Het is vermoeiend, is het niet? De machtsstrijd met je kind. Het voelt alsof het eeuwig doorgaat en er geen einde in zicht is. Weet in ieder geval dat je hierin niet alleen staat. De meeste ouders krijgen hier vroeg of laat mee te maken. Maar er is een uitweg.
Je kunt de cyclus doorbreken en een betere manier vinden om met je kind te communiceren. We bespreken een aantal baanbrekende strategieën waarmee je voor eens en altijd een einde kunt maken aan de machtsstrijd!
Machtsstrijd eindigt met strubbelingen en boosheid
Machtsstrijd met onze kinderen is niets nieuws. Ze zijn er al sinds het begin der tijden, of tenminste sinds het begin van het ouderschap. We zijn er allemaal geweest, verwikkeld in een wilsstrijd met onze kleintjes, ieder van ons proberend ons gezag te laten gelden.
Hoe beginnen die gevechten dan? Meestal gaat het over iets kleins, zoals bedtijd of hoe lang er gegamed mag worden. Maar soms kan het iets groters zijn, zoals discipline of regels.
Wat het geval ook is, deze machtsstrijd kan frustrerend en vermoeiend zijn voor zowel ouders als kinderen. En helaas eindigen ze vaak met een gevoel van boosheid en wrok bij iedereen.
Er zijn manieren om deze strubbelingen te vermijden, of ze op zijn minst minder intens te maken. Door kalm en consequent te blijven, open en eerlijk te communiceren, en duidelijke grenzen te stellen, kunnen we machtsstrijd met onze kinderen helpen voorkomen.
Waardoor ontstaat deze machtsstrijd?
Machtsstrijd met je kind kan vaak voortkomen uit een gevoel van angst. Je kunt bang zijn dat je kind je de baas zal spelen, of dat je een slechte ouder bent als je niet consequent bent.
Machtsstrijd hoeft echter geen deel van het ouderschap te zijn. Als je het gevoel hebt dat je voortdurend om de macht aan het vechten bent, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de dynamiek te veranderen.
Probeer eerst te begrijpen wat de drijvende kracht achter de machtsstrijd is. Is het iets wat je kind probeert te controleren, of voel je je onzeker in je rol als ouder?
Als je de bron van het probleem hebt vastgesteld, kun je beginnen met het zoeken naar oplossingen. Als je kind zich gedraagt om aandacht, probeer hem dan positieve aandacht te geven als hij zich goed gedraagt.
Leer de machtsstrijd te herkennen
Een machtsstrijd is een conflict waarin elke partij vastbesloten is zijn gezag of controle over de ander te doen gelden.
De oorspronkelijke kwestie waar het om gaat, wordt vaak snel overschaduwd door de behoefte om dominantie te bewijzen, en de strijd kan steeds heviger en bitterder worden terwijl elke partij haar superioriteit probeert te doen gelden.
Op het eind gaat het niet meer om de oorspronkelijke kwestie, maar alleen nog om wie het conflict wint. Dit kan schadelijk zijn voor relaties en tot blijvende wrok leiden.
Daarom is het belangrijk je bewust te zijn van de kenmerken van een machtsstrijd, om te voorkomen dat je erin verstrikt raakt, want een machtsstrijd gaat nooit leiden tot een bevredigende oplossing.
Herken het moment
Het begint meestal als je kind moe is, honger heeft, of iets niet wil doen wat je hem gevraagd hebt te doen.
Als je deze tekenen vroegtijdig kunt herkennen, kun je voorkomen dat je in een regelrechte machtsstrijd verzeild raakt. Probeer in plaats daarvan de aandacht van je kind af te leiden of hem een pauze te geven.
Maar als de machtsstrijd toch escaleert, blijf dan kalm en consequent. Geef niet toe aan de eisen van je kind, en geef duidelijke en beknopte instructies. Door kalm en standvastig te blijven, zul je de situatie uiteindelijk kunnen ontzenuwen en er als overwinnaar uitkomen.
Ga niet gelijk uit van het negatieve
Als het over onze kinderen gaat, is het belangrijk om te onthouden dat ze ons niet proberen te pesten – ook al voelt dat soms wel zo.
Het is belangrijk om positief te blijven en open te staan om te zien wat hun werkelijke behoeften zijn. En in plaats van te vertrouwen op machtsstrijd, moeten we ons richten op samenwerking.
Machtsstrijd komt vaak voort uit een plaats van angst – dat onze kinderen de baas zullen worden, of dat we niet goed genoeg ouders zijn als we niet consequent zijn. Maar dat is niet nodig! We moeten vertrouwen op het goede in onze kinderen en onszelf, en dat zal ons het verst brengen.
Blijf rustig
Het kan moeilijk zijn om kalm te blijven in een uitdagende situatie, maar het is belangrijk om te onthouden dat van streek raken de dingen alleen maar erger maakt.
Als je bijvoorbeeld in een machtsstrijd met je kind verwikkeld bent, is de kans groter dat je een oplossing vindt als je kalm en geconcentreerd blijft. Voorstellen dat jullie samen opruimen of iets in ruil aanbieden voor hun medewerking kan helpen de situatie te ontwarren en jullie beiden verder te helpen.
Ga het gesprek aan
Heel vaak gaat een machtsstrijd over iets wat je kind niet wilt doen, bijvoorbeeld zijn kamer opruimen of een jas aan de kapstok hangen. Op het moment van de machtsstrijd kan het verleidelijk zijn om het gesprek op het moment zelf te beginnen, maar dat is meestal niet de meest effectieve aanpak.
Probeer in plaats daarvan een gesprek aan te knopen als het rustig is en leg uit waarom het belangrijk is de kamer netjes te houden of jassen op te hangen.
Probeer te laten zien dat het hier niet om pesten gaat, maar gewoon om het scheppen van een prettigere leefsituatie voor alle betrokkenen. Dit kan een goede manier zijn om je kind te laten zien dat leven in een opgeruimd huis prettiger is voor iedereen.
Toegeven?
Af en toe toegeven aan je kind betekent niet dat je een slechte ouder bent, of dat je een precedent schept voor hen om altijd hun zin te krijgen. In feite, als je regelmatig in machtsstrijd met je kind verwikkeld bent, doet dat waarschijnlijk meer kwaad dan goed voor jullie relatie.
Bedenk dat een machtsstrijd nooit een bevredigende oplossing heeft – zelfs als je ‘wint’, zal dat alleen maar leiden tot verdere verwijdering tussen jou en je kind.
Als ouder moet je ernaar streven om machtsstrijd waar mogelijk te vermijden. Niet alleen zul je je er op de lange duur beter door voelen, maar het zal ook je relatie met je kind ten goede komen.
Discipline
- Grenzen stellen kinderen
- Consequent zijn
- Kind corrigeren of straffen
- Straffen of belonen; wat werkt beste?
- Wel of niet kind van een ander corrigeren?
- Positief gedrag belonen
- Beloningssysteem kinderen
- Veiligheid & voorspelbaarheid
- Tough love ouderschap
- Zijn Nederlandse ouders te ‘lief’?
- Strenge moeder?
- Boos worden op je kind
- Machtsstrijd met kinderen
- Geduld verliezen als ouders
- Schreeuwen tegen kind
- Ruzie in huis
- Kind leren respect hebben
- Kinderen leren van thuis
- Unconditional parenting; Opvoeden zonder straf
- Positief opvoeden; geen nee zeggen
- 1-2-3 regel discipline
- Dreumes & peuter laten luisteren
- Huisarrest straf kinderen
- Huilstoeltje
- Pedagogische corrigerende tik
- Kind onder koude douche mishandeling
- Kind loopt weg van huis
- Huisregels gezin met kinderen
- Huisregels tieners & pubers
- Huisregels kind 18 jaar
- Karaktereigenschappen kind; wat zijn positieve en negatieve trekjes - 4 May 2023
- Oorpijn kind verzachten en tips oorontsteking - 2 February 2023
- Clusteren baby; hoe lang en tot wanneer duren krampjes? - 19 January 2023