Skip to Content

Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel

Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel

De Efteling; een park dat tot de verbeelding spreekt en je fantasie overuren laat maken. Eén dag in de Efteling is eigenlijk te kort; er is zoveel te zien en te doen. Van de attracties, speeltuinen tot even rustig zitten om te eten en natuurlijk de shows niet vergeten.

Nu komen we denk ik gemiddeld één keer per jaar in de Efteling, maar na een bezoekje aan het Sprookjesbos en een paar attracties zit het er vaak weer op. Aangezien ze nog jong zijn mogen ze nog niet in de achtbanen, en vanwege de rijen doen we het ook niet snel met omwisselen. Dat de ander heel lang moet wachten, al heb je tegenwoordig een aantal attracties met single riders wachtrij.

Het leukste is toch om samen te gaan. Als je overnacht bij de Efteling Loonsche Land hoef je daar echter allemaal geen rekening mee te houden. Je hebt dan volop de tijd om het park te ontdekken en te genieten.

Vooraf was ik heel enthousiast, het blijft toch erg bijzonder om niet alleen een dag maar echt een paar dagen te genieten van de sfeer rondom de Efteling. Helemaal toen ik de recensies las van Loonsche Land op Zoover, dat beloofde veel goed. Natuurlijk waren er hier en daar wat kritische noten, die ik na het verblijf helemaal begrijp. Maar bovenal was iedereen heel tevreden en positief. Dat belooft natuurlijk heel wat. Na school vertrokken we op vrijdagmiddag dan ook richting de Efteling. Nu zijn we onlangs zes jaar getrouwd, helaas was dat weekend niet mogelijk omdat manlief geen vrij kon krijgen in verband met vakanties, dus was dit een mooi moment om daar even bij stil te staan. Met als gevolg dat onze dochter nu ook wil trouwen want ze wil ook op vakantie ;-) Wij zijn zelf nog nooit in Bosrijk of het Eftelinghotel geweest dus ik kan de ervaringen niet vergelijken met elkaar.

Overnachten bij de Efteling

Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde

Toen ik nog een klein meisje was weet ik nog hoe ik uitkeek naar het aanblik van het Eftelinghotel; dat zag er magisch uit en betekende dat we er bijna waren. Dat was toen de enige mogelijkheid om in stijl van de Efteling te overnachten. Later kwam daar in 2009 het vakantiepark Bosrijk bij. Met twee soorten huisjes; boshuizen en dorpshuizen en natuurlijk een hotel. Dit is het land van Klaas Vaak. Toen werd afgesproken dat ter compensatie het historische landschap van Het Loonse Land zoals in 1850 in ere zou worden hersteld. Het Loonsche Land moet in 2020 een gebied worden met onder meer bolle akkers, indrukwekkende lanen, heide, bloemenranden, paden en bossen met inheemse soorten. Het is een openbaar toegankelijk natuurgebied dat de verbindende schakel vormt tussen de Loonse en Drunense Duinen en Landgoed Huis ter Heide. Sinds dit jaar is er de mogelijkheid om in dit natuurgebied te overnachten. Ook dit is een vakantiepark maar dan een dat volledig in het teken staat van de natuur. Hier kan je optimaal genieten van de omgeving.

Faciliteiten op het Loonsche Land

Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde

Als je aan komt rijden word je bij de poort binnen gelaten. De auto kan je parkeren op de parkeerplaats zodat je je even kan inchecken bij de receptie. Dit ging echt heel vlug zodat je snel naar je huisje kan. Ze pakte twee enveloppen met een plattegrond van het vakantiepark, de sleutelkaarten en een parkeerkaart voor in de auto en een tweede met de toegangskaartjes voor het park. Voor iedere dag voor iedere persoon (boven de 4 jaar) een eigen kaartje. Ze gaf wat korte uitleg over het treintje en een aantal faciliteiten zodat we verder konden richting het huisje.

Met de sleutelkaarten kan je ook door de tweede set slagbomen het park op. Op de dag van aankomst en van vertrek zijn er tijden waarop je hier mag rijden om te laden en lossen. Je mag maximaal een half uur staan en daarna wordt er van je verwacht dat je de auto parkeert op de parkeerplaats.

Naar de Efteling

Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde
Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde

Vanaf de parkeerplaats begint ook het wandelpad naar het attractiepark Efteling. Ze communiceren overal 20 minuten, maar dat is zeer ruim gerekend. Zelfs met een peuter en kleuter die zelf lopen. Het pad loopt door het schitterende natuurgebied en is op zich al een bijzondere ervaring. Ook als je pas om half vijf aankomt zoals wij, kan je gewoon nog voor een uurtje het park in. Ideaal om even alvast een attractie, zoals wij Symbolica, te bezoeken en daarna de Aquanurashow.

In de ochtend en in de avond rijdt er ook een treintje van de boshaltes richting de ingang van het park (naast de fietsenstalling) vanaf daar is het echt nog een paar meter lopen. Deze vertrekt iedere 15/20 minuten. Op de heenweg is het nog prima te lopen, maar op de terugweg zijn de kinderen toch al snel vermoeid. De trein rijdt eerst door Bosrijk en dan door naar Loonsche Land. Het viel me op dat iedereen bleef zitten en pas bij Loonsche Land uitstapte. Het is dus een zeer populair park.

Het uitchecken is ook heel fijn geregeld; je moet voor elf uur het huisje verlaten en dat is het. De eindschoonmaak is inbegrepen, wel wordt je verzocht om het afval weg te gooien, het afval wordt gescheiden ingezameld, te stofzuigen, bedden af te halen en de vaatwasser en koelkast leeg te halen. De pasjes mag je houden als souvenir, deze heb je eventueel nog nodig als bewijs om eerder het park in te mogen of de parkeerplaats te verlaten.

Naar de Efteling

Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde
Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde
Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde

Als verblijfsgast heb je namelijk enkele privileges. Zo mag je al voor de opening om half tien het park naar binnen. Dit kan op een aantal punten. Er zijn een aantal populaire attracties open, nu was Fata Morgana gesloten wegens onderhoud maar dan wordt er een andere attractie eerder geopend. Heel goed gereld dus. Je kan er ook voor kiezen om alvast in de rij te gaan staan voor Symbolica zodat je daar bij openingstijd als één van de eerste naar binnen kan. Het eerste deel van het park is in principe voor iedereen open, via het Sprookjesbos of het restaurant Octopus bij de Pandadroom kan je echter ook de rest van het park in. Als je naar Symbolica wil moet je dus ook die ingang hebben.

Het fijne van onbeperkt entree tijdens je verblijf in de Efteling is dat je alles rustig in een ander tempo kan doen. Je kan de ‘planning’ aanpassen op het weer. Zo hebben we dus vrijdag aan het einde van de dag Symbolica bezocht, dat kan ik iedereen aanraden aan het einde van een (doordeweekse) dag omdat de rijen een stuk korter zijn. Zaterdag was het wat regenachtig en dus ook rustiger omdat er dan minder mensen naar een attractiepark gaan. Op die dag hebben we vooral zoveel mogelijk attracties bezocht. Ondanks de voorzorgsmaatregelen met laarzen en regenjassen bleef het gelukkig droog. Die dag hebben we nauwelijks in de rij moeten staan.

Zondag was het veel drukker dus hebben we na twee reacties aan het begin van de dag vooral heel lang door het sprookjesbos gewandeld. Gewoon lekker op eigen tempo, overal even kijken en spelen. Bij het pleintje even zitten om de duifjes te voeren, attracties te ontdekken die je nog nooit had gezien, even te gaan zitten bij de sprookjesboom en de trollenkoning in plaats van direct door. En natuurlijk naar de Sprookjesboomshow in het theater. Ik zou er bijna spijt van krijgen dat we daar nog nooit eerder zijn geweest want dat was echt een aanrader. Ook zijn we naar Raveleijn geweest, de show van Jokie en Jet gezien en geluisterd naar de verhalen van de Sprookjessprokkelaar.

Eén met de natuur

Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde
Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde
Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde

Zoals ik al aangaf staat de natuur centraal in dit park. Geen wonder dat het vakantiepark dan ook grenst aan een natuurgebied van circa 50 hectare met bos, heiden en duinen. Ook al is de Efteling dichtbij en is het zeer verleidelijk om zoveel mogelijk tijd daar door te brengen. Je wordt ook verleid om op het park zelf te blijven en van de natuur te genieten. Het is eigenlijk een oase van rust na een dag vol indrukken en prikkels. Vanaf je accommodatie lopen er zandpaden het natuurgebied in. Of je een paar stappen de natuur in wil of een echte wandeling maken richting de Loonsche en Drunense Duinen, het kan allemaal.

Om de natuur te ontdekken is er door het natuurgebied een soort speurtocht uitgezet; het zogenaamde keienspoor. Tijdens deze speurtocht maken ze kennis met de dieren die er in dit gebied leven. Dat zijn onder andere eekhoorns, hazen, vogels, konijnen en vleermuizen. En als je heel stil bent, ook reeën zien. Of schapen die hier grazen om de diversiteit te behouden.

Om de natuurbeleving optimaal te maken werkt de Efteling samen met natuurorganisatie IVN. Zo zijn er voor de kinderen scharrelboxen te huur bij de receptie. Deze zijn met name geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar. In de box zitten diverse opdrachten en materialen waarmee ze de natuur kunnen ontdekken. Iets wat kinderen van nature al graag doen. Je speelgoed kan je dus lekker thuis laten.

Ook is het mogelijk om deel te nemen aan de wekelijkse rondleidingen speciaal voor gasten van dit vakantiepark. Je ziet en leert dan meer over de flora, fauna en het cultuurgebied van het natuurgebied Loonsche Land.

Speciaal voor de kinderen

Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde
Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde
Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde
Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde
Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde

De Efteling is natuurlijk een heel populaire bestemming onder gezinnen met (jonge) kinderen. Daar spelen ze in het vakantiepark natuurlijk helemaal op in. Niet alleen met het kinderservies en een tv vol Eftelingzenders. Maar ook worden ze uitgedaagd om lekker naar buiten te gaan, je mag hier vies worden. Nu is het geen zwemwater, maar in en op het water zijn er op diverse plaatsen speeltoestellen en hindernisbanen uitgezet waar ze overheen kunnen klimmen en klauteren. Dit is geen buiten zwembad, dus zwemmen is niet toegestaan. Droge voeten houden is dan een kunst. Nu was het voor onze kinderen nog een kleine uitdaging op een paar punten en hadden ze even wat ondersteuning nodig, maar de oudere kinderen renden er vlot overheen. Aan de ene kant zal je moe zijn na een dagje in de Efteling, aan de andere kant goed om even die energie er uit te laten gaan terwijl je zelf gaat koken bijvoorbeeld. Maar ook kunnen ze met takken hutten bouwen of met stokken in het zand schrijven.

Bij de boomhutten is er een hooiberg waar ze in het hooi als trap naar boven moeten klimmen en vanaf daar met een glijbaan naar beneden roetsjen. Onder de hooiberg kan je de kinderboerderij in, hier hebben ze vooral heel veel kippen maar als het goed is ook geiten. Toen we aankwamen had zoonlief al de haan gehoord.

In het duingedeelte van het park vind je ook een uitkijktoren waar je naar boven kan klimmen. Het is ook mogelijk om hier fietsen te huren om op de fiets de omgeving te ontdekken. Je kan de natuur in of richting Tilburg fietsen.

Kortom; eigenlijk kom je tijd te kort als je hier verblijft. Dan ben je er alsnog een heel weekend zodat je lekker lang naar de Efteling kan; is er in de omgeving ook nog heel veel te zien en doen.

Eten en drinken

Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde

Als je in een huisje zit beschik je over de mogelijkheid om zelf te koken. In de buurt zit een Albert Heijn, of je kan terecht bij de winkel het Kleyn Waernhuys op Bosrijk. Daar kan je ook terecht voor een meeneemlunch die je in de Efteling kan opeten. Je kan er ook voor kiezen om wel in je eigen huisje te eten, maar bijvoorbeeld pizza’s te laten bezorgen die ze op de fiets komen brengen. Hier betaal je normale prijzen voor die je ook buiten het park kwijt bent. Dit is ook echt een aanrader; terwijl je kids lekker tot rust komen na een dagje Efteling en voor de tv hangen hoef jij niet te gaan koken en worden binnen een half uur (bij ons zelfs een kwartier) de pizza’s bezorgd. Je kan ook eerder bestellen en dan een tijdstip doorgeven. Er kan gewoon met pin betaald worden en de pizza’s zijn echt superlekker! Het was jammer dat ze op waren. Voor de kinderen zijn er speciale kinderpizza’s met een eigen bordje. BBQ-en is hier in verband met de brandveiligheid niet toegestaan, en gourmet in de groepsaccommodaties ook niet. Je kan er voor kiezen om het ontbijtpakket te laten bezorgen, of alleen vers gebakken broodjes zodat je rustig aan de dag kan beginnen.

Als je in één van de hotel- of themakamers zit kan je standaard gebruik maken van het boerenontbijtbuffet in het restaurant de Proeftuyn. Of je reserveert dat er los bij. Ook voor de lunch of avondeten kan je daar terecht. Een kop koffie met een stuk appeltaart is natuurlijk ook altijd een optie. Voor de kinderen is er een speciale kinderspeelhoek zodat zij zich vermaken terwijl je zelf aan tafel zit. Natuurlijk kan je ook gewoon eten in een van de restaurants in het park, die ook nog na sluitingstijd open zijn.

Hotel, themakamers en huisjes op Loonsche Land

Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde

Je hebt verschillende soorten accommodaties in het Loonsche Land. Je kan kiezen voor een hotelkamer. Deze vind je in het gebouw bij de ingang waarvandaan je uitzicht hebt over het park of het natuurgebied. Hier heb je ook familiekamers voor vijf personen of tweekamerappartementen voor gezinnen van zes personen. Heb je graag de luxe van het hotel maar de privacy van een vakantiehuisje kan je ook kiezen voor één van de themakamers. Je ontbijt dan gewoon in het hotel, maar hebt wel je eigen accommodatie. Deze bevinden zich op het water, bij de duinen of zelfs in de bomen. Toen mijn kinderen dat zagen vroegen ze wel even waarom wij daar niet sliepen. Dat vonden ze er toch wel heel bijzonder uitzien. Al deze accommodaties bestaan uit twee kamers, een douche en toilet en een terrasje.

Huisjes op Loonsche Land

Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde
Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde
Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde
Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde

Zelf sliepen wij in een huisje; je hebt de boshuisjes, heidehuisjes en duinhuisjes. Je verblijft dus letterlijk op, onder of in de natuur. Dat geeft al een speciaal gevoel. De boshuisjes hebben een groen thema en de andere twee een rode accentkleur. De inrichting is echter hetzelfde. Wij zaten in een heidehuisje, deze zijn dan ook helemaal bedekt met groen en in de toekomst vermoedelijk ook heide. Het ziet er heel sfeervol uit.

De huisjes zijn ruim opgezet; een grote woonkamer met keuken en twee slaapkamers. Een masterbedroom met twee eenpersoonsbedden naast elkaar. En een slaapkamer met stapelbed en ook weer twee eenpersoonsbedden tegen elkaar. In totaal dus geschikt voor zes personen, en de mogelijkheid om er een babybedje bij te plaatsen. Opvallend is wel dat er geen deuren in de kamers zitten, maar het afgesloten wordt met gordijnen. Wat heel fijn was is dat er naast ieder bed een stopcontact zit en je dus niet moeilijk hoeft te doen met snoeren. Wel mis ik wat opbergruimte voor de kleding, of een plaats waar je je koffer kan neerzetten. Tussen de slaapkamers in vind je een badkamer met brede wastafel en een douche en een apart toilet. Een linnenpakket met beddengoed en handdoeken is standaard inbegrepen, je moet alleen nog wel even zelf je bed opmaken. Maar dat moet je in vrijwel alle vakantieparken.

De woonkamer is heel sfeervol in natuurthema ingericht. Er staat een tv, waar je op regenachtige momenten prima kan neerploffen op de bank, een van de houten krukjes of de enorme zitzak waar je niet meer uit wil opstaan (ja, dat is uit eigen ervaring ;-) ) Op de tv kan je genieten van meerdere Eftelingverhalen voor een optimale ervaring. De keuken is modern ingericht met een keramische kookplaat, vaatwasser, koelkast en diepvries en oven. Het servies staat achter gordijntjes en speciaal voor de kinderen is er een plastic servies. Als je wil koken kan het wel even behelpen zijn, zo is er maar 1 onderzetter en ontbreekt een snijplank of goede messen. Wel is er een nespressoapparaat en gratis wifi dat ook gewoon goed werkt op mobiel en laptop zonder beperkingen. Het is duidelijk een nieuw huisje; alles is nog nieuw en schoon en ziet er goed uit. Het huisje moet je bezemschoon opleveren maar de eindschoonmaak is geregeld, dus ideaal! Om elf uur moet je op de dag van vertrek de sleutelkaarten inleveren. Maar de auto mag je laten staan op de parkeerplaats zodat je de rest van de dag nog kan genieten in de Efteling.

Efteling Loonsche Land; Review overnachten hut vakantiepark of hotel - Mamaliefde
Linda van Aken