Skip to Content

Caro theatershow in Efteling theater & meespelen als kind figurant

Caro theatershow in Efteling theater & meespelen als kind figurant

De Efteling heeft op het moment drie voorstellingen; twee reizende tourneevoorstellingen en Caro die te zien is in het Efteling Theater. Nu hebben we al heel wat theaters gezien, maar in dit theater waren we nog nooit geweest. De voorstelling draait al enkele jaren, maar toen ik op Facebook een bericht voorbij zag komen dat ze deelnemers zoeken voor de kindercast, zag mijn dochter dat wel zitten. Gelukkig kon de voorstelling waarvoor ze aangemeld was gewoon doorgaan en heeft ze genoten van deze unieke ervaring.

Caro; meedraaien in de mallemolen van het leven

Ook als je niet meedoet is de voorstelling zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is een groot spektakel van toneel, dans en acrobatiek. De voorstelling zelf beschrijft het als ‘meedraaien in de carrousel van het leven’. Het ronde podium in het midden vormt de carrousel en kan ook daadwerkelijk rond draaien. Ook zitten er een aantal ‘verrassingen’ verwerkt in het podium.

Caro theatershow in Efteling theater & meespelen als kind figurant - Reis-liefde.nl

Voordat de voorstelling begint en de laatste bezoekers hun zitplaatsen zoeken komt er een clown (pierrot) op het theater om het aanwezige publiek te vermaken, hij draagt onder andere een varken bij zich. Hierbij worden er ook een aantal mannen uit het publiek gebruikt. Hij geeft ook aan dat de voorstelling over 5 minuten begint.

Daarna begint het spektakel pas echt; de cast komt op het podium en met wat magie veranderen de clown en varken in vader en moeder tijd. Dan begint de carrousel te draaien en twee kinderen van de vaste kindercast rijden op paarden rondjes. Dan wordt Oscar, de laatste man die voor de voorstelling meedeed als ‘toeschouwer’, weer op het podium geroepen en blijkt hij de hoofdrolspeler te zijn. Zijn leven staat namelijk centraal tijdens de voorstelling.

Het duurde even voordat het ‘verhaallijn’ duidelijk was. Pas als de jonge Oscar en Eva (ook gespeeld door kinderen) op het toneel verschijnen wordt duidelijk dat het verhaal gaat om deze twee karakters die samen opgroeien en iedere keer een stukje ouder worden. Dat wordt uitgebeeld door mooie dansen waarbij herkenbare mijlpalen in het leven centraal staan zoals de jeugd, verliefd worden, trouwen, kinderen krijgen, overlijden en tot slot kleinkinderen waarmee de kring ‘rond’ is.

Zo is de spiegelscène, waarbij de kinder Oscar en Eva jongvolwassenen worden en afwisselend met hun partner en spiegelbeeld dansen. Of de trouwscène waarbij een enorme ring gebruikt wordt in de acrobatische dans en er ook twee castmembers aan ringen in de lucht zweven. Grappig is de scène waarbij de ooievaar een baby komt brengen. Indrukwekkend is ook de dans macabre als Eva overlijdt.

Het meest spectaculair is misschien nog wel de ‘regendans’ van Oscar en zijn dochter waarbij ze door een watergordijn heen dansen die ook mooie figuren aanneemt. Ook het nodige vuurwerk en vuur ontbreekt niet tijdens de voorstelling.

Tijdens de voorstelling wordt er nauwelijks gepraat en gecommuniceerd in bekende zinnetjes in het Nederlands, Spaans, Duits, Italiaans en Engels. Dit om het internationale publiek van de Efteling te kunnen bedienen. Het spel wordt afgewisseld met Eftelingmuziekjes maar ook bekende popliedjes gezongen door vader & moeder tijd zoals ‘When we were young’ van Adele, ‘All you need is Love’ en ’99 Luftballons’ of ‘Non, non, rien n’a changé’. Naast de carroussel komen ook de nodige verwijzingen naar de Efteling voorbij zoals symbolen zoals de draak van Joris en de Draak, het toegangsgebouw, de Fakir, de kinderen als Jokie en Jets en baby Gijsjes of de muziekpaddenstoelen komen voorbij.

Als kind meespelen in Caro

Caro theatershow in Efteling theater & meespelen als kind figurant - Reis-liefde.nl
Caro theatershow in Efteling theater & meespelen als kind figurant - Reis-liefde.nl
Caro theatershow in Efteling theater & meespelen als kind figurant - Reis-liefde.nl

Aangezien dochter op musicallessen zit en hier helemaal van geniet, vroeg ik of ze het leuk zou vinden om op ‘een echt podium’ te staan. Dat wilde ze wel. Daarna stuurde ik het door naar een aantal andere moeders van dochters waarvan ik het vermoeden had dat ze dit ook wel interessant zouden vinden. Als je samen bent met andere kinderen die je kent, is het tenslotte toch iets minder spannend. Wel is dit een ideale manier om ervaring op te doen met publiek. Iedere voorstelling is er, naar Eftelingtraditie, een kindercast van 14 kinderen aanwezig.

Voordat je mee mag spelen moet er het een en ander geregeld worden. Zo moet je, als je meespeelt op een doordeweekse dag, een schoolverklaring invullen en laten ondertekenen door school voor toestemming. Ook hebben ze het bsn-nummer van het kind nodig om door te geven aan de arbeidsinspectie. Kinderen mogen maar een maximaal aantal keren per jaar meewerken aan een grote productie (aantal is afhankelijk van leeftijd).

Voor de dag zelf moeten kinderen een ochtendjas of schort meenemen, om de kostuums schoon te houden, alle sieraden (en oorbellen) moeten uit of afgeplakt worden, de dames moeten hun haren in twee invlechten en de jongens mogen geen gel en ze moeten iets meenemen om te eten en drinken of mee te spelen tijdens het wachten. Op een scherm kunnen ze achter de schermen ook meekijken met wat er op het podium gebeurt. Voor de show begint moeten ze ongeveer twee uur eerder aanwezig zijn. Dan passen ze de kostuums en repeteren ze een paar keer met wat ze moeten gaan doen.

Als kindfigurant komen ze in totaal 5 keer het podium op voor korte duur, iedere keer in een ander kostuum zodat ze ervaren hoe het is om snel te wisselen van kostuums. De eerste keer is al vrij vlot na het begin van de voorstelling waarbij de ‘special guests’ worden verwelkomd. Daarna komen ze nog een keer terug als ‘blokken’, als Jokie- en Jetfiguren uit Carnaval Festival, als baby’s en tot slot als trommelaars. Soms komen ze wat sneller achter elkaar op het podium en andere keer zit daar wat meer tijd tussen.

Nog voordat we het park uit waren kregen we een mailtje van de Efteling met daarin een foto die is genomen tijdens de voorstelling van de kinderen en een lid van het ensemble, een groepsfoto van alle kinderen van die dag en een ‘diploma’ als bewijs dat ze had meegespeeld. Kortom een geweldige ervaring.

Praktische tips

Caro theatershow in Efteling theater & meespelen als kind figurant - Reis-liefde.nl

Een uur voor de voorstelling begint gaat het theater open. Als je kaartjes hebt voor de voorstelling (en niet voor het park zelf) dan kun je vanaf dat moment het park in om naar het theater te lopen. In het theater is de bar geopend en een klein winkeltje waar je iets kan kopen zoals het programmaboekje en een mok. Ongeveer een kwartier voordat de voorstelling begint gaan de deuren naar de zaal open en kun je de zitplekken op zoeken.

Als ouders van een kind dat meespeelt krijg je twee polsbandjes voor gratis zitplaatsen op het balkon. Voor extra kaartjes voor broertjes / zusjes, vriendjes en familie krijg je een link om met korting kaartjes te kopen. Dit zijn in principe zaaltickets met vaste zitplaatsen. Als de zaal echter niet is uitverkocht mag je als ouders achter de verkochte rijen zitten.

Het podium bevindt zich in het midden van het theater met aan alle kanten zitplaatsen. Aan de zijkanten zijn er twee kleine loges met een paar rijen (LL en LR). Aan de P-kant vind je een aantal rijen met stoelen die langzaam oplopen. Als je hier zit met kinderen heb je dus echt zitverhogers nodig. Aan de Z-kant is het hoogteverschil een stuk groter en kan je zo over de rijen voor je heen kijken. Met jonge kinderen is dit wellicht handiger.

De ‘beste’ plekken zijn over het algemeen in het midden van de zaal, met een combinatie van even (rechts) en oneven (links) zitplaatsen. Wij zaten zelf op rij Z-7 en dan kun je alles prima zien. Heel groot is het theater echter niet, dus in principe zijn alle zitplaatsen prima.

Caro theatershow in Efteling theater & meespelen als kind figurant - Reis-liefde.nl

Wij hebben de middagvoorstelling gehad, na afloop was het park nog twee uur open dus konden de kinderen nog een rondje doen in de achtbaan. Dat maakt een bezoek aan de Efteling helemaal af. ;-)

Adviesleeftijd

De Efteling zelf adviseert de voorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar, voor jonge kinderen is het een groot spektakel maar misschien het verhaal wat lastig te volgen. Ook is er geen pauze tussendoor waardoor de voorstelling van 75 minuten wel erg lang kan zijn. Onze zoon (8) werd op een gegeven moment ook wel een beetje onrustig, maar zat het volgende moment weer helemaal in de show en het spektakel.

De voorstelling is een show zonder vaste einddatum; dit is afhankelijk van de interesse van het publiek. Na twee jaar vrijwel geen voorstellingen te hebben kunnen draaien vanwege corona zijn ze in februari 2022 weer begonnen.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)