Je ziet ze opeens overal: Bullet Journals. Een notitieboek met stipjes. En wat in de wereld is er zo bijzonder aan een notitieboek? Mensen zeggen dat het hun leven heeft veranderd, dat ze eindelijk structuur in hun dag krijgen, eindelijk hun to-do-lijstje leeg of hun financiële situatie op orde.
Nee, dit is niet overdreven, dat zeggen ze echt. Enne… waarom dan eigenlijk?
Bullet Journal stipjes
Door de stipjes in het notitieboek kun je alles maken wat je wilt. Krijg ik normaal gesproken nog geen lijn recht op papier, in een Bullet Journal kan ik ‘opeens’ nette grafieken tekenen. En handletteren is ook opeens een eitje.
Door de stipjes weet je koers te houden met je pen en je creativiteit wordt aangesproken. Want hoezo lijnen als je met stipjes nog veel meer kanten op kunt?
Wat kun je met een Bullet Journal?
Je kunt heel makkelijk grafieken en tabellen tekenen, bijvoorbeeld om je financiële situatie in kaart te brengen. Zet aan één kant bedragen en aan de andere kant de maanden. Zet elke maand een stip bij welk bedrag je zit.
Verbind de stippen met elkaar en je weet of het de goede kant op gaat of niet. Of houd elke week bij wat je uitgeeft aan boodschappen. In welke maand is dat het meest?
Zit er een langzaam stijgende lijn in? Misschien wordt alles duurder, of ben je wat minder zuinig geworden.
Zoals ik al noemde kun je in een Bullet Journal veel makkelijker handletteren en tekenen dan in een gewoon notitieboek of blanco boekje. Als je bijvoorbeeld flessenpost wilt tekenen, dan kun je dankzij de stipjes zien of je de fles overal even breed tekent.
Of je hem nu liggend, staand of diagonaal tekent. Er moet gewoon steeds hetzelfde aantal stipjes tussen de lijnen zitten.
Daarnaast kun je heel goed bijhouden hoe ver je bent met bepaalde doelen.
Ben je bezig met een cursus? Maak voor iedere stap in de cursus, zoals het aantal lessen of toetsen, een vakje of tekeningetje en kleur het in als je het afgerond hebt. Dat motiveert enorm en je ziet in één oogopslag wat je al bereikt hebt en wat je nog moet doen.
Je kunt nog veel meer dingen doen met een Bullet Journal, maar wat helemaal handig is: je kunt heel makkelijk een jaaroverzicht maken! Of een maandoverzicht. Of een week- of dagoverzicht… Net wat je wilt of allemaal tegelijk.
Hoe pak je dat aan?
Bullet Journal als planner
Vroeger stond ik zo een uur bij het schap met nieuwe agenda’s. De kassamevrouw zal wel gedacht hebben… Maar ja, dat boekje beheert wel een heel jaar van mijn leven. Dus hij moest er een beetje leuk uit zien, een beetje handig formaat zijn en ook nog handig qua plannen.
Redelijke eisen aan een agenda zou ik zo zeggen, maar dat viel nog niet altijd mee. Want iedereen vindt iets anders leuk en handig.
Daarom is een Bullet Journal een uitkomst, je kunt het precies zo indelen en opleuken als je zelf wilt! Je kunt een overzicht voor jezelf maken, maar ook ruimte voor ieder gezinslid toevoegen.
Ben je met 2 kids thuis? Dan teken je gewoon voor iedereen apart een jaaroverzicht. Ja, het kost een avondje werk, maar daarna heb je in één boekje alle afspraken van iedereen bij elkaar.
Pak het boekje er minimal één keer in de week even bij en loop de komende week door. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en zie je afspraken al ruim van te voren aankomen.
Qua boekje zelf zijn er enorm veel op de markt, dus je vindt er altijd wel één met een cover die je aanspreekt.
Enige nadeel: de voorkanten zijn meestal redelijk slap. Paperblanks en Leuchtturm1917 hebben wel Bullet Journals met een harde kaft, maar die zijn (daardoor?) wel duurder.
Hoe maak je een jaaroverzicht?
Je kunt een jaaroverzicht op verschillende manieren maken. Denk daarom eerst na wat je doel is: wil je gewoon weten welke datum op welke dag valt? Of wil je bij elke maand notities kunnen toevoegen?
Hieronder zie je een aantal voorbeelden.
Jaaroverzicht met notities
Bij dit ontwerp heb je verticale kolommen waar je notities aan toe kunt voegen.
Hier weer een overzicht met verticale kolommen, alleen is er op deze manier voor elke dag van de maand een notitieregel. Ideaal, het past precies in een Bullet Journal. Ook handig om op deze manier een verjaardagskalender te tekenen.
Je kunt de notitieruimte natuurlijk ook horizontaal tekenen.
Je kunt ook alle dagen op één bladzijde en dan notitieruimte tekenen op de bladzijde ernaast. Het voordeel is dat je zo het hele jaar op twee bladzijden hebt.
Je kunt het ook zo clean mogelijk houden door veel wit op de bladzijden te houden. Zo houd je het luchtig en ontspannen, en dat is wel zo fijn als het gaat om heel jaar.
Op dit voorbeeld zie je hoe dit gedaan is voor een weekplanning, maar dit kun je natuurlijk ook met maanden doen. Juist superleuk met die bomen, zo kun je de boom in alle seizoenen tekenen! Eronder de belangrijkste data van die maand en klaar is je overzichtelijke planning!
Houd je het graag een beetje afwisselend? Verdeel je spread dan over verschillende soorten blokken en wissel af met waar je de maandnaam en de data zet.
Je kunt natuurlijk ook nog verschillende kleuren gebruiken, bijvoorbeeld blauwe tinten voor de koude maanden en rode tinten voor de warme maanden.
Jaaroverzicht zonder notitieruimte
Met zo’n jaaroverzicht overzie je snel wanneer de weekenden zijn. Je kunt vakantiedagen omcirkelen met een rood rondje om de datum. Ook kun je verjaardagen toevoegen door een blauw rondje om de data te doen.
Op de bladzijde na je jaaroverzicht kun je dan van januari tot en met december opschrijven wie er jarig zijn. Zo heb je alle informatie snel bij de hand!
Op deze foto zie je heel goed hoe je het overzicht kunt tekenen, elk datumnummer komt tussen vier puntjes in te staan.
Een heel originele, maar nog steeds overzichtelijke aanpak ziet er bijvoorbeeld zo uit.
Jaaroverzicht met Dutch Doors
Geen idee waar we deze bijzondere naamsvermelding aan te danken hebben, maar het getuigt in ieder geval van creativiteit!
Hij is wel wat lastiger, maar o zo handig: laat twee bladzijden leeg en teken dan op een spread (dat zijn twee bladzijden naast elkaar) een maandoverzicht. Zorg dat het midden van je overzicht precies in de vouw van je Bullet Journal valt.
Vervolgens knip je alles rondom je overzicht weg, behalve een uitsparing zoals aan een tabblad. Let op: de maand die je nu tekent is februari, dus let erop dat je de tweede tab van twaalf laat zitten!
Als je alles rondom het overzichtje hebt weggeknipt, trek je met potlood de omtrek na. Je kunt nu een bladzijde terug januari tekenen, en een bladzijde verder maart. Vervolgens kun je de rechterzijde van maart uitknippen, behalve de 3e uitsparing voor de maand maart.
Zo knip je alle maanden uit tot en met december. Rondom de uitgeknipte maanden kun je een mooie tekening maken of handige lijstjes schrijven of bijvoorbeeld een habbit tracker.
Een habbit tracker is een handige manier om goede gewoonten bij te houden. Bijvoorbeeld sparen, je schrijft ‘sparen’ op een regel, en op de regel daarboven schrijf je de eerste letters van alle maanden zoals in een tabel. Zet voor elke maand dat je hebt kunnen sparen een kruisje.
Bullet Journal Jaaroverzicht en goede voornemens
Je kunt natuurlijk al je activiteiten bijhouden in een jaaroverzicht zoals afspraken, werkdagen en dergelijke. Maar je kunt ook je gewoonten monitoren in een jaaroverzicht. Bijvoorbeeld of je genoeg slaapt, of je genoeg drinkt, wanneer je bent gaan sporten of wanneer het volle maan is. Net wat belangrijk voor je is!
Dit is DE manier om goede voornemens ook echt te realiseren, omdat je bij houdt wanneer je er mee bezig bent.
Dit noemen de Bullet Journallers ‘Year in Pixels’. Je wilt bijvoorbeeld elke nacht minstens 7 uur slapen, dat is je goede voornemen. Dan teken je een schema met voor elke dag een vakje. Zo’n schema maak je door aan de linkerkant 1 t/m 31 te nummeren, en aan de bovenkant januari t/m december.
Heb je minimal 7 uur geslapen? Dan kleur je het vakje groen. Heb je minder dan 7 uur geslapen? Dan kleur je het vakje rood (of andere kleuren natuurlijk).
Gaandeweg zie je of er meer groene of rode vakjes zijn, en zo is het dus ook snel inzichtelijk of je je goede voornemen in praktijk brengt. Een voorbeeld van iemand die bijhoudt in welke stemming hij het hele jaar is.
Als je goede voornemen iets is als ‘100 boeken lezen in het nieuwe jaar’, dan is zo’n schema een leuk idee.
Gratis printables Bullet Journal Jaaroverzicht
Wil je het jezelf wat makkelijker maken en gebruik maken van gratis printables. Deze afbeeldingen hieronder staan gelinkt aan het grote bestand en kan je zelf printen om vervolgens te gebruiken in je bullet journal!
Bullet Journaling kost veel tijd
Tsja, je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt met tekeningen, kleuren, wasi-tape en stempels. Dan kost het inderdaad meer tijd, maar dan is het ook een vorm van ontspanning.
Bullet Journaling zelf kost een paar minuten tijd want je moet een schema tekenen of een lijstje maken, maar daarna scheelt het je veel tijd. Je zit namelijk niet vast aan een manier van plannen, je kunt elke week precies zo plannen als bij jou past.
Daardoor leer je om je week effectiever in te plannen en dat scheelt je tijd (en hoofdpijn).
Tekenen
- 100 leuke dingen tekenen
- Kindertekeningen analyseren
- Kindertekeningen bewaren
- Bullet Journal tekenen
- Leren tekenen met Dessineo review
- Stiften maken Crayola Maker review
- Spiograph review
- Pen Silly review
- 3D Doodle pen review
- XXL kleurplaat Very Mappy review
DIY
- DIY Beenwarmers maken
- DIY Broches maken
- DIY Bullet journal maken
- DIY Flockfolie
- DIY Foto op canvas maken
- DIY Fotoboek maken
- DIY Fotoslinger maken
- DIY Geldboeket maken
- DIY Gipsbuik maken
- DIY Halloween kostuum maken
- DIY Herfstkrans maken
- DIY Kampvuur maken
- DIY Luiertaart maken
- DIY Paastuin maken
- DIY Palmpaasstokken maken
- DIY Photobooth maken
- DIY Pompoen uithollen
- DIY Raamstickers
- DIY Scrunchies maken
- DIY Slingers maken
- DIY Solar lights maken
- DIY Tas maken
- DIY Telefoonhoesjes versieren
- DIY Tie-dye technieken & methoden
- DIY Tijdscapsule maken
- DIY Verjaardagskroon maken
- DIY Verkleedkleding maken
- DIY Vilten slinger maken
- DIY Vogelhuisje maken
- DIY Vogelvoer maken
- DIY Wasbare billendoekjes maken
- DIY Wormenhotel
- Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips - 1 October 2023
- Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer - 24 January 2022
- Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - 10 January 2022