Skip to Content

Seksuele uitbuiting: de slachtoffers worden steeds jonger

Seksuele uitbuiting: de slachtoffers worden steeds jonger

Seksuele uitbuiting is op iedere leeftijd een vreselijk feit. Maar het wordt nog triester als het slachtoffer nog een kind is! Steeds vaker komt het voor dat het om kinderen gaat die jonger zijn dan 15 jaar! Wat zijn de oorzaken hiervan? Hoe kun jij je kind beschermen voor dit soort enge praktijken? 

Wat is seksuele uitbuiting?

Onder seksuele uitbuiting verstaan we de situatie waarbij mensen door derden gedwongen worden om seksuele handelingen te verrichten. Het kan hierbij gaan om kinderen die seksueel misbruikt worden tegen betaling of dat ze er een andere vorm van vergoeding voor krijgen. Dit kan dus prostitutie zijn, maar het kan ook gaan om online activiteiten. Of zelfs per telefoon.

Slachtoffers regelmatig nog kind

RTL-nieuws meldt dat kinderen steeds jonger worden. Waar het vroeger ging om 16- en 17-jarigen, zijn er nu al slachtoffers van 13 en 14 jaar. En soms zijn het zelfs nog kinderen van amper 9 jaar!

Gelukkig komt dat nog niet heel veel voor, maar het gebeurt dus wel. En zeg nou zelf: 13 en 14 jaar? Kinderen dus. Slachtoffers zijn trouwens niet alleen meisjes!

Waardoor is de leeftijd zo laag?

In hetzelfde artikel van RTL-nieuws wordt verteld dat de lockdown ook zijn sporen hierin heeft nagelaten. Omdat de jeugd veel thuis zat en er niks te doen was, zaten ze nog meer op hun smartphone.

Daardoor maakten ze nog meer kans om in aanraking te komen met mensen die het niet goed met ze voor hadden. Ik zou me ook kunnen voorstellen dat ze zich verveelden en iedere vorm van aandacht in eerste instantie met open armen werd ontvangen. 

Gevaren online

Dus komen we (weer) uit bij de problemen van de onlinewereld. Kinderen spreken af met mensen die ze in het echt niet kennen en voor ze het weten zitten ze gevangen in zijn (haar) net.

Worden ze gedwongen om dingen te doen en als ze dat niet doen, worden ze bedreigd. Of ze worden gelokt met een giftcard of iets dergelijks. Probleem is natuurlijk ook dat als ze eenmaal weleens uit de kleren zijn gegaan, er direct materiaal aanwezig is waarmee de dader het kind kan chanteren.

Als ze willen stoppen of uit de school klappen, kan hij immers de beelden openbaar online zetten!

Om welke handelingen kan het gaan?

De handelingen kunnen onschuldig lijken in het begin, maar worden steeds heftiger. Eerst gaat het bijvoorbeeld om een foto en dan worden de foto’s al steeds uitdagender.

Om vervolgens toe te moeten staan dat je voor de camera seksuele handelingen verricht. Uiteindelijk zou het zelfs om seks kunnen gaan met klanten (fysiek dus).

Wie lopen het meeste gevaar?

Het ene kind zal sneller gevaar lopen voor dit soort zaken dan een ander kind. Kinderen die snel te beïnvloeden zijn of getraumatiseerd zijn lopen meer risico.

Kinderen die niet voor hun geaardheid uit durven komen en zelf dus eigenlijk wel behoefte hebben aan die seksuele contacten kunnen extra gevoelig zijn. Met name bij de jongens speelt dit laatste.

Kinderen met een psychisch probleem of een lichte verstandelijke beperking lopen eveneens meer risico. Er zijn risicoprofielen bekend voor meisjes en voor jongens. Besef wel dat dit niet alles zegt, want ieder kind kan erin verzeild raken!

Hoe bescherm je je kind?

De politie doet haar best om niet alleen daders maar ook slachtoffers op te sporen. Zo kunnen zij deze jonge slachtoffers hulp bieden. Maar als ouder kun je uiteraard nog beter proberen te voorkomen dat je kind hierin verzeild raakt.

We denken vaak dat ons kind daar niet in terecht zal komen, maar de daders weten heel goed hoe ze het moeten aanpakken!

Is je kind online actief, dan loopt het nu eenmaal gevaar om met verkeerde mensen in contact te komen. Net als in de offline wereld… Maar je kunt ze wel goed voorbereiden en de kans erop verkleinen!

Weet wat er speelt

Probeer een beeld te houden van wat je kind uitspookt als ze online zijn. Zeker als ze pas 9 jaar zijn zou je dit goed moeten kunnen doen.

Uiteraard wordt dit lastiger als ze eenmaal ‘uitvliegen’ naar de middelbare school. Je kind goed uitleggen welke gevaren er heersen is dan ook iets wat je zeker niet achterwege moet laten.

Maak ze bekend met de gevaren

Leer je kind wat ze wel en niet moeten doen op onlinegebied en begin al vroeg met de voorlichting. Natuurlijk geeft het geen garantie als je puber eenmaal zijn eigen gang denkt te moeten gaan, maar je hebt hem wel de juiste basis gegeven.

Wat vertel je je kind of hoe ga jij er mee om?

  • Leer je zoon of dochter dat het nooit te vertrouwd moet raken met vreemden. Wissel zeker geen adresgegevens uit of andere persoonlijke informatie.
  • Leer je kind dat als hij iets niet vertrouwt dit met je bespreekt.
  • Wil iemand vrienden worden op sociale media, die hij helemaal niet kent? Gewoon NIET doen!
  • Ook via online games kunnen er contacten ontstaan. Natuurlijk kun je dan niet bij iedereen wantrouwend zijn. Maar alleen samen een game spelen is iets anders dan persoonlijk contact maken. Houd het bij die game en verder niet. 
  • Gaat je kind anders doen? Probeer erachter te komen wat er speelt. Dit kan natuurlijk ook een offline probleem zijn, maar bij beide versies heeft je kind je nodig! Ontvang je signalen maar kom je er niet uit? Schakel dan hulp in. 
  • Heeft je (zoon of) dochter opeens iets in haar bezit? Vraag na waar dat vandaan komt. Dit zou immer een geschenk kunnen zijn voor zijn of haar handelingen. 

Wat kun je nog meer doen?

Zijn je kinderen nog in de basisschoolleeftijd? Dan kun je zeker ervoor zorgen dat ze minder online zijn en al helemaal niet zonder toezicht. Zet de computer gewoon in de huiskamer en geef je kind nog geen eigen online mogelijkheden op zijn kamer.

Je kunt de browsergeschiedenis controleren. Hoewel dit niet waterdicht is, want als je kids dit doorhebben, kan het zomaar zo zijn dat ze de geschiedenis gewoon wissen.

Schakel bij de jonkies ouderlijk toezicht in op alle mogelijke beeldschermen die ze gebruiken. Je kunt ook zo lang mogelijk tegenhouden dat er gebruik wordt gemaakt van een webcam!

Hulp nodig?

Wil je praten over dit onderwerp? Ben je bezorgd om je zoon of dochter? Of misschien ken je iemand anders waarbij je denkt dat er meer aan de hand is?

Je kunt hiervoor contact opnemen met Fier via chatmetfier.nl of kijk bij Centrumseksueelgeweld.nl. Vermoed je uitbuiting? Doe aangifte!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)