Lekker vies worden, wie wil dat nu niet? Je hoeft daarvoor niet naar een pretpark of megaspeeltuin, de natuur heeft genoeg te bieden. Geen schommels, glijbanen of wipkippen maar speelelementen van natuurlijke materialen of rioolbuizen om doorheen te kruipen. Klimmen in bomen, spelen in modderpoelen / met water of hutten bouwen. Het kan hier allemaal! Je vindt de natuurspeeltuin in het bos, in de polder of er zijn zelfs zogenaamde belevenisboerderijen. Een deel zal verscholen liggen in de natuur, en is dus geen toilet aanwezig bij andere vindt je een brasserie of zelfs een pannenkoekenhuis om na het spelen even lekker te eten. Zorg er wel voor dat je schone kleding mee neemt; want kinderen kunnen vies worden!

Lees ook: De leukste uitjes in de natuur in Nederland
Lees ook: Overzicht van blotevoetenpaden Nederland per provincie
Lees ook: Spelletjes in het bos; voor een boswandeling, met opdrachten of ideeën voor een groep
Lees ook: De leukste en beste buitenspeeltuinen van Nederland Met grote of gratis speeltuinen met water
Lees ook: Doolhof Nederland; lijst met de leukste doolhoven, labyrinten en maisdoolhoven

Inhoudsopgave

Natuurspeeltuinen Drenthe

Drents Friese Wold – Appelscha

Blote voetenpad Drents Friese Wold Appelscha Staatsbosbeheer - Mamaliefde

In Het Drents Friese Wold vind je een buitencentrum van Natuurmonumenten. Hier kun je de expositie bekijken met informatie uit de natuur, worden workshops gegeven en kun je shoppen. Buiten is er een terras en kun je verschillende activiteiten doen. Zowel met scholen en groepen als individueel. Zo heb je bijvoorbeeld het kabouterpad waarbij je met een rugzakje vol activiteiten op pad gaat. En het blotevoetenpad, waarbij je je schoenen in het bezoekerscentrum achterlaat en een sleutel krijgt voor het deurtje om het pad te lopen. Toen wij er waren begon het te regenen, gelukkig waren we precies op tijd weer binnen. Het was in ieder geval een groot succes. Dit pad is niet te doen met een buggy, dus eventuele baby’s kun je het beste in een draagzak meenemen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Blotevoetenpad Drents Friese Wold

Speelbos Lorker & Boomkroonpad – Borger

Spelen op De Bosweide of in Het Lorkenspeelbos, waar niets hoeft en veel mag. Hutten bouwen bijvoorbeeld of broodjes bakken. Samen op speurtocht door het woud of wandel langs de mooiste plekjes van de boswachterij. In Borger vind je ook het enige Boomkroonpad van Nederland. Dit is een pad hoog tussen de boomtoppen met een schitterend uitzicht over het bos. Ook rondom Buitencentrum Het Boomkroonpad is heel veel te beleven! Denk bijvoorbeeld aan een spannende tocht door de worteltunnel. Als een eekhoorn door de toppen van de bomen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Boomkroonpad, Speelbos Lorken en kabouterpad staatsbosbeheer Borger in Drenthe.

Griendtsveenpark – Erica

Het Griendtsveenparkje in Erica is een erg leuk uitje. Het is een speeltuintje in combinatie met een dierenparkje. Lekker even door het parkje wandelen, lekker spelen en diertjes kijken. Elke gaat hier minimaal 1 keer in de maand naar toe. En het leukste is dat het gratis is!

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeeltuinen Flevoland

Zuiderzeespeeltuin – Almere

Het speelbos bestaat uit vier speelplekken. Op de waterspeelplek kun je kliederen met water. Er zijn eilandjes, een trekpontje en een half gezonken schip. Op de zandspeelplek klauter je over een half verzonken huisje. En zie je de vis die nog net met zijn kop boven het zand uitkomt? Dit is de natuuronderzoekplek, hier kun je bij de poel naar dieren speuren. Uitgespeeld? Dan is het lekker uitrusten en wat eten op de picknickplek.

Meer informatie vind je hier.

Belevenissenbos – Lelystad

Het belevenissenbos is volgens Maya eigenlijk te groot voor een dagje uit. Hier zijn zoveel verschillende avonturen die je als kind kan beleven. Zo kan je op zoek gaan naar de paarden, maar ook prima klimmen en klauteren. En als je het aandurft of op zoek bent naar verkoeling kun je een duik nemen in het water. In de loop van de dag wordt het hier steeds drukker. De toegang tot dit park is gratis.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Flevoland; de leukste uitjes met het gezin, van leuke dagjes weg tot en met echte kinderuitjes
Lees ook: Belevenissenbos Lelystad; Ervaringen bij strand en klimmen en klauteren in het bos

Natuurspeeltuinen Gelderland

Speelbos Schuytgraaf – Arnhem

Bij Arnhem Schuytgraaf maakte Staatsbosbeheer met en voor kinderen een prachtig speelbos. Vier hectare aan groen en water. Kinderen kunnen hier ieder moment van de dag ongestoord ravotten, hutten bouwen en vies worden.

Meer informatie vind je hier

De Spelerij – Dieren

Kunstenaar Jos Spanbroek heeft vreemde, wonderlijke en fantasierijke creaties gemaakt. Hij creëerde een plek waar je, tussen allerlei gekke speelbeelden, je fantasie de vrije loop kunt laten. Al sinds 1984 verwonderen bezoekers, jonge en minder jonge, zich over zijn wonderwereld. Bij De Spelerij ontdek je ‘hoe dingen werken’. En hoe samenwerken werkt. Wat het is om op avontuur te gaan. Hoe het (ook alweer) voelt als alles mogelijk is. De Spelerij is gewoon grenzeloos leuk! Als lunch kan je zelf stokbroodjes bakken. Naast de Spelerij heb je hier ook de Uitvinderij.

Meer informatie vind je hier

Het Indianendorp – Ermelo

In het bos bij de Ericalaan bevindt zich het Indianendorp, met vrije toegang tot speelweide met speeltoestellen en een trimbaan. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen en ontdekken, terwijl de ouders lekker aan één van de aanwezige picknickbanken plaats kunnen nemen.

Meer informatie vind je hier

Erve Brooks – Gelselaar

Dagje uit: Erve Brooks - Mamaliefde.nl

In Gelderland, ‘ver’ weg in de Achterhoek ligt Erve Brooks. Het is dus waarschijnlijk een stukje rijden, maar absoluut de moeite waard. Want midden tussen de bossen en uitgestrekte boerderijen vind je Erve Brooks. Hier ben je zeker wel een dagje zoet. Er is hier een blotevoetenpad met aan het einde een bad maar ook een avonturenpad met diverse hindernissen die leuk zijn voor jong en oud (en zelfs te doen zijn met een buggy). Er is een grote speeltuin en watertuin, air trampoline maar ook her en der nog een aantal speelplekken. Bijvoorbeeld bij de oude museumboerderij. Daar is ook een kinderboerderij aanwezig en een karakteristieke winkel en lunchroom. In het nieuwere gedeelte vind je in de schuur een overdekte binnenspeeltuin, theetuin en pannenkoekenrestaurant. Hier vermaken je kinderen dus wel even maar is het ook zeker leuk voor de ouders.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Museumboerderij & blotevoetenpad & speeltuin Erve Brooks

Avonturenbos Strekkenberg – Groesbeek

Avonturenbos Stekkenberg vindt je in Groesbeek, vlakbij Nijmegen aan de rand van een woonwijk in het bos. Hier kunnen kinderen zich prima uitleven in de natuur. Hier vind je geen speeltoestellen maar speelelementen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, voor zover mogelijk uit het bos zelf. Daarbij is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van tegenstellingen die van nature al in het bos aanwezig zijn, zoals nat-droog, hoog-laag, zon-schaduw en open-dicht. Het speelbos heeft diverse delen; gericht op verschillende leeftijdsgroepen. Zo is er een gebied voor kinderen vanaf 3 t/m 6 jaar en het andere deel vanaf 7 t/m 12 jaar. Er komt nog een speelplek voor 0-4 jarigen en een bloemenweide.

Meer informatie vind je hier.

Wentholtpark – Lichtenvoorde

In het meest zuidelijke deel van het Wentholtpark in Lichtenvoorde vindt je een plek waar kinderen kunnen spelen, leren en bewegen in een natuurlijke omgeving. Hier zijn uitdagende plekken gecreëerd. Je kan er struinen langs het water en met bijvoorbeeld keien, knuppelpaden en touwbruggen wordt het een gebied vol met spannende speelprikkels. Langs de oevers ontstaan gevarieerde biotopen voor insecten, vogels en salamandersoorten. De toename van de biodiversiteit zal met name op kinderen een grote aantrekkingskracht hebben zodat ze er ook iets van kunnen leren

Meer informatie vind je hier

Speel- en Oogstbos – Lobith

Kom spelen en klimmen in Avonturenbos Stekkenberg in Groesbeek. Klim in de boomhut of neem een kijkje in een echte ondergrondse hut. Ook ligt er in dit bos ergens een schat verstopt! Kunnen jullie ‘m vinden tijdens een spannende speurtocht? Het bos is geschikt voor jong en oud met afzonderlijk ingerichte delen voor kinderen van 3 t/m 6 jaar en 7 t/m 12 jaar. Tussen zonsopgang en zonsondergang is het avonturenbos gratis te bezoeken.

Naast klimmen in de bomen, hutten bouwen in de bossen en varen met het vlot kun je in het Speel- en Oogstbos bij Lobith ook zelf fruit plukken! In het naastgelegen Oogstbos vind je namelijk, afhankelijk van de seizoenen, appels, peren, kersen, hazelnoten en bramen. Verser kan het niet!

Meer informatie vind je hier

Speelbos Landgoed Schovenhorst – Putten

Hutten bouwen, ravotten en klauteren: het kan allemaal in het Speelbos. In dit deel van het bos is een bostheater, een grote zandbak, er zijn klauternetten en omgevallen bomen en stronken om hutten mee te bouwen. Kinderen zijn de baas op dit deel van het Landgoed dat speciaal voor hen is ingericht. Terwijl zij zich hier helemaal mogen uitleven kunnen ouders, grootouders en begeleiders heerlijk relaxen op de picknickplek. Het Landgoed is tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk op wegen en paden.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Gelderland met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

Natuurspeeltuinen Noord-Brabant

Hoppies – Ammerzoden

Tussen Zaltbommel en Den Bosch vind je natuurspeeltuin van Hoppies. Dit speelpark is ooit begonnen als een maisdoolhof, maar is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdige natuurspeeltuin voor jong en oud met water, zand en groen als basis. Voor urenlang ‘offline’ speelplezier! Met onder andere dus een maisdoolhof (niet het gehele jaar geopend), natuurspeeltuin, speelwater, een blotevoetenpad, pluktuin, knuffeldieren weide, midgetgolfbaan, skelterbaan en airtrampoline. Je zal je hier dus niet snel vervelen! Voor de papa’s en mama’s is er een terras.

Meer informatie vind je hier.

Toon Kortoomspark – Deurne

Linda hoort alleen maar heel veel goede verhalen over het Blotevoetenpad in het Toon Kortoomspark in Deurne. Ontdek in dit wandelgebied met allerlei verschillende ondergronden de Peel op je blote voeten. Het is mogelijk om speciale wombats te huren voor op het blotevoetenpad, zodat gasten die slecht ter been zijn ook deel kunnen nemen aan deze beleving. De entree is 3.50 en voor kinderen tot 3 jaar gratis. Het Toon Kortoomspark is gevestigd op de plek waar de bekende romanschrijver Toon Kortooms is opgegroeid. Het park is ca. 3 ha groot en bevindt zich midden in natuurgebied De Peel.

Meer informatie vind je hier.

Zand Bos Natuurspeeltuin – Deurne

De natuurspeeltuin in de Peel in Deurne is volgens Linda leuk om te combineren met het Blotevoetenpad. Natuurspeeltuin Zand Bos ligt midden in de bossen, en is een natuurlijke speelplek voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Bij het ontwerp is er gebruik gemaakt van de natuurlijke elementen van het landschap. Met bijpassende speelmaterialen is een uitdagende en leerzame spelomgeving gemaakt. Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kan je hier met de zandtafel spelen of hutten bouwen, klimmen op de toestellen en je vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor de kleinsten is er een speciaal Peuterpad met opdrachten-doe-boekje (verkrijgbaar bij de VVV Deurne). Voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij de Leijhoeve – Rijsbergen

Kinderen kunnen hier terecht voor eindeloos speelplezier! In het speelbos kan je heerlijk klimmen en klauteren! En als klap op de vuurpijl is er een te gekke speeltuin met een kabelbaan! Bij de kinderboerderij vindt je oud Hollandse dieren! De konijnen hebben een heel bijzonder verblijf! Ze leven net als kabouters in mooie paddenstoelen! Een hapje eten of drinken, dat kan in de brasserie.

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeeltuinen Noord-Holland

Natureluur – Amsterdam

Deze plek combineert de natuur van het Sloterpark met spannende speeltoestellen. Zo heeft het Sloterpark een plek waar kinderen kunnen spelen met en in het water, meer leren over planten en beesten die leven in het Sloterpark en op een speelse manier het park kunnen verkennen en gebruiken. De speeltuin is openbaar toegankelijk. Je kunt dus altijd komen spelen. Daarnaast worden er een aantal activiteiten georganiseerd en kan je hier een kinderfeestje vieren.

Meer informatie vind je hier.

Woeste Westen – Amsterdam

Vlakbij Amsterdam ligt Het Woeste Westen. Een natuurspeeltuin die je net even moet weten. Neem zeker droge kleding mee, want het is volop waterpret voor kinderen. Daarna kan je zelf popcorn poffen boven een kampvuurtje. Eigenlijk moet je deze niet verder vertellen ;-).

Meer informatie vind je hier.

Hamilton Franklinpark – Haarlem

In het natuurlijke speelbos kunnen kinderen vanaf 7 jaar spelen en ravotten. Over de staart van een slang klauteren, de nek van een giraffe beklimmen en lekker met zand en water kliederen. In het natuurlijke speelbos kunnen kinderen vanaf 7 jaar heel erg leuk spelen. De speelplaats is uitsluitend van natuurlijke materialen gemaakt.

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeelplek Paddenpoel – Haarlem

In de Haarlemmer Kweektuin vindt je sinds kort ook een natuurspeelplek. Er wordt naar hartenlust gespeeld op Paddenpoel. Er ontstaan rivieren bij de waterpomp, dammen en bruggen bij de eilandjes. De kinderen genieten van de bloemen en diertjes bij de waterloop, de stoere speeltoestellen en de sluippaadjes. Afkoelen kan onder een geïmproviseerde buitendouche of bij de populaire waterpomp. Of wat dacht je met een heerlijk ijsje.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos ’t Laer – Laren

In dit speelbos kunnen volgens Linda kinderen lekker ontdekken en spelen in de natuur. Er is met boomstammen een stappenpad aangelegd en een brug over het water. Verder zijn er wat verdwaalde hutten. In de buurt is een stuwmeer. Je kan hier ook prima heen met een picknickkleed, neem wel je rommel weer mee want er zijn geen prullenbakken.

Meer informatie vind je hier.

Landgoed de Olmenhorst – Lisserbroek

De leukste pluktuin volgens Kirsten vind je in Lisserbroek, namelijk Landgoed de Olmenhorst. Je kunt hier appels en peren plukken en er worden regelmatig leuke workshops georganiseerd voor zowel kinderen als volwassenen. Ook is er een speeltuin en de gelegenheid om een hapje te eten. Je kunt je makkelijk een hele middag vermaken in de Olmenhorst! Ook volgens Judith is dit een leuke plek. Er worden het hele jaar door leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo kun je hier appels en peren plukken, workshops volgen, is er een openluchttheater, diverse markten door het jaar heen, een speeltuin en ga zo maar door.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Landgoed de Olmenhorst

Speelbos Schoorlse Duinen – Schoorl

In de duinen naast Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt Speelbos Zandspoor, beschermd door een legertje wortelwakers en knotse knoesten. Deze grappige boompoppen bewaken je zodat jij fijn kan spelen! Lekker met water kliederen bij de waterspeelplek, klauteren over de omgevallen boom, zand verplaatsen met een treintje of verspringen in de zandbak. Kan je gelijk opmeten of je verder komt dan de vos. Tussen de bomen en achter de schermen van takken in de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is het leuk verstoppertje spelen!

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Oerrr ‘s-Gravenland

Het leukste natuurspeelterrein is het speelbos, oerrr op het terrein van natuurmonumenten in ’s Gravenland, omdat kinderen er heerlijk kunnen rond struinen, spelen met zand en water en het heel netjes onderhouden is. Maaike schreef er zelf laatst deze blog over.

Meer informatie vind je hier.

Landgoed De Bonte Belevenis – Texel, De Koog

Dit is meer dan alleen een natuurspeeltuin, je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide, blotevoetenpad en nog veel meer. Je betaald entree, maar dan weet je zeker dat je de hele dag bezig bent. Bij een vakantie op Texel is het dan ook echt een absolute aanrader.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Uitje; De Bonte Belevenis Texel
Lees ook: Vakantie Texel met kinderen; de leukste activiteiten en uitjes

 Kreekbos – Wognum

Het Kreekbos wordt getipt door Lodi, dit is een nieuwe natuurspeeltuin in Wognum. Naast de nieuwbouwwijken is daar een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen en waarmee gespeeld kan worden is gemaakt van hout. Hier kunnen kinderen heerlijk ontdekken. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan. Hier mag je gewoon lekker spelen en vies worden!

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeeltuinen Limburg

Boskoel – Bergen

Bij Bezoekerscentrum De Maasduinen, aan de wandelroute in Well ligt speelbos De Boskoel. Hier kunnen kinderen vanaf drie jaar heerlijke avonturen beleven. Lekker spelen in het zand, slingeren door de bomen en hutten bouwen. Je vindt hier geen schommels en glijbanen, maar kinderen spelen in en met de natuur.

Meer informatie vind je hier.

Blote voetenpark – Brunssum

Het bekendste blotevoetenpad van Nederland ligt toch wel in Limburg. Oké, het is niet 1 enkel pad, maar een heel park. Hier vind je activiteiten waar je met je kinderen een dag lang bezig bent.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Blotevoetenpark Brunssum

Avonturenpark Valdeludo – Echt

Ontdek Valdeludo in Echt, het avonturenpark waar kinderen kunnen ravotten, klimmen en klauteren, spetteren in de speelrivier, hutten bouwen en nog veel meer! Met stoere attracties en unieke speeltoestellen bezit Valdeludo alle ingrediënten voor een avontuurlijk dagje uit voor de kinderen en de ouders! Valdeludo is dé buitenspeeltuin in Limburg en geschikt voor ieder verjaardagsfeestje, familie uitje en schoolreisje.

Meer informatie vind je hier.

Speelpark Klein-Zwitserland – Venlo

Piratenland is één van de spannende speeleilanden van Klein Zwitserland. Je kunt er elke dag je eigen piratenavontuur beleven. In een diep dal, achter rotsen verscholen, wonen de piraten. Van toren naar toren klim je over het hoge water of zwier aan een lange kabel van het ene naar het andere eiland. Kruip door de kanonsgaten in het binnenste van de uitkijktoren. Is dat niet kapitein Klots daar in het kraaiennest? Piratenland bereik je door in een zwart gat te klimmen en met een rotvaart steil naar beneden te suizen door de langste buisglijbaan van Europa. Bleef samen met je vriendjes en vriendinnetjes wonderbaarlijke avonturen in Piratenland. Op zoek naar een verborgen schat!

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeeltuinen Overijssel

Twentsche Bloemenpluktuin & Maisdoolhof – Fleringen

De bloemenpluktuin in Fleringen (Twente) is erg leuk geeft Maud aan. De Twentsche Bloemenpluktuin staat vol met prachtige snijbloemen in alle kleuren van de regenboog, je vindt hier meer dan honderd verschillende soorten bloemen waaronder dahlia’s, zinnia’s en zonnebloemen. De Twentsche Bloemenpluktuin is ruim drieduizend vierkante meter groot, waarin paden zijn aangelegd zodat u vrij door de tuin heen kunt lopen zonder dat u perken betreedt of planten vertrapt.

Meer informatie vind je hier.

Speelbospad Nijverdal

Bij het Buitencentrum Nijverdal, ligt een 2 km lang speelbospad, waarlangs je hutten mag bouwen en waar je een dassenburcht binnen kan. Het Speelbos Nijverdal maakt natuur pas écht leuk voor kids. Het wandelpad aan de voet van de Sallandse Heuvelrug is speciaal voor kinderen aangelegd. Wandelen staat hier dus niet voorop, laat dát maar aan vaders en moeders over. In het speelbos draait het om… spelen natuurlijk! Volg de eekhoorntjes in het bos en je vindt allerlei leuke dingen om te klimmen en klauteren, slingeren en schommelen. Zet je zintuigen op scherp en bekijk, beluister en voel het bos. Een tocht langs kuilen, geulen, hellingen, bruggen en burchten.

Meer informatie vind je hier.

Doolhof – Ruurlo

Niet ver van het kasteel Ruurlo, langs de weg naar het Gelderlandse Hengelo, ligt een doolhof uit 1891 dat geheel verwaarloosd was, in de periode 1975 – 1984 weer is gerestaureerd en er nu prachtig bij ligt. Qua oppervlakte is dit de grootste doolhof van Nederland, maar omdat de ruimte tussen de hagen wel vijf meter bedraagt, kost het toch niet zo veel tijd om het midden te vinden als in andere doolhoven van gelijke oppervlakte.

Meer informatie vind je hier.

Hof van Twello – Twello

Het leukste blotevoetenpad is te vinden bij Hof van Twello, tussen Apeldoorn en Deventer. Goed bereikbaar voor een dagje uit of vanaf je vakantieadres op de Veluwe. Hof van Twello is niet alleen een blotevoetenpad, er is ook een grote biologische winkel met heel veel lekkere streekproducten. Na het wandelen is het er goed relaxen op één van de picknickbanken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Overijssel met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

Natuurspeeltuinen Utrecht

Speelbos ’t Laer – Baarn

Het speelbos is gesitueerd in een geheel natuurlijke omgeving: een groot bos van ruim 2 hectare met zandverstuivingen, heuvels, oude eikenbomen en vogelbosjes. Het is een speelbos gericht op kinderen van 4 t/m 14 jaar, met uitsluitend natuurlijke speelelementen zoals, een beekloop met pomp, een boomstammenpad, holle weggetjes en nog veel meer. Kinderen kunnen zich uren uitleven met zand, water, keien, bomen klimmen en hutten bouwen. Voor de ouders zijn er zitbanken, maar zij kunnen ook gewoon meespelen.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Gagelbos – Utrecht

Boswachter Tim Hogenbosch: “Een oud fort op fietsafstand en kwetterende gifgroene halsbandparkieten boven je hoofd? Dat verwacht je misschien niet zo 123 bij een stad! Maar dit hoort toch echt bij het Gagelbos, een mooi gebied net onder de rook van Utrecht. Voor kinderen is het hier helemaal feest met maar liefst 2 speelbossen en genoeg plekken waar je van de paden af mag! Op het speelveld staat een groot klimtoestel waar je eindeloos op kunt klimmen en klauteren. Langs het veld ligt een bos waar je alle materialen vindt om je eigen hut te bouwen. En er ligt sloot. Wil je die oversteken? Spring over de stapstenen, klim over de touwbruggen, slinger met de kabelbaan of pak het vlot!

Meer informatie vind je hier.

Bosspeeltuin – Vleuten

Bosspeeltuin maximpark Utrecht Vleuten Leidsche Rijn - Mamaliefde.nl

Centraal gelegen in Nederland vind je in het Maxima Park de bosspeeltuin. Hier kun je lekker wandelen, spelen en eten & drinken. Er is een overdekt gedeelte met waterfonteintjes die plotseling uit de grond schieten. Maar ook een grote klimtuin waar de wat oudere kinderen kunnen klimmen en klauteren en glijden, ze worden hier ook goed uitgedaagd. Er is heel veel zand (en waterpomp) om eindeloos mee te spelen. En een aantal muzikale muziekinstrumenten. Voor de kleintjes is er een kleiner toestel, waar ze wel nog wat hulp bij nodig hebben. Bij mooi weer kan je bij het restaurant Anafora niet alleen heerlijk op het terras zitten voor een hapje en drankje maar ook een bootje huren of een picknickmand! Of je wandelt omhoog in de uitkijktoren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Maxima Park Utrecht & Bosspeeltuin

Speelbos Nieuw Wulven – Houten

Waan je in de wereld van de Romeinen en de Hollandse Waterlinie. Op deze plek stond heel lang geleden een Romeins fort. Speel op de tafel in het veld een spel dat de Romeinen ook al speelden. Liever lekker ravotten? Beklim het speeltoestel, kom schommelen in de autobanden, of kliederen met water bij de waterpomp. Of neem je vlieger mee en gooi ‘m het luchtruim in op de vliegerweide. Natuurlijk is de omtrek van het grote fort dat hier ooit gestaan heeft ook te zien, net als vele kunstwerken.

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeeltuinen Zeeland

Speelbos Axel – Axel

In het bos vind je allerlei leuke speeltoestellen. Kruip door de tunnels onder de grond, roetsj van de kabelbaan of neem je fiets mee en doe een wedstrijdje op de crossbaan. Op het grote klimtoestel heb je urenlang klimplezier, en natuurlijk kan je hutten bouwen in het bos.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos de Braakman – Biervliet

Beklim het enorme klimtoestel, bouw je eigen hut of klieder met water bij de plas of de pomp. En het meest spannende: trek je schoenen uit, en klauteren over de bomen die in het water liggen, bouw dammetjes in de plas of verstop je in één van de vele kreekjes.

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeelplek Kapelse Bos – Zuid-Beveland

Sluip door de rioolbuizen, test je balans op een boomstam over het water of cross met je fiets het heuvelparcours af. Liever wat rustigers? Neem dan een kijkje bij het insectenhotel of speur de kikkerpoel af op waterdiertjes. Bovenop de ontmoetingsheuvel is een picknickbank om even uit te rusten, of neem plaats op één van de bankjes rond de bomen.

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeeltuinen Zuid-Holland

Tuin van Floddertje – Berkel en Rodenrijs

In het zuiderlijke gedeelte van het Annie M.G. Schmidtpark zit Tuin van Floddertje, een natuurspeeleiland voor doeners en dromers! Het speeleiland bestaat uit drie delen, die met elkaar worden verbonden door een breed wandelpad. Het eerste deel bij de entree is voor de jongste kinderen van 0-6 jaar en ligt in het zicht van de begeleiders. Twee heuvels die verbonden worden door een touwbrug, vormen de overgang naar het centrale deel van het eiland. Vanaf dit punt wordt het eiland steeds uitdagender. Zo kunnen de kids via stapstenen in het water het avontuur tegemoet. Via een trekvlot kom je in het achterste deel van het eiland, het avontuurlijke speelbos.

Meer informatie vind je hier.

Avonturenboerderij Molenwaard – Groot-Ammers

Nieuw is de Avonturenboerderij Molenwaard. Iets meer dan alleen een natuurspeeltuin, maar wel iets waar de natuur centraal staat. Je hebt hier speeltuinen, kan dieren aaien, de molen beklimmen, bootje varen, er is een blotevoetenpad, wilgendoolhof je kan vogels spotten en nog veel meer. In al zijn aspecten, dus van dieren op de boerderij tot spelen en het Hollandse leven. Het is zelfs een themapark compleet met animatie van Fien en Teun.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Uitje Avonturenboerderij Molenwaard met Fien en Teun

Natuurtuin Varsseveld – Leerdam

De Natuurtuin Varsseveld in Leerdam is volgens Astrid een supermooie en leuke natuurspeeltuin. Het is speelbos dat pal aan de Linge ligt. Je hebt hier dan ook een prachtig uitzicht. Je kan hier heerlijk wandelen en voor kinderen zijn er klim- en klautertoestellen. Ook is er een waterbaan en een mooi klein strandje. Je vindt hier prachtige bomen en dieren. Samen met onze kleine zoon wandelen we hier meerdere keren per maand, om te genieten van de natuur, de omgeving en de dieren.

Meer informatie vind je hier.

Belevenisboerderij Schieveen – Rotterdam

Op de Rotterdamse belevenisboerderij is het altijd feest, voor jong en oud! Er is van alles te beleven: ravot in Speelnatuur van OERRR, knuffel met boerderijdieren in de knuffelweide of ontdek bloemen en planten in de tuin. Grootouders en ouders kunnen rustig een kopje koffie of thee op het terras drinken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Belevenisboerderij Schieveen met speelbos bij Rotterdam

Speeldernis – Rotterdam

Natuurspeeltuin De Speeldernis is een bijzondere speeltuin in Rotterdam, ingericht met natuurlijke elementen en materialen. Inmiddels bestaan ze al ruim 15 jaar! In De Speeldernis bieden ze kinderen de ruimte om zelf avonturen te beleven, vies te worden, te struinen en aan te rommelen. Op deze manier leren de kinderen spelenderwijs grenzen te verleggen en de natuur in de stad te verkennen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Natuurspeeltuin Speeldernis Rotterdam

Monkeybos Meijndel – Wassenaar

In Meijendel kun je heerlijk spelen. Zo is er een waterspeelplaats voor kinderen naast De Tapuit (het bezoekerscentrum). Lekker kliederen met water en zelf voelen hoe nat het water is! Opdrogen kan daarna op het terras van de pannenkoekenboerderij. Nog niet uitgespeeld kun je heerlijk ravotten in het Monkeybos. Kinderen kunnen hier letterlijk en figuurlijk de natuur beleven. Ze kunnen er hutten bouwen, in bomen klimmen, er is een kabelbaan, een uitkijktoren, hele grote waterleidingbuizen waar ze doorheen kunnen lopen en nog veel meer. Te veel eigenlijk om op te noemen.

Meer informatie vind je hier.

Biesbosch Museumeiland – Werkendam

Een belangrijk onderdeel van het museumeiland is de ‘Biesbosch Beleving’. Een schaalmodel van de Biesbosch met polders, dijken en stromen, maakt de waterhuishoudkundige werking en het belang van dit gebied inzichtelijk. De ‘Biesbosch Beleving’ is een educatiemiddel waar kinderen spelenderwijs kennis kunnen maken met eb en vloed door schuifjes en sluisjes open of dicht te maken. Tip: Neem een handdoek mee want er mag gewoon door het water heen worden gelopen of in worden gespeeld!

Meer informatie vind je hier.

Speelbos de Balij – Zoetermeer

Verstoppertje spelen, slootje springen, klimmen en struinen of een hut bouwen? Dat kan in het Speelbos De Balij van Staatsbosbeheer, vlak bij Zoetermeer. Alles staat hier in het teken van ridders. Houten ridders bewaken de poort in de stadsmuur. Vul met de pomp in het midden van het plein de slotgracht. Spring over de stapstenen of slinger jezelf via de touwen over het water. Of trek jezelf gewoon over via het pontje. Er zijn picknickbankjes bij het speelbossen, dus neem je boterhammen mee. Bij Speelbos de Balij vindt je ook een kinderboerderij met terras.

Meer informatie vind je hier.

Speelnatuur Tiengemeten – Zuid-Beijerland

Merel woont op 15 minuten rijden van het eiland Tiengemeten, midden in het Haringvliet. Je vindt hier de Speelnatuur – van dezelfde architect als de Rotterdamse Speeldernis. De hoofdingrediënten voor een onvergetelijke middag zijn water en zand. Meer niet. Maar kinderen vermaken zich hier uren! Ze mogen zich heerlijk vies maken (en als je geen geschikte kleding mee hebt, dan mag je die hier lenen), vlotten bouwen, van de modderglijbaan en voor de kleintjes zijn er zandbakken en een gedeelte met water. Zeker eens naartoe gaan als je in de buurt bent: onvergetelijk!

Meer informatie vind je hier.

Speelpolder Hoge Nesse – Zwijndrecht

KLimmen en klauteren in natuurspeeltuin speelpolder Hoge Nesse in Zwijndrecht - Mamaliefde.nl

Naast speelbossen en natuurspeeltuinen heb je ook speelpolders; hiervan vind je er een aantal in de provincie Zuid-Holland (of net daar buiten). In de polders zijn er met natuurlijke materialen diverse ‘attracties’ gemaakt. Zoals een mierenflat, bruggen, hutten van wilgen, een kabelbaan, boomhut, klimbuizen en nog veel meer. Je kan op het veld spelen, maar ook verdwalen (letterlijk) in de bossen. Er is een soort parcours in hoog gras waar je doorheen kan wandelen. Hier ben je echt weer even een met de natuur en kunnen kinderen zich verwonderen over vlinders en paddenstoelen. Voor de papa’s en mama’s zijn er ook een aantal bankjes en picknicktafels zodat je daar kan eten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Klimmen en Klauteren in de speelpolder Hoge Nesse

Een uitgebreid overzicht met alle buitenspeelplaatsen vind je hier.

Gaan jullie wel eens met de kinderen naar een natuurspeeltuin?

Bron uitgelichte afbeelding vind je hier

Latest posts by Linda (see all)