Skip to Content

Kostgeld betalen; berekenen hoeveel vragen aan kind om ouders te betalen

Kostgeld betalen; berekenen hoeveel vragen aan kind om ouders te betalen

Mijn vader komt uit een groot gezin. Hij is gewend om kostgeld te moeten betalen. Iedere week moest hij een bepaald bedrag aan mijn grootouders geven. Dat dit niet iets van alleen ‘vroeger’ is blijkt als ik een rondje bij mijn vrienden- en kennissenkring doe.

Er zitten grote verschillen in. Waar de één vanaf zijn 18e verplicht was om een bijdrage te betalen, kregen anderen kost en inwoning gratis tot aan de kleding toe. Kinderen blijven waarschijnlijk langer thuis wonen.

Stel dat je kostgeld aan je kind wilt vragen. Aan welk bedrag kun je dan denken? En wat zijn de afspraken die je hierover kunt maken? Wij zochten het voor je uit!

Wat is kostgeld?

Als ouders kun je aan je kind vragen om kostgeld te betalen. Dit is een bedrag wat je kind betaalt om zo te delen in de huishoudkosten. Denk aan de hypotheek, maar ook het water, licht of gas.

In Nederland is het verschillend hoeveel je betaalt. Dit kan een maandelijks bedrag van €200 zijn. Hogere bedragen van €600 komen echter ook voor.

Het centraal bureau voor statistiek heeft berekend dat één kind gemiddeld 15 % van het besteedbaar inkomen van ouders ‘kost’. Hoe ouder het kind, hoe meer kosten.

Denk aan hogere kosten voor douche/ badgebruik als ook voor energieverbruik. Hoeveel je vraagt is o.a. afhankelijk van het loon wat je kind ontvangt.

Kun je kostgeld zien als inkomen?

Nee, kostgeld wordt door de Belastingdienst niet gezien als inkomen. Het is dus niet zo dat je er belasting over zou moeten betalen.

Wel kan het inkomen van inwonende kinderen gevolgen hebben voor toeslagen of uitkeringen. En natuurlijk kan het zijn dat je kind, door een bijdrage te betalen, ervoor zorgt dat jullie financiële situatie beter behapbaar blijft.

Gemiddeld boodschappenbudget gezin

Per maand is een gezin gemiddeld rond de €492 kwijt aan boodschappen. Dit laten jaarcijfers en berekeningen van het CBS zien. Als je volwassen kinderen hebt ben je meer geld kwijt.

Gemiddeld kom je dan uit op een bedrag van €503. Er zijn gezinnen die ervoor kiezen om geen kostgeld te vragen. Wel vragen ze hun kind om bij een speciale shampoo e.d. dit zelf voor hun rekening te nemen.

Gemiddeld bedrag kleding per kind maandelijks

Maandelijks geven pubers rond de €45 uit aan kleding. Een onderzoek in 2013 onder scholieren heeft dit berekend. Nibud spreekt daarnaast over het kleed- en uitgeefgedrag onder zowel jongens als meisjes.

Opvallend is dat jongens meer uitgeven aan kleding als meisjes. Je zou dit wellicht andersom verwachten. Jongens geven maandelijks rond de €56 uit en meisjes €52.

Kostgeld, hoeveel vraag ik aan mijn kind?

Nibud-onderzoek wijst uit dat 40% van de thuiswonende MBO-studenten kostgeld betalen. Weet dat als je over kostgeld betalen denkt, je dus niet de enige bent. Op de site van het NIBUD staat een heel handige invullijst.

Aan de hand van je persoonlijke situatie en uitgaven kun je berekenen wat een realistisch bedrag in jouw situatie is. Je kunt het document hier vinden.

Bij het berekenen van kostgeld kan je ook met de volgende zaken rekening houden:

 • De hoogte van je huur of hypotheek. Heb je servicekosten? Reken deze er ook bij
 • De totale kosten van gas, water en licht
 • Gemeentelijke belastingen en heffingen
 • Je kunt ervoor kiezen om gezamenlijke abonnementen ook mee te tellen (sportschool, tijdschriften)
 • Telefoniekosten en internet
 • Huisdieren
 • Boodschappen
 • Was- en kleedgeld

Door dit te delen door het:

 • Aantal gezinsleden
 • Inkomen van ieder afhankelijk
 • En ieders verbruik (woon je de hele week thuis of werk je vooral ’s nachts? Dan zul je een ander stroom- en waterverbruik hebben bijvoorbeeld) kun je kostgeld vaststellen.

Ervaring kostgeld is leerzaam en waardevol

Eén van mijn beste vrienden heeft kostgeld betaalt. Op zijn 21e studeerde hij af als leerkracht. Hij verdiende hier fulltime €1500 mee. Zijn ouders financiële situatie was lastig, waardoor hij zelf aanbood om kostgeld te betalen.

Huren zou voor hem nog duurder zijn in zijn eentje. Verder vond hij het een goede levensles om te leren wat leven ‘kost‘. Toen hij na 7 jaar ging samenwonen, wist hij precies hoe financieel een huis(houden) moest runnen.

Een andere vriendin vertelt dat ze evenveel kostgeld als haar zus moest betalen. En dat het nog steeds een beetje steekt. Haar zus was rechter en hield maandelijks veel meer over dan zij met haar baan als verkoopster.

Haar tip zou daarom zijn om altijd het kostgeld te berekenen aan de hand van het inkomen van je kind en niet een vast bedrag per kind te rekenen.

Afspraken kostgeld

Welke afspraken kun je zoal maken als je het over kostgeld betalen hebt?

 • Spreek af hoe je het geld ontvangt. Is dit contant of per bank overgemaakt?
 • Ook is het van belang of je dit maandelijks, wekelijks of in kwartalen rekent. Het is fijn en handig als je kind dit met internetbankieren kan overmaken en als vaste afschrijving opneemt. Zo kan deze het in zijn of haar eigen uitgavenpatroon ook bijhouden.
 • Welke zaken van het kostgeld worden gedekt? Oftewel: betaalt je kind kostgeld en verwacht je daarnaast ook dat hij zijn eigen kleding en boodschappen doet? En als je kind jarig is, betaal jij dan de boodschappen of wordt het kostgeld in die situatie verhoogd?
 • Stel vaste evaluatiemomenten in. Evalueer maandelijks of per half jaar. Voor beiden partijen is dit een manier om eventuele obstakels en irritaties uit te spreken.
 • Wat doe je als je kind ontslagen wordt / ziek raakt met het kostgeld? Geen leuke dingen maar neem dit ook op in je document.
 • Wordt het kostgeld verhoogd bij een salarisverhoging of als je kind ouder wordt? Ook deze afspraken zijn fijn om vast te leggen.

Het is verstandig als je samen de afspraken in een documentje zet. Heel officieel kun je dit ook ondertekenen.

Vaak blijkt dat na het afspreken de afspraken toch niet helemaal helder zijn. Als je het zwart op wit hebt staan dan kun je het altijd nog even nalezen.

Mirjam de Stigter