Vliegers kun je kopen in alle soorten en maten en in verschillende prijsklasse. Maar kun je ook zelf een vlieger maken? Natuurlijk! Ik heb een aantal leuke voorbeelden voor je op een rij gezet, lees maar snel mee! Het spelen met de wind zit er al van jongs af aan in. Het gaat bijna van nature, daar hebben we als kind weinig stimulans bij nodig. Wat wel nodig kan zijn, of in ieder geval leuk zou kunnen zijn, zijn materialen die het spelen met de wind kunnen aanmoedigen. Vliegeren blijft leuk om te doen. Voor jonge kinderen, maar zeker ook voor de oudere jeugd. 

Vlieger maken in Nederland

Nederland is een land waar het vaak genoeg waait. De Friese meren liggen niet voor niets altijd vol met zeilbootjes die met strakke zeilen prachtige stukken varen. Als puber moet je vaak op de fiets naar school flink door trappen, altijd heb je tegenwind, op de heen én op de terugweg! En als kind vind je het heerlijk om achterop de fiets of in de buggy te zitten met je neus recht in de wind. Lekker de frisse bries opsnuivend. Op het schoolplein ren je rond, met de wind mee of als het hard genoeg waait probeer je tegen de wind in te hangen.

Een plastic vlieger

Meer dan een plastic zak en een touw is er niet nodig. Bind het touw goed vast aan de zak en ren gewoon rond. Kijk ondertussen of de wind grip krijgt op je zak, gaat het al opbollen?

De beschrijving vind je hier.

Papieren bordjes vlieger

Een vlieger speciaal voor de jongste kinderen. Deze blijft lekker laag zodat het kind goed kan zien wat de wind kan doen met de staart van de vlieger. Deze vlieger wordt gemaakt van een kartonnen bordje en lange slierten dun papier (crêpepapier of bijvoorbeeld stroken plastic van een vuilniszak). De vlieger wordt bevestigd aan een stok die het kind kan vasthouden.

De beschrijving vind je hier.

Peuter vlieger

Ook leuk voor peuters (en jongste kleuters) is een plakwerkje van een vlieger te maken. Deze vlieger hoeft niet per se de lucht in te kunnen, maar het is al een heel vrolijk gezicht om ze in een groepslokaal her en der op te hangen.

De beschrijving vind je hier.

Parachute

Niet echt een vlieger, maar wel een leuke manier om met de wind te spelen. Een parachute van een plastic zakje met touwtjes dat aan een poppetje is bevestigd. Met goed verstevigd karton is het mannetje (of vrouwtje) zwaar genoeg om de landing naar de grond te maken.

De beschrijving vind je hier.

Vuilniszak vlieger

Plastic is lichtgewicht materiaal en dus ideaal om vliegers mee te maken. Span het goed strak op de stokjes en het zal een heerlijk klapperend geluid maken in de wind.

De beschrijving vind je hier.

Confetti in de lucht

Een vlieger is lekker vol te plakken met van alles en nog wat, je kunt er een groot gezicht op plakken, maar je kunt er bijvoorbeeld ook deze bontgekleurde confettivlieger van maken. Wat een feestje om hiermee te mogen spelen in de wind.

De beschrijving vind je hier.

Mini vliegers

Deze leukerds worden gemaakt van ijslollystokjes. Er wordt een hete zomer voorspeld, dus ijsjes gaan er genoeg gegeten worden. Gooi je stokjes niet weg, want hiermee is nog veel leuks mee te knutselen. Ook leuk om op vakantie te maken, op de camping bijvoorbeeld.

De beschrijving vind je hier.

Vliegende vogels

Vogels vliegen hoog in de lucht, kun jij jouw vogel net zo sierlijk laten rondvliegen? Pas onderweg wel op voor de echte vogels hè?!

De beschrijving vind je hier.

Piramide kite

Een echt bouwwerk voor de bovenbouw. Het ziet er misschien ingewikkeld uit, maar via deze site is heel duidelijk te zien hoe je deze vlieger kunt maken. Je kunt het zo groot en uitgebreid maken als je wilt. Op de site is ook een aardig filmpje te zien hoe deze vlieger in zijn werk gaat.

De beschrijving vind je hier.

Vierkanten box vliegers

Ook deze box vlieger is een echt werkje voor bovenbouwers. De site is in het Engels, maar gelukkig gaat de uitleg gepaard met heel duidelijke foto’s die je helpen in het bouwproces.

De beschrijving vind je hier.

Windvissen en windvogels

Laat je vogel of vis lekker meewapperen in de wind. Een leuk knutselwerkje om in een vakantie te maken. En dan lekker naar buiten, kijken of de staart op zijn langste punt kan wapperen.

De beschrijving vind je hier.

Blikvanger geen windvanger

Eigenlijk té leuk om hier niet te plaatsen. Deze vlieger is niet bedoeld om daadwerkelijk mee rond te rennen in de wind, maar om op te hangen in een (baby)kamer als mooie blikvanger. Dat staat toch superleuk!

De beschrijving vind je hier.

Experiment / challenge

Heb je oudere kinderen dan kun je ze het ‘vliegende ei’-experiment laten doen. Hierbij geef je ze een aantal materialen zoals een steentje, een paar satéprikkers, bubbelplastic, boterhamzakje etc. en de opdracht om iets te fabriceren waarmee ze een ei uit het raam kunnen laten vallen van de eerste verdieping en dan veilig op de grond te laten vallen.

Heeft jouw kind zelf al eens een vlieger gemaakt?

Lees ook

Isabell