Skip to Content

Baby 10 maanden; ontwikkeling, speelgoed & activiteiten

Baby 10 maanden; ontwikkeling, speelgoed & activiteiten

En dan gaat nu het echte werk beginnen: opvoeden! Want met het steeds meer begrijpen van woordjes en emoties, komt ook het begrip wat wel en niet mag. En dus betekent het niet alleen dat NEE ook echt NEE is, maar ook dat je op moet passen met jouw reactie bij de dingen die hij doet.

Want hij heeft zo door dat papa of mama het stiekem wel leuk vindt. Dus meneer of madam denkt het dan gewoon nog maar eens te doen… Welkom in de echte ouderwereld ?.

Voedingsschema; eten en drinken baby 10 maanden

Ook bij het eten zal er niet schrikbarend veel veranderen. Nog altijd drinkt je kindje opvolgmelk of gewoon borstvoeding bij jou. Natuurlijk kan het zo zijn dat je kindje steeds beter vast eten gaat eten en behoefte heeft aan meer. Pureren of prakken kan je steeds meer vervangen door ‘stukjes’ eten geven.

Als je kindje nu steeds meer gaat doen zoals ‘lopen’, dan zal hij ook meer energie verbruiken. En dus zal hij meer voeding nodig hebben!

Houd goed bij wat hij allemaal binnen krijgt, zo krijg je een goed beeld of hij wel alles krijgt wat hij nodig heeft en hoeveel. Wil je een tussendoortje geven? Kies voor gezond!

Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; hoeveelheden & overstappen eerste hapjes vaste voeding?

Dagritme & slapen baby

Er zal nu weinig veranderen met het slaapritme. Nog altijd zal hij ongeveer 11 uur in de nacht slapen en overdag ongeveer 2-3 uur.

Was je kleintje nog regelmatig in de nacht wel een keer wakker? Misschien dat dat nu wat beter gaat. Natuurlijk kan er overdag een verschuiving plaatsvinden in de lengte van de slaapjes.

Lees ook: Slaapschema baby per maand

Lengte en gewicht

Natuurlijk is je dochter ook deze maand weer gegroeid. Gemiddeld zal ze nu 72,5 cm lang zijn en 8,5 kg wegen.

Heb je een zoontje, dan zal hij iets langer en zwaarder (gemiddeld gesproken, natuurlijk) zijn. Voor hem kan je uitgaan van 74 cm en 9,2 kg.

Wat kan een baby van 10 maanden?

Je kindje begint steeds meer te snappen en te kunnen én is op zoek naar steeds meer interactie met jou. Zo kan je kindje deze maand o.a.:

  • Jou aan het lachen proberen te krijgen
  • Zelf lekker schateren
  • Maar ook dikke tranen huilen als je boos tegen hem doet
  • Uiteraard leert hij steeds meer woordjes te snappen
  • Vogelt hij uit dat met je vingertje naar iets wijzen ook iets duidelijk kan maken
  • Kruipen gaat steeds beter

Het consultatiebureau en vaccinaties

Grote kans dat je deze maand even niet op bezoek hoeft bij het consultatiebureau. Stilte voor de storm, want volgende maand mag je kleine weer zijn vaccinaties halen…

Leren lopen

Vanaf ongeveer 10 maanden kan je kindje beginnen met echt lopen (houd rekening met grote verschillen hierin per kind!). Doet je kindje ook pogingen? Besef dat leren lopen echt letterlijk gebeurt met vallen en opstaan.

Gelukkig valt dat vallen meestal mee en komt je spruit gewoon op zijn dikke luier terecht en hij is natuurlijk nog niet zo erg hoog boven de grond geheven ?.

Valt het je nu op dat je kindje O-beentjes heeft? Dat is op deze leeftijd nog heel gewoon, net als platvoetjes trouwens. Dit heeft alles te maken met spierontwikkeling wat dus nog in volle gang is.

Leren lopen gaat trouwens het beste op blote voetjes! Gezonder voor de voetjes dan met schoentjes en sokjes kunnen weer te glad zijn. Voor de beste grip, blote voetjes dus!

Zelf doen en zelfvertrouwen

Hij is nog klein, maar o, hij wil al zo graag ‘groot’ zijn en het gewoon zelf doen. Dat is niet altijd handig, zeker niet qua tijd, maar geef hem de kans om regelmatig zelf te eten, te drinken of bijvoorbeeld al zelf iets te doen met zijn kleertjes. Door oefening moet hij het leren, niet waar?

Voor je kindje is veel wat hij wil doen nog wel erg moeilijk. Zijn coördinatie en motoriek zijn immers nog volop in ontwikkeling.

Moedig je kindje enthousiast aan zodat het leuk blijft om nieuwe dingen uit te proberen en je baby zelfvertrouwen krijgt dat het hem gaat lukken. Hij snapt al veel meer dan je denkt, ook al praat hij zelf nog niet.

Spelen & Speelgoed

Tja, torens omgooien is een heel leuk spelletje dat je kindje echt eindeloos kan blijven doen. Eerst bouw jij voor hem, bijvoorbeeld met grote blokken en vanzelf zal hij het ook gaan proberen. Ook blijft spetteren in bad erg leuk.

Of geef hem speeltjes met drukknoppen. Iedere knop laat iets gebeuren: een plaatje of een geluidje komt tevoorschijn. En dat heeft je kindje zo door!

Meer speelgoed vind je hier.

Taalbegrip

Ja hoor, je wurm begint het woordje NEE prima te begrijpen, maar ook steeds meer andere woorden. Namen horen bij personen, zoals zijn broertjes en zusjes of de poes, natuurlijk.

En jou iets duidelijk maken, daar heeft meneer of mevrouw tegenwoordig een vingertje voor… Door te wijzen en hard ‘die’ te roepen kan hij al veel duidelijk maken. Vind je het leuk, dan kan je kijken of je hem al meer gebaren kan leren!

Humor

Je kindje kan smakelijk om dingen lachen, maar begint ook steeds meer zelf de clown uit te hangen. En ach, die kleine entertainer mag je natuurlijk gewoon aanmoedigen, want wat is er leuker dan gezellig samen lachen!

Maak maar lekker tijd om samen heerlijk lol te beleven. Goed voor je humeur, goed voor zijn binding met jou en ach, aandacht is altijd leuk. Voor hem, maar zeg eens eerlijk: ook voor jou!

Aandacht

En dan zijn we meteen bij een ander aspect van aandacht: aandacht voor de andere ouder van je kind. Inderdaad, je partner. Allebei moe(s)t je wennen aan je nieuwe rol als ouder, jullie botsen soms misschien zelfs omdat jullie er toch net anders over denken.

En nu het echt op opvoeden aan gaat komen, kan dit nog meer het geval zijn. Maar jullie blijven ook gewoon partners. Maak bewust tijd voor elkaar vrij, zodat jullie elkaar niet kwijtraken door alle hectiek van kind, werk en sociale verplichtingen!

Huilen

Huilen door een emotie, je kindje kan er zomaar last van hebben. Verlatingsangst is er zo één, of eenkennigheid. Maar als dingen niet lukken, kan je kindje ook gefrustreerd raken. En huilen is voor hem nog altijd de enige echte manier om zich te uiten. Praten is immers nog niet echt aan de orde!

Maar honger, tandjes of misschien wel ziek zijn: het kan allemaal een reden zijn om verdrietig te huilen. Vaak kan je aan het huiltje wel horen of het gewoon aandachttrekkerij is, of dat hij echt zielig is.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)