Dit artikel van RTL over weglopende pubers zette me aan het nadenken. Het is denk iets wat bij het ouderschap hoort. Dat je zoiets leest en je zorgen kunt maken wat je zelf zou doen.
Als jouw pubers blijken weg te lopen. Ik weet het, zorgen maken over de toekomst heeft geen zin, maar informatie inwinnen is nooit weg.
Het blijkt dat meisjes meer weglopen dan jongens. En dat weglopen vaak in de praktijk vooral enkele uren is. Hoe kun je hiermee omgaan als ouder? Maar ook als je zelf wilt weglopen, wat kun je dan het beste doen?
Aantal kinderen die weglopen
Jaarlijks lopen er heel wat kinderen weg. Gemiddeld spreken we van 25.000 kinderen die van huis weglopen.
De gemiddelde leeftijd waarop de meeste kinderen weglopen is 14 jaar. Vaak gaan ze uit zichzelf weer naar huis. Het kan ook dat ze via kennissen of familie thuisgebracht worden. Bijvoorbeeld omdat ze daar naar toe zijn weggelopen.
Meisjes lopen twee keer zo vaak weg als jongens. Ook het verschil in weglopen valt op: zo lopen vriendinnen vaker samen weg. Als een jongen wegloopt, doet hij dit vaak individueel.
Wat kun je doen als kind als je wegloopt?
Er zijn allerlei redenen waarom een kind besluit om weg te lopen:
- Een onveilige situatie thuis. Je kunt dan denken aan geweld, seksueel misbruik of veel schelden. Maar ook als je genegeerd wordt, kan dit een reden zijn om weg te lopen.
- Boosheid om een regel of afspraak die je ouders gesteld hebben.
- Het kan zijn dat je kind bang is. Omdat je geen voldoende hebt gehaald voor een vak bijvoorbeeld.
- Ouders keuren een (liefdes)relatie niet goed. Uit boosheid hierom besluit je puber weg te lopen.
Advies voor als je weg wilt lopen, voor het kind
- Praat altijd eerst met een vertrouwenspersoon. Deze kan je helpen om niet alleen je gevoel te uiten, maar je ook helpen om de juiste stappen te nemen. Als je opgroeit in een onveilige situatie, weet deze welke hulpinstanties er zijn om een verandering in gang te zetten. Op iedere school is een vertrouwenspersoon aanwezig. Deze is er voor jou.
- Je kunt ook bellen met de Kindertelefoon. Liever chatten? Dit is ook mogelijk. Je kunt hier vertrouwelijk praten.
- Als je echt weg wilt lopen, ga dan naar een veilige plek. Familie die te vertrouwen is. Laat ook een briefje achter voor je ouders waar je bent. Je ouders houden van je en zullen zich erg ongerust maken.
- Blijf maximaal drie uur weg. Vraag iemand die je vertrouwt mee te komen om het gesprek met je ouders aan te gaan.
Advies voor ouders als het kind weggelopen is
- Probeer allereerst vrienden, familie en andere goede bekenden waar je kind mee omgaat te bellen. Vraag of je kind daar is. En als deze daar is, vraag of je dan over een paar uur in gesprek kunt met elkaar.
- De politie en het centrum voor Jeugd en Gezin kunnen je helpen als je kind weggelopen is. Naast dat ze naar je zorgen en verhaal luisteren, kunnen ze je ook adviseren hoe je het beste kunt handelen.
- Je kunt ook gebruik maken van sociale media. Deel een oproepje om uit te kijken naar je puber.
- Is je kind weer thuis? Probeer, hoe lastig ook, niet boos te worden. Reageer begripvol en kom erachter waarom je kind weggelopen is. Het kan dat het niet goed gaat met je kind. Deze wordt gepest of heeft een relatie waar je je zorgen over maakt. Laat dit niet op zijn beloop. Regel zo snel mogelijk professionele hulp!
Weglopen als minderjarige strafbaar?
Weglopen als minderjarige was vroeger strafbaar. Tegenwoordig niet meer. Wel is het zo dat kinderen tot hun 18e niet zelf mogen beslissen waar ze slapen of verblijven.
Een lastiger verhaal is het, als je kind wegloopt en deze meerderjarig is. Je hebt als ouder dan niet meer de bevoegdheid om te kiezen waar deze slaapt. Neem in dit geval contact op met het CGJ en de politie.
Signalen dat je kind wegloopt
Veel ouders zeggen achteraf dat het gedrag van hun kind veranderde toen deze van huis wegliep. Het kan dat je kind meer tijd alleen op de kamer doorbrengt. Of dat je kind brutaal is en overal een grote mond op geeft.
Probeer om in gesprek te gaan over deze verandering van het gedrag. Is er iets wat je kind dwars zit?
Weet ook dat veel pubers weglopen. Niet om het goed te praten, absoluut niet. Maar het kan wel een fase zijn met allerlei emoties en gevoelens waar ze zich niet goed raad mee weten. Door weg te lopen vluchten ze letterlijk van hun emoties.
Een gesprek hierover kan ze leren dat er een andere oplossing is om met problemen om te gaan. Door ze in de ogen te zien en aan te pakken. Dat is ook een stukje wat bij volwassen worden hoort..
Discipline
- Grenzen stellen kinderen
- Consequent zijn
- Kind corrigeren of straffen
- Straffen of belonen; wat werkt beste?
- Wel of niet kind van een ander corrigeren?
- Positief gedrag belonen
- Beloningssysteem kinderen
- Veiligheid & voorspelbaarheid
- Tough love ouderschap
- Zijn Nederlandse ouders te ‘lief’?
- Strenge moeder?
- Boos worden op je kind
- Machtsstrijd met kinderen
- Geduld verliezen als ouders
- Schreeuwen tegen kind
- Ruzie in huis
- Kind leren respect hebben
- Kinderen leren van thuis
- Unconditional parenting; Opvoeden zonder straf
- Positief opvoeden; geen nee zeggen
- 1-2-3 regel discipline
- Dreumes & peuter laten luisteren
- Huisarrest straf kinderen
- Huilstoeltje
- Pedagogische corrigerende tik
- Kind onder koude douche mishandeling
- Kind loopt weg van huis
- Huisregels gezin met kinderen
- Huisregels tieners & pubers
- Huisregels kind 18 jaar
- BSO: Diverse varianten naschoolse opvang voor schoolkinderen - 22 August 2024
- 37 Babyshower spelletjes & activiteiten; van opdrachten tot raadspelletjes of creatieve herinneringen - 18 February 2024
- Zwangerschap geheim houden en verbergen - 1 October 2023