Een kinderfeestje aankondigen vraagt natuurlijk om een leuke uitnodiging. Een simpel Whatsappje sturen, wat ik pas een keer hoorde van een vriendin, wat is dáár nu leuk aan? Een uitnodiging, die al de sfeer van het feestje verklapt bijvoorbeeld of een heel originele manier van aankondigen is toch veel leuker?!

Lees ook: Tips en ideeën voor organiseren van kinderfeestje
Lees ook: Tips & ideeën voor activiteiten kinderfeestje thuis
Lees ook: Kinderfeestje ideeën; 47 originele, leuke, stoere, en betaalbare verjaardagsfeestjes buitenshuis
Lees ook: Ideeën kinderfeestjes thuis; de top 10 leukste en originele thema’s en kinderfeestjes voor alle leeftijden voor jongens en meisjes.
Lees ook: Hoeveel kinderen uitnodigen voor het kinderfeestje?
Lees ook: Low-budget en betaalbare kinderfeestjes
Lees ook: Inspiratie uitnodiging kinderfeestje

Tips voor de uitnodiging

 • Kies een uitnodiging dat alvast in het thema is van het kinderfeestje. Zo komen de kinderen alvast in de stemming en krijgen ze misschien wel een idee van wat ze gaan doen.
 • Krijg je op het feest zowel jongens als meisjes? Dan zou je een leuke jongens- en meidenvariant kunnen maken. Uiteraard hoeft dat niet… Een mooi prinsesje geef je toch niet aan een jongen. Dan kies je gewoon voor een riddervariant, om maar even wat te noemen.
 • Voor kinderen is post ondertussen iets heel speciaals geworden, want alles gaat immers via de telefoon… Maak een leuke uitnodiging en verstuur die over de post! Liefst in een enveloppe, zodat het helemaal spannend is.

Leuke uitnodigingen

Tja, voor de creatievelingen onder ons is het super om zelf aan de slag te gaan. Maar als je wat minder bent van het knippen en plakken of gewoonweg geen tijd hebt om te gaan ‘fröbelen’, wat doe je dan? Geen paniek, pak nu niet meteen toch Whatsapp erbij! Uitnodigingen zijn er in alle soorten en maten te koop. Van heel simpele kaarten met alleen het woord ‘uitnodiging’ erop, tot kaarten die al helemaal de tekst hebben staan en jij alleen nog datum en tijd enzo moet invullen. Of je laat je kaartjes gewoon drukken, dat is tegenwoordig toch ook heel simpel. Leuke foto voorop van de jarige en je bent klaar!

Bij Kaartje2go heb ik de kinderfeestje uitnodiging gemaakt voor het kinderfeestje van onze dochter die binnenkort 7 jaar wordt. Er zijn heel veel ontwerpen in verschillende thema’s zodat je zelf kan kijken wat bij het kind of het thema van het kinderfeestje past. Er zijn heel veel ontwerpen, dus ik heb een voorselectie gemaakt en dochter mocht zelf kiezen welke ze wilde hebben. Voor haar kinderfeestje wilde ze graag bloemen plukken wat een Oerrr kinderfeestje met boswachter werd dus zochten we een vrolijke uitnodiging uit met bloemetjes. Natuurlijk moest er ook een roze detail bij dus de flamingo maakte het helemaal af!

Vervolgens konden we deze personaliseren met haar eigen naam, leeftijd en foto op de voorkant. Vervolgens kan je zelf een tekst op de achterkant schrijven. Twijfel je wat je daar moet vermelden? Kaartje2go heeft ook fijne suggesties voor teksten. Deze kan je kopiëren en plakken in de uitnodiging. Datum, tijd en adres aanpassen en klaar! Het voordeel is dat je dan ook gelijk bijzonderheden kan vermelden en die er niet tussen hoeft te krabbelen. Zo kan je tijdens het boswachtersfeestje goed vies worden tijdens het feestje dus moet zwemkleding mee en moeten mooie jurkjes lekker thuis gelaten worden! Natuurlijk moest dit in het roze ;-)

Als je klaar bent met de uitnodiging kan je kiezen voor het formaat (drie verschillende maten), of je er ook een (gekleurde) envelop bij wil of een extra luxe uitvoering van de kaart. Zo hebben wij gekozen voor papier met parelmoerglans en roze enveloppen. Als je het eenvoudig houdt ben je voor de uitnodigingen hetzelfde kwijt als dat je kant en klaar uitnodigingen koopt!

Uitnodiging kinderfeestje; tekst

Vergeet niet op de uitnodiging de nodige informatie te vermelden.

 • De naam van de jarige en hoe oud de jarige wordt.
 • De datum van het feestje (inclusief begintijd en eindtijd).
 • Adres en telefoonnummer.
 • Eventuele cadeauwensen.
 • Indien het kinderfeestje buitenshuis plaatsvindt, vinden ouders dit vaak prettig om te weten. Ook kan hierdoor rekening worden gehouden qua kleding en spullen (te denken valt aan zwemkleding, sportkleding, kleren die vies mogen worden).
 • Heeft het feestje een bepaald thema? Vermeld dit in de uitnodiging! Niets is zo sneu als een kindje dat als enige niet verkleed is.
 • Geef in de uitnodiging ook aan of de kinderen blijven eten of niet. Vraag ook of ouders eventuele allergieën door willen geven. Zo kun je hier alvast rekening mee houden tijdens het doen van de boodschappen.
 • Worden de kinderen thuis gebracht of is het de bedoeling dat de ouders hen op komen halen?
 • Bij een kinderfeestje voor jonge kinderen is het gebruikelijk dat de ouders meekomen, vermeld duidelijk op de uitnodiging of papa & mama ook welkom zijn op het feestje.
 • Of je bij verhindering dit door wilt geven. Wel zo handig met de planning van de boodschappen.

Ideeën originele uitnodiging

Uitnodigingen kan je ook heel goed zelf maken. En dat kan op heerlijke, originele manieren. Hier een aantal ideetjes die je misschien kunnen inspireren voor nog net dat beetje meer.

 • Geheimschrift. Schrijf de tekst in geheimschrift! Eerst de code kraken, voordat de tekst te lezen is dus!
 • Maak een schatkaart of belangrijk document. Ga je een piratenpartijtje houden? Maak de uitnodiging in de vorm van een schatkaart. Maar dit is ook leuk als gewichtig document. Gebruik geelachtig papier, waarbij je de randen met behulp van een aansteker een beetje verbrand (dus ja, dat doet mama zelf…). Schrijf de tekst erop in een deftig handschrift. Met een mooie, rode stempel kan je het geheel compleet deftig afleveren. Bij een schatkaart kan je met lijntjes werken en in plaats van een boom of een kruisje en dat soort standaard dingen, vermeld je nu op die plekken de tijd en waar het feestje is enzo.
 • Ballonnen. Stop het papiertje (de uitnodiging) in een ballon! Dan zal de genodigde toch eerst de ballon kapot moeten prikken… Of je schrijft met een permanent marker op de ballon. Dan laat je hem daarna weer leeglopen. De gasten moeten dus eerst de ballon opblazen om het te kunnen lezen.
 • Een kaart als ijsje. Met een ijsstokje op de kaart geplakt (tussen achterkant en binnenblad, die je aan elkaar plakt), heb je een ijsje als uitnodiging. Op het binnenblad schrijf je alles. De buitenkant knip je in de vorm van het ijsje en uiteraard het liefst in de kleuren van het ijsje!
 • Leuke vormen knippen. Daarop aansluitend kan je natuurlijk nog veel meer leuks bedenken. Knip het karton, waarop je de uitnodiging plakt, uit in de sfeer van het feestje! Een pion bij bowlen, een bal bij voetbal, een kroontje bij een prinsessenfeest of een zwemband bij een zwemfeestje.
 • Handletteren. Ben je zelf ook in de ban van handletteren? Grijp je kans en maak een prachtige kaart voor je zoon of dochter! Voor iedereen een uniek exemplaar, of je kopieert het gewoon op dikker papier/dun karton. Of je laat het drukken, natuurlijk, dat is nog echter…
 • Een speurtocht als uitnodiging! Zet ze alvast maar aan het werk voordat ze op het feest zijn! Dit is vooral leuk als je op een andere plek verzamelt dan waar de jarige woont! Verklap niet waar het is (voor de zekerheid maar wel even aan de ouders) en zet op de uitnodiging aanwijzingen waar ze heen moeten! Door middel van een raadsel of maak er echt een speurtochtje/puzzelritje van! Let wel op dat ieder kind vanaf een andere plek begint, als het niet uit school vandaan direct begint.
 • WC-rollen. Natuurlijk, ook die eeuwige wc-rol kan zijn dienst weer bewijzen. Stop de uitnodiging (leuk opgesteld op een papiertje) in de wc-rol en maak van de rol bijvoorbeeld een poppetje die feest viert of een groot snoepje. Net een surprise!

Boy playing with balloons stockphoto from Shutterstock / romrodphoto