Skip to Content

Lego & speelgoed schoonmaken; van vaatwasser tot wasmachine

Lego & speelgoed schoonmaken; van vaatwasser tot wasmachine

Speelgoed waar vaak en intensief mee wordt gespeeld, kan natuurlijk vies raken. Soms worden de handjes niet goed gewassen voordat er met het speelgoed wordt gespeeld, er valt een beker drinken overheen en het wordt meegesleept van de keuken naar de woonkamer tot de tuin.

Ook op speelgoed kunnen bacteriën en schimmels zich verzamelen, en dat wil je natuurlijk niet. Jonge kinderen stoppen het speelgoed namelijk ook nog wel eens in hun mond, wat niet zo fris is voor het speelgoed, maar wat er ook voor kan zorgen dat ze ziek worden omdat het speelgoed onder de bacteriën en schimmels zit.

Het is dus verstandig om LEGO en ander plastic speelgoed schoonmaken, ook als je bijvoorbeeld tweedehands speelgoed koopt of krijgt.

Zeker LEGO is van zeer goede kwaliteit, dus je kunt het vaak gemakkelijk schoonmaken zonder dat je bang hoeft te zijn dat het kapotgaat. Maar op welke manier kun je het plastic speelgoed het beste schoonmaken?

Lego wassen in de wasmachine

Lego & speelgoed schoonmaken; van vaatwasser tot wasmachine - Mamaliefde

Als je tweedehands LEGO of ander plastic speelgoed koopt of krijgt, of wanneer het speelgoed vies is geworden, kun je het gewoon heel gemakkelijk in de wasmachine doen om het weer stralend schoon te krijgen. Je zult merken dat het na een wasbeurt er weer uitziet als nieuw! Het beste gebruik je een kussensloop met rits of een waszakje om het speelgoed in te doen. Zorg dat de kussensloop of het waszakje goed dicht zit, zodat de kleine onderdelen niet in de wasmachine terecht kunnen komen.

In de wasmachine was je de LEGO of het andere plastic speelgoed op 30 of 40 graden op een normaal programma, dus inclusief centrifugeren. Wil je dat het speelgoed extra lekker gaat ruiken, of misschien wil je een eventuele muffe rooklucht wegkrijgen? Gebruik dan ook wat wasmiddel in het doseerbakje van de wasmachine. Doe dit niet als je nog kinderen hebt die het speelgoed daarna in hun mond kunnen stoppen. Na de wasbeurt laat je het speelgoed drogen op een handdoek.

Speelgoed schoonmaken met de hand

Lego & speelgoed schoonmaken; van vaatwasser tot wasmachine - Mamaliefde

Heb je geen wasmachine of vind je het te spannend dat de kleine onderdeeltjes van de LEGO wel eens in de trommel terecht zouden kunnen komen? Dan kun je het speelgoed natuurlijk ook gewoon met de hand wassen. Je bent hier wel wat langer mee bezig, zeker als je een grote hoeveelheid LEGO of ander plastic speelgoed hebt dat je graag gewassen wilt hebben.

Je kunt een teiltje met warm water gebruiken om het speelgoed te wassen, eventueel met een klein scheutje afwasmiddel erbij. Ook na deze wasbeurt kun je de LEGO laten drogen op een handdoek. Dit kan wel enkele uren duren voordat het droog is, maar het is wel belangrijk dat het goed droog is voordat je alles terug in de opbergbak doet, in verband met eventuele schimmels.

In de vaatwasser

Lego & speelgoed schoonmaken; van vaatwasser tot wasmachine - Mamaliefde

Je kunt LEGO of ander plastic speelgoed ook in de vaatwasser stoppen. Let dan goed op dat je niet kiest voor een te heet programma, want dan kunnen de blokjes smelten of vervormen. Een kort programma op maximaal 40 graden is voldoende. Om te voorkomen dat je kleine onderdelen verliest, zou je ook in de vaatwasser waszakjes kunnen gebruiken waar je de LEGO in doet.

Gebruik echter géén vaatwastablet, omdat dit bijtend is en het speelgoed dus aan kan tasten. Er worden ook speciale mandjes verkocht met gaatjes die klein genoeg zijn om geen enkel onderdeeltje door te laten. Deze kun je dus gemakkelijk in de vaatwasser zetten met je LEGO of ander plastic speelgoed erin.

Vergeeld of verkleurd speelgoed

Heb je oudere LEGO of ander plastic speelgoed wat een beetje vergeeld of verkleurd is? Je kunt dit weer proberen wit te krijgen! Gebruik hiervoor een teiltje warm water met zuiveringszout of een lichte chlooroplossing. Soms moet je dit een aantal keer herhalen om het weer mooi wit te krijgen.

Bedenk wel dat zuiveringszout of een lichte chlooroplossing een zwaarder reinigingsmiddel is dan bijvoorbeeld afwasmiddel; nadat je het speelgoed hiermee hebt schoongemaakt, is het belangrijk dat je het daarna nog goed wast met alleen water, zodat de chemische middelen er goed af zijn.

Wat moet je NIET doen?

Het is en blijft speelgoed waar jonge kinderen mee spelen, en het wil nog wel eens gebeuren dat dit in een kindermond belandt. Het wordt daarom sterk afgeraden om LEGO of ander plastic speelgoed schoon te maken met zwaar, bijtend of giftig schoonmaakmiddel. Een beetje wasmiddel of afwasmiddel kan prima, maar een vaatwastablet is dus al te sterk. Het is bovendien niet noodzakelijk om het speelgoed schoon te maken met meer dan alleen water. Om nare geurtjes weg te krijgen zou je eventueel ook een klein scheutje azijn in het water kunnen gebruiken.

Ook moet je het speelgoed zeker niet te heet wassen. 30 of 40 graden is voldoende om het speelgoed goed te kunnen reinigen, en let op dat je niet een te heet programma kiest. Het plastic speelgoed kan namelijk smelten of vervormen door te hogere temperaturen, wat natuurlijk erg zonde is omdat de bouwsteentjes dan niet meer goed op elkaar passen.

LEGO kan wel eens onderdelen bevatten zoals kabeltjes, motoren en batterijvakjes. Deze moet je natuurlijk NIET in de wasmachine of vaatwasser doen om ze schoon te krijgen. Je mag deze uitsluitend met de hand schoonmaken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een tandenborstel of ragertje om overal goed bij te kunnen, met een klein beetje alcohol.

Het drogen van de LEGO of ander plastic speelgoed kan wel eens lang duren. Maar wat je niet mag doen is de onderdelen in de oven of magnetron leggen om sneller droog te krijgen, of de haardroger erop zetten. De temperaturen lopen zo te hoog op, waardoor je het speelgoed kunt laten smelten. Ook wordt het afgeraden om de LEGO of het plastic speelgoed in de volle zon te leggen om te laten drogen, omdat het daardoor kan verkleuren. Dus helaas moet je veel geduld hebben en netjes wachten totdat het speelgoed helemaal droog is.

Zit er een opdruk op de LEGO of een sticker? Dan kun je deze het beste gewoon met de hand wassen met lauwwarm water. Als je dit toch in de wasmachine of vaatwasser doet om schoon te krijgen, heb je namelijk kans dat de opdruk of de sticker eraf gaat, en dat is natuurlijk zonde.

Jisca