Skip to Content

Avondvierdaagse wandelen; van afstanden tot medaille en snoep of cadeautjes

Avondvierdaagse wandelen; van afstanden tot medaille en snoep of cadeautjes

De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) organiseert jaarlijks zo’n 600 avondvierdaagsen door heel Nederland. Zoals de naam al doet vermoeden, loop je tijdens de avondvierdaagse vier avonden op rij een verschillende route.

Je kunt van tevoren een afstand kiezen en het inschrijven kun je regelen via school of de gemeente. Aan het einde van de vierde dag, worden de deelnemers altijd feestelijk onthaald en krijgen zij een medaille.

Hoe is de avondvierdaagse ontstaan?

De allereerste avondvierdaagse werd in 1940 gehouden in het Gooi. Dit was dus tijdens de Tweede Wereldoorlog, een periode waarin het was verboden om overdag wandeltochten te organiseren. Dus werd er besloten om dat ’s avonds te doen! Steeds meer andere plaatsen in Nederland volgden, en zo is de traditie van de avondvierdaagse ontstaan.

In het begin waren het vooral volwassenen die meededen, maar vanaf 1980 gingen steeds meer scholen ook meedoen aan de avondvierdaagse. Sindsdien is de Avondvierdaagse uitgegroeid tot een populair evenement in Nederland en worden er in vele steden en dorpen avondvierdaagses georganiseerd.

Kinderen lopen tegenwoordig vaak met hun hele school of klas samen, wat het natuurlijk ook hartstikke gezellig maakt. De avondvierdaagse is echt iets waar veel kinderen naar uitkijken!

Het doel van de avondvierdaagse

De KWBN wil door middel van de avondvierdaagse zoveel mogelijk kinderen in beweging brengen. Maar daarnaast is de avondvierdaagse ook gewoon echt een feestje!

Omdat het al 80 jaar bestaat, is het een echte traditie in Nederland en heeft bijna ieder kind wel een ouder of zelfs een opa of oma die de avondvierdaagse een keer (of vaker) heeft gelopen.

Vier avonden op rij loop je samen met heel veel anderen, jong en oud, een leuke route in jouw omgeving. En misschien raak je door de avondvierdaagse ook wel gemotiveerd om vaker de wandelschoenen aan te trekken!

Wanneer is de avondvierdaagse?

Jaarlijks organiseert de KWBN de Week van de Avondvierdaagse. In heel Nederland zijn er dan heel veel avondvierdaagsen waar je je voor kunt aanmelden. Maar in principe mogen organisaties die een avondvierdaagse organiseren zelf bepalen wanneer hun avondvierdaagse gaat plaatsvinden. De Week van de Avondvierdaagse is vaak in de laatste week van mei / eerste week van juni.

Hoe lang duurt 5 km lopen avondvierdaagse?

De tijd die het kost om 5 km te lopen tijdens de avondvierdaagse kan per persoon verschillen, afhankelijk van de snelheid waarmee je loopt. Over het algemeen duurt het ongeveer 45 minuten tot een uur om 5 km te lopen.

Tips voor ouders

Het doel van de avondvierdaagse is om kinderen in beweging te krijgen en dus gezonder te laten leven. Het is dan ook niet de bedoeling dat kinderen onderweg bergen snoep gaan eten. Maar de avondvierdaagse moet wel een feestje zijn! Daarom is het voor kinderen leuk om wat lekkers mee te hebben.

Je kunt als ouder natuurlijk best een lekkere, gezonde snack meegeven. Denk bijvoorbeeld aan fruit, snackgroenten, noten of rozijnen. In fruit en groenten zit ook veel vocht, zodat je op een warme avond minder snel zult uitdrogen.

De meeste kinderen lopen een route van 5 kilometer. Daar zijn ze vaak wel 1 tot 1,5 uur zoet mee! Het wandelen kan ook best wat energie kosten en daarom is het goed om van tevoren een goede maaltijd te nuttigen.

Een volle maag loopt echter ook niet prettig, dus zorg ervoor dat je minimaal een uur voor de start van de avondvierdaagse hebt gegeten. Koolhydraten leveren veel energie, dus kies bijvoorbeeld voor een maaltijd met pasta, rijst of aardappelen.

Wat nou als het heel erg warm is tijdens de avondvierdaagse? Het belangrijkste is om uitdroging te voorkomen en dus regelmatig water te drinken. Vooraf drinken is belangrijk, maar neem ook een fles mee tijdens de wandeling, en vul deze eventueel tussendoor bij.

Na de finish is het goed om ook nog voldoende te drinken. Ook een pet of hoedje kan helpen tegen de hitte; het helpt vooral om een zonnesteek te voorkomen.

Vergeet ook niet om zonnebrand te smeren, want door de zon kun je snel verbranden! Het is ook helemaal niet erg om het wat rustiger aan te doen als het zo warm is buiten. Pas gewoon het wandeltempo een beetje aan en neem bijvoorbeeld vaker een korte pauze om bij te komen en iets te drinken.

Zorg natuurlijk ook voor goede wandelschoenen. Tijdens een avondvierdaagse wordt in totaal soms tot wel 60 kilometer gelopen in vier dagen, dus daarvoor zijn goede schoenen erg belangrijk.

Goede wandelschoenen bieden voldoende steun bij de enkels en de hiel. Daarnaast is een stevige zool belangrijk, omdat je door een dunne zool al snel de ondergrond kan voelen. Dat is natuurlijk niet fijn.

Ook moeten de schoenen goed passen, dus niet te groot en niet te klein. Om meer steun aan de voeten te geven, moeten de schoenen stevig gestrikt worden, maar ze moeten uiteraard niet knellen.

En tenslotte: begin niet aan de avondvierdaagse met nieuwe schoenen, maar zorg ervoor dat je schoenen al goed zijn ingelopen. Je verkleint zo de kans dat je blaren krijgt, en je weet na het inlopen zeker of de schoenen lekker zitten en geschikt zijn om een wandeling mee te maken.

Lees ook: Populaire wandel liedjes en yels voor tijdens de avondvierdaagse

Wat als het regent tijdens de avondvierdaagse

Als het regent tijdens de avondvierdaagse kan dat behoorlijk vervelend zijn. Maar het hoeft niet per se een spelbreker te zijn. Met de juiste voorbereiding en uitrusting kun je nog steeds genieten van de avondvierdaagse, zelfs als het regent. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

  1. Regenjas: Zorg ervoor dat je een goede regenjas hebt die waterdicht is. Kies er een die niet te zwaar is en ademend is, zodat je niet oververhit raakt.
  2. Waterdichte schoenen: Het dragen van waterdichte schoenen is een must als het regent. Zo blijven je voeten droog en kun je voorkomen dat je blaren krijgt.
  3. Paraplu: Een paraplu kan handig zijn om de regen tegen te houden, maar houd er rekening mee dat het lastig kan zijn om ermee te lopen. Zorg er ook voor dat je de paraplu niet gebruikt op smalle paden, omdat je anderen kunt hinderen.
  4. Snacks en drankjes: Tijdens de avondvierdaagse is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven en voldoende energie te hebben. Neem gezonde snacks en drankjes mee die goed zijn voor je lichaam. Denk aan water, kokoswater, fruit, noten, energierepen, enz.
  5. Extra kleding: Het kan koud worden als het regent, dus neem wat extra kleding mee zoals een trui, vest of regenbroek.
  6. Verlichting: Als het regent kan het ook donkerder worden, dus zorg ervoor dat je voldoende verlichting hebt, zoals een zaklamp of reflecterende kleding.
  7. Positieve instelling: Als het regent kan het gemakkelijk zijn om ontmoedigd te raken. Maar probeer positief te blijven en te genieten van de avondvierdaagse, ondanks het weer. Denk eraan dat het een unieke ervaring is en dat je er sterker uitkomt.

Onthoud dat het belangrijk is om veiligheid voorop te stellen tijdens de avondvierdaagse, dus vermijd risicovolle situaties en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Door deze tips te volgen, kun je nog steeds plezier hebben en de avondvierdaagse voltooien, zelfs als het regent.

Wat zijn geschikte wandelschoenen voor de avondvierdaagse?

Geschikte wandelschoenen zijn schoenen die voldoen aan de eisen van de activiteit en het terrein waarop je gaat lopen. Voor de avondvierdaagse is het belangrijk om schoenen te dragen die comfortabel zijn en goede ondersteuning bieden aan je voeten, enkels en knieën.

Wanneer je op asfalt en verharde wegen gaat lopen, zijn wandelschoenen met een stevige zool en goede demping aan te raden. Kies voor schoenen die ademend zijn, zodat je voeten niet te warm worden tijdens het lopen.

Wanneer je van plan bent om ook over onverharde paden of door de bossen te lopen, zijn wandelschoenen met een grof profiel en meer ondersteuning aan te raden. Deze schoenen bieden meer grip op oneffen terrein en beschermen je voeten beter tegen stoten en schokken.

Het is belangrijk om je wandelschoenen goed in te lopen voordat je aan de avondvierdaagse begint. Zo voorkom je blaren en andere ongemakken tijdens het lopen. Daarnaast is het aan te raden om goede sokken te dragen die vocht opnemen en je voeten droog houden tijdens het lopen.

Snoep & Cadeautjes

De kinderen mogen “iets” extra’s mee, flesje water, extra stuk fruit of klein snoepje/kauwgom. Volgens mijn zoon zat het merendeel met een grote puntzak op tafel vol schepsnoep voor een hele week! Mag je dan niks meer uitdelen aan die stakkers? Tuurlijk wel, maar hang geen grotemensenparaplu vol met grote megaspekken, geef een leuke ketting met een paar dingetjes of zoek een gezond alternatief.

Ik kreeg vroeger altijd een grote homp komkommer mee. HEERLIJK! En nog steeds, na 30 jaar denk ik bij het zien van een komkommer aan de kilometers die ik heb gesleten, wat mijn moeder niet mocht weten, anders kreeg ik niets te eten, en zo verder….

Bellenblaas tubes

Avondvierdaagse wandelen; van afstanden tot medaille en snoep of cadeautjes - Mamaliefde

Deze minibellenblaastubes zijn te koop bij de Hema. Je kunt ze nog pimpen met een pakkende tekst als BIKKEL of SUPER of KANJER. Je zou ook voor andere bellenblaastubes (iets grotere versies) kunnen kiezen. Ook leuk voor de kids om tijdens de tocht alvast te bellenblazen.

Medaille met klein zakje feest

Avondvierdaagse wandelen; van afstanden tot medaille en snoep of cadeautjes - Mamaliefde

Een klein zakje vullen met (in plaats van chocolade) een doosje rozijnen, grote confetti en een lief kaartje met een oppeptekstje om de laatste loodjes af te maken. En natuurlijk (alvast) een medaille voor de superprestatie. Een klein feestje om je nek!

Zakje patat….euhm nee POPCORN

Avondvierdaagse wandelen; van afstanden tot medaille en snoep of cadeautjes - Mamaliefde

Maak van een gekleurd papier en een vel schoolbordfolie een puntzak en vul het op met popcorn, eventueel nog wat extra snoepjes en schrijf iets liefs op het schoolbordfolie. Verpak het in doorzichtig folie. Leuk om uit te delen zo toch?!

Lees ook: Popcorn maken van mais in magnetron, pan of popcorn maker. Zoet, zout, gekleurd of traktatie

Laat je horen!

Avondvierdaagse wandelen; van afstanden tot medaille en snoep of cadeautjes - Mamaliefde

Een medaille is natuurlijk ook leuk aan te vullen met een “herrie”-speeltje. Bijvoorbeeld een klein rateltje die je moet draaien in je hand om te ratelen, of van die kleine klaphandjes. Of een megagrote Bounch-ballon. Leuk om tijdens de tocht mee te spelen!

Eetbare ketting

Ook een feestje toch, gewoon leuk, lekkere en gezonde stukjes fruit, wat kaasjes, snacktomaatjes, een eierkoekje. Ziet er toch net zo vrolijk uit deze ketting?!

Gezonde reep/snack voor tussendoor

Om een lekkere snack mee te geven voor tijdens de wandeltocht maak je deze gezonde repen. Maak een flinke bakplaat vol en snijd ze in repen, dan heb je voor elke avond iets lekkers om mee te geven. Deze reep geeft je weer energie om door te gaan. Een verantwoorde koek met noten, dadels, rozijnen en cranberries.

Loop jij de vierdaagse met de kinderen?

Jisca