Lief dagboek…..
Na een zeer beeldende geschiedenisles over de Tweede Wereldoorlog in groep 8 was ik zo gefascineerd van een dagboek dat ik er uiteraard ook één in mijn bezit wilde hebben. En vol overgave schreef ik lappen tekst moeiteloos op over alles wat stom en oneerlijk was en natuurlijk over alle jongens waar ik een oogje op had, hoe we zouden gaan trouwen, hoeveel kinderen er zouden komen en hoe ze dan zouden heten. Ik had het hele leven in het kleine boekje al uitgeschreven.

Wie schrijft er in een dagboek?

Ik weet niet of er nog echt veel kinderen een dagboek, zoals ik zelf geschreven heb, bijhouden. Ik hoor er eigenlijk nooit iets over. Mijn dochter schrijft wel af en toe iets in een schriftje, maar als ik vraag of ik voor haar een dagboek moet kopen dan haakt ze af. Mijn jongens houden al helemaal niet van schrijven: “dat doen we wel op school en thuis zit ik liever achter het beeldscherm”. Toch is er een periode geweest dat de oudste het wel even prettig vond om dingen van zich af te schrijven. Maar ondanks de behoefte kwam het weinig van schrijven. Hij vertelde zijn zorgen liever aan zijn zorgenvriendje, dat was sneller en makkelijker vond hij.
Ondanks mijn beperkte voorbeelden kan ik nou niet bepaald zeggen dat een dagboek nu enkel voor meiden is. Het enige wat er eigenlijk voor nodig is, is de zin om te willen schrijven. Dat zouden jongens toch ook kunnen hebben, net zo goed als meiden.

Vakantiedagboek

Nog een poging om de kids aan het schrijven te krijgen. Tijdens de vakantie een boekje op tafel gelegd met de opdracht om de beurt elke dag een soort verslag te schrijven wat er die dag gedaan is en hoe je dat vond. Grote tegenzin, veel gesputter en gemopper. Ook dit werd geen succes helaas.

Tekeningen

Ik stelde ook nog voor dat ze bijvoorbeeld dingen mochten inplakken in het schriftje, zoals een snoeppapiertje of een zakje van een lekkere thee om zo te laten zien wat we gedaan hadden. Of maak anders een leuke tekening van een klimboom, als je het lastig vindt om over het klimbos te schrijven. Je gevoelens tekenen kan ook met leuke emoji’s of, als je van handletteren houdt, kun je hier ook heel creatieve tekeningen mee maken om uit te drukken hoe jij je voelt.

Dagboek online of digitaal

Tegenwoordig wordt alles wat we doen en moeten gaan doen digitaal vastgelegd. Een familieplanner staat online en zodra iemand een datum invult met een activiteit krijgt het hele gezin een melding op zijn of haar mobiel. Ook op school wordt veel huiswerk op een online overzicht weergegeven. Je kunt nog wel schoolagenda’s kopen maar ze zullen weinig tot niet gebruikt gaan worden. Jammer eigenlijk, want ook mijn schoolagenda was min of meer een dagboek. Uitgeknipte foto’s van popsterren werden hier zorgvuldig ingeplakt, stickers met leuke teksten, gedichtjes en quotes die me raakten kwamen ook in de agenda terecht en uiteraard waren sommige bladzijdes aan elkaar vastgemaakt met een kleine opening zodat ik hier geheime briefjes in kon bewaren. Mijn agenda was een knip- en plakboek geworden waar eigenlijk nog nauwelijks plaats was voor het huiswerk om op te schrijven. Ik vind het jammer dat ik dit bijvoorbeeld mijn dochter niet zie doen. Ze zou het echt onwijs leuk vinden, denk ik. Maar helaas, het internet haalt deze creatieve uitspatting toch weg bij haar en kiest ze voor de makkelijke (digitale) weg. Logisch ook, want het “moet van school”, tja daar kun je als ouders dan niet tegen op.

De leukste dagboeken

Als je heel goed zoekt, dan zijn ze nog wel te vinden. Zelfs nog de ouderwetse boekjes met slotje! Maar er zijn ook veel journals met al voorbedrukte pagina’s om je wat op weg te helpen waar over te schrijven. Sommigen hebben ook een positieve flow. Die dwingen je min of meer om je dagverslag positief te eindigen waardoor je met een opgelucht hoofd en positieve gedachten je boekje weer sluit.

Lief en zoet met slotje

Een dagboek zoals ik ze ken, harde kaft, met slotje en blanco velletjes papier. Ik had vroeger ook geen lijntjes op mijn papier, toen heb ik zelf een vel lijntjespapier met zwart overgetrokken en dit als ondervel in mijn dagboek gelegd zodat ik de tekst toch nog enigszins recht op het papier kreeg.

Deze vind je hier.

Hartegeheimpjes

Hier moet je toch al je geheimen veilig in kunnen schrijven, om verliefd op te worden, wat een lieve kaft.

Deze vind je hier.

Bloemige verhaaltjes

Dit dagboek ziet er zeer vrolijk uit met de bloemen in mooie zachte kleuren en nodigt uit om flink wat gedachtes in op te schrijven. Geen slotje maar wel een elastische band om af te sluiten.

Deze vind je hier.

Dagboek met cijferslot

Ben jij altijd je sleutels kwijt? Dan is dat natuurlijk niet fijn als je dagboek ook nog een slotje met sleutels heeft, stel nou dat je die kwijtraakt……dat mag natuurlijk absoluut niet gebeuren! Dan ben je veilig met dit cijferslotje. Zo kun je met een gerust hart je geheimen veilig opschrijven en het sleuteltje, daar hoef jij je ook geen zorgen om te maken. Alleen wel die code onthouden dan hè?!

Deze vind je hier.

De kaft die bij jou past

Ben jij een echte paardenliefhebber? Dan zou je natuurlijk al je paardenavonturen willen opschrijven in dit lieve dagboek. Extra mooi gemaakt met glitters op de kaft en een slotje.

Deze vind je hier.

Pluche boekje

Ben je ook zo gek op pluche en gekkigheid? Dan schrijf jij graag in dit lieve aaibare boekje. En misschien heb je er ook wel een leuke maffe gekke pen bij met rare veren? Zo heb je een superleuke set bij elkaar om uren mee te schrijven en terug te lezen.

Deze vind je hier.

Dagboek met pen

Er zijn ook complete sets te koop, een boekje met pen om je geheimen veilig mee te kunnen schrijven en te bewaren.

Deze vind je hier.

Voor stoere knullen

Gelukkig bestaan er niet alleen maar zoete, roze pluizige boekjes, maar zijn er ook genoeg alternatieve voor de stoerdere kids onder ons. Hands off, want hier staan alleen maar dingen in die top secret zijn.

Deze vind je hier.

Blauw past bij jou

Ook in deze variant dagboek met slot kun je als jongen prima werken. En ook jou geheimen blijven veilig achter slot en grendel uiteraard!

Deze vind je hier.

Extra beveiligd

Dit stoere dagboek, heeft niet alleen een slot om alles veilig te kunnen bewaren maar ook nog een speciale pen met onzichtbare inkt! Als er nu toch nog iemand in je dagboek neust komen ze nog steeds nergens achter!

Deze vind je hier.

Minions geheimen

Ook met de Minions kun je lol beleven terwijl je in je dagboek schrijft. Je kunt je geheimen opleuken met extra grappige stickers en je geschreven tekst blijft ook hier een geheim door de onzichtbare inkt in de pen, de tekst is enkel en alleen met een speciaal geheim lampje te lezen.

Deze vind je hier.

Zo zie je dat er nog genoeg leuks te koop is zowel in fysieke winkels als online. Mocht je dus een geschikte versie gevonden hebben, aarzel niet en schaf het aan voor 5 december, leuk voor in de schoen of in de zak op Pakjesavond. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen met inkopen, voor je het weet ben je te laat!

Lees ook