Vroeger was het heel normaal dat je stopte met werken als je moeder werd. Eigenlijk werd het zelfs van je verwacht. Tegenwoordig is het andersom.
Vertel je dat je stopt met werken omdat je er helemaal voor je gezin wilt zijn, dan kun je commentaar verwachten. Stoppen met werken nadat je moeder bent geworden.
Waarom neem je het besluit, waar loop je tegenaan en hoe ga je om met kritiek?
Waarom stoppen met werken?
Stoppen met werken voor je kind(eren) heeft er alles mee te maken dat je er voor de volle honderd procent voor je kind wilt zijn. Het kan zijn omdat je zelf er heel veel moeite mee hebt om er niet altijd voor je kinderen te kunnen zijn.
Maar het kan ook het gedrag van je kleintjes zijn, waarom jij je afvraagt of je niet beter gewoon thuis kunt blijven.
Of er zijn meer praktische redenen: een fijne oppas is niet te vinden, niet één waar jij je goed bij voelt, bijvoorbeeld. Meer rust creëren voor iedereen in het gezin kan eveneens een reden zijn.
Geen geren en gevlieg meer, voor jou en je partner geeft dat rust en ook de kinderen zullen er minder hectiek door ervaren.
Wat vanzelfsprekend ook nog kan is dat je een leefstijl nastreeft waarbij je overtuigd bent van de meerwaarde als een ouder thuis is. Dat een kind de eerste jaren gewoon bij zijn moeder hoort en daarmee uit.
Kun je stoppen met werken?
Of je kunt stoppen met werken hangt van verschillende redenen af. Allereerst natuurlijk of je het financieel wel redt. Je levert toch jouw salaris in.
Maar ook vanuit de overheid zijn er regels. Dit gaat dan puur om het feit of je recht hebt op bijstand als alleenstaande ouder. Om een bijstandsuitkering te krijgen heb je bepaalde arbeidsverplichtingen.
Heb je de volledige zorg voor kinderen tot 5 jaar, dan ben je hiervan vrijgesteld. Dit moet je wel aanvragen bij de gemeente.
Zijn je kinderen ouder (tot 12 jaar) en is er geen kinderopvang beschikbaar, dan kun je dit ook aanvragen. In de overige gevallen wordt er dus van je verwacht dat je wel werkt.
Financieel alles op orde
Goed, je hebt een partner en je maakt dus geen gebruik van een uitkering. Dan heeft de overheid er niets over te zeggen. Jij mag dan gewoon stoppen met werken.
Alleen zul je heel goed in de gaten moeten houden of jullie dit ook wel financieel gaan volhouden. Veel mensen hebben immers een hypotheek die afgelost zal moeten worden. Of zijn zo gewend om veel uit te geven, dat ze zeker wel aanpassingen moeten maken.
Ook als je partner veel verdient is het goed om dit even goed uit te zoeken. Want jullie zijn wel gewend aan meer inkomen en er zullen waarschijnlijk toch dingen nu anders worden!
Daarom kijk je naar:
- De vaste lasten
- De wekelijkse boodschappen, maar ook geld voor kleding, verjaardagen en dergelijke
- Hoeveel eisen stellen jullie aan luxe producten? Hoeveel geef je hier dan aan uit?
- Vakanties
- En alles wat jullie belangrijk vinden: hoeveel kost het?
- Houd ook een potje aan om geld achter de hand te hebben bij onverwachte uitgaven, zoals een nieuwe wasmachine of misschien wel een andere auto
- Denk ook aan de jaarlijks terugkerende lasten vanuit bijvoorbeeld de gemeente of je energierekening of contributies van verenigingen
Heb je alles overzichtelijk op een rijtje? Dan kun je gaan kijken of je dit ook gaat redden met het salaris van je partner alleen.
Waar let je nog meer op?
Als je thuisblijft, wil het zeggen dat bepaalde uitgaven automatisch veranderen. Ben je overdag nu altijd thuis, dan zal de verwarming dus ook de hele dag aanstaan.
Er zal meer elektriciteit gebruikt worden, meer eten en drinken en dat soort dingen. Daar staat alleen wel tegenover dat je andere uitgaven weer minder hebt.
Je hebt geen kosten voor het kinderdagverblijf of een oppas. En je eigen reiskosten naar je werk (en het kinderdagverblijf) zijn er niet. Ga voor jezelf goed na wat er verandert en wat daardoor financieel gebeurt!
Keuzes maken
Natuurlijk wil het niet meteen zeggen dat je je droom als thuisblijfmoeder meteen moet opzeggen als het niet lukt. Je kunt immers ook eerst kijken welke uitgaven minder belangrijk zijn.
De energienota kom je niet onderuit en het reservepotje ook niet. Maar minder luxe vakanties zou natuurlijk een prima manier zijn om minder geld uit te geven.
Jullie zullen zelf moeten bedenken wat dan belangrijker is. Thuisblijven of toch wel die vakanties. Om maar een voorbeeld te geven natuurlijk. Red je het dan nog niet, maar wil je toch wel dat er iets verandert? Minder werken kan uiteraard ook een idee zijn.
Meer alleen zijn
Nog iets om rekening mee te houden: denk je dat je het zelf wel fijn vindt om de hele dag thuis bezig te zijn? Natuurlijk kun je op stap met de kinderen en komt vast oma wel eens een bakkie doen.
Maar het is toch anders dan de hele dag met collega’s samen zijn. Maar ook: misschien haal je wel veel voldoening uit je werk. Kun je dat missen? Neem dit ook goed mee in je overweging!
Thuiswerken als tussenoplossing
Misschien heb je toch wel wat geld nodig of juist de voldoening voelen van werk wat je verricht hebt. Misschien kan thuiswerken dan wel een oplossing voor je zijn. Dat je kunt werken zodra de kinderen slapen.
Of toch een oppas, alleen ben je nu wel in de buurt en kun je tussendoor of als er iets aan de hand is, wel bij ze zijn.
En wat doe je met kritiek?
Houdt de mening van anderen je tegen? Dan kan ik daar heel kort in zijn: volg je hart! En als een ander daar commentaar op heeft, dan is dat zijn probleem. Laat ze maar denken dat je het doet omdat je lui zou zijn of niet zelfstandig genoeg.
Het is jouw keuze om er te zijn voor je kind, om rust te krijgen in je gezin of wat dan ook. Het zijn heel mooie redenen juist en eigenlijk vind ik dat je trots mag zijn op jezelf!
Iedere vrouw moet mogen kiezen wat zij het beste vindt voor haarzelf en (juist) ook voor haar kind! Pas dan zijn we als vrouw echt geëmancipeerd! Pas dan hebben vrouwen echt hun eigen leven in handen.
Als je je hart kunt volgen en niet afhankelijk bent van wat ‘men’ verwacht.
Carrière
- 4 tips om te balanceren tussen moederschap en carrière
- Werkende moeders; huishouden & opvoeding combineren
- Zwangerschapsverklaring voor werkgever
- Zwangerschapsdiscriminatie
- Stoppen met werken na kinderwens
- Minder werken of stoppen na zwangerschapsverlof
- Thuiswerken als alternatief kinderopvang
- Thuiswerken met kinderen
- Werken na zwangerschap; omscholen of herintreden
- Herintreden als moeder
- Outfit sollicitatiegesprek
- Digital Nomad lifestyle
- Jezelf blijven ontwikkelen
- Studeren als moeder
- Journals en planners voor moeders
- Springtouw spelletjes & liedjes - 14 September 2024
- Paddenstoel knutselen - 13 September 2024
- Knutselen ideeën voor kleuters van 5 / 6 / 7 jaar - 10 September 2024