Elk huisje heeft zijn kruisje. Een gezegde dat niet voor niets bestaat. Want al lijkt het aan de buitenkant nog zo rooskleurig, elk gezin kent zijn mindere momenten of ruzie. En door sociale media krijgen we helemaal een verkeerd beeld van de maatschappij. Want men deelt het liefst alleen de leuke en fantastische momenten samen.
Denk maar niet dat een moeder de zeven natte onderbroeken van haar zoon op de foto zet en pronkt met het feit dat haar zoon van 3 jaar vandaag al zijn plasjes in zijn broek heeft gedaan.
Dus laat je vooral niet misleiden door het idee dat het voelt alsof het er in elk ander gezin harmonieus aan toe gaat.
Ruzie is liefde
Waar liefde is, kom je ook ruzie tegen. We denken misschien dat de beste relaties zonder ruzies zijn. Maar eigenlijk is ruzie maken heel gezond. Want ruzie maken doe je wanneer je het niet eens bent met elkaar. Je bent in (niet zo vriendelijk) overleg over wat jij en jouw kind willen.
Pubers hebben gemiddeld één keer per dag ruzie met hun ouder(s). Hoewel je voelt dat het jullie uit elkaar drijft, is niets minder waar. Het zorgt er juist voor dat je nader tot elkaar komt en de relatie meer verdieping krijgt.
Want je voelt je veilig genoeg om je eigen mening duidelijk naar voren te brengen en bij je standpunt te blijven. Dat is een krachtige eigenschap die bij zowel kinderen en ook ouderen in ontwikkeling is.
Schoolgaande kinderen
Je kunt op je kinderen weleens boos zijn, omdat je voor de zoveelste keer moet zeggen dat ze hun speelgoed moeten opruimen. Maar er is ook een andere boosheid met een diepere laag. Want de frustratie of boosheid suddert dan al een langere tijd bij jou. En dit kun je dan botvieren op iets heel kleins.
Een voorbeeld: je zit niet lekker in je vel, omdat het al een lange tijd niet goed gaat met de gezondheid van je moeder. En die ochtend moet jij je dochter weer aansporen om haar bord naar de keuken te brengen.
Het kan maar zo zijn dat dan jouw frustratie er extra furieus uit komt. En dat kan gebeuren, want je bent tenslotte een mens.
Het mooie van een mens zijn, is dat je ook je fouten kunt herstellen door je excuses aan te bieden. En zo ben je zelf het goede rolmodel voor je kind. Je laat zien dat je een mens bent die fouten maakt (en fouten maken is heel belangrijk in je leven) en dat je leert van deze fouten en er op anticipeert.
Als het je dan ook nog lukt om uit te leggen waar de boosheid vandaan komt, dan is het nog makkelijker voor je kinderen om het een plek te geven. Mooier dan dit wordt het niet.
Gescheiden ouders
Wanneer je de keuze hebt gemaakt om te scheiden van je partner, dan is dit geen gemakkelijke keuze geweest. Het is niet wat je wilt en je bent er niet trots op. Mogelijk voel jij je zelfs schuldig naar je kind toe.
Je kunt dan de neiging hebben om dit te willen compenseren. Sommigen doen dat door cadeautjes te geven of vaak op pad te gaan. Een ander kan dit doen door confrontaties uit de weg te gaan of ruzies in de doofpot te stoppen.
Spanning tussen ouders
Als je gescheiden bent van je partner dan kan er een spanning tussen jullie hangen. Kinderen voelen dit haarfijn aan. Er kunnen ook ruzies ontstaan tussen jou en jouw kind over kleine futiliteiten.
Maar de onderliggende laag, kan dan de spanning tussen de ouders zijn. Wanneer jij als ouder de regie neemt over de ruzie en je excuses aanbiedt, dan haal je de druk van de ketel. En dit biedt ruimte om te praten over de onderliggende laag. En dat is de laag die jullie moeten zien te helen.
Avondeten
Het avondeten is bij uitstek de kans om met elkaar te praten. Je bent bezig met eten, dus de nadruk ligt niet bovenop het gesprek. En je kan kiezen of je deelneemt of niet. Het is dan niet de bedoeling om een ruzie uit te spreken, maar om de positieve kant van het leven te belichten.
Om de sfeer gezellig te houden in huis. Je kan dingen bespreken als:
- Waar ben je het meest trots op vandaag?
- Wat heb je geleerd vandaag?
- Welk compliment geef je aan je zusje vandaag?
- Maar ook wat vond je moeilijk vandaag? Kun jij je zusje misschien een tip geven hoe ze daar mee om kan gaan?
Het bijleggen
Ruzie is niet erg, zolang je het maar bijlegt. Juist het bijleggen van een ruzie zorgt voor diepgang in de relatie. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: het is belangrijk dat jouw kind ook ziet dat jij jouw excuses aanbiedt wanneer je een fout hebt gemaakt. Goed voorbeeld doet goed volgen.
Sommige ouders vinden het lastig om sorry te zeggen. Omdat ze denken dat ze gezichtsverlies lijden en kinderen gaan denken dat ze nu een vrijbrief hebben gekregen om ongewenst gedrag te laten zien. Want hun ouders maken fouten, zeggen daarna sorry en daarmee is de kous af.
Wees hier niet bang voor. Vaak gebeurt dit niet en als het wel gebeurt dan ben je er zelf bij om dit weer te benoemen en te herstellen.
Wanneer een ruzie lang duurt, dan is het belangrijk dat jij als ouder de eerste stap zet. Kinderen kunnen bang zijn dat ze weer ruzie krijgen als ze het incident weer willen bespreken.
Aan jou als volwassene de taak om het bespreekbaar te maken en excuses te maken.
Passief agressief gedrag
Je kunt dit ook laten zien door hoe je met je partner omgaat. Wat doe jij als je met je partner ruzie hebt? Misschien zijn je kinderen hier niet letterlijk bij, maar denk erom. Kinderen hebben echt veel in de gaten.
Want de ruzie kan nog tussen jou en jouw partner in hangen. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in passief agressief gedrag.
Denk daarbij aan kreten als:
- Ik doe het wel weer, zoals ik altijd alles alleen moet doen.
- Je vader heeft het vast weer te druk om je naar basketbal te brengen.
- Is goed joh, wat jij wilt!
Wees je bewust van je eigen gedrag. En vermijd dit soort termen.
Bewustzijn
Bewustzijn is het sleutelwoord om tot het herstel te komen wanneer je ruzie hebt met je kind.
Bewustzijn en bijleggen vormen samen de oplossing tot een harmonieuze sfeer in het gezin. Dat is wat ik iedereen gun.
Discipline
- Grenzen stellen kinderen
- Consequent zijn
- Kind corrigeren of straffen
- Straffen of belonen; wat werkt beste?
- Wel of niet kind van een ander corrigeren?
- Positief gedrag belonen
- Beloningssysteem kinderen
- Veiligheid & voorspelbaarheid
- Tough love ouderschap
- Zijn Nederlandse ouders te ‘lief’?
- Strenge moeder?
- Boos worden op je kind
- Machtsstrijd met kinderen
- Geduld verliezen als ouders
- Schreeuwen tegen kind
- Ruzie in huis
- Kind leren respect hebben
- Kinderen leren van thuis
- Unconditional parenting; Opvoeden zonder straf
- Positief opvoeden; geen nee zeggen
- 1-2-3 regel discipline
- Dreumes & peuter laten luisteren
- Huisarrest straf kinderen
- Huilstoeltje
- Pedagogische corrigerende tik
- Kind onder koude douche mishandeling
- Kind loopt weg van huis
- Huisregels gezin met kinderen
- Huisregels tieners & pubers
- Huisregels kind 18 jaar
- 50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - 17 February 2024
- Paasactiviteiten 42 spelletjes & opdrachten thema Pasen met eieren, paashaas, educatief en meer - 15 February 2024
- Spreekbeurt voorbeelden & ideeën voor onderwerpen - 3 December 2023