Skip to Content

Naamslinger maken; stoffen vlaggenlijn met naam voor verjaardag

Naamslinger maken; stoffen vlaggenlijn met naam voor verjaardag

Voor de doop van baby girl heb ik een naamslinger gemaakt voor onze dochter. Hiervoor ben ik zelf creatief aan de slag gegaan met stof, biaisband en nog meer stof. Dit was best wel veel werk. Natuurlijk heb ik er ook een gemaakt voor baby boy gemaakt. Dit keer al tijdens de zwangerschap zodat hij tijdens de kraamweek opgehangen kon worden.

Dit keer was het geslacht en dus ook de babynamen bekend. Deze slingers hangen we op bij bijzondere feesten zoals de doop en verjaardagen. Momenteel hangt de vlaggenlijn van baby girl hangt bij haar in de kamer. Zo heeft ze een lekker vrolijke kamer. 

Wat heb je nodig om een naamslinger te maken?

Voor deze unieke persoonlijke naamslingers heb je de volgende materialen nodig.

  • Textiel met patroon
  • Effen textiel
  • Breed lint
  • Pen
  • Stofschaar
  • Naald en draad

Werkwijze:

Je begint met het knippen van de driehoekjes uit de stof (gelijkbenige driehoeken met twee lange zijden). Het aantal vlaggetjes is afhankelijk van het aantal letters in de naam, en overige symbolen of lege vlaggetjes die je wilt ophangen. Voor een vlaggetje heb je twee driehoeken nodig. Vervolgens leg je de ‘mooie’ kanten op elkaar aan de binnenkant.

Als je klaar bent met het uitknippen ga je verder met het uittekenen van de letters. Als je dit niet uit de hand wilt doen kan je gebruik maken van een sjabloon die je op het internet vind. Het beste kan je de letters in spiegelbeeld overtrekken op de stof. Daarna knip je ze uit en zet je ze vast op de vlaggetjes.

Vervolgens naai je met de naaimachine de twee lange zijden aan elkaar. De bovenkant hoeft niet. Nu kan je de vlaggen binnenstebuiten halen. Let goed op het puntje. Het is handig om even te naaien zodat de vouw er goed in blijft zitten. Dan ga je aan de slag met het biais lint. Sla dit lint dubbel, naai hier de vlaggen tussen met de open zijde tussen het lint.

Tip: Geen zin om aan de slag te gaan met naald en draad? Geen probleem. Bij de xenos verkopen ze stoffen vlaggenlijnen en vilten letters. Dit scheelt dus heel erg veel tijd met het uitknippen van letters en het naaien van de vlaggen. In de praktijk plakken deze letters echter vrij slecht. Het is dus aan te raden om deze met een goede textiellijm goed vast te lijmen.

Hebben jullie iets persoonlijks voor speciale momenten?

Linda van Aken