Skip to Content

Kind gaat voor het eerst naar school; hoe bereidt je voor op eerste schooldag?

Kind gaat voor het eerst naar school; hoe bereidt je voor op eerste schooldag?

Je leest het verhaal van een moeder die twee dochters op school heeft zitten. En waar er een wereld van verschil is hoe zij de eerste keer naar school beleefd heeft. Of ik die moeder ken? Euh…. Best wel heel goed…pompidom 😊.

2015

Voor mij loopt een blond 4-jarig meisje. Haar mooiste broek en T-shirt draagt ze stralend. Haar twee vlechtjes dansen om haar gezicht heen. De olifant op haar rugtas kijkt mij vrolijk aan. En voor wie er naar de moeder achter haar kijkt. Diegene ziet een moeder met een knoop in haar maag. Een strak gezichtje wat probeert een lach op haar gezicht te toveren.

2018

Voor mij loopt een donkerblond 4-jarig meisje. Haar mooiste jurk en legging draagt ze stralend. Haar losse haren dansen om haar gezicht heen. De eenhoorn op haar tas kijkt mij vrolijk aan.

En voor wie er naar de moeder achter haar kijkt. Diegene ziet een moeder die trots met een oprechte glimlach achter haar loopt.

Ouder is bang

In bovenstaand geval is de moeder in kwestie bang. Het loslaten van haar kind is lastig en de zorg in de handen van iemand anders leggen is een grote stap. Dit is niet erg, als het maar geen extreme vormen aanneemt.

Het kan geen kwaad als jij de eerste dag of misschien zelfs week spannend vindt. Jij bent ook een mens met gevoel. Als je maar goed in de gaten houdt dat het niet voor een lange tijd doorzet. Je hebt er niet alleen jezelf mee, maar ook jouw kindje.

Meer tips voor ouders vind je hier.

Kind is bang

Als de ouder bang is, dan voelt een kind dit feilloos aan. Je kunt het zelfs overgeven aan je kind. Want zij lijken soms wel gekoppeld aan jouw gevoelens.

Probeer het ook niet teveel te maskeren. Want jouw lichaam zendt altijd non-verbale communicatie uit die je kind als een professional oppikt.

Zelfvertrouwen

Als je bang en angstig blijft bij het wegbrengen van je kind, dan heeft dit een negatief effect op het zelfvertrouwen van je kind. Je geeft als het ware het signaal af dat niemand anders in staat is om voor je kind te zorgen.

Maar bovenal geef jij onbewust aan dat je het vertrouwen niet in je kind hebt dat hij of zij deze stap naar school aan kan. En dit vertrouwen van jou als ouder hebben ze nodig om zichzelf te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen.

Angst is niet slecht

Angst is niet per definitie slecht. Angst is een emotie die ons ook helpt. Een beetje bang zijn is niet erg. Angst zorgt ervoor dat we extra alert zijn. Je kunt situaties vermijden die jou angstig maken.

Maar eigenlijk vertelt die angst jou, dat je er voor moet gaan. Het is een moment waarin je kunt groeien. Het moment om over je angst te stappen en er gewoon voor te gaan.

In het geval van je kind voor het eerst naar school laten gaan. Eigenlijk ontkom je er niet aan. Want als ze 5 jaar zijn, dan zijn kinderen (voor een groot deel) leerplichtig.

Je zou het naar school brengen nog een jaartje kunnen uitstellen als je wilt. Maar of je daar ook maar iemand een plezier mee doet is de vraag. Het is eigenlijk een soort van uitstel.

Voorbereiding eerste keer naar school

Je kunt jouw kind, maar ook jezelf het beste voorbereiden op de dag dat je kind voor het eerst naar school gaat.

Maak het niet te groot, praat er niet constant over. Want zo leg je er een hele druk op. Maar praat er af en toe over. Leg een beetje uit hoe het er in school aan toe gaat en beantwoord zijn of haar vragen.

Oefendagen

Gelukkig zijn er ook oefendagen, dat ze van tevoren een ochtendje mogen komen kijken en meedoen. Zo hoeven ze niet direct de hele week volle dagen naar school. Wel een fijn idee. (Misschien wel het meest voor deze moeder).

Overgang vanaf kinderopvang en peuterspeelzaal

Als je kind voordat hij naar school gaat al op de kinderopvang en peuterspeelzaal is geweest, zal de overgang naar school soepeler verlopen. Je kind is al gewend aan andere juffen of meesters.

Alleen komt hij nu in een klas met andere kinderen en moet hij opnieuw zijn of haar plekje leren innemen. En dat samen met alle nieuwe indrukken en vier dagen lang, dat kan nogal wat voeten in aarde hebben.

De eerste periode heb ik mijn dochters af en toe een middag thuis gehouden wanneer ik merkte dat ze ‘op’ waren. Ze waren sneller moe, verdrietig en kortaf.

Hoewel ze zich ontzettend groot voelen als ze naar de echte grote school mogen, ze zijn toch nog heel klein. Want op sommige middagen als ik ze thuis hield lazen we samen een boekje op de bank. En ik hoorde haar ademhaling vertragen en dieper worden.

En op dat moment kun je me wegdragen. Een slapend lief meisje wat tegen mij aan ligt. Moe van alle nieuwe indrukken, veilig naast mama.

Tweede, derde, vierde, vijfde……. kind

Toen onze tweede dochter in 2018 voor het eerst naar school ging, liep ik er veel relaxter bij. En ik geloof dat dit voor de meeste ouders geldt. Je hebt al een kind op school. Dit maakt het voor het kind zelf ook makkelijker.

Onze dochter liep al elke dag mee naar school om haar grote zus naar school te brengen. Ze loopt in school, komt mee de klassen in, ziet de juffen in actie. Dit maakt het allemaal een stuk bekender voor haar. Dit voordeel had onze oudste dochter niet.

2021

Voor mij loopt een blond 4-jarig jongetje. Zijn mooiste broek en T-shirt draagt hij stoer. Zijn haren strak in de gel. De dinosaurus op zijn rugtas kijkt mij uitdagend aan.

En voor wie er naar de moeder achter hem kijkt. Diegene ziet een moeder met een ontspannen glimlach die stiekem al een dansje doet.

Want straks breekt de eerste dag aan sinds 9 jaar dat zij alle kinderen op school heeft en de periode aanbreekt met meer tijd voor zichzelf. En stiekem een traantje zal wegpinken, omdat de tijd veel te snel gaat.

Anita Schokker