Skip to Content

Huisje maken van kartonnen doos; 10 voorbeelden & ideeën

Huisje maken van kartonnen doos; 10 voorbeelden & ideeën

Een kartonnen huis maken kan een leuk en creatief project zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Of je nu op zoek bent naar een tijdelijk speelhuisje voor je kinderen of gewoon iets nieuws en creatiefs wilt proberen, het bouwen van een kartonnen huis is een milieuvriendelijke en goedkope manier om dat te doen. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je een eenvoudig kartonnen huis maakt, met enkele ideeën voor variaties en extra decoratie.

Benodigdheden

Voordat je begint met het bouwen van je kartonnen huis, zijn er enkele materialen die je nodig hebt. Dit zijn de basisbenodigdheden:

 • Grote kartonnen dozen (minimaal 2, afhankelijk van de gewenste grootte van je huis)
 • Schaar of hobbymes
 • Ducttape of sterke plakband
 • Liniaal of meetlint
 • Potlood of stift
 • Optioneel: verf, stiften, stickers, of andere materialen voor decoratie

Het ontwerp van je kartonnen huis

Een belangrijk onderdeel van het bouwen van een kartonnen huis is het bepalen van het ontwerp. Dit kan zo eenvoudig of ingewikkeld zijn als je wilt, afhankelijk van je vaardigheden en beschikbare tijd. Enkele ideeën voor het ontwerpen van je kartonnen huis zijn:

 • Een klassiek huis met een puntdak
 • Een modern huis met plat dak
 • Een sprookjeshuis met ronde vormen
 • Een kasteel met torens en kantelen

Teken een schets van je ontwerp en houd rekening met de afmetingen van de dozen die je hebt.

Op maat snijden

Nu je een ontwerp hebt, is het tijd om je kartonnen dozen op maat te snijden en te vormen. Volg deze stappen:

 1. Breek de dozen voorzichtig open langs de naden, zodat je grote, platte stukken karton krijgt.
 2. Gebruik je schets als leidraad en teken met een potlood of stift de verschillende delen van je huis op het karton, inclusief wanden, dak en eventuele extra elementen zoals torens of kantelen.
 3. Snijd met een schaar of hobbymes voorzichtig de getekende vormen uit het karton.
 4. Vouw het karton waar nodig, zoals langs de randen van het dak of om de wanden steviger te maken.

Raampjes

In een huisje moet natuurlijk een raam zitten. Ik begon met een schaar, met een scherp mes is het makkelijker om een T uit te snijden en vervolgens ook aan de onderkant een incisie te maken. Als je goed stevig karton hebt met ribbeltjes kan het vouwen erg lastig zijn. Door met een mes het karton voorzichtig in te snijden kan je een vouwlijn maken. Voor het vouwen heb ik manlief even laten helpen. Dat wou bij mij niet gaan zoals ik het graag zag.

De deur

Tot op heden werd de zijkant als deur gebruikt, aan beide kanten zodat het een soort tunnel werd. Dit is niet echt stevig. Dus heb ik de ene kant vastgeplakt en aan de andere kant heb ik ze schuin tegen elkaar aangeplakt. Zodat er een soort van bootje ontstaat.

Zorgt gelijk voor iets meer licht in het huisje. In een van de flappen heb ik een deur uitgesneden. Compleet met brievenbus voor de kaarten en een hartje. Dat was stiekem nog best wel lastig om zo uit de losse pols te snijden met een mes. Het hartje heb ik vervolgens aan het dak bevestigd onder luid gejuich van onze dochter.

Het dak

Om een doos dicht te vouwen heb je vaak vier flappen. Zowel aan de boven- als onderkant heb ik er een naar elkaar toe gevouwen zodat er een dak ontstond. Helaas waren ze niet helemaal lang genoeg. Daarom heb ik met wat rood gestreept cadeaupapier hier een dak van gemaakt.

Het monteren van je kartonnen huis

Zodra alle onderdelen van je kartonnen huis zijn gesneden en gevormd, is het tijd om ze aan elkaar te bevestigen. Gebruik ducttape of sterke plakband om de naden te verbinden en de structuur stevig te houden. Zorg ervoor dat je de tape zowel aan de binnen- als buitenkant van de naden plakt voor extra stevigheid.

Decoratie en afwerking

Nu je kartonnen huis is gemonteerd, is het tijd om het te versieren en af te werken. Hier zijn enkele ideeën voor het personaliseren van je kartonnen huis:

 1. Verf: Gebruik acrylverf om de buiten- en binnenkant van je huis te beschilderen. Je kunt het simpel houden met één kleur of verschillende kleuren en patronen gebruiken om het huis levendiger te maken.
 2. Stiften: Gebruik permanente stiften om details aan je kartonnen huis toe te voegen, zoals ramen, deuren, bakstenen of houten planken. Je kunt ook de naam van je kind of een huisnummer op de voorkant schrijven.
 3. Stickers of sjablonen: Gebruik stickers of sjablonen om extra decoraties aan te brengen, zoals bloemen, sterren of andere vormen.
 4. Textiel: Voeg stukken stof, zoals gordijnen voor de ramen of een deurkleed, toe om je kartonnen huis gezelliger te maken.
 5. Verlichting: Plaats een klein lichtsnoer of batterijgevoede lampjes aan de binnenkant van je huis om het ‘s avonds op te lichten.

Gordijnen

Bij een raampje horen natuurlijk gordijnen. Zoals ik al aangaf; ik ben heel random aan de slag gegaan. Op zolder vond ik nog een ongebruikte lap stof waar ik twee rechthoeken uit knipte. En vervolgens onze peuter los liet op het restje ;-)

Met naald en draad maakte ik er een grove tunnel van waar ik een elastiek doorheen haalde. Met twee steekjes aan de zijkant en een in het midden heb ik dit vastgezet zodat ze ook echt open en dicht kunnen.

Grassprietjes

Bij de knutselles heeft onze dochter met rietjes gewerkt en wat overbleef had ze meegekregen naar huis. Dit deed het ook zeer goed bij beide kinderen.

Zelf hebben we ook nog deze meter lange rietjes liggen, dus heb ik er twee in kortere stukjes geknipt en onderaan opgeplakt. Vooral onze zoon vond het erg leuk om hier met zijn handjes langs te gaan. Onze dochter heb ik er met stickers bloemen tussen laten plakken.

Hondenhok

Uit de verzameling kleinere dozen heb ik drie van de vier flappen weggesneden. Om vervolgens de vierde dicht te plakken. Deze heb ik naast het huisje bevestigd als een soort hondenhok. Bij een grotere doos kan je hem ook prima als garage gebruiken voor een loopfiets. Met het hondenhok erbij begint het meer op een villa te lijken.

Bordjes

We hebben ook nog een enorme rol met krijtbordtape liggen. Waarvan twee kleinere stukjes. Deze heb ik gebruikt boven het hondenhok met de tekst ‘Hier waak ik’ en naast de deur zodat hier lekker op gekrijt kan worden. Met prinsessenwashi tape heb ik er een randje omheen gemaakt. Wat onze dochter erg ‘mooi mama’ vond.

Vlaggetjes

Het huisje is bijna klaar. Tijd dus voor een feestelijke opening! Van wat gekleurd vouwpapier heb ik driehoekjes geknipt om daar vlaggetjes van te vouwen. Daar heb ik een rietje doorheen gestoken zodat er een soort telraam ontstaat.

Onderhoud

Hoewel een kartonnen huis niet bedoeld is om lang mee te gaan, zijn er enkele tips om de levensduur te verlengen:

 • Bewaar het huis op een droge plaats, uit de buurt van vocht en regen, om schade door water te voorkomen.
 • Verstevig zwakke plekken met extra lagen karton of tape wanneer nodig.
 • Als je je kartonnen huis wilt opbergen, overweeg dan om het voorzichtig uit elkaar te halen en plat op te vouwen om ruimte te besparen.

Voorbeelden en ideeën

Als je eenmaal vertrouwd bent met het maken van een basis kartonnen huis, zijn er talloze manieren om je ontwerp te variëren en uit te breiden:

 • Creëer meerdere kamers of verdiepingen door extra dozen toe te voegen en te verbinden.
 • Maak een groter huis door verschillende dozen te combineren of een kartonnen doos van een grote huishoudelijk apparaat te gebruiken.
 • Voeg extra details toe, zoals een schoorsteen, erker of een klein tuintje met kunstbloemen.
Huisje maken van kartonnen doos; 10 voorbeelden & ideeën - Mamaliefde
Huisje maken van kartonnen doos; 10 voorbeelden & ideeën - Mamaliefde
Huisje maken van kartonnen doos; 10 voorbeelden & ideeën - Mamaliefde
Huisje maken van kartonnen doos; 10 voorbeelden & ideeën - Mamaliefde
Huisje maken van kartonnen doos; 10 voorbeelden & ideeën - Mamaliefde
Huisje maken van kartonnen doos; 10 voorbeelden & ideeën - Mamaliefde
Huisje maken van kartonnen doos; 10 voorbeelden & ideeën - Mamaliefde
Huisje maken van kartonnen doos; 10 voorbeelden & ideeën - Mamaliefde
Huisje maken van kartonnen doos; 10 voorbeelden & ideeën - Mamaliefde

Hebben jullie wel eens iets geknutseld met karton?

Linda van Aken