Het is belangrijk dat een kind weet hoe hij zichzelf kan vermaken. Dit stimuleert niet alleen de fantasie, maar is voor de ouders ook belangrijk. Hoe graag we ook willen; we kunnen niet altijd maar met ons kind spelen. Ben je op zoek naar inspiratie of tips voor speelgoed waar je kind heel lang zoet mee is? In dit artikel vind je het leukste speelgoed voor jong en oud, jongen en meisje.

Ook als je kind moeite heeft met spelen en niet wil spelen, of alleen maar samen wil spelen. Tip; gewoon lekker laten aanrommelen op de kamer is ook prima. Deur dicht en je ziet ook niets van de rommel want opruimen kan altijd nog wel ;-)

Nintendo Switch

Natuurlijk op nummer 1; de Nintendo Switch of beeldschermen in het algemeen. Hebben je kinderen even geen zin meer om te knutselen of bouwen? Ook op een console kunnen ze zich prima vermaken. Dit kan natuurlijk via de televisie, maar je zou ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld de Nintendo Switch. Hier zijn veel spellen voor te vinden die zowel online als offline gespeeld kunnen worden.

Wil je met meerdere tegelijk spelen, dan kan dat ook. Zo kun je bijvoorbeeld Super Mario Party zelfs met het hele gezin spelen, al moet de Switch dan wel eerst op de televisie aangesloten worden en moet je een extra set controllers bestellen. En wil je dat je kinderen ook nog iets aan beweging doen? Dan zijn daar ook verschillende spellen voor te vinden! Populaire spellen zijn bijvoorbeeld Just Dance, Olympische Spelen, Minecraft en Pokémon.

Lees ook: Nintendo Switch review
Lees ook: Nintendo Switch Games

Ook andere beeldschermen scoren natuurlijk hoog, denk aan de ps4, tablet en iPad.

Lees ook: Beste spelcomputer kind
Lees ook: Beste kindertablet kind, peuters en kleuters

Loose parts

Loose parts, oftewel losse onderdelen zijn voorwerpen die kinderen op oneindig veel manieren kunnen gebruiken in hun spel. Door er iets mee te doen, te verplaatsen of te combineren met andere materialen. De items zijn veelzijdig en kunnen niet slechts voor één functie gebruikt worden zoals een puzzel of een garage. Het is een vorm van “open end”-play waarbij de kinderen zelf hun spel vormgeven.

Al handelend bouwen kinderen op een actieve manier kennis op door te experimenteren. Losse stukjes zetten aan tot divergent denken: kinderen zoeken zelf nieuwe mogelijkheden, spelideeën en oplossingen met het materiaal.

Lees ook: Spelen met loose parts

Constructiemateriaal

Bouwen met blokken

Zijn je kinderen nog jong? Dan zijn plastic of houten blokken altijd goed. Ze bouwen de mooiste torens, om die vervolgens weer om te gooien en opnieuw te beginnen.

Lees ook: Blokken bouwen voorbeelden

K-nex

K’NEX is het meest vernieuwende constructiespeelgoed ter wereld, waarmee kinderen fantastische werelden kunnen bouwen! K’NEX moedigt je aan om te bouwen, te spelen en om je verbeelding te gebruiken. Met de K’NEX bouwsets kun je allerlei voertuigen bouwen. Race de kamer rond met de autobouwsets en gebruik meer dan 120 klassieke K’NEX-onderdelen om allerlei verschillende raceauto’s en andere voertuigen te bouwen. Alle modellen kunnen één voor één gebouwd worden. Deze sets zijn geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Er zijn ook sets waar je achtbanen mee kunt maken. En Kid K’nex is er voor kinderen vanaf drie jaar.

Meer informatie vind je hier.

Kapla

De naam van KAPLA is een afkorting van KAbouter PLAnkjes. De plankjes zijn gemaakt van duurzaam grenenhout en hebben elk een afmeting van 11,8 x 2,4 x 0,8 centimeter. De unieke houten plankjes hebben eindeloos veel mogelijkheden als het gaat om het bouwen van complexe constructies. Zonder enig punt van bevestiging worden de plankjes los en in perfect evenwicht gestapeld. Extra inspiratie kan worden opgedaan met de verschillende voorbeeldboeken. Met KAPLA speelgoed kunnen kinderen hun vaardigheden en inzicht ontwikkelen. Deze vind je hier.

Smartmax

Laat jonge kinderen op een veilige manier kennismaken met de magische kracht van magneten. Vele verschillende kleuren en constructies bieden veel mogelijkheden om je kind lekker te laten spelen. Dit vind je hier.

Lees ook: Smartmax voor peuters en kleuters met voorbeelden om te maken

Lego

Ook Lego is al jaren favoriet, en dat is niet zonder reden. Je kunt de mooiste creaties maken met een paar kleine blokjes. En omdat je kind graag het eindresultaat wil zien, zal hij geduldig verder gaan met bouwen om er vervolgens mee te spelen. Er zijn ook initiatieven zoals de Bouwplaats die de LEGO die ze anders gebruiken voor kinderfeestjes en activiteiten nu verhuren om thuis mee te spelen. Met de vrolijk gekleurde bouwstenen van LEGO kunnen kinderen een eigen wereld creëren. Bouw je eigen stad met LEGO City of maak kennis met de vijf hartsvriendinnen van LEGO Friends.

Lees ook: Populairste lego duplo sets

Lego Duplo

Voor de allerkleinsten is er Lego Duplo, waar ze al echt hun fantasie in kwijt kunnen. Een mooi huis, dierentuin of een zelfverzonnen auto; het kan allemaal!

Lees ook: Lego duplo blouwen voorbeelden en opdrachten

Playmobil

Met PLAYMOBIL kunnen kinderen zich uitleven in verschillende speelwerelden: van ridderkastelen tot een levendige boerderij. De vrolijke figuren leven in historische en moderne speelthema’s en stimuleren bovendien de fantasie en creativiteit van kinderen. Dit vind je hier.

Knikkerbanen

Ook knikkerbanen zijn enorm populair en kunnen kinderen heel lang mee spelen.

Lees ook: Knikkerbanen voor kinderen

Hubelino

Het ouderwetse knikkerspel in een nieuw jasje, dat is Hubelino. Dit Duitse merk produceert pakketten waarmee kinderen hun eigen knikkerbaan in elkaar kunnen knutselen. Met de kleurrijke stenen maken zij een baan zo hoog en zo groot als ze maar willen. De knikkers zullen naar beneden razen. Het leuke aan de knikkerbanen van Hubelino is dat je ze steeds kan veranderen. Zo raak je nooit uitgespeeld.

Door te bouwen met Hubelino maken kinderen niet alleen veel plezier maar leren ze ook. Door de blokken op een juiste manier in elkaar te zetten creëren kinderen inzicht en ontwikkelen ze hun creativiteit. Knikkeren is niet meer ouderwets. Met deze knikkerbanen krijg je zelf ook zin om je oude knikkers van zolder te halen. Ga aan de slag met een knikkerbaan van Hubelino en laat je knikkers rondtollen. Meer informatie vind je hier.

Gravitrax

Met het GraviTrax® kogelbaansysteem kun jij je eigen kogelbaanwereld bouwen. Gebruik de diverse bouwelementen om een parcours vol actie te maken en je kogels naar de finish te brengen. Het GraviTrax® kogelbaansysteem kan met uitbreidingen eindeloos worden aangepast en vergroot, voor gegarandeerd grenzeloos bouw- en speelplezier! Meer informatie vind je hier.

Treinbanen bouwen

Nog zo’n leuke activiteit waar kinderen uren zoet mee kunnen zijn, zijn treinbanen. Hoe simpel het ook klinkt, met een aantal baandelen en wat leuke treinen ben je al klaar. Je kind zal al snel mooie wegen maken en ander speelgoed erbij gaan gebruiken om er een echte scène van te maken. Ze gaan heuvels op en af, moeten wachten bij de spoorwegovergang en rijden door bossen en steden heen. Ideaal! Deze vind je hier.

Puzzelen

Met een puzzel kan je kind erg lang zoet zijn, mits de puzzel niet te makkelijk is natuurlijk. Door een puzzel te kiezen die past bij de leeftijd én die ze nog niet uit hun hoofd kennen, zorg je voor lang speelplezier. Voor kinderen tot ongeveer anderhalf jaar kun je het beste kiezen voor houten puzzels. Deze gaan niet zo snel kapot en daarnaast zijn ze dikker dan een gewone puzzel, waardoor je kindje de stukken beter vast kan pakken.

Is je kind al wat ouder? Kijk dan goed naar de leeftijdsindicatie die op de puzzel staat. Een leuk idee is een puzzelboek, bijvoorbeeld die van Woezel en Pip. In dit boek zitten zes puzzels, die telkens iets moeilijker worden en dus zorgen voor uitdaging. Puzzels voor kinderen vind je hier.

Lees ook: Puzzelen met kinderen

Gezelschapsspel

Ooit wel eens een potje monopoly