie aan kinderen in de groep kan een pluspunt zijn.
  • Andere ouders kiezen liever voor een gastouder. Dit kan zijn omdat ze de kleinschaligheid (maximaal 6 kinderen opvangen per dag, bij eigen kinderen gaat dit aantal eraf) fijn vinden en het persoonlijke contact wat een gastouder met ouder en kind opbouwt.
  • Een derde vorm is een nanny aan huis. Deze vorm is een stuk minder bekend, maar heeft veel voordelen! Wat zijn de voor- en nadelen van een nanny aan huis? En hoeveel kost dit eigenlijk, een nanny aan huis? We vertellen je er graag meer over!

Wat een nanny aan huis inhoudt

Een nanny aan huis kun je ook omschrijven als een betaalde oppas, die daarnaast in overleg huishoudelijke en organisatorische taken van jou als ouder overneemt. De opvang vindt in je eigen huis plaats.

Een nanny werkt in opdracht van een geregistreerd bureau, die kinderopvang regelt. Dit zorgt er voor dat je recht hebt op een toeslag van de Belasting, over de kosten die je aan de nanny betaalt.

Na de intake met het bureau, gaan ze op zoek naar een passende nanny. Ze proberen hierbij zo goed mogelijk rekening te houden met jullie wensen en leefstijl. Als er een mogelijke match is, volgt er een kennismakingsgesprek om te kijken of de klik er ook in real life is.

Daarnaast wordt er ook besproken hoe hoog de uurprijs van de nanny is, welke huishoudelijke taken zij overneemt en wat voor andere taken zij op zich wil/kan nemen. Het bureau kan ook voor je uitrekenen hoe hoog het bruto- en nettobedrag is dat je maandelijks betaalt.

De voordelen van een nanny aan huis

Vast gezicht

Het prettige aan een nanny aan huis vind ik dat je kinderen altijd dezelfde persoon hebben die voor ze zorgt. Dit zorgt voor stabiliteit en veiligheid; daarnaast kun je zo goed overleggen over hoe je zaken als spelen met vriendjes, eten en drinken en schermtijd afhandelt en op één lijn proberen te zitten.

Ook zijn de lijnen kort wat de communicatie betreft. Zeker als je met onregelmatige tijden werkt, kan een vast persoon veel rust in je gezin brengen.

Voordeliger qua prijs vanaf 3 kinderen

Een nanny aan huis werkt op basis van een uurtarief. Daarover bij de kosten meer, maar het is voordeliger vanaf 3 kinderen in vergelijking met bijvoorbeeld een kinderdagverblijf. Dit betekent dat je minder duur uit bent.

Minder stress

Geen gehaast meer ’s ochtends en ’s avonds met zorgen dat de kinderen op tijd gebracht en gehaald worden van het kinderdagverblijf. Niet meer met een verhit hoofd de ontbijtboel proberen op te ruimen en ’s avonds na het halen nog een avondmaaltijd bereiden, met kinderen die moe zijn en trek hebben.

De nanny komt bij je thuis en neemt het van je over; zo kun je in alle rust naar je werk vertrekken, op wat korte overdracht na.

Scheelt je in werkdruk

De nanny bij ons thuis doet zelfs de was en mijn strijkwerk. Ze vindt het ook geen probleem om het avondeten klaar te zetten. Het scheelt voor mij heel veel in het huishoudelijk werk.

Thuis loopt op het rolletjes en als ik uit mijn werk kom wacht er geen overvolle wasmand en berg strijk die ik nog moet wegwerken als de kinderen leggen. Het ontlast dus in huishoudelijke taken.

Tip: spreek duidelijk af wat de nanny aan taken wil doen, maak samen een weekrooster of vul de vaste oppasdagen samen in met taken.

Je krijgt er familie bij

Als het fijn klikt met je nanny, kan het niet langer als nanny aanvoelen maar echt als familie. Een vriendin van mij heeft een nanny die zelf geen kinderen heeft, des te meer voelt deze als bonusoma voor haar kinderen.

Op verjaardagen wordt ze steevast gevraagd en ze leeft zelf ook altijd met het wel en wee mee van de familie. De nanny aan huis die wij hebben is ook super betrokken en heel lief (en familie ☺)

De nanny is een bekende voor de hele buurt

Kinderen kunnen speelafspraakjes maken, de ouders van de vriendjes en vriendinnetjes kennen de nanny ook. Hierdoor is spelen niet meer beperkt tot de BSO of mijn vrije dag.

Daarnaast kan het zijn dat de nanny ook je kind van een kinderfeestje ergens op wil halen, naar een sportclub wil rijden of de zwemles weet te vinden. Zo gaat het doordeweekse leven van je kind zoveel mogelijk door en scheelt het voor jou extra ritjes en gehaast.

Nadelen van een nanny aan huis

‘Vreemde’ in je eigen huis

Hoe super rustig het ook voor jou en je gezin kan zijn, veel nanny’s ken je niet en zijn toch ‘vreemden’. Dit betekent dat ze ook in je ondergoedla kan kijken. Naast de mooie momenten, ziet ze ook de minder mooie momenten..

Strijd met je kind, ruzie met je man of een slechte dag en chagrijnig thuiskomen? Dat hoort er ook bij.

Dingen gaan wat anders

Hoe goed je het ook afspreekt, dingen gaan anders bij de nanny dan bij jou of je man. Dit omdat je allemaal een ander persoon bent. De was die anders opgevouwen wordt, misschien een ongelukje waardoor er een broek in de droger gekrompen uitkomt.. dit kan een risico zijn.

Hogere kosten bij 1 of 2 kinderen

Als je 1 of 2 kinderen hebt, is een nanny minder voordelig als een gastouder of een kinderdagverblijf. Dit omdat een nanny een hogere uurprijs rekent. Daarnaast is het lastig om een nanny aan huis te vinden, dit omdat de vraag naar opvang stijgend is.

Houdt er rekening mee dat het tijd nodig heeft om een geschikte nanny aan huis te vinden, bij een kinderdagverblijf of gastouder kan het zijn dat je eerder terecht kunt.

Kosten nanny aan huis

Een nanny bepaalt haar eigen uurtarief, dit is gemiddeld tussen de €12 en €18,-. Dit uurtarief is niet afhankelijk van het aantal kinderen wat opvang nodig heeft. Wel is er een maximum van 6 kinderen wat ze op mag vangen.

Hier kun je berekenen aan de hand van je inkomen en het aantal uren wat je werkt / opvang nodig hebt, hoe hoog het bedrag is wat je betaalt (bruto) en wat je van de belastingdienst krijgt (netto).

Mirjam de Stigter