Skip to Content

Wat leren kinderen van thuis

Wat leren kinderen van thuis

Soms zijn er momenten dat je kinderen veel thuis zijn. Bijvoorbeeld in de vakantie, als ze ziek thuis zijn, of doordat kinderen thuis zitten omdat hun leerkracht ziek is en er geen vervanging is.

Los van het feit dat kinderen huiswerk opgegeven krijgen, zijn er veel meer dingen die kinderen thuis leren.

Zelfstandigheid

Als je schoolgaande kinderen meer thuis zitten, heb je meer de kans om wat extra aandacht aan hen te geven. Je kunt meer focussen op de competenties die ze minder goed bezitten of waarvan je denkt dat dit het juiste moment is om ze te gaan ontwikkelen.

Soms is er namelijk weer een fase aangebroken waarbij je meer mag verwachten van hun zelfstandigheid. Uiteraard mag je in het begin helpen, wij hebben in het begin soms ook even hulp nodig.

Douchen en afdrogen

Jezelf douchen en afdrogen, daar ben ik volgens mij ook iets te laat mee begonnen. Ik val wel door de mand hier. Onze oudste dochter moest dit voor het eerst toen ze 7 jaar was.

Het geluk is wel dat onze middelste dochter het al moest toen ze 5 jaar was. Kun je nagaan hoe vroeg onze jongste straks zijn eigen rug moet afdrogen.

Nagels knippen

Dit is er eentje, waar ik zelf aan wil beginnen. Onze dochter van 8 gaat leren om haar nagels zelf te knippen.

Ik val namelijk zelf weleens in de valkuil dat het makkelijker, beter en sneller gaat als ik het doe. Maar als ik zo blijf denken, komt ze over 20 jaar nog langs de deur met de vraag of ik haar nagels wil knippen.

Omgang met elkaar

Als kinderen thuis zijn moeten ze ook goed met jou als ouder en hun eventuele broertjes en zusjes omgaan. Als ouder ben jij de eerste die hen leert hoe ze met anderen om moeten gaan in de periode voordat ze naar school gaan.

Jij bent hun voorbeeld. Als jij boos bent op je man, laat je zien dat je hem niet gaat slaan. Maar bijvoorbeeld uitspreekt dat je boos bent en misschien even wegloopt uit de situatie.

En zo zijn er meer situaties waarin jij het voorbeeld bent. Zoals: Hoe ga je er mee om als iemand wat doet wat je niet leuk vindt.

Wat over hebben voor elkaar

Als kinderen het inzicht krijgen, dan vloeit daar vaak uit voort dat ze zelf ook gaan handelen. Mogelijk in het uitspreken van hun dankbaarheid en naarmate de tijd vordert ook (hopelijk) dat ze mee gaan helpen.

Zo stond mijn dochter laatst opeens met de theedoek in haar handen, terwijl ik aan het afwassen was. Superlief en dan maakt mijn hart wel een sprongetje van dankbaarheid en trots.

Huishouden

De schone kleren liggen in de kast, nadat jouw kinderen het vies in de wasmand hebben gegooid. Het is voor hen de gewoonste zaak van de wereld, maar jij weet wel beter. Er bestaan geen kaboutertjes die dat in één handomdraai voor elkaar krijgen.

Als kinderen een langere tijd thuis zijn, zien ze in dat er veel komt kijken bij het huishouden. Het is leuk om hierover het gesprek aan te gaan. Vertel eens alles wat je doet aan je 10-jarige zoon.

Waarschijnlijk weet hij al veel en moet hij ook zelf de stofzuiger door het huis halen. Maar het is goed om hem bij alle facetten te betrekken, uiteindelijk hoop je toch dat hij een keer op zichzelf gaat wonen.

Het bed opmaken

Een kind van 8 jaar kan namelijk prima helpen met het verschonen van het bed. Begin met het leren van het bed afhalen.

Vervolgens kun je in de avond helpen met het opmaken. Doe het stap voor stap. Je wilt ze niet meteen gedemotiveerd hebben 😉.

Eten bereiden

Het avondeten bereiden. Ik vind dit persoonlijk mooi om mee te beginnen rond de 12e leeftijd. Natuurlijk mag je ook eerder beginnen. Ik bedoel: boontjes doppen vinden we allemaal toch leuk als we 6 jaar zijn?

Gebruik hiervoor een plastic mes, zodat ze niet in hun vingers snijden. Maar de verantwoordelijkheid voor een gehele maaltijd, zoals lasagne, dat is echt een taak voor als ze ouder zijn.

De hond uitlaten

Wanneer kan een kind de hond de baas? Het gaat hier dan ook over leeftijd. Zo kun je aan je kind van 12 jaar prima vragen om de hond even uit te laten aan de overkant.

Een eind door de bossen struinen met de hond is weer een ander verhaal. Ga hier eens het dialoog over aan met je man en kinderen. Wat vinden zij?

De vaatwasser uitruimen

Ik heb een beetje een trauma aan de vaatwasser op te laten ruimen door kinderen. Omdat mijn dochter op de vaatwasserklep viel en deze ontzet was. Een duur grapje om dit weer te laten repareren. Dat kan ik je wel vertellen. Als jullie kind dus niet zo’n ‘valler’ is, dan is dit een leuk klusje voor jullie kind.

Tip: Dit filmpje hier is handig om te laten zien hoe je hem moet inruimen.

Dankbaarheid

Het is fijn als kinderen gaan beseffen dat je als ouder veel voor hen doet.

Uiteraard hebben wij voor onze kinderen gekozen en is het onze plicht om hen te verzorgen en op te voeden. Neemt niet weg, dat het belangrijk is om daarvoor dankbaarheid te krijgen.

Loslaten

Dit zijn ook momenten voor jou als ouder om je kind wat meer los te laten. Op welke punten merk jij dat je jouw kinderen nog klein houdt? Terwijl je weet dat ze dit eigenlijk ook zelf kunnen.

Ik weet van mijzelf dat ik het lastig vind om mijn kinderen los te laten. En dan gaat het met name om het loslaten in de buitenwereld. Andere kinderen mochten ’s avonds al eerder alleen buiten spelen dan mijn dochter.

Ik ben nog een lange tijd met haar meegelopen naar school. Bewustwording is de eerste stap voor mij om te kijken op welke punten mijn dochter meer zelfstandigheid en vrijheid zou krijgen.

Nieuwsgierig

Ik ben benieuwd! Wat leert jouw kind als hij voor een langere periode thuis zit?

Anita Schokker