Skip to Content

Vanaf welke leeftijd een kinderfeestje en hoeveel kinderen uitnodigen?

Vanaf welke leeftijd een kinderfeestje en hoeveel kinderen uitnodigen?

Nog even en dan wordt onze dochter alweer vijf jaar. Tijd dus voor haar eerste kinderfeestje. Aan het begin van dit jaar waren haar vriendinnetjes jarig en aardig wat klasgenootjes.

In die periode was ze ook heel erg bezig met haar eigen verjaardag. Nu is dat wat minder, terwijl het toch echt tijd wordt om stappen te maken met de voorbereidingen van het feest.

En één van die stappen is te bepalen wie en hoeveel kinderen er naar het verjaardagsfeestje mogen komen.

Vanaf welke leeftijd een kinderfeestje? En tot wanneer?

Een partijtje mogen vieren is natuurlijk hartstikke leuk voor je kind. Maar vanaf welke leeftijd doe je dit? Over het algemeen genomen zullen de meeste kinderen dit doen als ze eenmaal op school zitten. Dus bij hun 5e verjaardag. Hoewel dit ook een beetje afhangt van de gewoonte die er op school heerst.

En uiteraard ben je daar ook gewoon zelf vrij in. De basisschoolleeftijd betekent dan ook dat er bij een verjaardag ook een kinderfeestje hoort.

Gaan de kinderen eenmaal naar de middelbare school, dan wil dit nog wel eens betekenen dat er geen aparte kinderfeesten meer gegeven worden. Hoewel veel kinderen toch nog wel echt een paar vrienden uitnodigen om op de verjaardag te komen. Maar met elkaar op stap gaan of spelletjes doen is dan toch meestal wel voorbij.

Daarvoor in de plaats kan er wel een filmavondje gepland worden met een paar vrienden of misschien heb je wel een stel meiden die gewoon toch nog een avondje bij elkaar willen slapen.

Allemaal prima, maar de rol voor jou als ouder is dan vaak niet veel meer dan zorgen dat er drinken en chips in huis is…

Hoeveel kinderen op een verjaardagspartijtje?

Ik heb ooit eens de ‘1 kind per jaar’ regel voorbij zien komen. Dat heb ik opgeslagen want dat vind ik wel een mooie maatstaf. Op deze leeftijd gaat het om het vieren van de verjaardag en hoort zij in het middelpunt te staan. Met meer kinderen ben je alleen maar aan het rennen en moederen in plaats van de verjaardag te vieren.

Naar mate de kinderen ouder en zelfstandiger worden, mogen er dus ook meer kindjes komen. Aangezien ze vijf jaar wordt, mag ze dus vijf vriendinnetjes uitnodigen.

Nu heeft ze een ‘geluk’, voor het feestje dat we voor haar aan het plannen zijn zit er een minimum van 8 kinderen. Vijf klasgenootjes, plus zijzelf komt uit op zes.

Nu kan dat natuurlijk ook, maar als je een nichtje hebt die een maand jonger is hoort zij er natuurlijk ook bij te zijn. En komt er een vriendin helpen en aangezien onze dochters het ook goed met elkaar kunnen vinden mag haar oudste ook mee. Dat brengt het totaal dus stiekem op 8 kinderen.

Wie nodig je uit?

Zoals ik al aangaf hebben we voor twee kinderen een speciale reden waarom zij er bij zijn. Nu was het duidelijk dat haar bff met wie ze zeer regelmatig speelt er ook moet zijn, en heeft ze nog een ander meisje met wie ze regelmatig speelt.

Daarnaast hoorde ik nog wat andere namen, maar dat wil ook nog wel eens wisselen. Niets zo veranderlijk als kleutervriendschappen toch?

Daarom heb ik de juf om hulp gevraagd. Zij weet tenslotte met wie er vaak gespeeld wordt en wie niet. Daar zat een naam tussen die ik nog nooit had gehoord dus dat is wel goed.

En een meisje met wie ze op de peuterspeelzaal heeft gezeten maar voor mijn gevoel daarna in een ander ‘vriendengroepje’ zat. Maar toch spelen ze tijdens schooltijd wel samen.

Natuurlijk heb ik de namen wel met dochterlief besproken. Het is tenslotte haar verjaardag. Op deze leeftijd wil ik echter nog wel het laatste woord.

Zo is er een meisje afgevallen dat hier wel eens thuis is geweest maar alleen maar bezig was met domineren en bepaalde wie waarmee mocht spelen in plaats van samen. Dat deed ze ook op een kinderfeestje waar ik hielp. Het hoeven echt geen lieve en schattige meisjes te zijn, maar het moet wel gezellig blijven.

Wanneer nodig je uit?

Nu is onze dochter in de laatste week voor de vakantie jarig dus wil ik de uitnodigingen op tijd eruit hebben. Helaas staat de datum nog niet 100% vast anders had zij ze alvast mogen uitdelen.

Ik probeer een maand aan te houden. Dan zijn er nog geen afspraken gemaakt. En er zullen in de zomer ook nog wel andere verjaardagen zijn die er rond die tijd georganiseerd worden.

Wat zet je op de uitnodiging?

Ik heb kant en klare uitnodigingen gehaald, met prinsesjes omdat het een prinsessenfeest wordt. Die zijn al voorgedrukt zodat je bepaalde informatie niet hoeft te geven. Zoals de datum, tijden, adres en telefoonnummer. Dat is natuurlijk wel erg handig.

Eventueel kan je nog vermelden of ze direct uit school meegenomen worden, dresscode (in dit geval prinsessenjurkjes) wat te eten krijgen en dus met een volle buik opgehaald mogen worden en een cadeautip.

Hoe bepaalde jij wie en hoeveel kinderen er naar een kinderfeestje mogen komen?

Linda van Aken