Kinderen spelen graag en hebben een zeer grote fantasie die ze lekker de loop kunnen laten. Met een paar kleine extra attributen zijn ze al heel stoere ridders, of vriendelijke prinsesjes. Verkleden is dan ook vaak een leuke activiteit om deze fantasie nog verder te kunnen prikkelen. Maar dan moet je natuurlijk als ouder niet vanaf de bank gaan zitten toekijken! Dan voelt het kind zich erg bekeken en stopt het spel abrupt……..en geloof me, jouw poging met “nee sorry ik was niet naar jou aan het kijken, ik keek naar de vloer of ik wel of niet een kleed zou willen daar” daar trappen ze meestal niet in.

Het grote voordeel van een tipitent

Voor een kind is het soms heerlijk om even “alleen” te zijn. Niet echt natuurlijk want als ze je een tijdje niet hebben gehoord komt er toch snel even een koppie tevoorschijn om te checken waar je bent! Maar als er een doek tussen jou en je kind is en je kind kan je niet zien (maar nog wel horen) is het op een veilige manier even “lekker alleen”. In een tentje bijvoorbeeld kan het erg gezellig zijn om met je speelservies samen met de knuffels een theekransje te houden.

Vroeger vond ik het ook heerlijk om bij mijn buurmeisje te kunnen spelen, want zij had zo’n mooi tentje waar we met vier kinderen gezellig in konden zitten en met zo’n leuke flap als deur waar je in en uit kon kruipen. Ik genoot hier echt van deze speeluurtjes. Dus toen mijn oudste zoon als peutertje om een tentje vroeg, aarzelde ik geen moment. Ja leuk idee! Voor zijn verjaardag kreeg hij een speeltent van Nijntje.

Nijntjetent

Bij mijn tweede zoontje begon de tent al wat gebruikssporen te vertonen, maar ach het functioneerde nog wel, hier en daar wat ducttape en alles deed het weer! Maar met de komst van de laatste telg had het tentje het begeven, het doek was compleet weggesleten en daar kon echt geen stukje ducttape nog iets aan doen. Geen tent meer dus in de woonkamer! Een paar jaar later ging het toch weer kriebelen bij de kinderen en er dook ook ineens uit het niets een foto op waar het Nijntjetentje te zien was……oh ja die hebben we ook nog gehad, mam mogen we weer zo’n tentje? Nee joh dat kan helemaal niet, jullie zijn nu met z’n drieën dat is veel te klein!

Er werd hard nagedacht over een goed alternatief.

Met grote oude lakens, een emmertje knijpers en een stapel oude tuinkussens zijn hier jarenlang flinke hutten gebouwd in de tuin en in de naastgelegen speeltuin. De hele zomer werd dagelijks de inhoud van de schuur leeggeroofd om de hut nóg mooier te maken. Helaas was het daarna weer een tijdje uit met de pret. Zodra het herfst werd gingen deze spullen achter slot en grendel. Mogen we een tent maken mam, werd er gevraagd op regenachtige dagen. Nee, joh kijk eens hoe vies het buiten is, alles is nat. Daar kun je toch geen tent maken dan?! (ik knikkend met mijn hoofd richting de tuin) Ja maar het kan toch ook binnen? Binnen? Die vieze kleden die je vorige keer buiten in het plantsoen had liggen? Nee hoor bah, die kleden komen mijn huis niet in! En dan kan ik zeker nergens meer lopen?! Nee hoor komt niks van in. Maar ze gaven het niet op: We kunnen toch een kleed over de tafel heen doen? Dan spelen we alleen daar en heb jij verder de hele woonkamer nog! Och, wat slim bedacht zeg! Nou vooruit dat kan ik natuurlijk niet weerstaan. Oké vooruit dan maar! En luid juichend (alsof we naar een pretpark zouden gaan!) stormden 3 kids naar boven om kussens dekbedden en knuffels (zo’n 20 p.p!) te gaan halen. Oh ja en dat past allemaal onder de eetkamer tafel? Ja hoor makkelijk, zeiden ze dan triomfantelijk….

Tegen de tijd dat mijn kinderen te oud waren om nog hutten te bouwen, kwamen er opeens heel leuke tafeltenten en tipitenten op de markt (beetje laat hè, jammer) Maar gelukkig voor jou dus niet te laat!

Ik heb een klein overzichtje gemaakt van wat mogelijkheden van leuke speeltenten en de verschillende opties.

Tent onder je bed

hier

hier

hier

Dat is makkelijk een (half) hoogslaper met speelruimte eronder! En met doeken is het ook zo om te toveren tot een mooie speeltent. Mijn oudste had zo’n bed. Dan kon hij lekker boven spelen in zijn eigen kamertje en lekker wegkruipen in zijn tentje. We hadden er van alles in gedaan, leuke verlichting, glow in the dark stickers een grappige zitzak om op te chillen. Maar helaas! Meneer vond het allemaal heel erg leuk, maar niet voor hem…..hij speelde liever beneden met de treintjes en bij mama. Tja dat kan natuurlijk ook haha. Maar toch was het wel een leuk bed! En áls je er de ruimte voor hebt is het ook erg leuk om er een glijbaan aan te bevestigen zodat je kind zo het bed uit kan roetsjen!

De hoogte in…..

hier

Deze tent gaat de hoogte in, letterlijk want via een haak bevestigd in het plafond kan deze tent mooi rechtop staan. Of misschien heb je nog zo’n haak voor het hemeltje van het babybedje. Heel goedkoop is hij echter niet. Hmm ziet er leuk uit, maar dat kan vast goedkoper! Wel een ideaal smal tentje voor kleine ruimtes trouwens, dat wel!

Hooggeëerd publiek!

hier

IKEA snapt het, klein compact én een leuk prijsje! Dit circustentje is een mooi plekje om lekker even in weg te kruipen, zeker ook leuk in combinatie met de Playmobilspeelset van het circus. Of maak met je knuffels een leuke voorstelling.

Rijd jij of rijd ik?

hier

Pop up speeltentjes zijn er ook in alle vormen en maten, klein compact opgerold in een mooi tasje en in 1 simpele beweging vaak uitvouwbaar in een speelse creatie waar de kinderen naar hartenlust mee kunnen spelen. Mijn schoonouders hebben bijvoorbeeld ook zo´n pop up speelauto of bestelbus en echt jong en oud (tussen 2 en 15 jaar!) `rijdt rond` in deze bus. Altijd met grote hilariteit. Zeker nu de oudste zo lang wordt dat hij met kop en schouders door het dak van de bestelbus heen is gegroeid en de jongste net met zijn neus boven het raampje uitkomt. Ze hebben trouwens ook tenten met foodtrucks!

Alle ballen verzamelen!

hier

Een speeltent vullen met ballen zodat je je eigen privéballenbad hebt, welk kind wil dit nou niet?! Dit tentje geeft ook nog de mogelijkheid om alvast je dunkkwaliteiten te oefenen. Of vul een andere speeltent met losse ballen (online los te bestellen), bijvoorbeeld een tent met verschillende speelruimtes en een kruiptunnel. Dan kun je ook leuke spelactiviteiten bedenken als `breng alle blauwe ballen naar de tunnel` of `haal alle gele ballen naar kamer 1`.

Tipitent, wigwam

 

Hier

Tipitenten zijn helemaal leuk, zeker als je ze in eigen favoriete kleuren en patroontjes kan bestellen. Stel je wensen samen en laat een prachtig persoonlijk speeltentje maken voor je kind.

Of doe het gewoon lekker zelf! Op de blog van Marjolein kun je in een 9 stappenplan lezen over hoe jij je eigen tipitent kunt maken. Ben je handig met de naaimachine en niet bang om in een paar leuke stofjes te knippen? Waag dan een gokje om je kind een supermooi uniek pronkstuk te kunnen geven voor uren speelplezier.

Ook hier kun je op eenvoudige wijze lezen hoe je zelf aan de slag kunt gaan om zelf een tipi in elkaar te zetten. Maar daarbij wordt ook nog eens extra tips gegeven om het budget in de gaten te houden. Met wat goed speurwerk in verschillende winkels kun je voor leuke prijsjes echt mooie creaties krijgen, fijn voor de portemonnee en fijn voor jou!

Nog meer leuke tips en D.I.Y. voorbeelden vind je op Pinterest. En wie weet is er ook nog wel een mooie duidelijke tutorial op YouTube te vinden hoe zo’n tentje te naaien.

Tafeltent

hier

Wat ook makkelijk te realiseren is, zijn de tentjes die je om je eetkamertafel kunt draperen.

Hier zie je een aantal close up foto’s om je op weg te helpen of om in ieder geval inspiratie op te kunnen doen hoe een tafeltent eruit kan zien, van binnen en buiten.

Hier kan je een tent op bestelling laten maken voor zowel jongens als meiden. Via de site kun je de leukste tentjes bestellen in diverse stofjes en prints. Wel zo prettig als je zelf niet zo handig bent met de naaimachine.

Ook bij VT Wonen zijn vaak leuke tutorials te vinden hoe iets te maken. Zo vind je hier de diy voor deze leuke speeltent voor over de tafel.

Zakt de moed je in de schoenen bij het zien van al die leuke tentjes? Jij hebt geen rechthoekige tafel? Maar een vierkanten of een ronde tafel? Dat maakt niks uit. Zeker niet als je het zelf maakt! Meten is weten! Als je het tafelblad goed opmeet en zorgt dat de tent daar netjes overheen kan vallen, dan is het verder een kwestie van wat doeken die naar beneden vallen tot de grond. Dus ook voor jouw (kleinere) tafel zijn de mogelijkheden eindeloos!

Xenos speelhuisje & Tipi

hier

hier

Echt heel gaaf zijn ook het speelhuisje en tipi van de Xenos. Deze zijn ‘blank’ zodat je, als je dat leuk vindt, hem verder zelf kan versieren met gekleurde gordijntjes, lintjes, of met textielstiften aan de slag kan gaan. Ze zijn echt gewoon te leuk en ook nog eens zeer betaalbaar!

Ik hoop je op deze manier een beetje op weg te hebben geholpen met voldoende tips en inspiratie en wens je (kind) alvast vele leuke speeluren toe in de tent (welke dan ook).

Children play tent stockphoto from Shutterstock / yuganov konstatin

Lees ook

Latest posts by Isabell (see all)