Skip to Content

Kindertelefoon en andere chatten & telefonische hulplijnen Nederland

Kindertelefoon en andere chatten & telefonische hulplijnen Nederland

Niet alle kinderen in Nederland hebben een fijne jeugd. Soms gebeuren er dingen die bijvoorbeeld traumatisch zijn voor kinderen, of gaan de dingen in het gezin gewoon even niet zo soepel.

Ook kinderen kunnen dan behoefte hebben om hierover met iemand te praten, maar het is vaak lastig om de juiste persoon te zoeken bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen en die ze verder kan helpen.

En soms voelt het ook niet fijn om hun verhaal bijvoorbeeld aan de juf of meester te vertellen, omdat ze misschien bang zijn voor de reacties of dat het aan hun ouders wordt doorverteld.

Gelukkig bestaan er diverse hulplijnen waar kinderen telefonisch of online bij terecht kunnen. Daarvoor hebben zij dus alleen een telefoon of computer met internet nodig. In sommige gevallen kunnen kinderen zelfs anoniem om hulp of een luisterend oor vragen. Hieronder volgt een overzicht van verschillende hulplijnen voor kinderen:

De Kindertelefoon

De Kindertelefoon is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt bij hulplijnen voor kinderen. Het bellen van deze hulplijn is altijd gratis en anoniem. Kinderen mogen deze hulplijn ook bellen als ze gewoon hun verhaal kwijt willen.

Het hoeft niet altijd een probleem te zijn waar een oplossing voor gevonden moet worden, maar soms is het al genoeg om even het verhaal aan te horen, bijvoorbeeld als er thuis weinig aandacht voor het kind is. Zowel voor kleine als grote zaken kun je terecht bij de Kindertelefoon.

Alle kinderen en jongeren tussen 8 en 18 jaar kunnen hier in vertrouwen praten over hun problemen.

De Kindertelefoon is dagelijks te bereiken tussen 11:00 en 21:00 uur op 0800-0432, en op de website www.kindertelefoon.nl kun je chatten en vragen stellen op het forum.

Chris

Kinderen, jongeren én volwassenen kunnen terecht bij Chris, een christelijk initiatief waar jij je verhaal kwijt kunt. Je kunt met Chris anoniem praten over wat je dwars zit, bijvoorbeeld als ouders gaan scheiden of als je wordt gepest op school. Ook om gewoon te kletsen, kun je bellen of chatten met Chris.

Elke woensdagavond tussen 19:00 en 22:00 uur kun je bellen met Chris via 078-6312300. Via de website kun je met Chris chatten, wat ook volledig anoniem is. Dat kan via www.chat-client-chris.serviant.nl dagelijks tussen 15:00 en 17:00 en tussen 19:00 en 22:00 uur.

Wil je liever niet bellen of chatten, dan kun je ook een e-mail sturen door het contactformulier op de website in te vullen.

Fiom

Fiom noemt zichzelf de specialist bij een ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Je kunt dus als meisje terecht bij Fiom als je ongewenst zwanger bent geraakt en daarover wilt praten.

Je kunt bijvoorbeeld tips krijgen over praktische zaken rondom het krijgen van een kind op jonge leeftijd, of juist informatie over andere opties zoals abortus of adoptie. Of misschien ben je verwekt door een zaaddonor of geadopteerd en heb je daar vragen over. Fiom kan je zelfs helpen om de donor te achterhalen.

Je kunt op de website www.fiom.nl een contactformulier invullen als je een vraag hebt, een mail sturen naar info@fiom.nl of een medewerker aan de telefoon krijgen via 088-1264900.

Helpwanted

Iedereen die jonger is dan 26 jaar kan via Helpwanted advies krijgen over online verspreide naaktbeelden, online seksuele intimidatie, afpersing met naaktbeelden en alle andere vormen van online seksueel misbruik.

Helpwanted.nl is een onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik. Op de website kun je informatie vinden, tips om online seksueel misbruik te voorkomen en wat je kunt doen als het jou overkomt.

Je kunt elke werkdag tussen 16:00 en 19:00 uur chatten met een medewerker van Helpwanted voor advies en vragen via www.chat.helpwanted.nl. Je kunt ook altijd mailen naar info@helpwanted.nl als je niet in de gelegenheid bent om te bellen.

MIND Korrelatie

Deze organisatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. Telefonisch en online kun je bij MIND Korrelatie terecht voor individueel advies en hulp.

Er werken psychologen en maatschappelijk werkers die naar je kunnen luisteren en advies kunnen geven, maar je ook kunnen doorverwijzen naar passende hulp, als dat nodig is.

MIND Korrelatie zet zich ook speciaal in voor kinderen die na een heftige uitzending op tv over het betreffende onderwerp willen praten, bijvoorbeeld als er iemand overlijdt.

Je kunt MIND Korrelatie bellen op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur op 0900-1450. Via de website www.mindkorrelatie.nl kun je op werkdagen chatten tussen 09:00 en 17:30 uur, chatten via WhatsApp (06-13863803), of een mail sturen.

Pestweb

Helaas overkomt het veel kinderen (en ook volwassenen) dat ze gepest worden, bijvoorbeeld op school. Het pesten kan grote gevolgen hebben, dus is het goed om te beseffen dat je niet alleen bent en dat er manieren zijn om het pesten te laten stoppen.

Scholen zijn verplicht om iets aan het pesten te doen, dus het is belangrijk om bij een docent of vertrouwenspersoon je verhaal te doen als je wordt gepest.

Op www.pestweb.nl vind je nog meer van dit soort tips om pesten tegen te gaan.

Je kunt ook met iemand van Pestweb in contact komen die jou een luisterend oor kan bieden en je kan adviseren. Je kunt daarvoor van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 15:00 uur bellen naar 030-2856617.

Ook kun je mailen naar pestweb@schoolenveiligheid.nl of anoniem chatten met een medewerker van Pestweb via www.chat-client-schoolenveiligheid.serviant.nl.

Sense

Jongeren kunnen terecht bij Sense voor al hun vragen die met seksualiteit te maken hebben. Je kunt hier informatie vinden over bijvoorbeeld het menselijk lichaam, liefde en relaties, seks, anticonceptie, soa’s en zwangerschap.

Je kunt van maandag tot en met woensdag tussen 09:30 en 15:30 uur en donderdag en vrijdag tussen 13:30 en 15:30 uur bellen met de Sense Infolijn op 0900-4024020.

Daarnaast kun je via de website www.sense.info chatten met een medewerker of een vraag stellen via e-mail.

Zelfmoordpreventie

De Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Hun missie is een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord.

Ze zijn ervan overtuigd dat er jaarlijks honderden suïcides meer kunnen worden voorkómen wanneer zelfmoord beter bespreekbaar is en de zorg innovatiever en menselijker wordt georganiseerd.

Daarom is er altijd iemand beschikbaar om met je te praten. Voor volwassenen maar ook voor kinderen, voor als jij je zelf depressief voelt en zelfmoord overweegt maar ook als het gaat om iemand in je naaste omgeving.

Heb jij hulp nodig? Bel dan naar 113 of 0800-0113 (gratis) of open een chat via de website 113.nl. Op de website vind je ook allemaal podcasts met oefeningen om weer tot rust te komen.

Jisca