Skip to Content

Dagje Efteling tips & attracties met peuters en kleine kinderen

Dagje Efteling tips & attracties met peuters en kleine kinderen

De Efteling; het meest bezochte pretpark van Nederland. Ideaal voor een dagje uit voor alle leeftijden; jong en oud. Iedereen kent het wel, dat beroemde park van Nederland.

Het pretpark der pretparken van de Lage Landen. De in Kaatsheuvel gevestigde pretpark de Efteling is heel het jaar door een enorme trekpleister voor mensen vanuit alle uithoeken van ons land en zelfs daarbuiten. Door de vele mooie en gezellig, maar ook stoere attracties heeft de Efteling zich onderscheidt van veel andere pretparken.

Denk hierbij aan het geweldige Carnaval Festival, Gondoletta voor een boottochtje door de tuin van de Efteling. Maar ook voor een heerlijk uitzicht over het gebied zit je met de Pagode goed. Buiten deze fantastische en magische attracties is er nog zat te vinden in dit pretpark.

Voor een spelletje zijn de gamehals gezellig voor de jongeren onder ons. Maar een bezoek is natuurlijk niet afgesloten aan de Efteling zonder een trip door de droomvlucht.

Kortom een magische bestemming voor jong en oud. Ook door middel van het thema in de winter is de Efteling niet alleen als het mooi en zonnig weer is populair, maar ook als de temperatuur rond de nul graden zit en er sneeuw ligt.

Ervaring met kinderen naar de Efteling

Vorig jaar zijn we voor de eerste verjaardag van onze dochter naar de Efteling geweest. Dat was een groot succes. Ze vond het heerlijk. Toen oma en opa voorstelden om dit jaar weer te gaan hoefden we er geen moment over na te denken. Natuurlijk! Zo’n dagje uit laten we niet aan ons voorbij gaan. Het is ondertussen alweer een drietal maanden geleden dat we op pad gingen. Het voordeel van een rolstoel is dat je op de invalidenparkeerplaats helemaal vooraan mag parkeren. Niet dat de auto zonder kaart veel verder hoefden te lopen. We genoten van deze heerlijke dag die we begonnen in het sprookjesbos, vervolgens naar carnival en nabijgelegen attracties. Onze dreumes is zelfs in de draaiende kopjes geweest en genoot daarvan. Tegen de tijd dat het middagslaapjestijd was hebben we een wandeling gemaakt naar de hoek met achtbanen zodat we hun met opa op een rustig plekje konden parkeren en wij de thrillrides konden doen. Precies op tijd, vlak voordat de eerste wakker werd kwamen we weer terug en hebben we nog een aantal attracties gedaan zoals de pagode. Kijk je mee?

We beginnen de dag net zoals de vorige keer in het sprookjesbos. De kinderen zijn dan nog lekker fris en kunnen zelf wandelen en rondkijken in hun eigen tempo. Wij sjouwen er wel achteraan. De favorieten van onze dochter: de rode schoentjes,  de kikker en de kleren van de keizer. Ze is ook zonder problemen bij Sneeuwwitje geweest wat voor sommige kinderen toch een beetje eng kan zijn. De waterlelies vond ze wel spannend, vanwege het donker. Zodra de muziek begon was ze ook fan. De muziekpaddestoelen vind ze ook maar raar. Ik zie regelmatig foto’s van kinderen op zo’n paddestoel, zij houdt dit vijf seconden vol.

Bij het Land van Laaf, helaas gesloten, vind je een fijne speeltuin. Lekker rustig, met leuke toestellen ook voor jonge kinderen echt in een uithoek in Marerijk. Fijn gelegen bij Droomvlucht, Raveleijn (vonden wij niet geschikt voor jonge kinderen vanwege de special effects) en de het treintje. Mooie plek om even te eten. Daarna verder naar Carnival en de schoteltjes begonnen met de achtbanen. Vorig jaar was ik zwanger van de tweede dus mocht ik er niet in, is dus minimaal twee jaar geleden dat ik voor het laatst in een achtbaan zat! Terwijl dat over het algemeen toch mijn favoriete attracties waren, nu diegene waar je samen in kan. Baby boy heeft een groot deel van de dag geslapen, natuurlijk werd hij precies wakker als je boven in de Pagode zit en de wandelwagen met spullen beneden staat. Dan is het erg fijn als je borstvoeding geeft.

De themawerelden van de Efteling

De Efteling is opgebouwd uit een aantal Efteling die voor iedereen weer iets anders te bieden hebben. Je ziet dit wel duidelijk terug op de kaart, als je rondloopt zal je hier in de praktijk echter niet veel van merken. De themawerelden zijn;

 • Marerijk; Het woord ‘mare’ is oud-Hollands voor vertelling, wat betrekking heeft op het feit dat in dit parkdeel de meeste op sprookjes en legendes gebaseerde attracties zijn te vinden als het Sprookjesbos, Droomvlucht, Anton Pieckplein, Carroussel, het Lavenlaar en Villa Volta. Ook de show Raveleijn vind je hier.
 • Reizenrijk; De naam Reizenrijk lijkt voornamelijk gebaseerd op de aanwezigheid van Carnaval Festival en hebben te maken met een exotisch of reizen tintje. Naast Carnaval vind je hier Vogelrok (nieuwste attractie in dit gebied), Doolhof, Gondoletta, Pagode en Monsieur Cannibale.
 • Fantasierijk; Dit is het kleinste themagebied in het midden van het park en beslaat het gebied rond de hoofdentree met het gebouw van de vijf zintuigen en het centrum van de Efteling. De attractie Symbolica en pannenkoekenrestaurant Polles Keuken zijn de belangrijkste onderdelen van het rijk.
 • Ruigrijk; De naam Ruigrijk is gebaseerd op het feit dat in deze hoek van het park thrillrides te vinden zijn als de Python, Halve Maen, Joris en de Draak, de Vliegende Hollander en Baron 1898. Ooit lag hier de parkeerplaats en het zwembad van de Efteling.
 • Anderrijk; De naam Anderrijk is er op gebaseerd dat deze hoek van het park geen duidelijk overkoepelend thema heeft. Thematisch gezien hebben de attracties weinig met elkaar van doen, maar ze zijn allemaal ‘anders’ dan onze normale Hollandse belevingswereld. Attracties die je hier vindt zijn Pandadroom, Spookslot, Pirana en Fata Morgana.

Daarnaast waren er ooit plannen voor het Uitrijk dat een uitgaansgebied had moeten worden maar waarvan alleen het theater is gerealiseerd, de overige plannen zijn weer van de tafel geveegd.

De leukste attracties voor jonge kinderen?

Even op een rijtje de hoogtepunten voor jonge kinderen;

 • Sprookjesbos; In het sprookjesbos komen bekende en minder bekende sprookjes tot leven en wandel je onder het raam door van Vrouw Holle met de wapperende veren of kan je een poging doen om de kroon te stelen bij de draak. Ook Langnek en de Fakir of de dansende elfjes zijn populaire attracties in het Sprookjesbos.
 • Droomvlucht; Zwevend in een karretje wordt je meegenomen in het land van de elfjes, door dag en nacht zie je hoe ze leven om helemaal bovenin te eindigen en je naar beneden te cirkelen. Ook geschikt voor als je kind geen fan is van achtbanen.
 • Land van Laaf; Vanuit de monorail kijk je neer op het Land van Laaf en kan je zien hoe deze kleine mannetjes leven en werken. Er is duidelijk veel humor gebruikt in de opstellingen, zo draait er een rondjes in de wieken van een molen. Na afloop kan je ook beneden langs zelf lopen en lekker van de glijbaan, schommelen, wippen of over de stapstenen.
 • Anton Pieckplein; Op het Anton Pieckplein vind je een aantal attracties die zeer geschikt zijn voor jonge kinderen waaronder de carroussel of de attractie die rondjes draait en omhoog en omlaag gaat.
 • Carnaval Festival; Wie kent dit deuntje niet? Jokie en Jet staan centraal in deze attractie waar je vanuit je karretje kennis maakt met verschillende volkeren en culturen. Binnenkort wordt deze attractie gesloten en gerenoveerd.
 • Monsieur Cannibale; Als je kind dat aandurft mag je kind ook in Monsieur Cannibale waar je vervolgens heel hard rondjes draait.
 • Stoomtrein; Een rustiger attractie is de stoomtrein. Deze heeft twee stations; vlakbij Droomvlucht en bij de Python. Je kan een heel rondje mee (wandelwagens mogen niet mee) of halverwege uitstappen.
 • Treintjes; In de winter wordt hier een langlaufparcours aangelegd, maar in de zomer kan je hier samen met je kind in een treintje een rondje rijden door een typische Hollandse omgeving.
 • Pagode; Toch wel een landmark als het gaat om de Efteling; de Pagode waarin je rustig omhoog gaat en vervolgens 360 graden zicht hebt op de omgeving en vooral ook op de uitgestrekte bossen.
 • Gondola’s; De bootjes die tegenover de pagode liggen zijn ook heerlijk met kinderen, bijvoorbeeld voor een picknick. Het is wel een attractie die vrij lang duurt.

Achtbanen Efteling

Voor de wat oudere kinderen en volwassenen vind je in de Efteling ook een aantal hele gave achtbanen. Dit zijn vaak wel de iets populairdere attracties waardoor er langere rijen kunnen staan. Nu zijn er diverse bekende achtbanen in de Efteling die zelfs de meeste ouders en grootouders nog kunnen opnoemen vanuit hun jeugd. Deze achtbanen zijn immers iconisch in ons kikkerlandje. Hieronder zal ik de achtbanen stuk voor stuk bespreken die te vinden zijn in Efteling.

 • Python; Allereerst de meest bekende achtbaan van het park, de Python. De Python is nog kortgeleden gerenoveerd in januari 2018, maar werd alweer op 31 maart van dat jaar heropend. De Python ging al rijden in 1981 met zijn eerste vervoerders. Met zijn 2 inversies, namelijk twee loopings en ook nog is twee kurkentrekkers is het een enorm populaire attracties onder de bezoekers. Met een baanlengte van 750 meter en een hoogte van 29 meter is het een absoluut monster en een mooie ervaring vol adrenaline die 85 km per uur gaat.
 • Vogelrok; Een ander bekend fenomeen in de Efteling is de Vogel Rok. De achtbaan is erg speciaal omdat het zich binnenshuis afspeelt. De uit 1998 afstammende achtbaan heeft een baan lengte van 643 meter op een hoogte van 25 meter en een snelheid van 65 km waar je mee door de scherpe bochten scheurt als een racewagen. Het is ook de herkennen aan het de groot vogel die voor de ingang van de attractie hangt.
 • Vliegende Hollander; Dan is daar ook nog de Vliegende Hollander. De achtbaan met een snelheid van 70 km per uur op een hoogte van 22.5 meter is een echte duistere achtbaan voor de liefhebbers. Een combinatie van duisternis en water is het een unieke attractie in ons land. De uit 2007 stammende achtbaan heeft een ritduur van bij 4 minuten.
 • Joris en de Draak; De houten achtbaan die Joris en de Draak wordt genoemd is een dubbele achtbaan en dat houd ik dat er 2 achtbanen tegelijk van start gaan en die gene die als eerst terug is met een snelheid van 75 km heeft de draak verslagen. Wie er wint is afhankelijk van het gewicht van de passagiers.
 • Baron 1898; Tot slot hebben we de Baron 1898. De nieuwste thriller van het park werd geopend in 2015 en scheurt op een hoogte van 30 meter ruim 90 km per uur door het park heen. In een woord geweldig en een mooie aanwinst voor het park en voor Nederland.

Efteling Shows

Sprookjesboomshow

Dit is de favoriete show van mijn kinderen. In het midden van het Sprookjesbos vind je het theater waar een paar keer per dag (afhankelijk van het seizoen) een voorstelling wordt gegeven. Het is een openlucht theater waarbij je zelf een plekje kan vinden. Tijdens de show zijn er twee acteurs die met behulp van poppen de Sprookjesbos bewoners tot leven laten brengen tijdens een heuse show. Alleen de heks… Die wil dat eigenlijk helemaal niet. Als dat maar goed komt!

Raveleijn

Met 3 tot 6 shows per dag is het een ware trekpleister voor jong en oud. Het verhaal gaat over vijf broers en zussen. Die heten Thomas, Maurits, Lisa, Emma en Joost. Hun ouders besluiten naar het platteland te verhuizen, waar de kinderen niet blij mee zijn. In het bos vindt Joost een geheime poort. Wanneer de vijf kinderen samen met vijf raven de poort betreden, veranderen ze in volwassen ruiters en de raven in vijf paarden. Vanaf dat moment beleven ze de mooiste en stoerste avonturen. De acteurs van Raveleijn zijn allemaal getraind in het park Puy du Fou in Frankrijk.

Lees ook: Raveleijn; De Bende van de Witte Veer

Watershow Aquanura

Aquanura is een prachtige fonteinen show dat afgeleid is van de indrukwekkende Dubai Fountains uit Dubai, de fonteinen voor het Bellagio Hotel in Las Vegas en ook van World of Color van Disneyland in Californië. Met 200 fonteinen onderverdeeld in 9 soorten met de assistentie van een viertal kikkers komt er een ware watershow op je af waar je nog lang over na zal denken als je thuis op de bank zit.

Eten en drinken in de Efteling

De Efteling heeft ter gemak voor de bezoekers meer dan 25 horecagelegenheden. Deze horecagelegenheden variëren van grote restaurants tot kleine snackcenters. De thema’s die je per deel in het park kan vinden zie je meestal terug in de horecagelegenheden. Het is daarom heerlijk voor de visliefhebbers om een visje te eten in het Ruigrijk waar de maritieme attracties centraal staan. Ook staan er diverse nationaliteiten centraal met de daarbij behorende gerechten. Denk hierbij aan Aziatisch in de Toko Pagode, Italiaans in de Octopus, Mexicaans in de Casa Caracol en typisch Holland in ‘T Gebraad. Liever wat simpeler en even een snelle hap of iets zoets halen op te snoepen? Dat is zeker geen probleem door diverse kraampjes die poffertjes, pannenkoeken en suikerspinnen verkopen. Tevens is er in de zomer natuurlijk ook genoeg ijs te vinden.

Lees ook: La Place restaurant de Vrolijke Noot

Winter Efteling

Het mooie concept dat de Winter Efteling heet is bedacht om ook in de winter een mooi een aantrekkelijk park te creëren voor de bezoekers. Van half november tot aan eind januari gaat de Efteling dan ook verder onder de naam Winter Efteling. Er zijn diverse en vooral speciale winteractiviteiten in het pretpark dan te vinden. Denk hierbij aan een langlaufbaan op het tracé van de trappleintjes. Ook zijn gewoon alle attracties open ondanks dat het winter is. Dit is echter wel op de Vliegende Hollander en de Piranha na. Indien de weersomstandigheden het niet toelaten zullen ook de attracties van Joris en de Draak, de Python, Bobbaan, Halve Maen en D’Oude Tuffer gesloten zijn. Dit houd niet in dat het ondanks dat niet een magische beleving is om de Winter Efteling te bezoeken. Een leuk feitje is dat op oudjaarsdag de Winter Efteling zelfs tot middernacht geopend is met een speciaal evenement.

Praktische tips bezoek Efteling

Met kinderen

Als je met kinderen naar de Efteling gaat en ze niet meer in een wandelwagen zitten kan je ter plaatse een karretje huren, of voor een bolderkar kiezen. Heel handig ook voor alle tassen zodat ze die niet zelf hoeven te tillen. Bij het huren krijg je een bewijs zodat mocht hij onverwachts (helaas overkomen) toch door iemand anders meegenomen worden je een bewijs hebt dat je er een hebt gehuurd en je een nieuwe krijgt, helaas moet je daarvoor wel weer terug naar de entree.

Heeft je kind soms de neiging om weg te lopen; voorzie het dan van een sos bandje zodat in nood je altijd gebeld kan worden.

Drukke Efteling

Ben je van plan om naar de Efteling te gaan? Check dan vooraf online wat de verwachtingen zijn qua drukte, zeker als het uitverkocht is vanwege een grootse samenwerking met andere bedrijven kan het zo druk zijn dat je overal alleen maar in de rij staat. Mocht je onverwachts toch terecht komen op een drukke dag in de Efteling dan is het heel handig om de app in de gaten te houden, daar kan je vooraf zien wat de wachttijden zijn bij de attracties en bedenk vooraf wat je graag wil zien of doen. Kies je er bijvoorbeeld voor om een paar attracties te doen en lang in de rij te staan of wil je toch zoveel mogelijk zien. Begin de dag dan zo vroeg mogelijk bij populaire attracties zoals de Baron 1898, Droomvlucht of Symbolica waar de rijen al snel op kunnen lopen. Bij het Land van Laaf, Sprookjesbos en het Anton Pieckplein, de Pagode en de bootjes zal je niet zoveel last hebben van de drukte en kan je in je eigen tempo rondlopen. Probeer je verder vooral niet te ergeren en doe ook rustig aan als je gaat eten.

Efteling als het warm is

Bij mooi weer zijn er een aantal faciliteiten waarbij je heerlijk kan afkoelen, zo heb je aan het begin de fonteintjes. En zijn er een aantal speeltuintjes met waterelementen waar het dan helemaal niet erg is om nat te worden. De waterbootjes attractie is dan ook een absolute aanrader (met oudere kinderen). Zwemmen is niet toegestaan in de Efteling. Zorg er voor dat je kleding aantrekt met laagjes, zodat je die uit kan trekken naar mate het warmer wordt op het midden van de dag en koeler wordt later. Neem ook voldoende zonnebrand mee en water. Je kan je flesjes op een aantal punten bijvullen.

Regen

Ga je naar de Efteling en regent het; geen paniek. Wij zijn er nu al een paar keer geweest toen het regende, zelfs toen het uitverkocht was en mega druk. Maar zelfs dan is het prima te doen.

 • Zorg voor goede regenkleding; regenlaarzen, regenbroek en regenjas / poncho. En trek daaronder laagjes kleding aan zodat je warm blijft.
 • Er zijn een aantal overdekte attracties zoals Symbolica, Droomvlucht, Pagode en Carnivale, maar ook de carroussel en de draaimolens zijn overdekt (goede reden om als ouder mee te gaan).
 • Ga binnen zitten als je gaat eten, bijvoorbeeld in het treinstation, bij de carrousel of in een van de restaurants. Dan kan je gelijk weer een beetje opwarmen.
 • Ook vanaf de tribune bij Raveleijn zit je droog, bij harde regen kan de show wel gecanceld worden.
 • Ook is het mogelijk dat achtbanen sluiten als het teveel regent.
 • Tijdens de Winter Efteling kan je tussendoor opdrogen bij een van de vele haardvuren; heel fijn.
 • Neem voor de zekerheid droge sokken mee; niets is vervelender dan natte koude voeten.

En tot slot geniet; want jij vind het misschien vervelend de kinderen maakt het echt niets uit of het regent of droog is en zullen het helemaal geweldig vinden dat ze een dagje naar de Efteling zijn!

Efteling Theater

Wil je een dagje Efteling helemaal compleet maken; blijf dan ‘s-avonds voor een bezoek aan de musical in het Efteling theater. Er zijn ieder jaar twee shows; waarvan eentje die rondreist door het hele land en de ander wordt vertoond in het Efteling Theater. Op dit moment is dat de familieshow Caro, geschikt voor kinderen van 5+. Laat je verwonderen door de fantastische familieshow vol humor, muziek en acrobatiek. Draai je eigen rondje mee in een carrousel vol herkenbare momenten uit het leven gegrepen. Een visueel spektakel voor de hele familie waar woorden overbodig zijn.

Zijn jullie wel eens in de Efteling geweest met je kindje? Wat waren jullie favoriete attracties?

Linda van Aken
 1. Jessica says:

  Ik dacht echt dat mijn dochter (14 mnd) er nog veel te klein voor zou zijn… Verkeerd gedacht dus! :-)

 2. Nicky says:

  Ik ben een keer met mijn jongste meid van 4 jaar naar de Efteling geweest, het was heel gezellig. Wil daarom nog heel graag met het hele gezin terug. Leuke foto’s, ziet er naar uit dat het een geslaagde dag is geweest.

 3. Suzanne says:

  Leuk! Toevallig zaterdag geweest met onze meiden, erg leuk zijn ook auto’s, de polka marina.
  Wij zij ook met de jongste (2) in de pirania geweest. Ook is er een leuke speeltuin, met piano waar ze over kunnen lopen in het reizenrijk, achter het restaurant.
  We hebben heerlijk genoten, ook omdat je je insteld op een andere pretpark dag als dat we gewend waren.

Comments are closed.