De 21 leukste natuurspeeltuinen, bloemenpluktuinen en blotevoetenpaden van Nederland

Lekker vies worden, wie wil dat nu niet? Je hoeft daarvoor niet naar een pretpark of megaspeeltuin, de natuur heeft genoeg te bieden. Denk bijvoorbeeld eens aan een natuurspeeltuin. Daarnaast heb je ook bloemenpluktuinen en blote voetenpaden die bij veel kinderen gegarandeerd een succes zijn! In samenwerking met Nathalie ging zij op zoek naar de leukste plekjes in Antwerpen België, handig voor als je bij de grens woont of daar op vakantie gaat!

Lees ook: Beste pretparken van Nederland met kinderen

Belevenissenbos (Lelystad, Flevoland)

Het belevenissenbos is volgens Maya eigenlijk te groot voor een dagje uit. Hier zijn zoveel verschillende avonturen die je als kind kan beleven. Zo kan je op zoek gaan naar de paarden, maar ook prima klimmen en klauteren. En als je het aandurft of op zoek bent naar verkoeling kun je een duik nemen in het water. In de loop van de dag wordt het hier steeds drukker. De toegang tot dit park is gratis.

Meer informatie vind je hier.

Blote voetenpark Brunssum (Limburg)

Blotevoetenpark Brunssum - Mamaliefde.nl

Het bekendste blotevoetenpad van Nederland ligt toch wel in Limburg. Oké, het is niet 1 enkel pad, maar een heel park. Hier vind je activiteiten waar je met je kinderen een dag lang bezig bent.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Blotevoetenpark Brunssum

Boomkroonpad (Borger, Drenthe)

Bij het Boomkroonpad zijn er verschillende speelmogelijkheden gemaakt van bomen. Zo kun je klimmen in de bomen, maar ook balanceren over de boomstammen, en sommige gaan aan het einde zelfs een beetje wiebelen. Je kan hier ook heerlijk wandelen door de bossen en de kinderen kunnen er heerlijk spelen. Er is een speeltuin, klimbomen en nog veel meer. De kinderen van Yvonne vinden het altijd weer een feestje om hier heen te gaan.

Meer informatie vind je hier.

Bosspeeltuin (Vleuten, Utrecht)

Bosspeeltuin maximpark Utrecht Vleuten Leidsche Rijn - Mamaliefde.nl

Centraal gelegen in Nederland vind je in het Maxima Park de bosspeeltuin. Hier kun je lekker wandelen, spelen en eten & drinken. Er is een overdekt gedeelte met waterfonteintjes die plotseling uit de grond schieten. Maar ook een grote klimtuin waar de wat oudere kinderen kunnen klimmen en klauteren en glijden, ze worden hier ook goed uitgedaagd. Er is heel veel zand (en waterpomp) om eindeloos mee te spelen. En een aantal muzikale muziekinstrumenten. Voor de kleintjes is er een kleiner toestel, waar ze wel nog wat hulp bij nodig hebben. Bij mooi weer kan je bij het restaurant Anafora niet alleen heerlijk op het terras zitten voor een hapje en drankje maar ook een bootje huren of een picknickmand! Of je wandelt omhoog in de uitkijktoren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Maxima Park Utrecht & Bosspeeltuin

Drents Friese Wold (Drenthe)

Blote voetenpad Drents Friese Wold Appelscha Staatsbosbeheer - Mamaliefde

In Het Drents Friese Wold vind je een buitencentrum van Natuurmonumenten. Hier kun je de expositie bekijken met informatie uit de natuur, worden workshops gegeven en kun je shoppen. Buiten is er een terras en kun je verschillende activiteiten doen. Zowel met scholen en groepen als individueel. Zo heb je bijvoorbeeld het kabouterpad waarbij je met een rugzakje vol activiteiten op pad gaat. En het blotevoetenpad, waarbij je je schoenen in het bezoekerscentrum achterlaat en een sleutel krijgt voor het deurtje om het pad te lopen. Toen wij er waren begon het te regenen, gelukkig waren we precies op tijd weer binnen. Het was in ieder geval een groot succes. Dit pad is niet te doen met een buggy, dus eventuele baby’s kun je het beste in een draagzak meenemen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Blotevoetenpad Drents Friese Wold

Erve Brooks (Gelselaar, Gelderland)

Dagje uit: Erve Brooks - Mamaliefde.nl

In Gelderland, ‘ver’ weg in de Achterhoek ligt Erve Brooks. Het is dus waarschijnlijk een stukje rijden, maar absoluut de moeite waard. Want midden tussen de bossen en uitgestrekte boerderijen vind je Erve Brooks. Hier ben je zeker wel een dagje zoet. Er is hier een blotevoetenpad met aan het einde een bad maar ook een avonturenpad met diverse hindernissen die leuk zijn voor jong en oud (en zelfs te doen zijn met een buggy). Er is een grote speeltuin en watertuin, air trampoline maar ook her en der nog een aantal speelplekken. Bijvoorbeeld bij de oude museumboerderij. Daar is ook een kinderboerij aanwezig en een karakteristieke winkel en lunchroom. In het nieuwere gedeelte vind je in de schuur een overdekte binnenspeeltuin, theetuin en pannenkoekenrestaurant. Hier vermaken je kinderen dus wel even maar is het ook zeker leuk voor de ouders.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Museumboerderij Erve Brooks

Griendtsveenpark (Erica, Drenthe)

Het Griendtsveenparkje in Erica is een erg leuk uitje. Het is een speeltuintje in combinatie met een dierenparkje. Lekker even door het parkje wandelen, lekker spelen en diertjes kijken. Elke gaat hier minimaal 1 keer in de maand naar toe. En het leukste is dat het gratis is!

Meer informatie vind je hier.

Hof van Twello (Twello, Overijssel)

Het leukste blotevoetenpad is te vinden bij Hof van Twello, tussen Apeldoorn en Deventer. Goed bereikbaar voor een dagje uit of vanaf je vakantieadres op de Veluwe. Hof van Twello is niet alleen een blotevoetenpad, er is ook een grote biologische winkel met heel veel lekkere streekproducten. Na het wandelen is het er goed relaxen op één van de picknickbanken.

Meer informatie vind je hier.

Kreekbos (Wognum, Noord-Holland)

Het Kreekbos wordt getipt door Lodi, dit is een nieuwe natuurspeeltuin in Wognum. Naast de nieuwbouwwijken is daar een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen en waarmee gespeeld kan worden is gemaakt van hout. Hier kunnen kinderen heerlijk ontdekken. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan. Hier mag je gewoon lekker spelen en vies worden!

Meer informatie vind je hier.

Landgoed de Olmenhorst (Lisserbroek, Noord-Holland)

De leukste pluktuin volgens Kirsten vind je in Lisserbroek, namelijk Landgoed de Olmenhorst. Je kunt hier appels en peren plukken en er worden regelmatig leuke workshops georganiseerd voor zowel kinderen als volwassenen. Ook is er een speeltuin en de gelegenheid om een hapje te eten. Je kunt je makkelijk een hele middag vermaken in de Olmenhorst!

Ook volgens Judith is dit een leuke plek. Er worden het hele jaar door leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo kun je hier appels en peren plukken, workshops volgen, is er een openluchttheater, diverse markten door het jaar heen, een speeltuin en ga zo maar door.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Hello Food Festival op Landgoed de Olmenhorst

Mart Roeffen (Grubbenvorst, Noord-Limburg)

We hebben hier een leuke buitenspeeltuin kosteloos en niet ver weg, in Grubbenvorst Mart Roeffen, deze was er al toen Yvonne nog klein was en is een gezellige en mooie plek aan een bosrand.

Meer informatie vind je hier.

Ons Genoegen (Laren, Noord-Holland)

Een andere speeltuin die volgens Maaike een aanrader is, is speeltuin Ons genoegen in Laren . Dit is ook leuke, mooie speeltuin met een leuk strandje om te spelen en zwemmen.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos ’t Laer (Laren, Noord-Holland)

In dit speelbos kunnen volgens Linda kinderen lekker ontdekken en spelen in de natuur. Er is met boomstammen een stappenpad aangelegd en een brug over het water. Verder zijn er wat verdwaalde hutten. In de buurt is een stuwmeer. Je kan hier ook prima heen met een picknickkleed, neem wel je rommel weer mee want er zijn geen prullenbakken.

Speelbos Oerrr ‘s-Gravenland (Noord-Holland)

Het leukste natuurspeelterrein is het speelbos, oerrr op het terrein van natuurmonumenten in ’s Gravenland, omdat kinderen er heerlijk kunnen rond struinen, spelen met zand en water en het heel netjes onderhouden is. Maaike schreef er zelf laatst deze blog over.

Meer informatie vind je hier.

Speelpolder Hoge Nesse

KLimmen en klauteren in natuurspeeltuin speelpolder Hoge Nesse in Zwijndrecht - Mamaliefde.nl

Naast speelbossen en natuurspeeltuinen heb je ook speelpolders; hiervan vind je er een aantal in de provincie Zuid-Holland (of net daar buiten). In de polders zijn er met natuurlijke materialen diverse ‘attracties’ gemaakt. Zoals een mierenflat, bruggen, hutten van wilgen, een kabelbaan, boomhut, klimbuizen en nog veel meer. Je kan op het veld spelen, maar ook verdwalen (letterlijk) in de bossen. Er is een soort parcours in hoog gras waar je doorheen kan wandelen. Hier ben je echt weer even een met de natuur en kunnen kinderen zich verwonderen over vlinders en paddenstoelen. Voor de papa’s en mama’s zijn er ook een aantal bankjes en picknicktafels zodat je daar kan eten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Klimmen en Klauteren in de speelpolder Hoge Nesse

Tiengemeten (Zuid-Holland)

Merel woont op 15 minuten rijden van het eiland Tiengemeten, midden in het Haringvliet. Je vindt hier de Speelnatuur – van dezelfde architect als de Rotterdamse Speeldernis. De hoofdingrediënten voor een onvergetelijke middag zijn water en zand. Meer niet. Maar kinderen vermaken zich hier uren! Ze mogen zich heerlijk vies maken (en als je geen geschikte kleding mee hebt, dan mag je die hier lenen), vlotten bouwen, van de modderglijbaan en voor de kleintjes zijn er zandbakken en een gedeelte met water. Zeker eens naartoe gaan als je in de buurt bent: onvergetelijk!

Meer informatie vind je hier.

Toon Kortoomspark (Deurne, Noord-Brabant)

Linda hoort alleen maar heel veel goede verhalen over het Blotevoetenpad in het Toon Kortoomspark in Deurne. De entree is 3.50 en voor kinderen tot 3 jaar gratis. De omgeving is prachtig, het ligt midden in de Peel.

Meer informatie vind je hier.

Twentsche Bloemenpluktuin & Maisdoolhof (Fleringen, Overijssel)

De bloemenpluktuin in Fleringen (Twente) is erg leuk geeft Maud aan. De Twentsche Bloemenpluktuin staat vol met prachtige snijbloemen in alle kleuren van de regenboog, je vindt hier meer dan honderd verschillende soorten bloemen waaronder dahlia’s, zinnia’s en zonnebloemen. De Twentsche Bloemenpluktuin is ruim drieduizend vierkante meter groot, waarin paden zijn aangelegd zodat u vrij door de tuin heen kunt lopen zonder dat u perken betreedt of planten vertrapt.

Meer informatie vind je hier.

Varsseveld (Leerdam, Zuid-Holland)

De Natuurtuin Varsseveld in Leerdam is volgens Astrid een supermooie en leuke natuurspeeltuin. Het is speelbos dat pal aan de Linge ligt. Je hebt hier dan ook een prachtig uitzicht. Je kan hier heerlijk wandelen en voor kinderen zijn er klim- en klautertoestellen. Ook is er een waterbaan en een mooi klein strandje. Je vindt hier prachtige bomen en dieren. Samen met onze kleine zoon wandelen we hier meerdere keren per maand, om te genieten van de natuur, de omgeving en de dieren.

Meer informatie vind je hier.

Woeste Westen (Amsterdam, Noord-Holland)

Vlakbij Amsterdam ligt Het Woeste Westen. Een natuurspeeltuin die je net even moet weten. Neem zeker droge kleding mee, want het is volop waterpret voor kinderen. Daarna kan je zelf popcorn poffen boven een kampvuurtje. Eigenlijk moet je deze niet verder vertellen ;-).

Meer informatie vind je hier.

Zand Bos Natuurspeeltuin (Deurne, Noord-Brabant)

De natuurspeeltuin in de Peel in Deurne is volgens Linda leuk om te combineren met het Blotevoetenpad. Natuurspeeltuin Zand Bos ligt midden in de bossen. Je kunt in dit speelbos er lekker klimmen en klauteren, hutten bouwen, met de zandtafel spelen en nog veel meer. Voor de jongsten is er een speciaal Peuterpad.

Meer informatie vind je hier.

Een uitgebreid overzicht met alle buitenspeelplaatsen vind je hier.

Gaan jullie wel eens met de kinderen naar een natuurspeeltuin?

Bron hier

De 21 leukste blotevoetenpaden, natuurspeeltuinen, speelbossen, maisdoolhof en bloemenpluktuinen van Nederland. Van Brabant tot Twente, van Limburg tot Zuid-Holland - Mamaliefde.nl

Summary
Review Date
Reviewed Item
Blotevoetenpaden & Natuurspeeltuinen & Pluktuinen & Maisdoolhof Nederland
Author Rating
51star1star1star1star1star
Volgende
Vorige

Comments ( 3 )

  • Dank je wel voor het delen van speelbos ’t Laer. Bij Ons genoegen n Laren zijn we nooit geweest, dus gelijk ook bedankt voor de tip en Brambergen/ Oerrr kunnen we onderstrepen!

  • Geweldige lijst! Wij zijn groot fan van het hof van Twello, het is daar zo mooi en het is echt een avontuurlijk blotevoetenpad. Ik ben ook wel erg nieuwsgierig geworden naar de anderen uit de lijst. Dit soort vertier voor kids is misschien nog wel leuker als de ‘grote’ avonturenparken.

  • Wij zijn laatst naar de Speelpolder in Schiedam geweest, dat is zeker ook een aanrader!

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.