Skip to Content

Schade aangericht door je kinderen: onder welke verzekering valt dat?

Schade aangericht door je kinderen: onder welke verzekering valt dat?

Schade zit in een klein hoekje. Het kan dan ook voorkomen dat jouw kinderen schade aanrichten aan een ander of diens spullen. Daarbij kan het natuurlijk ook voorkomen dat jouw kind per ongeluk thuis de tv omstoot, waardoor je ineens zonder tv zit.

Hier kunnen verhitte discussies over ontstaan, vooral wanneer er een andere partij bij betrokken is, want wie is er verantwoordelijk en wie gaat de schade betalen? Gelukkig zijn hier relatief duidelijke regels over en wordt de meeste schade vergoed door de verzekering. Wij leggen je uit hoe dit zit en welke verzekering je nodig hebt, wanneer je kinderen schade aanrichten.

Schade aan een ander of diens spullen

Kinderen maken nu eenmaal wel eens dingen stuk. Dit hoeft zeker niet expres te zijn, want kinderen zien nu eenmaal niet altijd de gevolgen van hun acties in, maar het moet natuurlijk wel opgelost worden. Bijvoorbeeld wanneer je kind per ongeluk met zijn fietsje tegen de geparkeerde, nieuwe auto van de buurman aanrijdt en een deuk of kras veroorzaakt.

Hoewel niet iedere buurman boos zal reageren, zul je het probleem zeker op moeten lossen. In principe is je kind altijd verzekerd via jouw aansprakelijkheidsverzekering; hetzelfde geldt voor je partner. Het is dus een aanrader om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten bij Allianz Direct verzekeringen. Ook wanneer je op vakantie in het buitenland bent, geldt dit: je bent net zo goed verzekerd in Nederland als in een ander land. 

Schade in huis

Het kan gebeuren dat je kind per ongeluk de tv omstoot, of andere schade veroorzaakt in je eigen huis, zoals het omstoten van een dure vaas. Dit valt in principe niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. In het geval dat jij, je partner of je kind thuis schade veroorzaakt aan spullen, valt dat in de meeste gevallen onder de inboedelverzekering.

Mocht je favoriete vaas kapotvallen, of heeft de hond de bank gesloopt? Dan kun je de schade in veel gevallen dus laten vergoeden door de inboedelverzekering. Het is dus verstandig om deze verzekering en de aansprakelijkheidsverzekering bij Allianz Direct af te sluiten.

Hoe handel je de schade af?

Nadat je kind schade veroorzaakt heeft, is het natuurlijk belangrijk om dit af te handelen. Dit doe je door eerst na te gaan wie de schade veroorzaakt heeft. Vervolgens vraag je eerst aan degene waar de schade aan veroorzaakt is, of diegene zelf verzekerd is voor de schade.

In sommige gevallen kan het namelijk voorkomen dat hun verzekering meer schade vergoedt. Als dit niet het geval is, moet je de schade binnen drie dagen melden. Dit kun je in de meeste gevallen gewoon online doen, inclusief wat foto’s van de schade. Vaak zal de verzekeringsmaatschappij een aantal vragen stellen, waarna de vergoeding geregeld zal worden.

Linda van Aken