Je hoort vaak zeggen dat het belangrijk is dat kinderen weten waar ze aan toe zijn. Dat er dus sprake moet zijn van structuur en overzicht. Waarom is dit zo belangrijk en hoe zorg je dan voor veiligheid en voorspelbaarheid?
Waarom structuur belangrijk is
Voor een kind wordt zijn wereld een stuk overzichtelijker als alles voorspelbaar is. En dan vooral voor het jonge kind. Structuur zorgt ervoor dat het voor je kleintje duidelijk is wat er gaat komen en dat geeft hem een veilig gevoel.
Daardoor zal hij of zij zich veilig voelen. Hij hoeft zich immers niet steeds af te vragen waarom dingen gebeuren en wanneer. Emotioneel gezien heeft dit dan ook grote voordelen. Het zelfvertrouwen van het kind zal er wel bij varen als je gaat voor structuur in je dag!
Regelmaat zorgt voor rust
Een kind zal op deze manier begrijpen wanneer het tijd is om te spelen of juist om naar bed te gaan. Omdat deze regelmaat er is zal je kind vanzelf rustiger zijn. Je kunt dit nog duidelijker maken door met plaatjes te werken op een magneetbord. Je werkt de dag dan af aan de hand van de plaatjes.
Uiteraard kun je zo ook goed laten zien als er om wat voor reden dan ook een dag is die heel anders in elkaar steekt. Voor je kind zal het dan toch nog veilig voelen. Vroeger werd er steevast gestrooid met de termen rust, reinheid en regelmaat en zo gek was dat nog helemaal niet.
Vaste punten op een dag
Natuurlijk zijn er vaste punten die iedere dag terugkomen. Eten, slapen, een tussendoortje of drinkmomentje. Deze kun je dus vast aangeven op het bord. De overige activiteiten plan je er dan tussenin. Zo kun je kiezen voor een vast buitenspeelmoment tussen bijvoorbeeld het middagslaapje en het avondeten. Of een bepaald deel van de dag dat er wordt geknutseld.
Uiteraard zul je niet iedere dag exact hetzelfde willen hebben. Maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Je kunt immers lekker naar buiten gaan en een stukje gaan lopen of echt de speeltuin opzoeken.
En niet ieder moment tussen de vaste verplichtingen (eten, drinken, slapen) hoeft iedere dag altijd hetzelfde te zijn. Als er maar wel een bepaalde structuur is die het voor een kind overzichtelijker maakt.
Hoe maak je een planbord
Een planbord kun je op meerdere manieren maken. Een magneetbord (hier) is een idee, waarbij je de plaatjes van de activiteiten op een magneetje plakt. Een ander idee is werken met wasknijpers.
Hang een lijn op en iedere knijper heeft een plaatje op zich geplakt gekregen. Zo kun je ook prima de activiteiten aanduiden en ze op de juiste plek ophangen. Is iets geweest, dan kun je het plaatje dus weghalen.
Grenzen zijn duidelijk
Maar er is meer wat zorgt voor duidelijkheid. Ouders die de ene dag alles goed vinden en de dag erop alles afkeuren zijn eigenlijk een ramp voor kinderen.
Hoe moeten zij nog begrijpen wat er van ze verwacht wordt? Zal mama boos worden? Kinderen zullen hierdoor zich niet veilig voelen thuis. Consequent zijn in wat je wel en niet goed vindt is niet zielig maar juist heel goed voor je kind. Dat geldt ook bij driftbuien van je kleintje. Is hij of zij het echt niet eens met jouw ‘nee’?
Uiteindelijk toegeven voor de lieve vrede is heel aanlokkelijk, alleen zal die lieve vrede juist eerder minder gaan voorkomen. Het kind heeft namelijk allang door dat hij gewoon door moet blijven jammeren want jij zal toch wel toegeven. En ook nu is je kind er gebaat bij. Duidelijk weten dat iets gewoon niet mag, geeft uiteindelijk ook rust.
Uiteraard is het wel goed om ook open te staan voor de ideeën van je kind en samen over dingen te kunnen praten. Want ook je kinderen kunnen heel goede ideeën hebben.
Alles afdoen met ‘omdat mama dat zegt’ is ook weer niet aan te raden. Geef je kind begrijpelijke uitleg waarom het dan niet kan of mag. Want ook dat geeft alleen maar meer duidelijkheid.
Vaste plekken
Nog een vorm van structuur geven is een vaste plek voor dingen hebben. Eten doe je aan tafel, knutselen aan de speeltafel en met de tablet spelen mag alleen aan de grote tafel, bijvoorbeeld.
Structuur voor jezelf
Overigens is het niet alleen maar veilig voor je kind om structuur te hebben. Ouders kunnen er zeker ook hun voordelen mee doen.
Als je kind minder de strijd aangaat omdat het allemaal veel duidelijker voor hem is, geeft dat jou ook meer rust. Dingen die altijd zo gaan, daar hoef je niet tegenin te gaan. Je weet dat het is, wat het is!
Zorg voor een fijne verdeling van de dag
De structuur van de dag inplannen kun je lukraak doen, maar dat is natuurlijk niet echt slim. Denk logisch na over de verdeling van actieve en juist rustige bezigheden. Wissel dit op een logische manier af. Houd ook rekening met rustig worden om naar bed te gaan. En pas het ook aan, aan de behoeften van je kind.
Je kunt wel leuk bedenken dat het na school tijd is voor een kopje thee samen, maar je kind staat juist dan te stuiteren om buiten te mogen spelen…dan kun je beter die momenten even omdraaien.
Besef ook dat de structuur met je kind mee zal groeien. Een peuter heeft immers andere behoeften dan een kleuter. En sowieso al een andere dagindeling door school.
Tip
Nu heb je misschien de neiging om dan de hele dag in te gaan plannen. Niet doen. Laat er ook momenten zijn die juist ‘vrij’ zijn zodat er ook spontaan iets ondernomen kan worden. Je kind moet natuurlijk wel eigen vrijheid kunnen hebben en zelf dingen mogen bedenken om te gaan doen.
Is er een verjaardag of bijvoorbeeld tijdens de vakantie: dan zal de structuur vanzelf anders zijn. En dat is prima. Ook dat mag je kind leren en als jij uitlegt waarom het zo is zal het kind er waarschijnlijk prima mee overweg kunnen.
Je kunt het uiteraard ook met de plaatjes aangeven. Wees wel duidelijk dat het morgen (of na de vakantie) allemaal weer gewoon zal zijn zoals anders!
Discipline
- Grenzen stellen kinderen
- Consequent zijn
- Kind corrigeren of straffen
- Straffen of belonen; wat werkt beste?
- Wel of niet kind van een ander corrigeren?
- Positief gedrag belonen
- Beloningssysteem kinderen
- Veiligheid & voorspelbaarheid
- Tough love ouderschap
- Zijn Nederlandse ouders te ‘lief’?
- Strenge moeder?
- Boos worden op je kind
- Machtsstrijd met kinderen
- Geduld verliezen als ouders
- Schreeuwen tegen kind
- Ruzie in huis
- Kind leren respect hebben
- Kinderen leren van thuis
- Unconditional parenting; Opvoeden zonder straf
- Positief opvoeden; geen nee zeggen
- 1-2-3 regel discipline
- Dreumes & peuter laten luisteren
- Huisarrest straf kinderen
- Huilstoeltje
- Pedagogische corrigerende tik
- Kind onder koude douche mishandeling
- Kind loopt weg van huis
- Huisregels gezin met kinderen
- Huisregels tieners & pubers
- Huisregels kind 18 jaar
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024