Skip to Content

Tips voor een duurzame tuin; van beplanting tot verlichting

Tips voor een duurzame tuin; van beplanting tot verlichting

Een duurzame tuin; wat is het eigenlijk? Kort gezegd is dat een tuin waar veel variatie aan beplanting in staat, waar weinig tegels liggen en waar de materialen een positieve impact hebben op het milieu.

Het lange antwoord op die vraag vind je in dit artikel, waar we verschillende tips geven om een duurzame tuin te creëren!

Duurzame materialen

Hoe veel je moet doen om van je tuin een duurzame tuin te maken, is afhankelijk van hoe de tuin er nu bij staat. Heb je er echt een hele tuinverbouwing voor nodig?

Dan is rijplaten huren een verstandige keuze. Op rijplaten plaats je de zware materialen die je nodig hebt, om zo de tuin niet teveel te belasten met het gewicht van bijvoorbeeld machines.

Houd verder bij de aanschaf van eventuele nieuwe tuinmeubels en inrichting rekening met de afkomst van de materialen. Kies bijvoorbeeld altijd voor hout met FSC-keurmerk. Dat keurmerk geeft aan dat het hout afkomstig is uit duurzaam bosbeheer.

Ook hergebruik is een goede keuze. Surf bijvoorbeeld eens op Marktplaats naar producten die je goed kunt gebruiken!

Gevarieerde beplanting

Een duurzame tuin bestaat uit gevarieerde beplanting. Zo zit er altijd wel een goede plant of bloem tussen waar vlinders, bijen en vogels een lekker plekje kunnen vinden om bijen in de tuin te stimuleren.

Als je naar het tuincentrum gaat, zie je eindeloos veel soorten planten. Het beste kies je voor de sterke planten die minder vatbaar zijn voor ziektes. Zo heb je geen bestrijdingsmiddelen nodig.

Je kunt ook kiezen voor combinatieteelt, waarbij de planten in je tuin elkaar versterken en daardoor plagen op een afstand houden.

Heb je toch bestrijdingsmiddelen nodig? Ga dan voor een ecologisch middel, bijvoorbeeld ECOstyle of Xardin.

Regenwater efficiënt gebruiken

In ons kikkerlandje hebben we veel met regen te maken. Met een tegeltuin is het lastig om de regen in de grond te laten sijpelen en blijft het water staan.

Vervelend, maar niet als je weet dat je regenwater veel efficiënter kunt gebruiken. Plaats bijvoorbeeld een regenton, leg een groen dak aan of zorg voor grasperkjes in je tuin.

Let wel; soms heb je ook gewoon tegels nodig, bijvoorbeeld als je een laadpaal voor thuis in je voortuin wil plaatsen om je elektrische auto op te laden.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook wallboxen; laadstations die je bevestigt aan de buitenmuur.

Solarverlichting in je tuin

Verlichting in de tuin is zeker nodig. Vooral op die heerlijke zomeravonden die er straks weer aan gaan komen

. De meest duurzame manier om je tuin te verlichten, is met solarverlichting. Dit type verlichting wekt zonne-energie op en verlicht daarmee de tuin.

Daarnaast kan je slimme tuinverlichting gebruiken om ervoor te zorgen dat de verlichting niet langer brandt dan nodig en vanzelf weer uitschakelt.

Redactie Mamaliefde