Skip to Content

Wat is duurzaamheid in kindertaal; 10 voorbeelden en activiteiten

Wat is duurzaamheid in kindertaal; 10 voorbeelden en activiteiten

De laatste tijd hebben we het er regelmatig over; waar gaat het heen met de wereld?

Onderwerpen zoals het betalen voor plastic tasjes en het inperken van het gebruik van plastic bordjes, bekers en zelfs wattenstaafjes als strijd tegen de plastic soep, de energietransitie door het dichtdraaien van de gaskraan en overstappen op andere energiebronnen, en ga zo maar door.

Allemaal om onze wereld ook in de toekomst te behouden voor de generaties die na ons gaan komen. Zodat het science fiction blijft dat we moeten verhuizen naar andere planeten omdat de Aarde niet meer leefbaar is.

De Nederlandse regering neemt haar taak serieus en heeft als doel om een van de duurzaamste landen van Europa te zijn. Ook bedrijven zoals ZorgeloosWonen by Feenstra gaan de uitdaging aan om te werken naar een duurzame wereld.

Maar hoe betrek je kinderen hier bij?

Duurzaamheid met kinderen

Het lijkt misschien allemaal ver weg als het gaat om kinderen, maar vaak zijn ze heel gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan.

Een mooi voorbeeld op dit moment is de aandacht voor de Bijenwereld middels de campagne Red de bij. Op school zijn ze hier mee bezig, Squla heeft speciale quizzen en ze kunnen gratis pakketten aanvragen om bloemen te strooien.

Juist door het heel klein en concreet te maken zijn mijn kinderen bijvoorbeeld beter op de hoogte dan ikzelf. Daarom zijn de volgende onderwerpen die heel groot lijken, heel klein gemaakt zodat je ook als gezin hier een bijdrage aan kan leveren.

Energie transitie naar duurzame energie

De gevolgen van het gebruik van fossiele energie zoals gas of kolenenergie, zijn heel tastbaar, denk maar aan de gevolgen die het heeft voor de provincie Groningen.

Of de uitstoot van CO2-gassen waardoor de aarde opwarmt en de poolkappen smelten. Daarom worden er allerlei maatregelen getroffen zoals het dichtdraaien van de gastkraan in Groningen, het aanleggen van windmolenparken en subsidies voor zonnecollectoren, en het stapsgewijs terugdringen van auto’s met een dieselmotor.

Misschien lijkt deze energietransitie voor kinderen een “ver van je bed”-show, iets dat bedacht is door de politiek.

Niets is minder waar! Door kinderen hierbij te betrekken, voelen ze zich betrokken bij zaken die hun eigen toekomst bepalen.

Om de energietransitie tot leven te laten komen voor kinderen heeft ZorgeloosWonen by Feenstra een aantal verhalen geschreven.

Korte verhalen van vijf minuten voor bovenbouwleerlingen om zelf te lezen, maar ook geschikt om voor te lezen. Om kinderen ook echt aan het denken te zetten, zijn er twee stellingen geformuleerd die een feit of fabel zijn.

‘FLOOR! FELIX!’
Poes Kaatje, die lag te zonnen in de vensterbank, slaat van schrik op de vlucht.
De tweeling kijkt elkaar aan. Oh-oh.
Papa is bijna nooit boos. Wat hebben ze gedaan?

‘Het licht in de badkamer staat alwéér aan. En vannacht moest ik het ook uitdoen’, klaagt hij. ‘Overal in huis brandt licht, altijd. Weet je wel wat dat kost? Als we zo doorgaan, kunnen we de vakantie wel op onze buik schrijven.’ De ogen van de tweeling worden groot van schrik.

Nieuwsgierig naar hoe dit verhaal afloopt of de rest van de verhalen? Lees dan hier verder!

Zelf energie besparen

In het verhaal wordt het voorbeeld genoemd van het licht aan laten staan ‘s avonds.

Je kan ze vervolgens ook laten nadenken over wat meer oplossingen zijn die ze zelf kunnen doen om energie te besparen. Op die manier stimuleer je ze om zelf na te denken. En als ze zijn overtuigd van het nut om hier iets aan te doen, zijn ze ook sneller gemotiveerd om dit te gaan doen en hoef jij er als ouder minder achteraan te zitten.

Het is natuurlijk heel belangrijk om zelf ook het goede voorbeeld te geven ;-)

  1. Zo zijn er steeds meer ouders die bewust kiezen voor speelgoed waarbij kwaliteit belangrijker is dan de hoeveelheid. Speelgoed gemaakt van duurzame materialen zoals het houten speelgoed van Grimm’s of Wobbel maar ook het gebruik van gerecycled plastic zoals Green Toys. Zonder dat het aan speelplezier afdoet.
  2. Naast duurzaam speelgoed dat je in de winkel kan kopen, hebben kinderen vaak niet eens zoveel nodig, geef ze een emmer zand en water of neem ze mee naar het bos en ze vermaken zich met takjes, steentjes, kijken naar dieren etc. Zoveel hebben kinderen eigenlijk niet eens nodig!
  3. Je kan proefjes doen met kinderen zoals zelf een zonnemolen maken of een citroen licht te laten geven en zo na te laten denken over alternatieve energiebronnen.
  4. Kinderen worden uitgedaagd om mee te denken aan oplossingen, want zij zijn natuurlijk de generatie van de toekomst. Zo is er de Kids Climate Conference waarbij kinderen gedurende drie dagen een programma volgen waar ze betrokken worden bij duurzaamheidsvraagstukken, want wie weet hebben zij wel een hele andere kijk op de wereld.
  5. Er zijn veel initiatieven waarbij stranden worden schoongemaakt of oplossingen bedacht om de plastic soep op te schonen en het plastic te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Ook kinderen worden hierbij betrokken en gestimuleerd om met ideeën te komen hoe dit aan te pakken. Zo is er onder andere het idee van de balolly’s waarbij de lollystokjes van bamboe worden gemaakt in plaats van plastic.
  6. Er zijn diverse lespakketten of informatiepakketten voor spreekbeurten ontwikkeld om kinderen te betrekken in deze veranderende wereld.

Plastic Soep

Mensen worden zich steeds bewuster van de gevolgen van het gebruik van plastic. Al het plastic dat ooit is gemaakt, bestaat op de een of andere manier nog steeds.

Een deel hiervan komt in de oceanen terecht waar het blijft ronddrijven en zo een plastic soep vormt. De laatste tijd hoor je ook steeds vaker over het gevaar van nano plasticdeeltjes die vrij lastig te filteren zijn en daardoor ook in ons voedsel of drinken terecht komen en je dus inneemt.

93% van alle geteste volwassen mensen blijkt inmiddels BPA-positief te zijn. Bij kinderen tussen 6 en 12 jaar blijkt de concentratie BPA inmiddels twee maal zo hoog te zijn als in volwassenen!

  1. Voor scholen heeft de Plastic Soup Foundation een speciaal lespakket ontwikkeld voor groep 4 tot en met 8 waarbij je zelf actief aan de slag kan. Deze vind je hier.
  2. Kinderen voor Kinderen levert ook een bijdrage aan het bewustwordingsproces en hebben afgelopen jaar een liedje gemaakt.
  3. Laat je kind zelf eens bijhouden hoeveel plastic het gebruikt. Van plastic boterhamzakjes, tot lolliestokjes, verpakkingsmaterialen. En laat het op zoek gaan naar alternatieven zoals herbruikbare silicone zakjes.

Duurzaam leven als gezin thuis

Daarnaast zijn er nog veel meer manieren om duurzaamheid te stimuleren binnen het gezin. Denk bijvoorbeeld aan bewust gebruik te maken van water, bijvoorbeeld door een bad te delen met je jongere broertje of zusje.

Of door een dag in de week vegetarisch te eten in plaats van iedere dag vlees of vis. Of te kijken naar waar je kind mee speelt.

Betrek jij je kinderen ook bij deze overgang naar een duurzamere wereld?

Linda van Aken