Skip to Content

Kind onder koude douche zetten als straf?

Kind onder koude douche zetten als straf?

Dat was de tip die voorbijkwam in een topic op Facebook. De vraagsteller zat met een tweejarig kind die de hele dag dreinaanvallen had en niet meer wist wat ze moest doen en als tip kreeg kind onder koude douche te zetten.

Voor veel ouders van peuters zijn die buien herkenbaar, dat je kind gewoon ontroostbaar is, je het hele rijtje van luiercheck, honger, dorst, moe, aandacht, pijn, afleiden en ga zo maar door hebt afgelopen maar er gewoon niets helpt. Toch zit er iets dwars, en dat is frustrerend voor het kind en voor de ouder.

Emoties bij je kind

Voor de peuter omdat hij blijkbaar niet in staat is om duidelijk te maken wat zijn behoeften op dat moment zijn. Waarom hij zich zo gedraagt en wat daaraan gedaan kan worden. Voor jou als moeder omdat niemand zijn kind graag zo verdrietig ziet en je baalt dat je blijkbaar niet kan helpen.

Soms gaat het na vijf minuten over, is het kind gewoon even verdrietig en wordt het daarna weer afgeleid door iets wat ze zien en is het klaar. Maar dat kan ook een paar dagen duren. Zodat je gewoon echt niet meer weet hoe of wat. Grote kans dat je humeur er ook niet beter op wordt, en dat weer via een vicieuze cirkel terechtkomt bij je kind.

Kind onder de koude douche

Veel ouders spraken moed in en herkenning uit. Er kwamen tips voorbij. Waarvan er toch wel eentje opviel. Namelijk je kind onder de koude douche zetten om af te koelen. Daar schrok ik toch wel heel erg van en dan gaat het mij nog niet eens om de vraag of het kindermishandeling is of niet.

Oké, ‘vroeger’ was dit nogal gebruikelijk. Waarschijnlijk heeft het nut gehad, maar zal je het ook nooit meer vergeten. Maar om het daarom te doen? Het gaat om een kind van twee!!! Dat kan duidelijk nog niet communiceren wat er is.

Heel lastig, maar dat hoort erbij op die leeftijd. Om het daarom dan maar onder de douche te zetten? Wat voor boodschap geef je daarmee af?

Schokreactie

Ik snap het idee hoor, letterlijk even afkoelen. Door je kind onder de koude douche te zetten creëer je een soort schokreactie. Waardoor het even de situatie (woede / verdriet / pijn) vergeet en dus zal stoppen met huilen. Missie lijkt misschien geslaagd. Maar of het echt effect heeft? Ja op korte termijn wel.

Maar een kind heeft een kort termijngeheugen en op die leeftijd functioneer jij nog als het geweten. Zodra je niet in de buurt bent zal je kind het gedrag dus herhalen. Of juist nog tegendraadser worden om zich tegen je af te zetten. Het lijkt misschien alsof het kind het dan weer vergeten is, maar echt vergeten doet het nooit.

Je gebruikt onder de douche zetten dan als een straf, wat is er mis met op de trap zitten / in de gang? Dan geef je je kind ook een time-out. Nu maak je min of meer misbruik van de machtspositie die je hebt als ouder. Door een straf te geven waar het niet tegen kan protesteren.

Zelfs als je kind ouder is zou ik het nooit doen. Ongeacht de leeftijd van je kind vergeet het dat nooit meer. Hoeveel je het ook compenseert met liefde of wat dan ook. De herinnering zal altijd blijven. Wellicht op de achtergrond, tot op een dag dat je kind zelf kinderen heeft en in die situatie zit.

Niet als straf

Als een kind letterlijk oververhit raakt, en je echt niet meer weet hoe je dat moet afremmen, werkt afkoelen onder de douche echt. De lichaamstemperatuur neemt af en vergroot de kans dat het kind weer tot z’n positieven komt.

Het is dan wel verstandig om zodra het kind weer aanspreekbaar is te troosten en uit te leggen dat het geen straf is maar je het doet om te helpen. Zoals in dit voorbeeld van MeervanMir

Linda van Aken
 1. Janneke says:

  Google maar eens naar ‘koude douche kindermishandeling’. Dan lees je verhalen waar je koud van wordt. De koude douche komt voor in veel zware kindermishandelingdossiers, zoals Savanna, Rowena, het meisje van Nulde, het Vlaamse jongetje Miguel (die werd in een koud bad gezet) en recenter een meisje uit Roelofarendsveen. In de eerste 3 gevallen overleefden de kinderen de mishandelingen (waaronder ook opsluiten, slaan etc. niet.) Natuurlijk is een koude douche een straf. Ga zelf maar eens onder een koude douche staan, dat is afschuwelijk! Het is kwelling, met één ‘voordeel’: het brengt geen zichtbare schade toe. Niet fysiek, althans. Maar daarmee is het nog steeds harteloos en wreed, en dat tegen een weerloos kind. Lang verhaal kort, blijf weg van dit spoor. Doe dit je kind niet aan! Google naar ‘driftbui peuter tips’ dan vind je goede tips.

 2. Merel says:

  Interessante discussie, ook vanwege de reacties. Zelf heb ik het nooit gedaan, maar kan me de wanhoop voorstellen van ouders die wel deze oplossing kiezen. Of ik het goedkeur of niet, kindermishandeling gaat voor mij een stuk verder.

  Ik denk wel dat het bij een driftbui werkt om het te benoemen en je kind een plek te bieden waar hij boos mag zijn. En achteraf altijd troosten. De emotie is zo overweldigend, voor zowel je kind als jezelf (met name de controle houden op je eigen reactie, zeker als ze beginnen te slaan of schoppen)

 3. Miriam says:

  Ik ben twee keer onder een koude douche gezet als kind. Heb er geen trauma van opgelopen en was wel gelijk uit mijn hysteriche niet te stoppen bui gehaald. Een koude douche is niet bedoeld om te straffen, maar om een kind uit een situatie te halen. Denk maar aan de films waar volwassen elkaar dan even in het gezicht slaan om te kalmeren. Dan is een douche zo erg toch niet? En kindermishandeling???? Gaat wel erg voor om dat zo te noemen.

 4. Christa says:

  Ik heb mijn zoon 2x in zijn 4,5 jarig bestaan onder een koude douche gezet…
  Ik drong niet meer tot hem door, niks wat ik zei kwam bij hem aan en hij was volledig hysterisch.
  De koude douche was mijn laatste ‘hulp’ om hem weer tot bedaren te krijgen.
  Het hielp, zoals je zelf ook beschrijft, het lichaam koelde af en doordat hij afkoelde bedaarde hij.
  Zodra hij stopte met huilen haalde ik hem onder de douche vandaan, afdrogen, knuffelen en praten.
  Mijn zoon kon naderhand heel goed benoemen waarom ik hem onder de douche had gezet.
  Sinds hij naar school gaat weet hij zijn emoties beter onder woorden te brengen en is het (vooralsnog) niet meer nodig.
  Ik ben absoluut niet van het ‘zomaar’ onder de douche zetten, maar in deze situatie heeft het zowel mij als mijn zoon geholpen.

 5. Ester says:

  Wow, nee dit is écht niet oké.
  En ik hoop dat deze ‘tipgever’ geen kinderen heeft, of deze tip niet toepast op haar kroost.

  Bij een driftbui zet ik mijn kinderen even op time-out, maar hou ze wel in de ruimte. Dus ik zet ze in de hoek of op een stoel. Ik negeer ze. tot ze rustig worden. Hierbij herhaal ik ook regelmatig “ik ga luisteren, als jij rustig wordt” of “als jij zo schreeuwt, kan ik jou niet verstaan.”.

  Als ze rustig worden, ga ik ze dan ook even apart nemen en luisteren wat het probleem is en hoe we een oplossing kunnen zoeken.

  Op die manier zal je kind ook leren dat het zeker boos mag worden, maar dat er schreeuwen en roepen weinig helpt. Pas als je rustig bent en duidelijk communiceert wat het probleem is, kan er naar een oplossing gezocht worden. Deze tactiek heeft bij ons echt wel zijn vruchten afgeworpen :). Minderen geschreeuw en gehuil, en meer geknuffel :).

 6. Huismama says:

  Dit lijkt me toch wel kindermishandeling…Wat je zegt, je maakt als ouder misbruik van je machtspositie. Ik vraag me ook altijd af wat voor mensen er achter zo’n opmerking zitten. Zouden ze het serieus menen of roepen ze gewoon maar wat om aandacht te krijgen?

 7. Marjolein says:

  Hoop niet dat ik degene ben die die tip heeft gegeven. Kan het me niet voorstellen namelijk. Maar heel eerlijk, ik heb mijn puber ook wel eens onder de koude douche gezet. Dat was echt de laatste ‘wanhoopsdaad’ (nadat ik alles al geprobeerd had). Douche aan en meteen weer uit, dat wel. Ik keur het zeker niet goed hoor. En achteraf voelde het ook niet goed om het te doen. Sindsdien hebben we het ook nooit meer gedaan. Overigens heb ik het er destijds met een paar mensen over gehad en die gaven allemaal toe het ook weleens gedaan te hebben. Schreeuwen tegen je kinderen keur ik net zo goed af. Ik denk dat dit veel vaker gebeurd en daar ben ik het ook niet mee eens… Doen moeder vaak ook uit wanhoop…

 8. Tamara v Bodegom says:

  Kind onder een koude douche?! M’n haren staan allemaal overeind… dat doe je toch niet?!! En ik weet hoe moeilijk het is… mijn dreinende 2jarige is inmiddels 5 en heeft nog steeds zijn buien! Maar een koude douche daar heb ik nog nooit over gedacht… (wel over behang trouwens ;) )
  Als ik deze blog verder lees en het verhaal over “oververhit” en “afkoelen” lees snap ik het wel iets beter… Ik probeerde altijd de trap. Bij mijn dochter heel effectief, maar mijn ventje werd er alleen maar driftiger van… Weet je wat bij mijn driftkikker het beste helpt? Hem gewoon naar zijn kamer sturen… daar gaat hij dan gewoon heerlijk rustig zitten spelen en kan hij zelf even nadenken over wat hem nu zo dwars zit… dan komt hij een uur later (mag natuurlijk eerder!) vaak weer naar beneden en is hij gewoon weer vrolijk.

 9. Lori (Mama's Jungle) says:

  Mijn eerste reactie is hetzelfde zie ik al als bovenstaande reacties. Nee. Misschien leer je zo ongewenst gedrag af. Ja. Op een autoritaire manier. Maar help je zo je kind leren omgaan met gevoelens? Nee ik denk het niet. Al kan ik me zo’n actie als uitzondering en uit onmacht wel voorstellen. Geen enkele ouder is perfect.

 10. Helga Post says:

  Het lijkt me meer een Middeleeuwse straf en ik schrik er van dat mensen nu zo nog denken. Dat soort buien hoort toch bij de leeftijd en mijn ervaring is dat ze er wel overheen groeien. Behandel het kind liever met wat aandacht en liefde. Het zit ergens mee, weet waarschijnlijk zelf niet wat het is en kan het niet verwoorden. Weet je hoe eng dat is?

 11. MARIJKE says:

  Aiii onder de douche zetten lijkt mij ook niet de oplossing. Onze dochter is ook behoorlijk temperamentvol. Wij hebben veel gehad aan een boek van Eva Bronsveld. Daarna ging het veel makkelijker omdat wij beter snapte wat ze precies bedoelde. Dus dat was voor ons de gouden tip!

 12. MamaPlaneet says:

  Ik denk dat ik weet waar je het over hebt. Ik kwam het toevallig tegen en schrok van bepaalde reacties. Je kind laten afkoelen kan ook op andere manieren. Een 2-jarige onder de koude douche zetten vind ik bijna onmenselijk. Sorry. Hoe zou je dat zelf vinden? Inderdaad wat voor een boodschap geef je? Is onmacht van de ouders waar het kind onder lijdt. Ik word er verdrietig van.

Comments are closed.